Aké sú možnosti ochrany pred neželaným otehotnením?

rencik_a
23. čer 2014

Ahojte, aké sú všetky možnosti ochrany pred neželaným otehotnením? Pred tým som dva roky užívala hormonálnu antikoncepciu (tabletky), prvý rok Logest a druhý Belara a teraz už skoro rok fungujeme s priateľom len na klasických kondómoch, no po internete je toľko informácii, že sa mi to pletie a rozmýšľam nad niečím iným ako tabletky... Priateľ hovorí, že pesar nie je veľmi bezpečný, ale už som aj čítala o tom, že je, tak vôbec neviem... Ak máte s niečím skúsenosti, tak ich privítam 🙂 Samozrejme ma zaujímajú aj ich ceny a dostupnosť, lebo predsa len nie som milionárka 😀

balar
23. čer 2014

Nehormonální podle účinnosti:
femcap + pharmatex
kondom + pharmatex
femcap + contragel
caya + pharmatex
femcap
kondom
pharmatex

Femcap je třeba umět nasazovat, caya je jednodušší k nasazení, ale funguje spíš, aby se sperma nedostalo přímo na čípek a stačilo reagovat se spermicidem narozdíl od femcapu, který chrání sám o sobě.

Ještě jsou ženské kondomy a jiné druhy pesarů, ale málo účinné, nebo ne příliš pohodlné.

A ještě jsou nehormonální tělíska z mědi (gynefix), které vytvářejí umělý zánět v pochvě a okamžitý potrat oplodněného vajíčka.

Pak existují symptotermální metody, kdy zjišťuješ ovulaci a v plodných dnech abstinuješ. Na tom jsou založeny i cyklotest, ladycomp a podobné kalkulačky. K tomu je třeba ale mít pravidelný cyklus a přesto podle symptomů poznáš ovulaci max 3 dny předem a spermie v děloze může přežít až pět dní. (A vést si kalendář bývá přesnější a levnější)

Snad pomůže ;)