7 měsíců a nechce jíst. Co dávat místo kaší?

niliho
10. bře 2020

Dobrý den,
jsem už zoufalá, syn - 7 měsíců nechce jíst příkrmy. Od narození dosud je kojený. Od 6 měsíce jsme zavedli příkrmy, zpočátku papal krásně, ale pak se to z ničeho nic zlomilo a nyní si dá jen zeleninový nebo masozeleninový příkrm a tím to hasne. Úplně mi odmítá jíst kaše, vyzkoušela jsem několik druhů, různé značky a když mu dám kaši začne se jí jakoby dlávit, zavře pusu a hotovo. Přesnídávkám taky moc nedá. Nejvíce preferuje kojení. Díky tomu, že nic nejí nepřibírá dostatečně, jak by měl. Co mu mám dávat místo těch kaší? A další věc co mě trápí je věčné ublinkávání, přejde to někdy? Děkuji.

dominikaromanova
10. bře 2020

A proč rvát do tak malého ditete takový hnus jako je instantní kaše? Prikrmy dáváte jaké? Ono občas je lepší dítěti uvařit kus normální zeleniny a dat mu ji do ruky ať se naji samo, některé děti proste kupovany prikrmy nejí a ani se jim nedivím.

puhelin
10. bře 2020

Muj syn ma 7 mesicu a par dni, je plne kojeny a zatim ochutnal pouze asi 8x po cca 4 lzickach a nekolikrat chroupal mrkev, papriku, tortillu. Kasi jsem u dcery zavedla az v 15 mesicich, cas od casu ji dostala ke snidani. Prikrmy jsou k seznameni s nemlecnou stravou. U kojenych deti nemaji zasytit, ale pripravit na neco noveho. Kojeni ma porad byt hlavni slozkou potravy, nejvyznamnejsi.

chrystyanna
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzita15
10. bře 2020

@niliho na kasi je jeste brzo a navic to ani neni kdovijaky zazrak, bez ktereho by deti neprezily. Instantni kase maji navic nulovou vyzivovou hodnotu, jen zaplacnou zaludek, nic vic. Kdyz uz, tak varit kasi doma, vlocky namocit pres noc. Ale kase se zavadi az tak kolem 9.mesice, takze syn zrejme vi, co je pro nej nejlepsi 🙂 jinak kojene dite ma do roka pouze ochutnavat a pripravovat se na prechod na pevnou stravu. Spoustu kojenych deti preferuje kojeni pred jidlem, nektere se zacinaji rozjidat po roce, nektere i dele. Moje dcerka taky nebyla zadny prikrmozrout, pribirala tak tak, ale pribirala, doted (18m) je hodne kojena a ma dny, kdy toho moc nesni, hmotnostni krivka je rostouci, dcerka je hodne drobna. Dite proste jist neprinutite. Nuceni ma casto opacny efekt, dite se sprajcne a neji vubec nic a nikdy. Dejte mu cas, nespechejte, nabizejte, ale nenutte. Instantni kase vynechte (navzdy). Zeleninovy ci masozeleninovy prikrm je naprosto v poradku a 1x denne v tomto veku naprosto dostacujici

xivet
10. bře 2020

Co blaznis, je jeste malicky, mam taky sedmimesicniho syna a da si k obedu max par lzicek zeleniny anebo neco do ruky, do roka jde jen o ochutnavani a ne o jidlo. Navic materske mleko je mnohem vice kaloricke nez prikrmy, takze to pribirani nesouvisi s prikrmy. Radeji se hodte do klidu a vice kojte 🙂 Nabizejte i po te zelenine na zapiti. Dcera se mi tak nejak rozjedla az po roce a pul.

niliho
autor
10. bře 2020

@dominikaromanova Já bych mu kaše ani nezačala sama od sebe dávat,jen tím,že s tou váhou je to špatné,tak mi doktorka řekla,ať nasadím kaši. Příkrmy dávám svoje,vařím mu zeleninu na páře a pak rozmixuji. Sem tam dám skleničku,ale preferuji domácí vaření.

niliho
autor
10. bře 2020

@puhelin Doktorka mi řekla,že mu mám dávat 2x denně kaši,zeleninový příkrm a mezi tím kojit, dle tabulky dostatečně nepřibírá.

