"chod domácnost" po císaři

ladyhacek
25. srp 2018

Ahoj jsem pátý den po císaři, jsem už doma ale břicho pořád dost bolí, do toho mě začali bolet i záda-ale to je asi z toho jak vstávám a snažím se břicho nezatěžovat.

Tak si říkám kdy jste začali "normálně" fungovat. Zatím jsem snad ráda , že vstanu.
Musím se starat nejen o miminko, ale i o 3,5 letýho syna. Manžel je zatím doma a se vším pomáhá.

Mám pár otázek kdy jste začali.....
1. Kdy jste začali více méně normálně chodit?
2. Kdy jste šli na dlouho procházku (cca 2-3km) > včera z porodnice jsem sešla dvě patra, kousek ušla... a teda večer mě to dost bolelo-ale chápu, že je ještě brzo. Ovšem se starším prostě brzo ven bud muset, ale nevím zda a kdy to zvládnu.
3. Dělá mi problém se ohýbat - naložení myčky zatím teda nezvládnu > ale je pravda, že je tu muž a nemám asi takovou motivaci když nemusím? Ale nechci se zbytečně přepínat.
4. Co mytí oken? Zvládnu po 6-nedělí?
5. K běžnému uklidu domu se musím vrátit co nejdřív, kdy jste to zvládli vy > bez větších potíží (bolesti) > vytírání, luxovaví > bojím se mytí vany - jak se budu ohýbat
6. Co větší úklid?
7. Kdy Vám přestalo dělat problém vstávání?

8. Co návštěvy?
Už jsem doma a rodina se ptá kdy můžou přijet na návštěvu - já je chci vidět ale nevím zda se na to tedy cítím - ale když vezmu jednu návštěvu tak pak ta další bude uražená, že tu ještě nebyla....
Dnes přijede moje mamka - přiveze staršího syna, bydlíme s tchýní a švagr se švagrovou sem cca 1x týdně jezdí - takže malého uvidí - takže zase moje sestra také bude chtít přijet....
Když půjdu ven se starším tak chodíme na procházky s jeho kámošem sousedi takže když vezme kočárky a starší... jenže když ho uvidí jedna kamarádka tak ho chci ukázat i druhé (která je mi blíže)
Příjde mi to jako začarovaný kruh 🙂
A to neřeším uklid - to má když tak návštěva smůlu nejsme schopná pomalu chodit natož vytírat. A nějaké zobání no buď přivezou (to ano - to rodinu a kamarády znám - to mi buchtu něco něco dovezou určitě - to asi řešit nemusím popř se koupí tyčky

Děkuji ráda si přečtu jak jste to měli vy 🙂

markokolin
25. srp 2018

Tak já po císaři šla z porodnice 4 den domů a už jsem normálně fungovala. Ano břicho mě trochu bolelo, ale dalo se s tím. Když jsem to přetáhla, bolelo víc. Já teda měla malého v inkubátoru, takže hned co mi dovolili vstát, hned jsem se hýbala a snažila se co nejvíc chodit, aby mě za ním pouštěli, to jsem i chodila do patra pěšky, tak ty dva tři dny to bolelo dost, ale pak už fakt v pohodě. A doma jsem i stěhovala ložnici, aby bylo hotovo až mi ho pustí domu.
Kamarádky co měli císaře na tom byly podobně jako já. Nepřijde mi normální, že nemůžeš pomalu chodit, doktorům jsi to říkala?
Jinak návštěvy bych na tvém místě neřešila, udělej to, jak ti to vyhovuje, je to jen tvoje věc!!! Jsou maminky co striktně dodržují šestinedělí a nesmí k nim nikdo. Tohle si musíme každá dělat, jak to cítíme a všichni to musí respektovat.

