Cvičili jsme vojtovku. Pokračujem

petul.a
11. bře 2010

Ahoj v novém tématu 🙂 Rozhodla jsem se ho založit proto, že v našem předchozím se teď schází spíš maminy miminek. My, které máme doma cvrčky starší, jsme co se týče vojtovky už trošku někde jinde, některé z nás už necvičí, jiné sice ano, ale už ne tak intenzivně... a vůbec se naše starosti a radosti už tak nějak točí kolem něčeho jiného. Takže kdo má chuť si i nadále povídat, šup sem 😉

andulka4
12. bře 2010

AHOJN PETI,
jsem ráda že jsi toto téma otevřela
u nás je to tak že jsme intenzivně cvičili od 7mi dnů do 13m (předčasně narozený-hypotonie)

od 15m chodíme a z hypotonie nám zůstalaly lehce valgozní paty
názor naší RHB lékařky a naší neuroložky se liší.Zatím co neuroložka by chtěla ať cvičíme stále naše rhb doktorka je pro Vojtovu metodu pouze do doby lezení/samostatné chůze.

vojtovu metodu jsme tedy nahradili balanční plochou, chůzí po nerovném terénu, po kamenech atd atd

petul.a
autor
12. bře 2010

Ahoj

To jsem ráda, že se téma ujalo 🙂 My jsme si právě včera psaly s Kebou, že do toho předchozího už moc nemáme čím přispívat (samozřejmě krom snahy o podporu těch, kdo cvičí s miminky 😉).

Andulko, to je fajn nápad, takhle zrekapitulovat, odkdy jste cvičili a kdy začal Dáda chodit atd. Takže taky rekapituluju:

Cvičit jsme začali v necelých 6 týdnech, naše dětská mudra hned poznala, že něco není O. K., dokonce i správně řekla, že Barunka je hypotonická, k tomu ještě měla predilekci (a teď si už nejsem jistá, jestli doprava nebo doleva 😅 - no vidíte, dávno to díky vojtovce není znát a já už si to ani nepamatuju 😀)

Takže diagnóza: hypotonie (celková) a predilekce

Zvedání hlavičky: od 3 měsíců
Pasenní hříbátek: od 5 měsíců
Otáčení: od 8 měsíců
Plazení: od 8 měsíců (asi tak dva dny poté, co se Barunka začala otáčet)
Sezení: od 15 měsíců
Lezení: od 15 měsíců (sezení a lezení přišlo společně)
Stoj: od 15 měsíců
První krůčky kolem nábytku nebo za kočárkem: od 17 měsíců
První samostatné krůčky: od 19 měsíců
První krůčky venku: od 20 měsíců
Intenzivní cvičení: do 17 měsíců (než se babu postavila na nožky)

Stále máme jeden cvik z vojtovky, a to mačkání bodů pod prsíčky - dlr názoru naší rehábky se může cvičit klidně do třiceti let 😅 Další kontrola na neurologii i u rehábky nás čeká někdy koncem dubna, bude se kontrolovat chůze. Také nás čekají dechová cvičení kvůli propadlému hrudníčku (v důsledku hypotonie). Dle názoru rehábky pak budeme "cvičit" také chůzí po nerovném terénu apod., tak jako Andulčin Davídek 🙂

andulka4
12. bře 2010

taktéž napíšu naše výkony....
David je narozen o 10týdnů dříve,přesto pokud by jsme odečetli od jeho věku těch 10týdnů-vše dělal jako průměrné dítě......u nás je to velmi matoucí

zvedání hlavičky-v trakčním testu/vytahování do sedu za ručičky-tam byla hlava do záklonu až skoro do roka
pasení hříbat-dle naší RHB to nezvládl nikdy tak jak by zdrvé dítě mělo-měl rýhy na zádech/což nesmí být
přetáčení-6,5m....u něj tedy ve 4m
válení sudů-8,5m....tedy 6m
houpání na 4ech-9,5m.....7m
lezení 11m.....8,5m
sezení 11,5m.....9m
obcházení nábytku 11,5m.....9m
chůze 15m......12,5m

