6měsíční miminko je neklidné při uspávání. Má někdo podobně?

mkim
15. lis 2020

Ahoj, prosím o radu.

Mám dcerku, bude jí 7 měsíců a poslední měsíc mám docela problém ji uspat. Předtím usínala po flašce mlíčka, popř. u prsa, ale teď už při pití mlíčka je velmi neklidná, péruje nožičkami, jak dopije, tak se chce posadit, nebo jít na bříško. Sem tam mi nakonec usne u prsa, jindy hlazením po zádech, jednou v náručí. Dcera je hodně dráždivá a přes den celkové spinká méně, většinou tak 2 x 30 minut. I kdyz bych ji ráda nechala spát déle přes den, vždycky se po té půlhodině probudí. Spánek v noci má taky trochu neklidný, ale někdy stačí ji dát ruku do postýlky, jindy si ji vezmu k sobě do postele a spinká. Máte někdo podobnou zkušenost?

Předem děkuji 🙂

puhelin
15. lis 2020

A proc nemuze u prsu usinat? S vami v posteli? Ja tak uspavam kazdy den a krome bolesti z rustu zubu spi klidne.
Proc ma flasku mleka, kdyz je kojena?

jjasmina
15. lis 2020

@puhelin samé dobré otázky

mkim
autor
16. lis 2020

@puhelin Od začátku jsem neměla dost mlíčka, takže je na UM, ale dávám jí i ten zbytek z prsa, co ještě mám, navíc si prso docela vybucuje. A usínat tak nemůže ne proto, že bych nechtěla, ale proto že je neklidná a nejde jí to. Nám vůbec nevadí, že s námi spinká v posteli, ale prostě ji to nejde.

malenka3
16. lis 2020

Kolem půl roku mi skončilo u obou dětí klidné uspávání. Jsou už vnímavější, mají víc podnětů, které musí zpracovat, i u nás to uspávání bylo výrazně horší. Základ je jít uspávat ve správnou dobu, ani ne brzo, ani pozdě a to dost často bývá velký oříšek, i když si maminky myslí, jak to mají vychytané. Nevracej se k minulosti, co fungovalo, už fungovat nemusí, já mám u aktuálně roční už několikátý způsob uspávání, vždy po 3 měsících změna a začínáme znovu objevovat, jak jí uspat. Zkoušej - nosítko, lehnout si s ní, zvážit, jestli je dostatečně unavená nebo není přetažená. Prostě to chce znovu objevit, jak na ni, děti bohužel ne vždy fungují jak roboti stále stejně.

puhelin
16. lis 2020

@mkim Podle me je neklidna proto, ze by z prsu chtela vic, ale vinou umeleho mate mleka malo. Protoze ji to rozciluje. Urcite by stalo za to umele odbourat a jen kojit. Bude se vam to hodit az budou rust zuby (hlavne 3, 4 a 5).

riavais
16. lis 2020

@mkim U nás sa to v 6 mesiacoch tiež podobne zlomilo 😊 Má viac vnemov, pred spaním “precvičuje” to, čo sa naučil. Niekedy mi príde, že potrebuje vybiť ten zbytkáč energie 😁 je to normálne 😊 Než sa ukľudní, čítam mu, potom už len čakám než sa sám uloží. Niekedy to trvá 10 minút po vypití mlieka, niekedy 40.

moonulka
16. lis 2020

U nás se to zlomilo v 5 měsících když se naučila točit na břicho 😊 přes den taky 2-3 půlhodinovky. Uspávám na prsu, ale začne u toho hrozně vyvádět, ty večery bývají šílené. Unavená už od 7, ale usne konečně až třeba před půlnocí.... Ať jdu uspat v jakémkoli stupni únavy, nefunguje. Poslední dny mi spí přes den jen v šátku, někdy musím přidat i prso a to je zaručené. Horší je to odkládání 😂 Jinak spí s námi v posteli...

jakreb
16. lis 2020

@puhelin To nie je pravda. Prve dieta som plne dojcila. Druhé nie. Proste nebolo dost. Ale ano nedávala som dieťaťu prazdny prsník ked bolo hladne a potrebovalo jest.😉 Cize nie je to tym.
Btw.obe deti spali od 5.mesiaca celu noc ci dojcene,ci 1x za den dokrmovane.

puhelin
16. lis 2020

@jakreb To se bohuzel casto stava, vinou stresu se dvema detmi, nedostatku spanku, nemoznost se soustredit pouze na miminko.
Mleko bud je, nebo neni. Samozrejme ze kdyz se da umele, produkce materskeho se snizi.

jakreb
16. lis 2020

@puhelin Nic sa neznizi len matka ak ma zdravy rozum a nie je "dojcofilka" co dava kazdych 10min prazdny prsnik tak da UM ak je dieta hladne. To je cele. Ale ano ja viem u niekoho radšej nech reve hladne dieta na prazdnom prse lebo to je odporúčane na MK.

jakreb
16. lis 2020

@puhelin A predpokladam ze mas jedno dieťa zavesene ib na "cecku" a nič viac ta nezaujíma.

