Aktivní dítě. Nevím, jestli jsem moc přísná nebo mírná

radusik
5. únor 2008

Ahojky holčiny!
Ani nevím, čím mám začít, začnu tím, že když se Jiříček narodil, tak celé noci proplakal ☹ . První půl rok se stále budil a trpěl na koliky ☹ - dávála jsem mu kapičky, po těch to bylo lepší. Navíc trpímě afektivním pláčem, což je opravdu děsný ☹ , sice mi neomdlel - zatím, ale vždy je úplně fialovej a stává se to dost často ☹ , snažím se tomu vyvavorat, ale někdy to nejde ☹ . Nechce mně moc poslouchat a jak padne večer, tak je to úplný horor ☹ . Je dokonce zlej - tahá mně za vlasy, štípe atd. ☹ , vždy mu řeknu, malá a on mně pohladí, je vždy unavenej a dělá samé blbosti - skáče z křesla, hází hračkami a já mu můžu říkat, co chci - i křičet a nepomáhá to. Bude mu 18 měsíců a nechce se mu moc mluvit. Vím, že spoustu věcí rozumí, ale nejsem si jista, co všechno a navíc mám pocit, že dělá, že mně neslyší, což mně vytočí. Navíc, jsem zde procházela všechna témata a zaujalo mně, učení na nočník. Snažím se ho posazovat po spaní, ale je to marný - vyjímečně se vyčůrá, navíc, když ho tam posazuji, tak pláče a já nevím, jestli to moc nehrotím, jestli nemám třeba počkat až bude tepleji a pak mu tu plínu nedat vůbec. Je to těžký. Je to přirozeně první dítě a já nevím, jestli na něj nejsem moc přísná nebo naopak moc mírná. Jak to máte vy? Máte někdy taky takový pocity? Díky za odpověď!

kili
5. únor 2008

radusik, no máš to fakt ťažké, ale aspoň že vás to neodradilo a plánujete ďalšie 😀
my ešte tak ďaleko nie sme, ale si tiež užijem s Adamkom nervov. Každý mi len hovorí, že už bude lepšie a ono je to skôr horšie (alebo moje nervy už toľko nevydržia 😅 )
držím teda palce, nech to nejak vyriešite. Možno by bolo dobré navštíviť nejakého detského psychológa.

radusik
autor
5. únor 2008

Ahoj Kili! On je přes den hodný, ale je fakt, že se mu poslouchat fakt nechce, ale ty večery jsou fakt k zešílení ☹ ! My se o druhý zatím snažíme měsíc, takže to je teprve v začátku, ale jak to budeme všechno zvládat, to je mi docela záhadou, ale věřím, že za dalších min. 10 měsíců bude rozumější, ne?

kili
5. únor 2008

určiteeee 😀

kili
5. únor 2008

radusik, a nepomohlo by, keby si namisto toho, že mu niečo budeš hovoriť, proste si lahneš do postele a budeš sa tváriť, že spíš... povieš mu, že ty už ideš spať, aj on by už mal, lahneš a zavrieš oči. Samozrejme to nezaberie hneď, možno tak po týždni. Dať mu proste príklad, že čo po ňom chceš.

radusik
autor
5. únor 2008

bohužel, to nezabírá ☹ . Od jakživa chodí spát až tehdy, když se mu chce, teď se to už ustálilo, to není problém, ale je překvapivý, že i ráno, když ještě ležím tak on, jak otevře očička, tak už si jde hrát a hraje si sám, ale přemluvit se nenechá! To samé je s knížkami, já si listuji časopisem nebo jeho knížkama, abych ho navnadila a on si jde hrat nebo mi to vezme a bud to trha nebo to hodi na zem a jde si po svem. Nevim, jak ho mam prinutit. Jakmile zacal chodit, tak od te doby prestal jist, protoze musel byt ve stolicce, a protoze je hubenour, tak zacal sice papat (jí naprosto skvěle - aspoň něco), ale chodil u toho. On si proste za cely den nesedne a ted uz nechce byt ani v kocarku - jenom chvilicku. Znate to nekdo?