cvičení.....od narození-6m to byl heandling
od 6m-15m Bobath,balon,motivační cviky

důsledek hypotonie- ve 2letech jsme byli vyškrtnutí z rhb a z neurologie-zůstala nám lehká povšechná hypotonie,lehce valgozní paty,trochu plochá noha,předsazená pánev

další doporučení....kvalitní obuv,nechat co nejvíce dítě přirozeně hýbat,chodit po nerovném trénu naboso

rohacka
12. bře 2010

Ahojte, radi sa pridavame. My sme tiez stari cvicenci vojtovky. Kubko je predcasny (34.t.t), cvicime Vojtu od 5. mesiacov kvoli tomu, ze sa neotacal. Diagnostikovali nam CKP, CTP - hypotoniu.
Otacanie - 7 mesiacov, dlha pauza, skutocne sa zacal otacat az od 9. mesiacov (7 korigovane)
Plazenie - 11 mesiacov (korigovane 9)
Stvornozkovanie + sedenie - cca 12 mesiacov (10)
Obchadzanie nabytku - tusim 15 m.
Samostatna chodza - 19 mes. (korigovane 17)
Cvicit sme neprestali ani po zacati chodenia, lebo chodza nebola a nie je dobra. Kubko ma atakticku chodzu (opilecku, vravoravu), prepadnute vnutorne clenku (3. stupen) - tazka plocha noha, vbocene nozicky, tazka valgozita paty. Okrem toho ma vtaci hrudnik (vyklenuty dopredu). V 2.5 rokoch nam urcili diagnozu Detska mozgova obrna, diskretna forma, diparicky syndrom (postih len na dolne koncatiny). Cvicime 2 x denne vojtu (do minuleho tyzdna 3 x, ale uz nam dali len 2 x, ale pravdupovediac nezvladam velmi ani to - neudrzim ho poriadne), cvicime na fitlopte, balancnom kruhu, drepy, skoky na matraci, dychove cvicenia kvoli hrudniku, ucime sa vystupovat na schody (zatial len s oporou), cviky proti plochym noham, masirujeme podla Handle terapie, 1 x tyzdenne plavame, 1 x tyzdenne hippoterapia a dalsie vsetko mozne. Samozrejme, necvicim kazdy den vsetko. Vojtovku sa snazim dodrziavat, ostatne ako doplnok namiesto 3 cvicenia alebo pomedzi. Pred tyzdnom mi rehab. lekarka potvrdila moje podozrenie, ze jedna nozka je kratsia. Uf, toho som sa dost zlakla. Neviem, ci sa to moze dorovnat, alebo sa rozdiel bude postupne zvacsovat. Caka nas vysetrenie u ortopedickej proteticky. Z vojtovky cvicime dva cviky - na boku s tym, ze vrchnu nozicku ma vpredu pred panvou v 90 stupnovom uhle, ma vykopavat spodnu nozicku a zapajat svaly v chodidlach a cvik na chrbte, kde mu nozicky visia zo stola, hlavicku ma otocenu ku mne a ma dvihat nozicky dohora. Tak tolko zatial o nas, viac mi nenapada.

pedroma
13. bře 2010

rohacka, skuste (resp. poradte sa s fyzioterapeutom) obmenu toho cviku na boku. Tiez mame problem s vbocen. nozkami, a bol nam radsej odporuceny - matka sedi na pätách na zemi, dieťa je dolu bruškom a jeho panva je nadvihnutá položením na matkine stehná (leží na Vás krížom). Nôžka od matky je skrčená, nôžka pri matke vystretá a na konci zapretá o pršteky (ako športovci pri štarte). Rúčka pri matke je v jej lone, ručka od matky bude ľaktom vytvárať protisilu oproti matkinmu ľakťu. Matka je počas celého cviku sklonená cez dieťa (vlastne ho musite pre lepšiu fixáciu priľahnúť ponad jeho položenú panvu). Na podnet by dieťa malo reflexne vykročiť, resp. "napnúť" sa pre nášľap a stimulovať tomu určené svalové partie. Tu zapretú nôžku je možné pridržať v spravnej polohe Vasou rukou. Možno ten cvik aj poznate.