pandora197
25. srp 2018

@ladyhacek Já byla propuštěna po císaři po 4 dnech a taky jsem normálně hned fungovala.Jako jo cítila jsem třeba někdy břicho,když jsem se více namahala,ale nic hrozného.Akorát s vytiranim mi tehdy asi 3 týdny pomáhal muž,jinak jsem si vše zaobstarala.Návštěva u nás byla asi po týdnu doma a první větší procházka asi taky tak nějak,na kratší jsme šli hned druhý den doma.Tohle je hodně individuální,ale jestli Tě to bolí tak moc,tak bych asi radši ještě probrala s lékařem.

malinkaelinka
25. srp 2018

Je to pořád docela velká břišní operace, poslední na co bych myslela, je úklid vany a mytí oken. Já můžu srovnat jen se slepakem a to jsem měla poloviční řez než jak bývá u císaře a čtyři týdny na neschopence jsem fakt strávila v posteli, ještě druhý týden po operaci mě vycerpalo i mazání chleba :D návštěvám bych řekla, ok, přijeďte, ale privezte si občerstvení, uvařte si kafe a na bordel nekoukejte 🙂 venuj se hlavně dětem, ostatní jsou blbosti, na kterých nemá cenu se vycerpavat.

jednamaminka
25. srp 2018

Hele taky jsem po císaři fungovala už v porodnici, ale tam na mě i sestřičky koukali divně, že se jim tam druhý den procházím po chodbě (mám trochu posunutý práh bolesti). Asi bych se pro jistotu poradila s dr, nebo ať ti aspoň dá něco na bolest, co můžeš u kojení, abys byla schopná opečovat děti. Ale úklid je to poslední, co by mě zajímalo.
Jinam my jsme dodržovali šestinedělí a tolik lidí to nebylo schopných pochopit a byli naštvaní, že malého ještě neviděli. Ale to byl jejich problém a časem je to přešlo.

chimneysweeper1
25. srp 2018

@ladyhacek Myslím, že to je hodně individuální. Já měla císaře v pondělí ráno, večer mě postavili, ráno jsem si došla do sprchy a odpoledne jsem korzovala s návštěvami po chodbách. V pátek jsme jeli domů, vyklidila jsem myčku a v sobotu jsme šli na 5km procházku. Měla jsem císaře v celkové narkoze a rodila jsem v 34,5 letech. Návštěvy jsem přijala první už týden po návratu z porodnice, to sem přijelo 8 kolegů z práce podívat se na syna. Určitě bych se teď soustředila na sebe a miminko a běžný provoz domácnosti, nemyla bych okna, koupelnu uklidí partner. Návštěvy ať přinesou občerstvení mně, třeba slepičí vývar, ne? Jako matka šestinedělka máš právo odpočívat a nechat se trochu obskakovat.

frndafrrr
25. srp 2018

Po propuštění z porodnice jsem neměla problém fungovat normálně, hodně jsem se hýbala už tam s návštěvou si dala když byla dcera pod světlem párkrát i schody do 2ho patra a den ode dne to bylo lepší. Delší procházka po týdnu šla. Po 2.sekci byl tedy krizový 5.den, kdy už mne pekelně táhl steh (při 2.se nechává o den déle). Po 6nedělí jsem byla úplně v pohodě, takže by okna problém nebyla, ale to uvidíš jak se budeš cítit sama.
Sama poznáš kdy je tobě lépe, nech to plynout až příjde den, kdy nebudeš špekulovat, zda zvládneš umýt vanu, tak ji umyješ, že Vás do té doby sežerou blechy bych se nebála, ono to bude každý den lepší.

ladyhacek
autor
25. srp 2018

@markokolin
@pandora197 děkuji no já chodím jen ne jako laňka 🙂. Nejhorší jsou rána než to rozchodim rozhybu. Pak chodim jen to cítím, večer to pak je cítit už dost. Me spus přijde, te cítím vnitřní stehy venkovni jizvu ani ne. DR me prohlíželi, prohmatavali a ok takze je to čistě na mě.
Ja hned druhý den rano nevztala, motala se mi hlava a bricho dost bolelo, odpoledne uz to slo a chodila jsem, dalsi den byl maly uz u mě

