9měsíční dítko. Kolik toho má sníst?

cherie24
6. čer 2020

Maminky kolik toho sní/snědlo vaše dítko v 8 až 9 ti měsících? Malá je stále dost kojená v 8,5 měsících a zdá se mi, že jídla sní poměrně málo. Snažím se jí dávat ráno ovoce s piškotem, pak oběd a před spaním jogurt, ale po pár lžičkách se začne vztekat a už jí to nezajímá. Je to celkem šídlo, staví se u nabytku a chvíli nevydrží na místě. Vzteká se, že jí poutám do židličky nebo držim na klíně a moc toho nesní, spíš se snaží zdrhnout, většinou do ní nacpu jen pár lžiček občas ještě 2,3 lžičky za pochodu, když už bere čáru z místnosti a víc ani ťuk :/

martiniquest
6. čer 2020

Kdyz je kojena, nech to na ni. Kojeny syn zacal realne neco jist cca v 9 mesicich. Zaroven znam dite, co bylo do dvou let temer vyhradne na mliku. Neni kam spechat. Do roka je jidlo jen prikrm a dite ma ochutnavat.

amazonkajanik
6. čer 2020

@cherie24 švagrová kojila plně do roka,holka snědla taky pár lzicek a víc nezájem a dnes je z ní pořádný kus ženský 😉

zuzita15
6. čer 2020

@cherie24 mno na kojene dite ma dost chodu, o hruze typu piskot se ani nebudu v tomto veku zminovat. Kazdopadne kojene dite do roka v podstate jen ochutnava, je to doba, kdy si ma na jidlo zvykat, neni cilem dite nacpat jak husu siskama. Moje dcera se rozjedla az kolem roka a pul. Klid a nespechat

cilkat
6. čer 2020

Se starším jsme od roku do tří řešili malý váhový přírůstek a "neprospívání". Opravdu jedl málo. O třech jídlech, byť by to byly tři lžičky se začalo dát mluvit kolem roka a půl. Z veškerých vyšetření a konzultací vyšlo jen to, že je zcela zdravý, bez alergií a dokonce má v pořádku i hladiny mikroprvků v krvi. Prostě holt sní tolik, kolik jemu přijde ok. Rozjedl se kolem čtvrtého roku s nástupem do školky a přikrmováním mladšího bratra.
Takže mě 3xdenne několik lžiček přijde víc než dost 😉.
Ps: mému mladšímu by to dost rozhodně nepřišlo :D

me_druhe_ja
6. čer 2020

Ty jo, jak to tak čtu, tak jsem ráda, že syn je popelnice. 😀 po třech týdnech (v necelým pul roce) frčel už celou obedovou dávku, že nemusím dokojovat. 😀 Ještě, že aspoň starosti s jídlem nemáme. 🙂 Držím palce, některý děti se holt rozpapaji později.

journals
6. čer 2020

@cherie24 a proc hned 8 m dite ucit na sladke piskoty? To je jasne, ze jogurt pak nechce 😖 dost spatna strategie

puhelin
6. čer 2020

Muj olne kojeny syn ma v 10 mesicich pouze ochutnavaci obed, nekdy i svacinu. Co varime k obedu, od toho dostane na ochutnani na pare pomeklou zeleninu, at se s tou surovinou seznami. Ovoce davam syrove. Jinak stale cely den kojim. Minimalne do roka chci predevsim kojit. Nekdy ochutnava i pri vareni, je dost na jidlo. Dcera v jeho veku jist vubec nechtela, ani ochutnavky ji nezajimaly. Ta zacala neco jineho nez mleko prijimat az okolo 1. narozenin.
A jeste nepocitam, co mu nekdy da ochutnat primo dcerka ze sveho. Deli se s nim o banan, jogurt, meloun, ...

olga_
6. čer 2020

Do roka je to kojenec a jídlo je na ochutnávání. Starší syn se rozjedl zhruba v 15 měsících = občas snědl oběd. Jinak jsem mu nabízela jídlo při každém svém jídle a ochutnával. Teď v 5,5 letech kolikrát nestíhám nosit na stůl. Není důležité množství, ale pestrost. Není potřeba, aby se 9měsíční dítě najedlo, ale aby poznávalo různé chutě a konzistence.