lukin
6. únor 2008

radusik: A co kdybys ho plácla na zadek, když tak neposlouchá? Zkusila jsi to už? Možná by to pomohlo. Z toho, co jsem vyčetla, tak zkouší, kam až může zajít a vidí, že mu vše prochází. Jinak k tomu pláči, že až fialoví: totéž dělala moje neteř, švagrová byla nejdřív strašně vyplašená, co se to děje, ale doktorka ji poradila, ať si ji jakoby nevšímá (samozřejmě jenom naoko, musí ji hlídat, aby nebyla moc dlouho bez dechu - pak ji jen řekne, že má dýchat a dál si ji nevšímá), no a ono to začlo fungovat 🙂 Teď už to neteř nedělá, protože vidí, že s okolím to ani nehne 😀

radusik
autor
6. únor 2008

Ahoj Lukin, to víš, že ho už i plácnu, ale je pravda, že se tomu snažím dost vyhnout, protože mám pocit, že bych ho večer jen plácala ☹ , což nechci, ale někdy to je fakt o nervy! Jinak s tím pláčem to zkusím 🙂 , třeba to zabere! Děkuji !

musko
6. únor 2008

Ahoj!
Nemáš to jednoduché, ale vydržať to musíš. To plácnutie na zadok - no - mne teda ušla ruka cca 3x, ale keď som si to spatne prešla, tak som si uvedomila, že to molo moje zlyhanie a jeho reakcie boli primeranou odpoveďou na moje správanie - proste som bola unavená, podráždená, kričala som a Petrík sa adekvátne k tomu správal. Nahovoriac o tom, že som mala potom výčitky svedomia...... Takže pri tom plači - skús fúknuť do tváre a potom sa tváriť, že si to nevšímaš - deti potrebujú publikum, keď zistia, že nie sú zaujímavé, prestanú.... Alebo naopak, keď niečo robí, čo sa Ti nezdá správne, tak mu povedz - hurá, super ešte viac a ešte viac - jednak bude prekvapený a jednak to pre neho po čase prestane byť zaujímavé - lebo sa to bude zdať "zaujímavé" Tebe.... Možno by pomohlo zajsť s ním medzi deti - my chodíme do Materského centra a jednak sa tam unaví, jednak príde do kontaktu s deťmi a Ty si trochu pohovoríš s inými maminkami.....
Tak veľa síl 😉

radusik
autor
6. únor 2008

Ahoj Musko, děkuji Ti za odpoveď, my chodíme každý pátek na cvičení a snažím se s ním chodit plavat a také chodíme ke kamarádkám, tam je prevážně hodný 🙂 . Zkusím tvoji taktiku, protože je pravda, že tohle mně nenapadlo, když něco dělá, co se mi nelíbí, tak ho v tom podpořit a nechová se potom stejně? Jak děti vlastě rozeznají, že to nemají dělat?

musko
6. únor 2008

Nerozoznajú, ale prestane ich to baviť - oni niečo robia, aby zaujali pozornosť - keď zistia, že reakcia je iná, ebaví ich to, ale nie je to okamžite, oni to opakujú - overujú si to. A to že je inde dobrý, to len potvrdzuje to, že deti skúšajú na svojich mamách, pokiaľ možu zájsť - leba mama je najbližšia a ona určuje hranice - petrík je taký istý 😉

radusik
autor
6. únor 2008

No jo, jsou to potvůrky 🙂 , ale naše sluníčka 😀 ! Je to vážně těžký, venku mi sbírá všechno co najde a nejlépe si to chce dát do pusinku ☹ , tak to nevím, jak budu řešit, v tom ho povzbudit nemůžu, ale doma to určitě zkusím!!! A ty máš musko už docela velkého syna, že? A pamatuješ si, když mu byl rok a půl, jestli se choval podobně? Teď už tě v něčem poslouchá, ne? A co druhé mimi? To neplánujete?

musko
6. únor 2008

No, pri temperamente Petríka, druhé dieťatko až keď bude starší. Teraz má Petrík "vztekavé" obdobie, navyše je momentálne chorý, takže hnevá z nudy - snažím sa to vydržať, ale niekedy je to ťažké..... Cez plienku capnutie asi ani necíti, ale nechcem ho biť, fyzické tersty proste sú proti mojmu presvedčeniu - niekedy, keď je fakt zle a nič nezaberá, tak odídem, vydýcham to a urovná sa to. Ale naozaj mám overené, že dieťa reaguje podľa mojej nálady - ak som kĺudná, tak sa s ním dá dohodnúť lepšie..... Kúp si knihu Kdy, co a jak ve výchově dětí od Prof Matějčeka.