A cvicime aj ten prvý, na chrbátiku ... presne ako petul.a píše - sa môže aj do hádam 50tky. Výborný na plochonožie.

rohacka
14. bře 2010

Vdaka, pedroma, skusim sa spytat.

andriss
15. bře 2010

Ahojky holky,
ráda se k tomu tématu připojuji. Adélka se narodila 2 dny po termínu. Porod mi museli vyvolávat kvůli vysokému tlaku, ale jinak bylo vše v naprostém pořádku. Ve 4 měsících se doktorovi nelíbilo, jak Adélka pase koníčku, a nebo spíše nepase, takže jsme byli odesláni na neurologii, kde byl potvrzen centrální hypotonický syndrom.
Od 4 měsíce cvíčíme vojtu a byla Aďce zjištěna zraková vada. Teď jsou Adince bez mála 3 roky a diagnózy jí upravili. Aďka má paleocerebellární syndrom na podkladě DMO, hypotonie trupu, centrální koordinační a tonusová porucha, opožděná jemná motorika a závažná vada řeči-vývojová dysfasie, takže toho máme dost, ale určitě to nebudu vzdávat. 🙂

NAŠE POKROKY:
zvedání hlavičky: 3 měsíce
otáčení ze zad na břicho: 5 měsíců
plazení: 11 měsíců
sezení: 15 měsíců (ale pořád si není jistá)
lezení: 17 měsíců
chození kolem nábytku: 19 měsíců
a u toho jsem až do teď. Je si tedy více jistá i se sama pustí a udělá ke mě třeba i 3 růčky.

Pořád cvičíme vojtu, chodíme na logopedii a jelikož jsem z malého města a musím dojíždět do CB autobusem, tak už nic jiného nestíháme. Plavat jsme také chodili, ale to Aďku moc nebere a až budou Adince 3 roky, tak chceme zkusit hipoterapii. A jinak doma cvičíme ještě aktivní cvičení na balónu apod. Také čekáme už asi 2 měsíce na rehab. stůl aby jsme mohli pořádně konečně cvičit, protože už je veliká a nikam se nevejde.

Také mi prodloužili mateřskou do 4 a půl roku. Jak to máte z mateřskou Vy?
Mějte se hezky

rohacka
15. bře 2010

Andris - nas maly ma za necely mesiac 3 roky, mam ziadost o predlzenie MD, takze dufam, ze to vyjde a daju mi zo zdravotnych dovodov. Dufam, ze rozhodnutie stihne prist, kym bude mat 3 roky. Inak budem musiet ist na par dni do prace.

andulka4
15. bře 2010

Já mám MD na 3roky ale vzhledem k tomu že čekám druhé dítě prodloužení nemusím řešit. Navíc je náš zdravotní stav schledám jako v "normě" tudíš by šel normálně ve 3letech do školky

nevím jestli mám pravdu ale u nás sehrálo asi velkou roli to že jsme cvičili Vojtu už od jeho 7mi dnů.....kdy byl gestačně v 32tt-jeho CNS byla zcela nezralá ale tím cvičením se tomu dalo nejvíc pomoct

první 3měsíce jsem cvičila dobrovolně.....nikdo po něm nic nechtěl když měl být vlastně ještě v bříšku

až pak na 3m kontrole....nám RHB doktorka řekla že cvičit musíme že bude asi hypotonický

jemná motorika.....tu máme napřed-ve svých 2letech mluví jak 3leté dítě

andriss
15. bře 2010

Rohacka: já už podávala žádost o prodloužení mateřský na podzim, protože jsme si chtěla být jistá, že se to stihne. Tak snad se to i u Tebe stihne. Nevím jak u Vás, ale u nás to nedaávají vědět, jak řízení dopadlo, musela jsem si tam volat.

andulka4: gartuluji k těhotenství a ať se miminko narodí v pořádku. Já jsem ani cvičit od začátku nemohla, protože jsem ani nevěděla, co to je ta vojtova metoda a hlavně jsem porod měla v pohodě a žádné náznaky ani nebyli. Ale i když jsi cvičila dobrovolně, tak Tě někdo musel učit, ne?