niliho
autor
10. bře 2020

@zuzita15 Popravdě ty kaše jsou velmi tragické,vypadá to,jako by to už někdo měl.... konzistence hrozná, samé hrudky a ty peníze... sama od sebe bych jí nekoupila, jak jsem již psala výše, nasadila jsem jí na doporučení doktorky,aby začal přibírat. I přesto,že je plně kojený,tak máme od narození problém s váhou,je drobný a vůbec nevypadá na 7 měsíců,každému když řeknu kolik má,tak ho typují o 2 měsíce méně.

chrystyanna
10. bře 2020

Já se z těch tabulek taky asi opupinkuji...Dle tabulek má každá žena vel. 36, Prsa dvojky a 50 kilo... 🙂 Je to příkrm což je něco navíc... Koj před prikrmem i po.. Tím ho zasycujes. Zkus ty kousky, třeba bude jist víc, ikdyz jídlo je ze začátku spíš druh hry pro děti.. Zkouší co to je, což u mixu moc nejde...

puhelin
10. bře 2020

@niliho To je strasne :( To je doporuceni pro nekojene deti. Kase je jak beton, zacpe, davi a boli z ni zaludek. Uplne bych ji zrusila. A kojila, kojila, kojila. Co znamena, ze nepribira? Kolik vazi? Jaka byla porodni vaha? Muj mel 3440 g a dneska jsem ho odhadem vazila ve sve naruci a bez neho a ma 8 kg. Dcera mela v 8 mesicich 7,3 kg a nikdo mi nerekl ani slovo o vaze.

niliho
autor
10. bře 2020

@xivet Asi bych to tak nehrotila,ale tím,že se doktorce nelíbí jeho váha,tak jsem byla nucená nasadit tu kaši,ale nechce jí,na jednu stranu se mu nedivím,protože je to tragédie,ale i přesto,že je plně kojen tak nepřibírá dostatečně.

niliho
autor
10. bře 2020

@chrystyanna Když jsem ho kojila po příkrmu,tak se mi zblil,takže mu dávám jen příkrm a kojím třeba až tak za 2 hodinky,ale vyzkouším ty kousky zeleniny přes den,to je dobrá rada.

chrystyanna
10. bře 2020

@niliho upřímně ty tabulky nestači. Měřila ho teď někdy? Zvlášť kojene děti mají skokové přírůstky na kg i cm.. Je rozdíl, 5 kg a 55 cm x 4.8 kg a 57 cm(příklad)

niliho
autor
10. bře 2020

@puhelin Jak jsem dneska viděla,jak se tou kaší dáví,tak od zítřka s ní končím,jen jak jí vidí,začne se vztekat,plakat a zuřit. Na poslední kontrole v 6 měsících měl 6780 gramů. Porodní váha byla 2960 gramů.

puhelin
10. bře 2020

@niliho Urcite hodne kojte. Nerostou mu zuby? Muj ma 2 venku a 2 skoro venku a taky ted ji min.

niliho
autor
10. bře 2020

@chrystyanna V půl roce měl 67 cm a 6780 gramů

niliho
autor
10. bře 2020

@puhelin Zoubek už jeden máme. Je možné,že i ty zoubky způsobují nechutenství,navíc teď byl hodně nemocný,takže vůbec nejedl příkrmy a zpočátku se nechtěl ani kojit,ale už je to za námi.

dominikaromanova
10. bře 2020

@niliho, kojila bych na požádáni, na tupe řeči lékařky dle jejich tabulek bych se vyprdla. Chce prikrm ať si dá, nechce, tak bych nenutila. Žádné dite dobrovolně hlady neumre.
Muže mít jen takové období a jestli mu rostou zuby, muže to být i tím. Mám momentálně doma dvouletaka, kojeny skoro do dvou let a také měl dny i týdny, kdy se jen kojil a nic jiného nechtěl. Buď v klidu a ono se to srovná.

niliho
autor
10. bře 2020

@dominikaromanova Nebudu tlačit na pilu, budu dále nabízet příkrmy, ale na kaše se úplně vyprdnu, nebudu se dívat, jak se mi dlaví.