radusik
autor
6. únor 2008

Díky za radu! Hodně sil!!! Myslím si, že si to prožívá asi každá maminka 🙂 !

musko
6. únor 2008

ano 😵

jajinak
8. únor 2008

Ahoj Radusik.Úplně Tě chápu,mám doma něco podobného.Nefialoví teda,ale někdy se hrozně vzteká a nic s ním nezmůžu.Začalo to ještě mu asi nebyl ani rok a půl a trvá to.Teď je mu rok a 9 měsíců.Nechová se tak pořád,ale dost často.Když neni po jeho,je zle.Zkoušela jsem to po dobrém i po zlém,ale nic.Už jsem odbourala plácnutí přes zadek nebo přes ruku(pokud teda vyloženě neubližuje),protože to se absolutně míjí účinkem a je to ještě horší.Zkouším jít na něj vklidu,pomalu a někdy se to vyplatí.Když nic nezabírá,tak prostě jdu pryč(pokud teda nestojí třeba na stole,to by spadnul).On se vyvzteká a je klid.Ale někdy prostě nezabírá nic a jsem z toho taky nešťastná.Do obchodů s ním nechodím,když není v golfkách nebo ve vozíku,protože vyhazuje věci z regálů,to jsem pak úplně na nervy.Radši ho čapnu a jdu s ním pryč.Někdo mi to ani nechce věřit,ale kdo takový dítě nemá,tak toi nepochopí.Naštěstí takový neni pořád,někdy je úplně zlatej,až si říkám,že no není možný.Taky toho moc nenamluví i když s ním hodně mluvím,ale rozumí všemu.Otázka je čemu chce rozumět.Ale uklidním tě,určo se to zlepší,protože už jednoho staršího doma mám,akorád si nevzpomínám,kdy s tím přestal.Byl podobnej i když asi ne až tak vzteklej.Tak ti přeju hodně sil! 🙂

radusik
autor
9. únor 2008

Ahojky Jajinaku, asi to máme podobný 🙂 ☹ . Jirka je někdy vážně na zabití až se z toho sama rozbrečim ☹ , ale zase potom je fakt super! Většinou, když hodně zlobí nebo spíš neposlouchá a hází s hračky, tak bývá často unavenej a bohužel nezná žádný odpočinek, takže to dává najevo takhle ☹ . Kdyby si sedl a neco si treba prohlizel, ale to ne!!! To neexistuje, cim vic je unavnej, tim vic beha a blbne ☹ . Mate to taky?

lucierob
9. únor 2008

Ahoj radusik. Já má 2letého kluka a můžu tě uklidnit, že taky moc nemluví, jen pár slov. Moc dobře mi rozumí co po něm chci, ale prostě se mu nechce mluvit.Každý mi říká, že mě ještě z něho bude bolet hlava až začne a budu ráda když bude potichu.Já malého nebiju. Sice už dostal na zadek, ale přes plínu. Spíš dělám, že si ho nevšímám a ho to zachvíli přestane bavit a zklidní se. A když hodí s hračkou tak mu ji prostě vezmu a schovám.Na nočník taky nechtěl chodit, v létě bych pořád na zahradě nahatý, tak si čůral kam chtěl. Teď se občas vyčůrá, ale musí být svlečený. Když má kalhoty, tak prostě nezavolá. Zkoušela jsem to i se záchodem, ale tam dostává úplně panické záchvaty. Takže ti přeji klidné nervy.

jajinak
9. únor 2008

Radusiku,malej si taky moc neodpočne,pořád je v pohybu,akorát když jde po obědě spát.Ale někdy si vydrží sám hrát,ale prohlížet taky ne.Knížky mu samotnýmu moc dávat nemůžu,páč je okusuje,jako všechno.A když je unavenej,tak je protivnější.Ale on ani moc unavenej nebývá i když je většinou ráno vzhůru od 5 hod.Ale taky je často vzhůru v noci,třeba 2 hod.někdy i dýl a to pak většinou spí dýl.Večer usíná bez problémů kolem 8.Už jem ho zkoušela dávat večer spát dýl nebo ho odpo.budit dřív,ale je to stejný.Když se naštve,tak taky hází s hračkama,to mu jí pak vezmu i když se mu to nelíbí.Z tohoto důvodu mu mu dáváme spíš starší hračky po bráchovi a těch je dost.
Jinak na nočník si už někdy řekne sám a když nechce na nočník,tak se vyčůrá na záchod.Ale jsou dny,kdy má počůraných dost plen,dávám látkovky,kromě na noc a když se někam jede.
Ale jinak je to zlatíčko,akorát trochu vzteklý. 🙂