Holky, přeji Vám všem hodně zddraví a nám maminkám někdy i pevné nervy. 🙂

andulka4
15. bře 2010

ano učili mne to už v orodnici
rodila jsem v Ostravě a tam sepreventivně cvičí ze všema nedonošenýma dětma-dochází tam fyzioterapeuté a cvičí děti samotní.Matku to taky učí pokud jeví zájem,což já rozhodně měla

petul.a
autor
17. bře 2010

Ahojky

Tak mě ani nenapadlo, že bych si žádala o prodloužení mateřské 😅 Ale Barunka na tom je celkem dobře (ťuky ťuk), tak to snad ani nebudu potřebovat.

Co se týče jemné motoriky a mluvení, to je u nás O. K. Jemná motorika - Babu postaví komín (zatím jen ze dvou kostek, na třetí teprve makáme 😅), kostičky typu Duplo dá do sebe, zkouší "vyšívat" tkaničkou (taková ta dřevěná provlékačka), mluví hooooodně, už i říká básničky, zpívá písničky - pravda, po svém, sem tam vynechá slovo, ale ta písnička/básnička je rozeznatelná 😉

zanys
29. bře 2010

Ahoj holky,
po dlouhé době jsem jukla na Modrého koníka a vidím - nová diskuze. 🙂 Zdravím andriss, které se moc omlouvám, že jsem kdysi dávno neodepsala ☹ Jsem ostuda. Hipoterapii doporučuji, mám s ní velmi dobré zkušenosti. Vojtíkovi se díky ní hezky srovnala záda. Samozřejmě hodně záleží na terapeutovi. Je to hodně podnětů, nejen pro hrubou motoriku, Vojtíkovi se vylaďuje i psychika, u koní je spokojený. Budete chodit do Arpidy? Také jsem si zažádala o prodloužení mateřské (rovněž máme více diagnóz) a prodloužili mi ji do 4 let věku dítěte.
Petul.a, Babu je šikulka, Vojtík řekne zatím jen máma 😝
Andulce přeji hodně radosti z roztoucího bříška a samozřejmě i z Davídka.

rohacka
1. dub 2010

Tak uz mi prislo rozhodnutie - predlzili mi matersku do Kubkovych 5.5 roka. Takze makame a cvicime dalej 😉 .
Pedroma - ukazala som rehabke ten cvik, co si mi napisala - vraj nepozna presne tento, ale ukazala mi viac-menej to iste, ale nie na zemi, ale napr. na posteli. Vraj je to nahrada toho cviku na boku. Ked si ho dobre chytim, ze sa mi nevysmykuje, tak celkom dobre cvici. Velmi sa tesim, lebo ten cvik na boku bol pre mna necvicitelny. Rehabka ma upozornila aj na ine veci, co si musim davat pozor pri cviceni. Baby, ja som z toho hotova - cvicim uz viac ako 2.5 roka a furt sa dozviem nieco, co som este nevedela, resp. co mi predchadzajuca rehabka nikdy nepovedala. Som z toho nanic, lebo si hovorim, ze co ked som cvicila zle a preto Kubko nie je v poriadku 😔 .
Ale z coho sa tesim je to, ze Kubko zacal chodit sam po schodoch, zatial len smerom hore, ale par schodov vyjde. Asi 1/2 roka chodi po schodoch s oporou, ale samemu sa mu velmi nedarilo, ale uz sme to prelomili. Tak aspon nejaky uspech. Lebo inac jeho chodza je strasna (mam pocit), nezapaja poriadne ruky pri chodzi, hlava ma pred nohami naskok asi 30 cm. Proste nestiha za svojou mudrou hlavickou svojimi slabymi nozickami.