amazonkajanik
10. bře 2020

Hele,syn mi bašti skoro všechno, ale třeba neteř byla výhradně kojena do jednoho roka a v pohodě. Každý dítě je jiný a přeci jen v těch inst.kasich je uměle mléko,proto malému možná nejedou. To byste musela zkusit nemlecne a zadelat je svým mlékem,ale myslím,že je to zbytečné

niliho
autor
10. bře 2020

@amazonkajanik Nemléčnou s mým mlíkem jsem také zkoušela,ale i tak tomu nedá.

slunickovm
10. bře 2020

@niliho a co dáváte za kasi? Zkuste změnit, zkuste změnit konzistenci, primichat ovoce. Pokud se doktorům nezdá váha budou vas stresovat a honit na převážení popr. Po dalších vyšetřeních.

niliho
autor
10. bře 2020

Zkoušela jsem vícero druhů od Sunárku, pak jsme měli kaši od Nutrilonu, od Hami a od Nestlé, konzistence jsem zkoušela různé, ovoce jsem také přimíchala, prostě jakmile mu dám kaši, po jedné lžíci se začne vztekat,zuřit,plakat,dlávit,zavře pusu a hotovo. Zkoušela jsem i nemléčnou s mým mlíkem té také moc nedá. Na převážení jsme chodili téměř na každé kontrole, naposledy na půlroční.

puhelin
10. bře 2020

@niliho Ja bych tu vahu vubec neresila. Jestli pribira, cura a ma zajem o kojeni, neni proc se stresovat. Jsou deti normalni, jsou deti drobnejsi a jsou deti extremne velke. Ted maji nasi kluci uz mnohem vice pohybu, nebudou jen lezet a kynout. Muj syn se stavi okolo nabytku, zacina ho obchazet, za cely den se nezastavi a vaha uz mu taky kdovijak rychle nestoupa.

cuuza
10. bře 2020

@niliho A chutná mu vůbec něco z příkrmů?
Spousta kojených dětí začíná prostě s příkrmy později a v pohodě. Určitě bych dávala něco na žužlání, at ví, že v puse můžou být i jiné věci než prso, ovoce, zelenina, křupky atd.

zuzita15
10. bře 2020

@niliho doktorky jsou casto tragicke... ja musela menit pediatricku v pul roce, protoze ta puvodni porad sledovala vahu a stresovala me. Kolik vazi a kolik pribira? Kojene deti se velmi velmi casto do tabulek nevejdou. Tabulky jsou delane na kojenych i nekojenych detech, kojene se s nekojenymi nemuzou rovnat, protoze nejsou prezirane nahrazkou (nemyslim to spatne, kdyz neni mleko, je UM dobra nahrazka, ale deti po nem proste pribiraji o dost vic, je plne sacharidu). Kase 2x denne je hodne spatna rada a rozhodne bych se ji neridila. Davala jsem hodne masa, tucne (lzicku kvalitniho oleje do kazdeho prikrmu - olivovy, konopny, makovy apod, avokado mixle s bananem (to az pozdeji pro zavedeni svaciny), zloutky. Take jsem mela pridat na prikrmech, jednou jsem to do dcerky ladovala horem dolem a vysledek? Trikrat me pozvracela...

zuzita15
10. bře 2020

@slunickovm takze ma dite radsi vykrmit kasi jako prase pred porazkou??? 😱

niliho
autor
10. bře 2020

Zeleninové nebo masozeleninové příkrmy baští,má moc rád dýni,batáty,mrkev. Mixuji mu různé druhy zeleniny. Kaše teď vyřadím prostě.

zuzita15
10. bře 2020

@niliho tak vyborne, zkuste davat vic masa a at basti. Kolik teda pribral mezi 4m a 6m?

niliho
autor
10. bře 2020

@zuzita15 Přesně tak, souhlasím. Jak jsem psala,mě by opravdu samotnou nenapadalo do něj rvát kaše,ale na popud doktorky jsem jí teda zavedla. Taky jsem nucená přidat na příkrmech,ale výsledek je takový,že malý se vzteká,zuří,pláče,tak k čemu to je? Akorát se tím stresuji,dělá mi to starosti,že nejí a on to ze mě cítí. Budu kojit,budu dávat v poledne oběd a kaše teď úplně vyřadím. Budu nabízet ovoce a uvidíme.