aponchie
9. únor 2008

ja mam zase opak extremne chytrou a vsimavou holku ale nekdy je to na skody asi jako kazdej extrem, 😅 je velmi aktivni od roka nespi pres den bez plinek je taky dlouho (ted opet cura v noci) 🙄 neumi chodit jen beha!!!opravdu beha a rychle kocar nemame od cca 2let a predtim sem ho tahala a za ni bezela proste nechtela v nem bejt desne!sece sem diky tomu shodila kila ale za cenu onemocneni vycerpani a totalniho kolapsu(na vse sama od porodu skoro teda)vecer taky usne bez problemu v 7.30sama si cte ale den je desny porad s ena neco pta nuti me s ni byt neustale ale v dobrem proste porad me na neco upozornuje neco mi vysvetluje .v noci spinka dobre jen obcas dojde ale vrati se.ve skolce je nejvetsi podes porad utika uhani pada rozbita jak sarajevo caste RTG na pohotovosti 😢 neda si rict a pritom je desne inteligentni psycholozka rikala ze je to silna individualita a ze musime porad za ni chodit a vysvetlovat ze proste je takova tak to tak beru a je mi lip.hlavne nema cenu se vztekat ted uz to vim spis bejt v klidu je to tezke ale nacvicis to,jinak ty pleny bych nechala na leto .malou nebiju jen vyjimecne v totalnim kolapsu na ni rvu a to je stokrat horsi tak obcas placnu po ruce kdyz me neposloucha ale ona se tomu nejdriv smala a pak zacla byt desne smutna.na to jaky je podes je desne citliva a rozhodi ji strasne krivda nebo nezajem nelaska atd coz malokdo kdo ji zna veri a chape ale jeto rybicka citliva a jeste ma po mamince neco z raka a panny od tatinka vrazedna kombinace sentimentu uzkosti lasky radosti a vseho.. 😀

aponchie
9. únor 2008

dodatek nemyslela jsem ze nemate inteligentni deti aby to tak nevyznelo ale ze mam opak toho ze nektere nechou mluvit ona az moc 🙄 stve me to co bych dala za ticho takze aby to blbe nevyznelo proboha 😀

radusik
autor
9. únor 2008

Ahojky holčiny!!! Ani nevíte, jak jsem ráda, že mi to takhle upřímně píšete!!! Protože já už si myslela, že Jirka je jedinej pod sluncem 🙂 ! A není, ne, že bych Vám to přála, ale vidím, že máme hodně podobné starosti!!!
My teď máme období, že si stoupá v kočárku, takže většinou už chodí po svých, takže se k tomu už taky blížíme, i když já na kočár nedám dopustit, tak se nevzdávám a stále zkouším.

Je mi jasný holky, že všeho moc škodí 😀! To mluvení časem doženou všichni a je fakt, že Jirka už něco málo poví, ale ne nic zvláštního 🙂 !

Pro Jajinak, je mi líto, že tak brzy vstává, musíš být unavená, to já v tomhle mám asi trošku lepší. Jirka chodí sice pozdě spát, ale o to později vstává 🙂 . Po obídku (když jdeme dopoledne ven a nechám ho běhat), tak spinká klidně 2 hod. - dnes i 2,5 hod., dříve to bylo 1,15. Večer už sám usíná (hura!!!!!!!!!!!!) kolem 21 - 22 hod.

Pro Aponchii, Jirka je lev, takze uminenec uminena 😀 a opravdu pan tvorstva 😀 !!!
Ne, ale dneska byl super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Holčinky, držte se a zase pisnete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jajinak
10. únor 2008

