Blábolení a zdvojování slabik. Kdy začaly Vaše děti?

luci676
12. srp 2020

Dobry den, chcela by som aa opytat na skusenosti, kedy vase deti zacali blabotat si a opakovat mama, baba, dada alebo podobne.

Moja o chvilu 10 mesacna mala zatial uba uspesne vyska, skrieka, huka a hmka, obcas ked ma naladu. Myslim ze rozumie, ked jej napriklad poviem nono aby nieco netahala alebo pusti tak pusti co drzi, ale teda co sa tyka blabotania to vobec.

Dakujem za komentare

me_druhe_ja
12. srp 2020

To by mě taky zajímalo. Syn má teď 9m a během července to vypadalo, že už začne (párkrát z něho vyšlo baba, tata), ale teď zas nic. Má teda širokou škálu různých skřeků, to jo, je hodně sociální, směje se na všechny a nebojí se být s nikým, ale myslím si, že třeba na své jméno zatím neslyším. Ale on má i spoustu léků, jiný mozek a taky jsme dvoj, v podstatě spíš trojjazyčna domácnost a jeho jméno vyslovujeme každej jinak. 😀 ale taky by mě zajímalo, jestli i nějaké zdravé děti začali takhle slabikovat až pozdě, protože v mým okolí už to dělají všichni (a taky skoro všichni už skoro obchází nábytek, mam štěstí na super rychlíky 🙈).

merope
12. srp 2020

Tak můj drobek v cca 10 měsících v pohodě mama, baba, tata, ale na dotazy okolí jsem tvrdila něco ve smyslu: "Říká máma, ale myslím, že neví, co to znamená." Prostě blbnul se zvuky, co slyšel kolem sebe. Nejvíc imitoval zvířecí zvuky z knížky. Nevím tedy, kdy přesně přešel ke zdvojování, což je takový vývojový skok. Ale od té doby (skoro rok a půl) se pohnul k tomu, že u pár slov ví, co znamenají. Zase tak rychle to nejde.

jana_zofie
12. srp 2020

No, to jsem taky zvědavá. Malá má sice zatím jenom půl roku, ale už jsem začínala být trošku nervózní, protože různé weby tvrdí, že už by pomalu zdvojovat měla a já od ní zatím neslyšela ani žádnou pořádnou hlásku. Taky výská, hýká, vydává skřeky a brumle (a vytváří u toho ohromné množství slinových bublinek :D ). Takže já se tu připnu a uklidním se, kolik starších dětí ještě nehuhlá. Dík. Jinak @merope myslím, že minimálně do roka prý děti opravdu neví, co to znamená.

merope
12. srp 2020

@jana_zofie Tak jsem se schválně podívala do svých poznámek. A mám tam pořád jenom o kňourání 🙂. Až v 10 měsících korigovaně a skoro roce gestačně (nedonošenec, takže se to blbě počítá) tam mám napsané to zdvojování slabik a to, že už tak nějak věděl, co povídá resp. co chce říct - používal mama, baba a baba mam (což znamenalo "vem" že chtěl do náruče). No, doteď ten slovník moc nerozšířil - umí mami, babi, tati, dědě (děda nebo děti, to netuším), jani neni (jako že nejsem v místnosti), bapů (jídlo nebo pití, mírně se liší, ale moc neumím rozlišit 🙂 ), pes, haf/baf, tytyty ( 🙂 krásně okopíroval, když mu říkáme, že něco nemá dělat), dělat pffffrr jako kůň a možná občas papa nebo paci.

No, před cizími nemluví vůbec, takže na 18 měsíční prohlídce stejně nic neřekne 😀. Ona mi ho vždycky rozmluví babička, nevím, jak to dělá. Ať se snažím, jak se snažím, se mnou prostě spíše mluví míň než víc.

veritanas
13. srp 2020

😀😀 můj syn začal zdvojovat až po roce..a nikdy neblabolil...nikdy si nehrál s jazykem a tak...