Bolení bříška u 15denního novorozence. Poradíte, prosím?

pampeliska479
25. bře 2023

Dobrý den,

máme doma 15 denní holčičku. Poslední dny ji trápí asi bříško. Vždycky v noci se zacne kroutit a hrozne tlacit. Kojim, snažím se nejíst nic nadymaveho, piju weleda kojici čaj. Ve ctvrtek u doktorky ji dávala rourku a to se vyprdela, taky máme dávat před každým kojením espumisan, ale nepřijde mi ze by ji to pomohlo. Po tom espumisanu prdet nemá nebo ji to má jít samo? Taky zkoušíme, když se vzbudí, ji dat nad umyvadlo bez plenky, to se někdy vykadi. Dáváme ji pravidelně na bříško a při každém prebalovani masirujeme bříško a cvicime s nozkama. Má se s nimi cvičit pokaždé nebo jenom když má teda bolesti? Jde mi o to, ze když se vzbudí, jdu ji přebalit a cvicim s nozkama (děláme jízdu na kole, pak přitahování k brisku), tak jak má hlad tak u toho celou dobu hrozne křičí, přijde mi jak kdybych ji trápila. Taky mi doktorka řekla, ze mám střídat prsa během jednoho kojeni. Prisani máme zkontrolováno od LP, odříhnuti se nám daří jak kdy. V noci mi často u prsa usne a tím odrihnutim ji vzbudim, nevím jestli ji mám nechat spát nebo ji pokazde nechat odříhnout.

Největší problém teda máme v noci. Večer ji vykoupeme, cvicime, u toho se vyprdi a nakojim ji a spi. Pak se tak po 3 hodinách začne hrozne kroutit a tlačit. Když ji před kojením vezmu a cvicim s ni na vyprdeni, tak u toho hrozne řve. Pak ji dam nakojit a tím jak ji dam odříhnout se zas vzbudí a zas tlačí, tak znova cvičení a masáž a pak se trosku uklidní a musíme ji unosit, což trvá dohromady od vzbuzeni třeba 2 hodiny. A tak to pokračuje do rana. Někdy teda u toho prsa ani neusne a začne se kroutit už u něho. Taky skoro pokaždé po kojení má škytavku, což ji zas probere.

Nevíte jestli něco děláme špatně nebo co bychom mohli dělat lépe? Nevím jestli ji máme takhle trápit s tím cvičením pokaždé, co ji jdeme přebalit? Přes den spi tak nějak jak kdy, ráno ji většinou musíme unosit, aby usla aspoň na chvíli. Pak ji okolo 11-12 znova kojim a jdeme ven, v kočárku spi tak do 2-3 pak znova kojime a často pak spi na mě nebo jde odložit, pak zas v 5-6 kojim, pak bud usne ještě na chvilku nebo ji jdeme koupat a snažíme se ji dat spát.

Omlouvám se za ten sloh, ale jsem prvorodicka a jsme doma zoufali a nevime co dělat a co je správně. Přečetla jsem milion diskuzi a stejně z toho nejsem moudrá. Nevím jestli s tím espumisanem ještě vydržet, dávali jsme nejdřív 5 kapek a dneska zkousime už 8 kapek.

sanyy22
Autor odpověď smazal
Zobraz
ekou
25. bře 2023

@pampeliska479 espumisan trvá než zabere cca 3-4 dny ;). Pak ještě jsem kombinovala cvičení a mazání krémem "spokojené bříško" od medpharma. Cvičit můžete i mimo přebalování... někdy je lepší den a někdy horší. Problém je, že taková prďola se málo hýbe a proto je problém s bříškem.

Rozhodně neděláte nic špatně, chce to jen čas a pevné nervy.

Zkusit můžete ještě nahřívání bříška ve vaničce nebo ohřátá plena v mikrovlnce nebo takové ty pytlíčky co pak hřejí, fenyklový čaj (někdo dělá výluh z kmínu - nemám zkušenost) popř u nás ještě pomohlo přetočení na bříško

lv
25. bře 2023

Její bříško si musí na trávení zvyknout, to je normální. Musí dozrát. Necvicila bych když řve hlady, to bych kojila, v noci jsem chtěla aby spala a já taky, rihat jsem nedávala. Ty si dej probiotika a kminovy odvar, nebo fenyklovy.

zmrzlinka
25. bře 2023

Někdy můžou vadit i kojící čaje ....Ale Espumisan ji daver před každým krmením dál.Nevstrebava se a nabaluje na sebe bublinky vzduchu a pomáhá se vyprdet.Chce to ale užívat dál.
A určitě si porid domů rektální rourku a když bude nejhůř tak ji použi.Ja jsem dceru rourkovala do 4.mesice a pak to ze dne na den přešlo a začala kakat sama.

lenerka1
25. bře 2023

Napadá mě, proč přebalovat před kojením, když je mimčo hladové, nešlo by nejdřív nakojit, často se u toho mimča vyprdí či vykakají (tím se vyřeší bolest bříška) a přebalit až pak? Každé miminko je jiné, neexistuje nic, co by bylo obecně špatně nebo obecně dobře, jen prostě teď potřebujete najít to, co bude vyhovovat zrovna vám a od toho to šestinedělí je. Napíšu, co fungovalo nám. Kojila jsem mimča z jednoho prsa hned po probuzení, pak jsme přebalovali u toho si povídali, ukazovali hračky, mazlili, prostě miminko "sociálně dosytili" a unavili, pak dokrmili z druhého prsa, u čehož často usli. Odříhávat jsme dávali, jen když se děti po kojení jevily nepokojné. U prvního jsme na bolení bříška vyzkoušeli kdejaké kapky, fungovalo až nedávat vigantol, vynechat mléčné výrobky a nosit často na tygříka, u holek bolení bříška asi i díky tomu moc neznáme.

pampeliska479
autor
25. bře 2023

@lenerka1 Tak my jsme ji tím většinou chtěli před tím kojením probrat, protože ona přes den často spi dyl jak ty 3-4 hodiny, začne se jakoby budit, ale neprobere se úplně, takže u toho kojení je hnedka tuha a pak je jakoby jedno jestli ji jdu přebalit, co znova u prsa usne nebo rovnou, protože v obou případech se probere a má proste hlad, tak brečí :/ ona proste když už konečně zabere, tak pak spi fakt dlouho a neměla bych ji pry nechávat spát pres ten den dyl jak ty 3-4 hodiny. Ale bylo by to takhle určitě fajn zkusit 😊 akorát ten espumisan bych ji teda měla dat jenom před tím prvním kojením nebo před tím druhým?

lenulen
25. bře 2023

Me se u dcery osvedcilo, kdyz byla takhle malinka, v noci ji prvni prebalit, pak nakojit a potom, kdyz jsem byla v rakovem napul sedo/lehu dat na sebe na brisko a na svislo, ona si odrihla a vetsinou tak i usla, dala jsem do postylky a spala dal. Jinak u nas espumisan nezabral, davala jsem vsem detem probioticke kapky, to se trochu zlepsilo.

ekou
25. bře 2023

Možná bych jen dodala, že v rámci espumisanu či jiných kapek je vždy vhodné dávat probiotika
* Pokud máte espumisan, tak jste dobrá. Není nikde k dostání :D

pampeliska479
autor
26. bře 2023

@ekou Joo já ho měla doma z práce (v nemocnici) do zásoby, protože jsme se v těhotenství taky nadymala 😀