Radusiku to máš dobrý,že Ti spí ráno dýl,když ho dáš večer dýl spát.Náš malej spal dneska do 7 😵 ,ale jen proto,že byl v noci 2,5 hod.vzhůru 😠 .Včera spal celou noc,ale zase jen do 5. 😒 Aspoň že když si ho vezmu k sobě ještě vydrží nějakou dobu ležet,ale už neusne.
Jinak je to býk a ten druhej beran,takže to vyjde nastejno a potřebuju pevné nervy a ty já někdy bohužel nemám. 😀

radusik
autor
10. únor 2008

Ahojky Jajinaku, máš malej taky spal dneska do 7, ale už v 6 se vzbudil na čaj a to usnul včera ve 22 hod.No, jo, teď tady lítá jako ďáblík, asi ho vytáhnu ven, ať po obídku aspoň spí ty 2 hodinky 😀 ! Je venku krásně, už jako na jaře, viď?A chci se zeptat, plánujete někdy druhé mimi? Nebo po zkušenost, které máš radši ne?!

jajinak
10. únor 2008

Už mám 2 raubíře a to mi bohatě stačí.Už bych nechtěla ani tu holčičku,co jsem vždycky chtěla.Jsem z nich hotová.Ten první byl podobnej,tak jsem si myslela,že 2 takový mít nemůžu,ale můžu. 😀 No co hlavně že je mám a jsou zdraví.
Venku je fakt krásně,kluci už venku byli,včera jsme byli lyžovat na horách a paráda,bylo tam taky nádherně.

radusik
autor
10. únor 2008

A jak staré děti teda máš a kolik Ti je?

jajinak
10. únor 2008

32 a Tobě?A děti skoro 7 a rok a třičtvrtě.Koukám že Ty další dítě chceš,to je dobře,akorát já si nedovedu představit,že bych je měla tak brzo po sobě.Těch 5 let bylo akorát.Teda pro mě.Chtěla jsem si to druhý taky užít a to šlo,když to první už bylo samostatný.Ale někomu to třeba neva a užije si obě najednou. 🙂

radusik
autor
10. únor 2008

Mně je 27 let a jsem o právě pět let mladší, než můj bratr a doteď nemáme žádný vztah ☹ . Navíc manžel je taky o pět let mladší než jeho bratr a i když jsou to kluci, tak to nebylo ono! Proto jsme se rozhodli, že by bylo asi lepší mít děti brzy po sobě, i když zvládnout to, nebude žádná sranda ☹ , ale to nikdy 😀 . Ale nevím, kdy se nám podaří, protože jsme tomu nechali volný průběh až teď od ledna, takže počítám cca půl roku - snad?! A to bude zase malej trochu rozumnější 😀 !

marie2
11. únor 2008

Ahoj holky jsem tu poprvé a zaujala mne debata o neposlouchání dětiček.Mám dvouletou princeznu a musím říci že poslouchat se jí také většinou nechce má docela pěkné záchvaty vzteku plácne sebou na zem kope nožičkama a tak podobně.nejdřív sem byla vyděšená pak jsme zkoušeli plácnutí přes zadeček ale to nemá účinek protože ve vzteku prostě nevnímá.jednoduché a osvědčené řešení: doma si dítěte chvilku nevšímat není středem pozornosti a vzdá to a nebo nechat vyřádit v pokojíčku a z místnosti na chvilku odejít.No a venku je řešení jediné pokusit se něčím jiným upoutat pozornost a nebo vzít do náručí a odejít někam stranou než se uklidní.Je to pro maminku dost náročné ale jde to.Spinkat také nechce chodit osvědčilo se nám jít ukládat její oblíbené hračky lehneme si s nima do postýlky povídáme jim pohádky říkadla a zpíváme a v klidu usnou nejen hračky ale i naše princeznička.

jajinak
11. únor 2008

Ahoj Marie,snažím se to dělat podobně.Vevnitř když ho chytne vztek a ničím se nezabaví,tak si ho přestanu všímat 😎 a na veřejnosti ho vezmu a jdu s ním pryč.Někdy je to fakt náročný.Jednou mi udělal šílenou scénu v lékárně,když jsem mu nechtěla dovolit vyndavat věci z těch regálů.Vzteky se tam začal válet po zemi a nakonec popadl z regálu skleničku s děts.výživou a hodil jí na zem.Naštěstí se nerozbila.To už jsem na nic nečekala,čapla jsem ho a šli jsme pryč. 😠

radusik
autor
11. únor 2008

Ahojky holky, já se to vlastně snažím dělat podobně, ale když vidím, že si dává třeba vajgl do pusinky, tak mu řeknu fuj, a když to udělá znova, tak ho maličko plácnu přes ruku, člověk jim to nějak musí zdůraznit. Jinak dneska jsme byli na karnevalu 🙂 , bylo to fajn.