3 děti mladší 5 let - nápady a vychytávky, jak to zvládat

kamste
12. led 2017

Zdravíčko, mám děti: skoro pětiletou dceru, rok a půl synka a skoro 2měsíční mimčo.
Inspirace se vždycky hodí, a tak se ptám na nápady, jak "dělat věci chytře" a vše zvládat.
Např. k obědu vařím víc přílohy a následující den z toho dodělám večeři

Jaká "kouzla" máte Vy?
Díky všem za inspiraci

puresin
12. led 2017

Háčkuju se, našim je 5,5 roku, 2,5 roku a 1 měsíc, takže plány se budou hodit. 🙂

kamste
autor
13. led 2017

Zatím se nikdo nepřidal, tak píšu, co mě ulehčilo život s dětma:
=> nosítko nebo šátek - volné ruce jsou "k nezaplacení" (používala jsem už u 2. dítěte - nosítko na krátké nošení, šátek na procházky... malej si v něm klidně odříhl a pak spal - pomohlo to i na bolení bříška)
=> společné spaní - nemusím cestovat po domě a aspoň něco naspím (nyní uspím všechny v ložnici, muž přijde spát později, a když se mimčo vzbudí na noční krmení, tak se přesunu do obýváku a tam dospíme do rána - o starší se v noci postará muž a po probuzení si dojdou sami do obýváku)

kamste
autor
6. únor 2017

@puresin Zdravíčko, mám dotaz na režim dne - zvláště ráno. Já mám zatím všechny 3 děti doma a nedokážu si moc představit, jak vypravit nejstarší do školky bez většího nátlaku a stresu. Děkuji za odpověď.

puresin
6. únor 2017

@kamste Ja to mam zjednodusene - malou rano vozi do skolky manzel. 🙂 Vecer ji nachystam veci na sebe a ucesu bytelne copy, rano vstava s budikem a sama se vypravi, manzel na ni ceka s malou snidani (odjizdi uz v pul7) a pak frci. Sama se vsemi tremi bych to davala tezko, nastesti muz pracuje par minut od skolky.

lichtakova
6. únor 2017

Ahoj 🙂 cestovani do skolky,po vsi a na vyletech mi zjednodusil easywalker duo,sice z druhe ruky,ale super,odveze toho spoustu,vcetne toho nejstarsiho na podnozce,nebo jde pridelat boardik,tasku,na to zavesit odrazedlo...
Jinak nositko taky,aby byly volne ruce,na nejmensiho jsem porizovala i vak (s satky mi to nejde).
Co se tyce jidla,tak meli dost rozdilne "chute" a jeste se to menilo,takze to ja moc nevychytala...
Cokoliv budes mit pocit,ze by ti mohlo usnadnit zivot,do toho bez 🙂

lichtakova
6. únor 2017

@kamste jinak rano vypravuju vsechny tri uz druhy rok,vloni byla jen jedna,letos uz chodi dva (teoreticky by pristi rok podle veku mohli uz vsichni,ale neodbouram plinu 😉) . Stres to je jak kdy,hlavne ted v zime je to otrava,uz vloni jsem mela-a mam zas v obyvaku/kuchyni velky pradelni kos,kde jsou jejich svrsky na mensi/vetsi zimu.Vecer se koukam na aplikaci pocasi,jak ma byt-stupne i pocitove,abych se na to dusevne pripravila a rano jim z toho kose vyhazim tri hromady,nejstarsi se stroji uplne sama,prostredni s dopomoci a nejmensiho musim oblect. Ale aspon ze vstavaji s tatou drive,on jim udela suner,nejmensimu,kt.ho nechce ja pak neco dam,jdu se umyt,oblect,pak oblekam a cesu je,odchod...

kamste
autor
7. bře 2017

Děkuju za nápady - česání copů večer se mi bude hodit (dcera nemá česání ráda a ráno není příliš ochotná spolupracovat, ale dlouhý vlasy chce).
Mě čeká vypravování bez pomoci - muž odjíždí do práce mezi 5 a 6.
Chci, aby dcera začala pravidelnou docházku do školky tak asi na 2-3 dny týdně teď na jaře (od září už bude muset už povinně) - dosud chodila jen občas, ale od narození mimča zůstala doma. Nejlepší skutečně bude nachystat všechny věci večer.