aronek
25. srp 2018

Ahoj, mám za sebou tři CS a pokaždé jinak. Po prvním dost hrozné. Už v porodnici několikadenní nevolnosti, nakonec kapačky. Odmítala jsem se jen hnout. Doma jsem se plazila, nebyla jsem schopná vstát. Při každém zabrečení malého jsem brečela taky, nemohla jsem se ani otočit, takže přes bok sklouznout z postele na zem a potom se vyšplhat po postýlce a přežít zvednutí malého. Chození vůbec nešlo, byla jsem ráda, že jsem ho oblékla a dala do kočáru na balkon. Omezená bolestmi jsem byla opravdu několik týdnů. Druhá CS úplně v pohodě. Hned po návratu jsem běhala do patra, prala, lítala kolem dvou dětí. Kolem třetího CS se mně držela střevní chřipka, která bohužel vydržela i po porodu. Takže nemoci vstát a muset lítat na WC nic moc. Tím jsem si to břicho dost namohla, takže rekonvalescence pomalejší. Nakonec po návratu nás položila i normální chřipka, tudíž pár dní v posteli, pomohlo i břichu a po té jsem fungovala normálně. Nyní za pár týdnů bude další a doufám, že fungovat budu moct hned, přece jen čtyři děti budou potřebovat mamku dost rychle.

ladyhacek
autor
25. srp 2018

@aronek páni 4 cs? já někde četla, že povolují snad jen 3?
NO každopádně ať ta čtvrtá dopadne na jedničku 🙂
Jsem ráda, že v tom nejsem sama - "spolubydlící" na pokoji také po CS a také hned OK

zmrzlinka
25. srp 2018

Dle mne je to individuální. Po prvním císaře jsem omdlivala jeste po měsíci a u druhého jsem po týdnu varila. Jestli mas doma manžela tak bych se šetřila a odpocivala a kojila a na zbytek se vylasli. Návštěvy asi jak se cítíš spíš psychicky 😂

aronek
25. srp 2018

@ladyhacek no dovolují tři, ale když přijdeš počtvrté a jsi už v pokročilém týdnu, tak s tím nic neudělají 🙂 Plánované to nebylo, ale evidentně k nám chtělo 🙂 Děkuji, snažím se vydržet co nejdéle, jizvy vypadají zatím dobře. Jsem ve 31tt, tak to už bychom nějak dali i kdyby byl problém

milisent
25. srp 2018

Ja jela 5 den po cisari domu a fungovala jsem hned. Setrila jsem se, ale bylo mi dobre, normalne jsem chodila a po tydnu doma, kdy se manzel vracel do prace, jsem v domacnosti plne fungovala. Je to hrozne individualni. Jestli ti neni dobre a boli te to, setri se. Pomale prochazky, se starsim prckem kdyz tak na hriste, kde si muzes sednou na lavicku a doma jenom to nejnutnejsi. A navstevy, zase jak se na to citis. Nikdo se na tebe nemuze zlobit, kdyz odmitnes.

kess01
25. srp 2018

Já byla propuštěna 4. den po císaři a fungovala jsem normálně. Hojila jsem se rychle a dobře jsem se hned rozpohybovala, ikdyž vstávání z postele bylo složitější ještě další týden, ale s každým pohybem to bylo lepší a lepší 🙂 co se týče návštěv tak to hodně záleží na tom jak se cítíš hlavně psychicky