puhelin
16. lis 2020

@jakreb Mam dve deti, nikdy UM nedostaly a nedostanou. U mladsiho me to stalo hodne stresu a strachu, abych o mleko neprisla, kdyz me pri jeho narozeni starsi potrebovala. A ano, na zacatku jsem davala klidne i kazdych 10 minut, ale stalo mi to za to, aby se mi laktace rozjela a nemusela jsem UM kupovat.

jakreb
16. lis 2020

@puhelin No a ja som v pohode dojcila aj bez stresu kym sa neodstavili a nie kazdych 10min
A bez stresu. Nevidim dôvod pchať dieťaťu prazdny prsník.

jakreb
16. lis 2020

@puhelin Btw.keby si musela a bolo hladne a nemáš tak čo?! "Nikdy nedostanou"?

puhelin
16. lis 2020

@jakreb Ze dne na den mleko nezmizi.

puhelin
16. lis 2020

@jakreb Nechtela jsem vas nastvat, asi vam nekdo dal poskozujici rady. Uz je to za vami a asi boli se k tomu vracet. Ale opravdu mleko bud je, nebo vinou stresu, hormonu, nebo jineho zasahu je mleka mene. Ale neni to nezvratne. I adoptivni matky se rozkojily.

mkim
autor
16. lis 2020

@puhelin Já jsem chtěla plně kojit a snažila se o to a první měsíce ji přikládala snad každou hodinu, i jsem odsavala. Ale nerozjelo se mi to. A je pravda, že malá byla i lenoska co se týče sání, to říkala i doktorka, jak ji viděla sát z prsu 🙂 U druhého se určitě budu snažit více.

jondarka
16. lis 2020

Ahoj, no ja jsem mela velky problem s uspavanim. Neslo to ani vecer, ani v noci, proste to bylo peklo a uz jsem moc nevedela co s tim. Jak pise malenka3 - nejvic mi pomohlo prestat se vracet k minulosti a zmenit muj celkovy pristup k male... Mrkni treba tady, maji to hezky zpracovane - www.jaknavychovu.online/malivzteklouni.html Mej se krasne a at je to uz jen a jen lepsi 😍

mkim
autor
16. lis 2020

@malenka3 Ono je těžké poznat, kdy je správná doba, přesně jak píšete 🙈🙉 Dnes třeba začala zivat v 7, tak jsem ji šla hned uspávat, ale jak dopila, tak byla opět plná energie 😁 Přitom mi nepřijde, že by měla málo pohybu, je dost aktivní. Nakonec jsme ji pak skoro hodinu četli pohádky a potom už usla u prsa. Asi ji pokaždé nechám chvilku "vybít" zbytek energie a potom uspávat

puhelin
16. lis 2020

@mkim A oni vam ji uz v porodnici dokrmili? Nebo kdy jste poprve dala umele?

mkim
autor
16. lis 2020

@riavais Přesně, přijde mi, že chce vybít zbytek energie 😁 Hodně peruje nožkami, jakoby se chtěla postavit 🙂

puhelin
16. lis 2020

@mkim To dela, protoze je to jeji nova schopnost, chce ji porad trenovat.

mkim
autor
16. lis 2020

@moonulka U nás se to trochu zlepšilo, jak se začala přetáčet, ale teď jak chce dosáhnout dalšího milniku, tak opět hrůza 😁 Naštěstí do půlnoci jsem nikdy neuspavala 🙉🙈

mkim
autor
16. lis 2020

@puhelin Jj, už právě v porodnici, tehdy jsem nevěděla, že to bude mít až takový dopad. Zpočátku doma jsem se snažila jiného moc nedávat a pořád přikládala, ale když nepribirala, tak jsem začala dávat více UM.

mkim
autor
16. lis 2020

@jondarka Děkuji za odkaz, určitě si to proctu 😍

puhelin
16. lis 2020

@mkim To me mrzi, ze vam to pokazili uz v porodnici. Tak snad pokud by se to melo opakovat, si to uz priste nedovoli.

jakreb
17. lis 2020

@puhelin To som napísala kde? A nikde si ma nenastvala.😀😀 A uz vôbec mi nikto nedal nejaké "poskozujuci" rady. A ano ak je mlieko tak je ak je ho menej je ho menej aj bez akéhokoľvek zásahu.
Si predstav ze moja blizka znama ma 4deti a bohužiaľ ani pri jednom nemala mlieko. A to s tými adoptivnymi matkami nechám radšej bez komentára. Krasny den želám.

jakreb
17. lis 2020

@mkim Nic si nevyčítaj. A snazila si sa viac nez dost. Davas dieťatu čo potrebuje a to je podstatne. Treba pouzivat aj zdravy rozum nie dojcomafiu. Vela zdravia hlavne zelam a spokojnosti.😉

puhelin
17. lis 2020

@jakreb My uz jsme spolu jednou o kojeni diskuzi vedly. Fakt si o tom neco ze soucasnych poznatku prectete, at nejste tak mimo obraz.

jakreb
17. lis 2020

@puhelin Ale ja vôbec nie som mimo obraz. Len mam iny názor ako ty a svoje skúsenosti. To že ty si myslíš, ze mas pravdu a len tvoje skúsenosti a poznatky su tie najlepšie je len tvoj názor.