Teď aktuálně řeším nový problém: mimčo (3 měsíce, plně kojené) mi začalo špatně prospívat - myslím, že je to tím, že jí ti starší ruší při kojení a ona si vypije jen to nejnutnější. Bohužel když začnu kojit, tak některý z nich dorazí s "neodkladným" problémem... a nebo se jen pomazlit...

Co dělají/dělali Vaše starší děti, když jste kojily mimčo?
Díky za odpověď

skubca
19. dub 2017

Ahoj, zpětně už si nějak nevybavuji, jaké vychytávky jsem používala, ale co vzpomenu, tak při kojení jsem problém s rušením neměla, ale to bude tím, že to jsou kluci a jsou žravý, ale i tak se mi stávalo, že když jsem začala kojit, tak starší zrovna potřeboval čůrat... První, druhé dítě jsem kojila v leže (první měl svého plyšáka a mazlil se s ním). Třetí jsem kojila v sedě a druhou rukou se mazlila s prostředním, naštěstí mu stačila a stačí ruka.
Vypravování do školky byla fuška. Nechtěla jsem samostatnost u prostředního, nejmladšího nakrmit a strčit do kočárku a zbytek rychle doobléct a vyrazit. Občas jsem nesnídala a doháněla potom, prostřední dostal občas rohlík na cestu nebo snídal potom.
Kočár jsem měla klasiku, ale prostřední už byl 2letý a jezdil mi na odrážedle vedle, případně jsem používala šátek a prostřední do kočáru. Doma jsem používala autosedačku, ale moc v ní nechtěla být, takže dost času ležel na zemi a hrál si s hračkami (měli jsme hrazdičku), koukal na starší...
V poledne jsem vařila 2obědy, večer s večeří pomáhal manžel. Asi taky pomůžou kupované příkrmy.
Dost taky pomůžou pohádky v televizi, kdy se děti zklidní.
Nicméně základem je hodné a spavé dítě, což jsem měla, mít druhého jako třetího, tak jsem v Bohnicích 😀

Takže přeji spavé, dobře prospívající a zdravé děti

skubca
19. dub 2017

Ještě jsem si vzpomněla, že dost mi usnadila život sušička, protože nemusím po večerech žehlit 🙂

majus6
19. dub 2017

Ja deti podporuji v samostatnosti od mala, takze ted jako kdyz najdu. + Starsi casto pomuze prostredni.
Kocar mam klasiku se stupatkem + starsi dve 4,5 a 2,5 jezdi casto na kole, odrazedle. A navic mam Phil and Teds pro dve. Pak jeste mame Chariot pro dva, satek, nositko... hodne delame vylety a cestujeme.
Vecer jim chystam obleceni na rano, snidani dela starsim manzel, ja dospavam noc.
Nejstarsi se sama oblece, naji, obuje, vecer se umyje... prostredni temer taky, s dopomoci uplne.
V aute se umi starsi sama pripasat, prostredni si umi aspon nastoupit.
Jinak starsi dve jsou velke kamaradky, hodne si spolu vyhraji, ctou knizky, kresli, vymysli si svoje hry. Jinak jsou od mala nauceny, ze jim rada pomuzu, ale nekdy je treba chvili pockat, jsou na to navykle a nevytaci je to.
Starsi dve chodi spat spolu, vecernicek a pak uz se nestarame. Nekdy tam radi, ale nakonec usnou, v noci nevstavaji, jen prostredni nad ranem chce mliko, to mame pripravene v lahvi, teplou vodu v termosce, pak jeste spi dal. Takze v noci vstavame "jen" s miminem.
Meli jsme to doma poreseny a vyladeny pred tretim, takze ted me vicemene zamestnava hlavne mimco. Jedina krizovka jsou odchody ven, to jim porad musim pripominat, ze odchazime, jinak by si zacaly misto oblikani hrat.

majus6
19. dub 2017

A s varenim stridam velka jidla s hustyma polivkama - detem polivka k jidlu staci a my s chlapem dojidame treba obed nebo vcerejsi veceri, jak to vyjde... Delam hraskovou, brokolicovou, spenatovou, dynovou, porkovou, pak vyvar, bramboracku, zelnacku... Obcas upecu na pomalo treba kilo masa, jeden den je s bramborem, druhy pak do tortilly se zeleninou... Prilohy naopak varim cerstve, spis mam maso na dva dny a pokazde udelam jinou prilohu, ev. k tomu omacku. A nekdy je taky krupicova kase nebo tousty...😇