Čeho se děti vlastně bojí a jak na strach z "bubáků"?

papush
9. kvě 2017

Ahoj maminky,
máme doma takový problém. Syn (čerstvě 3 roky) posledních pár měsíců špatně usíná. Musíme u něj buď já nebo manžel vždycky zůstat, dokud neusne, protože se prý bojí. Jsou to různé věci - začalo to krokodýly/pavouky/hady pod postelí, teď se zas bojí bubáka ve skříni nebo za závěsem. Doma jsem ho nikdy ničím nestrašili, takže je mi jasné, že za to můžou starší bratranci a babička s dědou, u kterých se hodně dívá na televizi a děda je navíc takový ten typ, že chce mít z vnoučka pořádného chlapa. A vím, že má na svůj věk až moc velkou představivost 🙂 Ale syn před spaním skoro ob den brečí nebo se budí a volá nás. No a co je horší - zvykl si chodit spát k nám do postele. Snažíme se mu vysvětlovat, že strašidla nejsou, necháváme mu i rozsvícenou lampičku, ale přijde mi, že je to horší a horší a už si nevím rady :( Manžel je z toho už taky na nervy, to si dokážete představit.
Pamatuju se, že jako dítě mě děsila klekánice a taky jsem se bála po tmě, ale nikdy to nebylo až tak intenzivní.
Četla jsem tu nějaké diskuze, že existuje nějaký sprej proti strašidlům? Máte někdo podobnou zkušenost? Případně čeho se vaše děti bojí a jak jste to řešily/řešíte?
Moc děkuji za každou radu 🙂

mon_88017
9. kvě 2017

@papush S bubákama je to těžký 😉. Mně pomohlo přistoupit na to, že onen dotyčný bubák existuje a "vyhnat" ho, prostě říct třeba "bubáku, di spát do komína". Dítě bylo spokojený, že bubák odešel a pak už usínalo líp.
No a teda usíná se tu stále při noční lampičce, ale to zatím neřešim.

verkaver
9. kvě 2017

@papush Máme čtyři děti a naše pětiletá taky začala před nějakou dobou naprosto neopodstatněně,že se bojí,ať s ní jdeme na záchod,že je tma,že tam v pokoji někoho vidí,něco klepe...atd. Prošli jsme s ní tedy několikrát celý barák,všude jsme rozsvítili,otevřeli všechny skříně,prostě všechno prolezli a ujistili ji,že opravdu nikde nic a nikdo není. Nicméně to nestačilo,tak manžel donesl z dílny motorovou pilu,je to tedy opravdu kus chlapa, a řekl jí,že tady sice nikdo není,ale že kdyby tady náhodou chtěl nějaký zloděj nebo bubák přijít,tak že se opravdu nemusí bát,že on je přece její tatínek a kdyby něco,tak tu pilu prostě nastartuje a všechno zlé zažene. A od něho to opravdu sedí,jak říkám,postavou je opravdu autorita 🙂 Řekl jí,že je přece silák a ona jeho holčička a že prostě nedovolí,aby ji někdo ublížil. Pila stojí v rohu jako taková jistota a malá je spokojená a v klidu spí 🙂

lv
9. kvě 2017

Pracuje fantazie na plno, vliv pohádek no možná nějaký, ale spíš projekce svých strachů, obav a pro mne ta bujnost fantazie má největší podíl.
Sprej, vyhnat, lapač snů, cokoliv co podpoří 🙂 a s tím spaním, to musím teoreticky (neb mám v noci nájemníka též) co říkala psychoterapeutka - dovést zpět, hladit, uložit, počkat až usne, jediná cesta - nejlíp matraci jeho postele. Pořád, každou noc.

prostejina
9. kvě 2017

Klidně terapeuta. Tyhle děsy jsem měla jako dítě taky, porad jsem naše volala, byla jsem přesvědčena o přítomnosti někoho v pokoji, bylo to strašný. Nasi to se mnou neresili a mám problémy do teď. Když jsem sama doma, musí být všude světlo, musí furt byt něco zapnuteho (televize, písničky), zásadně nechodim po tmě na WC. Když jsem mela spát poprvy sama v byte, kde jsme bydleli s dalšími studenty (zrovna všichni odjeli, byl to starý činžovní dum, historická památka), byla jsem tak vydesena, ze jsem v noci jela ma kole v pyžamu k segre. Dětská fantazie je veliká, a duše křehká. A když se s desem a strachem nepracuje správně, dokáže nadělat paseku, já jsem dokonalej případ. Nic se nezměnilo ani po narozeni dcery, myslela jsem, ze dospěju. Prdlajz :-/

verca156
9. kvě 2017

Ahoj vlastní zkušenost ještě nemám ale kamarádce zabíral speciální sprej na bubáky a strašáky (voda v rozprašovači s levanduli). Řekla že ji to ochrání a nějaký to povídání a malá vždy stříkne a spinká celou noc. Ale jak se píše věřím i v esoteriku a věřím, že klidně něco mezi námi může být a to už bys musela řešit sama. Děti jsou vnímavý a je dost možný, že to vycítí. Jestli je u vás zvířátkům fajn kočka, pes se nijak divně nechová a nepozoruješ divný jevy tak sprej zabere plus mateřská láska 😀