ninive211
25. srp 2018

Takhle...fakt je to individuální, já měla 2 císaře a mohu říct, že po tom druhém jsem se cítila o dost líp hned druhý den, i u toho prvního jsem TP týdnu moha více méně fungovat "normálně", ale teda první vytírání podlahy bylo týden po návratu z nemocnice (tj. ca 12 dní po CS) a teda nic moc. To ohýbání prostě bolí, není příjemné...pokud je ti něco nepříjemné, tak to NEDĚLEJ! Opravdu není nutné mýt 14 dní po CS okna, mně je, když jsem byla v porodnici, umyla tchyně, takže další 3 měsíce bez starostí. Pokud máš doma manžela, ať ti co nejvíc pomůže,třeba i s koupáním staršího a tak,císař je fakt břiší operace a neí potřeba si hrát na hrdinu, tělo dostalo zásah a potřebuje se z toho zregenerovat a je úplně normální, pokud dva týdny po porodu císařem nebudeš běhat jak lanka a nebudeš zvládat vše jako předtím...hlavně se neboj říct si o pomoc, máš na to nárok! A co se týče návštěv, opět na co se cítíš ty. Poslední, co bych řešila, je, že malého viděla jedna kamarádka, tak hned MUSÍ i druhá, třetí....proč? Prostě v rámci kamarádek dodržet šestinedělí nebo alespoň první měsíc, návštěvu nejbližší rodiny na nezbytnou dobu beru úplně v pohodě, mně by teda bylo divný, kdyby moje ségra viděla synovce poprvé třeba ve dvou měsících a pokud se nezdrží tři dny a nebude očekávat full servis all inclusive včetně kafíčka s domácím zákuskem po obědě a naopak ještě třeba pomůže s něčím doma, tak proč ne, to bych naopak jen uvítala.

jujatko
25. srp 2018

Sla jsem domu tyden po cisar a prvni cesta vedla do obchodu, kde jsem nakupovala (pomerne velky nakup, vcetne baliku vod), a manzel cekal v aute s malou. Po prijezdu jsem sla hned prat atd. Nerikam, ze mi pohyb delal nejakou slast, ale dalo se to. Nic jsem ale nedelala na silu, ze by mne to nejak hrozne bolelo. Vzdy jsem se snazila najit polohu, aby to bylo co nejmene neprijemne. Pro mne byly nejhorsi ty prvni 4 dny, kdy jsem myslela, že tohle nikdy nerozchodim a kazdy pohyb mi zpusoboval bolest, ale od toho cca 6 dne už jako když utne a bylo to mnohem lepší. Ale dlouho mi trvalo, nez mi to prestalo bolet pro vstavani z postele. Jeste i 1,5 roce mi bylo neprijemne lehnout si na bricho. Nebojte, brzy se to urcite zlomi. Ale uprimne ja se zase nijak nestresovala nejakyma oknama -to by mne po porodu ani nenapadlo.

fionay
25. srp 2018

Tak já po císaři taky fungovala docela v pohodě.Jediný co jsem netahala byly nákupy,to nosil chlap.Domácnost byla v pohodě, venku jsem se chytla madla kočárku .Jsi chvíli po "opce" dej tělu čas se zotavit a návštěvám řekni, že ti není dobře at počkaj aspon po šestinedělí. Normální člověk to pochopí.

kristyn.g
25. srp 2018

pane jo, nestačím se divit jak se pár dní po velké břišní operaci chodí a běhá a uklízí jako by nic 😨 ja bych se tedy bála vnitřního krvácení, přeci jen je to velká operace.

jujatko
25. srp 2018

@kristyn.g No, on to za Vas nikdo jiny neudela. A miminko se Vas taky nepta, zda Vas neco boli ☹ A mne opravdu prislo, ze to dela se da do kupy opravdu velmi rychle (nerikam, ze u nekoho nemohou byt nejake komplikace atd.). I nam to tak bylo podavano na predporodnim kurzu. U mne to opravdu bylo, ze jsem fungovala jako pred porodem. Ale v urcitych pohybech jsem byla opatrnejsi, pomalejsi. Na prochazky jsem chodila od prvniho dne po prichodu z porodnice. 8. den od porodu jsem sla 2 km lesem. Ale nic jsem nedelala na silu a pres nejakou bolest. Mozna taky zalezi, jak to ti doktori "kuchnou", ale tomu absolutne nerozumim. Ale musim rict, ze pri propusteni z porodky jsem mela fakt krasnou jizvu 🙂

guinea
25. srp 2018

@kristyn.g Ono se pořád operuje termínem “velká břišní operace”, ale mně po ní nic moc nebylo. První den dva se mi hůř vstávalo z postele, ale i v porodnici mi říkali, že ať se co nejdříve pohybuji, že se to líp hojí. Hned 12 hodin po císaři jsem se sama starala o synka, domů po 4 dnech, doma jsem fungovala naprosto normálně. Asi tak po necelých 2 týdnech nevím o tom, že jsem kdy na nějaké operaci byla. Je to samozřejmě individuální, ale hodně je v hlavě. Pokud si někdo opakuje, že je to velká břišní operace, tak ta rekonvalescence bude delší, než když se člověk zaměří na miminko a domácnost. Ale na to mytí okrn bych se teda vykašlala tak jako tak...