cherie24
autor
7. čer 2020

@journals nám to tak řekla doktorka. Ale to zas není problém, že by mi nejedla nic co není sladké. To jí problém nedělá spíš, že nechce být na jednom místě. Jak se naučila lézt a stavět se, tak vydrží chvilku jen aby teda ochutnala co to má, dá si třeba 5 lžiček a pak už si chce jít hrát. Mám 4 kamarádky, všechny mají mimča mladší a sní toho 3x tolik jak ona, ale asi nevypadá, že by strádala.

krupka3
7. čer 2020

Do 8m byla dcera plne kojena, pak snedla mozna pulku presnidavky za den..? A proc do ni to jidlo cpes a nekam ji poutas a nekde ji drzis, kdyz nechce?

zuzita15
7. čer 2020

@cherie24 moje svagrova ma taky deti, co sezerou i omitku, a co? Kazde dite nemusi byt otesanek.
A doktorky idealne neposlouchat, co se stravy tyce

martt
7. čer 2020

A nezkoušela si aby zkusila jist sama? Samozřejmě, že sama toho moc nesni, ale treba to je kámen úrazu. Ja jsem tohle mela u obou synů cca na 7-8 měsících se začali u jídla vzteka max snedli pár lžiček a byl konec. Pak jsem si vsimla, že když šel jist manžel dolezli k němu a klapali pusou, že chtějí taky. Pak jsme zkusili, že jsem manželovi dala jídlo, které mohli i kluci, dolezli k němu vzal si je na klín a kluci se snažili jist sami a paradoxně toho snedli víc než když jsem je krmila já. Od té doby jsem se snažila vařit stejná jídla pro všechny pod stolem jsem měla igelitovy ubrus a snažili se jíst sami a vždy jsem v chvíli nepozornosti jim do pusu strčila lžičku jídla. Samozřejmě, že ze začátku dost jídla i po zemi, ale časem se to naučili.

jednaholkaa
7. čer 2020

@zuzita15 Souhlasim 🙂) At si kolik ma chut, spis ochutnava.. Piskot nebo cokoliv sladkeho bych v zadnem pripade nedavala. Bez soli do roka, bez cukru do dvou..

journals
7. čer 2020

@cherie24 A tobě přijde v pohodě dávat piškoty tak malému dítěti? Občas není na škodu trochu kritického myšlení a trošku se o některé věci zajímat (není myšleno jízlivě).
Jestli je kojená, tak asi není důvod jí to nějak extra nutit. Na hlad jistě neumře, moc bych to neřešila. Ale já jsem s něčím takovým problém naštěstí neměla, syn jak začal ochutnávat, tak rovnou jedl, jako opravdu jedl. Sežere všechno, naopak ho musíme krotit 😀 A to taky někdy není úplně takový bájo :-/

gorra21
17. čer 2020

Synovi je 10 měsíců a jí jak kdy. Stále kojím, ale příkrmy zkoušíme od 5.měsíce,protože šel po jídle jako blázen 😁. Cca do 8měsíce papal pěkně i když méně než uvádí všechny tabulky - obědy cca 120-140g jinak jen ochutnává. Pak se to zlomilo, začali růst zuby a s jezením byl konec, cca před měsícem měl asi 14 denní období kdy byl v podstatě každý druhý den jen na mlíku. Teď je to různé - jeden den nic a druhý plnou misku a ještě smutně kouká, že už nic není. Někdy je to na hlavu. Největší dobrota je pro něj bílý jogurt, ideálně přímo z kelímku(někdy sní 1/4, někdy 1/2,ale už zvládl i celou 200g Holandii najednou) a pak chleba.

S těma piškotama se nedivím, mě je doktorka taky radila jako ideální variantu pro zavedení lepku v 5 měsících, ale já se jen v duchu usmála. S jídlem se fakt s paní doktorkou neshodneme - při 8.měsíční kontrole mi řekla, že malej může už všechny jogurty, snad kromě oříškovýhi a čokoládovýho🤣. Nějak jsem se nehlídala a tak jsem se zeptala, proč bych měla takový hnus plný bůhví čeho kupovat dítěti, když bych ho nekoupila ani sobě, no a pak jsme ještě řešily další věci a už jsem nejspíš mezi problémivejma matkama.

Pri své okolí (kamarádjy, přítel, babičky) jsem exot a "eko matka" v to nejhorším označení, protože nechci malému dávat cukr, ale jen ovoce nebo případně sladkosti slazené ovocem - k svátku měl Brumíky slazené banány a takový bude i dort k prvním narozeninám a už mám vyhlídnuté batátové a řepné sušenky, ale na ty je ještě dost času. A nechci mu dávat uzeniny, chápete to? Cpát 10 měsíčním dítěti šunku a nebo opečený špekáček. Jsem opravdu blázen, že mi to vadí?

