Co dáváte dětem na svačiny?

brisalek
20. lis 2010

Ahoj chtela bych inspiraci co dat male na svacinu. Uz jsem resila snidani a myslela jsem, ze kdyz prestaneme kojit(vecer 2x v noci a rano) zacne snidat, ale to jedine, kdyz bych ji kazdy den delala smazena vajicka🙂.

Ke svacine dopoledne jedla od tak 8-9 mesicu hami prvni jablicko nebo hrusku s bananem a piskotama...nebo hami 100% ovoce s piskotama. K odpoledni svacine mela jogurt chocensky smetanovy bily namichany s lipankem. Ted nechce ani jedno.
Nechce ani chleba s cimkoli, zkousela jsem lucinu, syry, ruzne ochucene jogurty...obcas si vezme strudl nebo buchtu a kompoty-jahody, tresne, svestky. Ale to jen cukr a zadne bilkoviny ani vitaminy. Nechce moc ani zadne syrove ovoce dopoledne. Zkouseli jsme pomeranc, mandarinku, jablko, hrusky vse nakrajene nebo ji to i necham kousat, ale od vseho sni drobet. A pak mi sni treba pul hodiny pred obedem nebo veceri 1/2-3/4 rohliku a neji zase. ale pritom si hrozne vymysli a kdyz vidi nekde v knizce obrazek jidla porad me taha do kuchyne ham, ham a nic nechce.
Navic nema zadne mleko. Vecer obcas si da tak 100ml sunaru ,ale dva dny jo pak dva dny ne....
Uz jsem se rozhodla, ze ji nabidnu dopo 2 druhy ovoce a kdyz nebude proste do obeda nic jineho nedostane. Stejne tak odpoledne, nabidnu jogurt nebo lipanek, kiri...a zase kdyz nebude tak nebude. Ma 11kg a 82 cm, takze hlady neumre, ze🙂.

berynka
20. lis 2010

@brisalek , naše malá taky nebyla a není velký jedlík. Kolem toho roku a půl jedla teda fakt hodně ovoce, až jsem to musela docela omezit, protože hrozně často kadila a pak už z toho měla spíš průjem. Ale oblíbila si toasty, rozpečené rohlíky a různě namazané topinky z toastového chleba. Zeleninu jen tak samotnou nesní, ale jak je to v salátu, ideálně šopák 😅 , tak nestačim zírat 😕 .

brisalek
autor
20. lis 2010

@berynka diky, ona od roku je naopak velky jedlik, ale ted si zacina hrozne vymyslet🙂. Kdyz nesni ten rohlik tesne pred jidlem, sni obed i veceri docela hezky. K obedu ma ruzne omacky....varianty svickove(jen zelenina a maso), neceho na paprice s ruznou zeleninou, rajska...a ktomu testoviny, knedlik, brambory...k veceri vetsinou polivku...kasi neji. ale ty svaciny jsou ted des🙂. Mozna jsou to zase jen zuby, vzdy nez se zacnou klubat ji hur.

nick1234
10. únor 2021

@brisalek mě teda případně že má strašně moc na výběr toho jídla, nepíšeš kolik má měsíců, tak těžko říct, ale vidím že kojis tak proč dostává ještě mliko (předpokládanam že myslís UM)? A proč rohlík před obědem? Zaměřila bych se na to spíš kdy ji, kupované kapsičky a přesnídávky vyměnit za čerstvé ovoce. Prostě aby rozlišovala kdy bude jaké jídlo (hlavní jídla a svačinky). Jinak já jsem prostě zastáncem toho nenutit do jídla, pokud dítě nechce, ale ne to obejít tak, že když něco nechce, dostane místo toho jiné jídlo (krom jídel který vím že fakt nema rád/a). Myslím tím třeba nechceš oběd? Ok ale potom tedy až v běžném čase svačinka, ne rohlík místo oběda apod...

nick1234
10. únor 2021

Ještě třeba mě osobně strašně vytáčí ,když dítě odbíhá od jídla a třeba rohlík ji na 10x hodinu, vidím to u ségry její 3leta dcera - ségra říká že ji krásné a všechno - to sice asi jo, ale třeba když je u nás na návštěvě, tak si řekne že chce suchou housku, Ok, ať si ji vezme, jednou si kousne, odběhne si hrát, pak se zase vrátí a pořád dokola, ve finále sní sotva půlku na 10x a tak je to skoro s každým jidlem..mě tento způsob stolování strašně vytaci a tohle teda u syna netolerují (má 4 roky), neříkám třeba ovoce do misky když mu dám jen tak na chuť položí si ho na zem a ujida mezi hraním...tak třeba možná tohle se snažit dodržet, nevím jak to funguje u vás...