guinea
25. srp 2018

*mytí oken

kristyn.g
25. srp 2018

@jujatko no to je sice hezký že se miminko a domácnost neptá, ale funguje to i naopak, zdraví se neptá jestli zrovna nutně musí být to a to hotovo. Právě mi přijde že je to zdraví duležitější, protože je jen jedno a to se opravdu neptá jestli se to hodí. U jiných operací by člověk musel ležet v nemocnici. Jen mi přijde nezodpovědné hned se snažit překonávat kvůli umytým oknum a čisté podlaze a riskovat a hroutit se kvůli tomu. Ale to je jen můj dojem, že by to chtělo víc pokory, lidi si obecně zdraví vůbec neváží dokud ho neztratí.

klea81
25. srp 2018

Já jsem byla ko celé šestinedělí i po přirozeném porodu, takže buď v klidu a rozhodně se nenamahej mytím oken, návštěvy se začali hlásit 8 týdnů po porodu

klea81
25. srp 2018

@jujatko proč nešel tahat vody chlap? 😲

pavca1982
25. srp 2018

Takhle budu upřímná 4.den po porodu navíc sekcí bys měla mít opravdu klid.Vůbec celé šestinedělí by žena měla být jen pro děti nejlépe s pomocí manžela,partnera. Základní úklid ano, ale myslet na mytí oken, nebo velký úklid?Tohle všechno přece počká.😉Soustředila bych se především na sebe a děti na to jak se teď dát fyzicky do pořádku i na ty návštěvy bych vzala jen rodinu.Přece jen je to velká operace a ty si zasloužíš odpočinek.

jujatko
25. srp 2018

@klea81 Protože kdyby šel do obchodu on se seznamem, který jsem měla, tak bychom tam byli celý den. Takže z důvodu, abychom byli co nejrychleji doma. Chlap rozhodně není typ, co si doma lehne a kouká na televizi. Spíše naopak. Ale vzhledem k tomu, že jsem se necítila nijak tragicky, tak bylo nejrychlejsiím resenim, kdyz si nakoupim sama 🙂

jujatko
25. srp 2018

@kristyn.g Je to věc názoru. Jak jsem psala, nic jsem nedělala přes bolest. Při žádném pohybu jsem necítila nijakou velkou bolest. Takže nechápu, proč bych nemohla chodit, vařit, starat se o dcerku atd. To jsem si měla lehnout a šest týdnů se nezvednout, když jsem se necítila nijak špatně? Dle mého to má příroda nastevené dobře.

guinea
25. srp 2018

@kristyn.g Ty máš za sebou císaře nebo ne?

jujatko
25. srp 2018

@guinea Já bych řekla, že je to fakt hodně o té hlavě, jak jste psala. A samozřejmě každý to má jinak. Já třeba ani moc nemarodím - tedy vlastně nikdy jsem neměla neschopenku - tedy jen v těhotenství. Takže možná to souvisí i s imunitou nebo tak něco?

guinea
25. srp 2018

@kristyn.g A to mytí oken, to je fakt blbost. Ale mně v porodnici výslovně řekli, ať se co nejdřív rozhejbu a třeba chodím po chodbě. Že ležením v posteli se rychle do kupy nedám, od těhle názorů už upouští sami doktoři. A opravdu jsem byla hodně rychle fit. Pokora nepokora s tím nemá co dělat.

guinea
25. srp 2018

@jujatko Jsem přesvědčená, že i imunita souvisí s osobním nastavením 🙂