Některý hlášky jsou super
"tak mu ty jadody posypej cukrem on je pak jíst bude" (babička)
"proč bych mu nemohla dávat mazanec, už je mu 8 měsíců a na těch 2 zoubkách to rozkouše" (švagrová, ale vzhledem k tomu že její nejmladší cca od 2-4 let svačila 3xtýdně párek se nedivím ničemu)

zuzita15
17. čer 2020

@gorra21 jeee, to mi pripomina nastevy u tchanovcu 😂😂 taky jsem pro okoli bio eko matka, protoze moje dite ve 22m jeste neochutnalo cukr, rohlik poprve dostala do pusy nekdy ve 14m, a to jeste od tatinka, uzeniny obcas dostane, ale rozhodne ne klasickou sunku, ale sunku bez Ecek, a to poprve nekdy v roce a pul a ma ji zcela vyjimecne, no proste exot, jak pises 😂 Nejlepsi je manzelovo babicka, ktera se divi, ze mala nemuze domaci buchty (takove to poctive proslazene testo), ani strudl, ktery vubec neni prislazeny (“je tam jen listove testo, jablka a skoricovy cukr, nic vic” 😆😆) atd atd atd

cherie24
autor
17. čer 2020

@martt zkusíme to 🙂 teďka měla poprvé chleba s lučinou a měla z toho hroznou radost, že papá sama a moc jí to bavilo si brát kousky z talířku 🙂 právě když někdo jí, tak se po tom sápe a mlaská, ale svého jídla moc nesní a spíš se mi snaží hrabat do misky a bere si lžičku na hraní a je vidět, že vymýšlí lumpárny u toho, tak možná by opravdu chtěla baštit sama. Ale moc si nedovedu představit jak se v tom obědě bude hrabat a že něco sní

cherie24
autor
17. čer 2020

@gorra21
@journals
ano přesně tak nám to poradila i naše dr, ideální na zavádění lepku. Já už jsem z ní všeobecně docela na prášky už i zvažuji jestli se nedá i s takovým prckem za nějakým odborníkem přes výživu. Po několi věcech mi zvracela, hrozně jí chutná jogurt i ten chleba s lučinou, ale pokaždé jí pak oleze pusinka. Udělájí se jí červené fleky tam kde si to napatlala, ale třeba za hoďku jí to zmizí. Bříško jí potom nebolí, problémy se zažíváním pak nemá, tak nevim. Už jsme po příkrmu i skončily na pohotovosti, takže to že jí dám čas od času jeden piškot, už vnímám jako nejmenší problém. Nemá ho každý den a necpu jí několik piškotů na posezení. Je hodně čiperná, nevydrží ani chvíli sedět a je vidět, že jen mléko už jí nestačí. Jinak jí vařím, kupované příkrmy nedostává vůbec, takže koření, sůl i suroviny hlídám i cukr. Zkusím teď kupovat bezlaktózy jogurt, jestli to pomůže, ale všechny moje kamáradky mají prcky ještě mladší a už přes den normálně jedí a já mám panickou hrůzu jí cokoli dát. Ale mlíko jí už nestačí. To má pak pořád hlad.

zuzita15
17. čer 2020

@cherie24 prechod od piskotu k chlebu s lucinou (pokud neni oboje domaci, ale chleba ani tak ne), je jak z blata do louze..

journals
17. čer 2020

@cherie24 nespechej na ni tolik. Pokud nejde o nejakou alergii, tak ji dej cas aby si na vse zvykla. A znovu radim si trochu prostudovat jak ty prikrmy vubec uchopit. Nejak na vse moc pospichas, je to zbytecne.

@gorra21 Chapu! Tchanovci me taky maji za biomagora. Vzdyt neteri davala svagrova rizek uz v 7 mesicich, tak proc by to syn nemohl dostat taky, zejo? Tohle bylo nekolik MESICU kazdotydenni tema. Bylo to unavny.

jednaholkaa
17. čer 2020

@cherie24 Nic po cem se ji osypa pusinka bych nedavala. Bezlaktozovy jogurt ji nejspis nespasi, vic pravdepodobne je, ze ji vadi mlecna bilkovina..