pedroma
1. dub 2010

ahoj rohacka...tak to som rada, ze tento cvik Ti lepsie "sadne". Vieš, ja mam info, ze hypo resp. hyper-tonici v podstate cvicia po cely zivot! Samozr. prestavky sa môžu vyskytnúť, ale viac-menej sa k tej RHB-ke vratia po case znovu, len možno inou formou. Napr. u 2-3 rocných detoch sa prejaví nestab. chodza - zakopavanie, spicky atď, v neskorsom veku sa pridruzia napr. skoliozy, lordozy a pod.. Ak je vyluceny ortop. nalez (v zmysle: coxy, hypermobilita, klby celkovo, kratsie DK,...), vzdy sa hlada (alebo by sa mala) neurolog. odchylka ...a cvici sa opäť. Svalstvo treba pilovať, spevňovať a predchádzať skráteniu sliach. Jasné, je tu aj operačné riešenie, ale na rovinu - keď je prvotny problém v nerv. svalovom skrate/prenose - splní to očakávania? Možno dočasne...
Mali ste (z krv. obrazu) mearné sval. markery? Ak pretrvavaju ťažkosti, po 2.roku veku dieťaťa je už možné klasifikovať problém, resp. prečo stále pretrváva daný stav...

pedroma
1. dub 2010

...az teraz spätne citam, ze Kubko ma diskr. formu DMO 😵 no slepá som, resp. necitam starsie prispevky...

...a ospravedlnujem sa za len obcasnu diakritiku 🤐

lendy1
1. dub 2010

náhodou jsem našla tuto diskuzi, se spoustou z vás se tu přez net znám 🙂 tak jsem ráda, že se tu najdou i maminy se staršími dětmi než kojenci.
Jinak u nás bylo: velká hypotonie, okrajová hypertonie, CTP, CKP, cvičili jsme vojtovku pořádně jen pár měsíců, kolem asi 9-10.měsíce jsme přestali, lézt začal D. na 11,5měsících (korigovaně na 10.měs.), chodit začal na 17.měsíci (15,5), ve 2.letech nás vyřadili z neurologie, že je celkem v pořádku, kdyby něco, máme přijít. Pořádné mluvení (celé víceslabikové slovo a skládání slov) začalo na 2,5 letech a od té doby se hodně rozmluvil, umí básničky, písničky, všechny barvy, čísla 1-10, nějaké písmenka abecedy, některé dopravní značky, pozná všechny značky aut. Od těch 2,5let se obléká a svléká sám, nají se taky sám, oboje není úplně 100%, ale snaží se. Psychicky, jemná motorika je o.k. a přiměřená věku. Jen ta hrubá motorika, to je mazec...
K žádným dr. ani na rhb nechodíme, neumím si představit s ním cvičit v tomto věku. Teď nás čeká v květnu zápis do MŠ, dle neurologa při vyřazení ve 2.letech prý zvládne normální MŠ. Já si to nemyslím a tak se ho budu snažit dát do speciální třídy, kde je jen 10 dětí na 2 učitelky a jsou tam i děti s takovými menšími potížemi jako D. Pro to, aby tam D. vzali, potřebují zprávu od odborníka, takže v dubnu nás čeká ještě návštěva neurologa a jsem zvědavá, co mi k tomu všemu, co D. umí a neumí, řekne.

andriss,
mohla by jsi mi trošku víc specifikovat toto: paleocerebellární syndrom na podkladě DMO
David toto měl ve zprávě v neurologie též (ten palleocerebelární syndrom), ale pak jsem to znovu probrala na základě informací od jiným neurologů a náš neurolog tuto dg. zrušil, jelikož mozečkový syndrom se neurčuje dřív jak v 6.letech, jelikož malý mozeček zraje právě do 6let.
Otázka ale je, jak velký ten palleo...syndrom je a obzvláště u hypotoniků se to těžko určuje za co může mozečkový syndrom a za co hypotonie.

Náš D. je hodně pozadu co se týká pohybu. I 1,5 roční děti jsou daleko stabilnější a jistější si při pohybu než on. Schody celekm vyjde i sejde, ale pro jistotu ho jistím, vyjít na schody mu dělá potíž i v tom, že jak nemá žádné svaly, tak to je pro něj velká zátěž vytáhnout své tělo nahoru. V podstatě pokud nemá boty nebo bačkory, tak každou chvíli padá, uklouzne, zdravé děti to běžně vyberou. Dělá mu potíž se vyškrábat na nějakou prolézačku, musím mu pomoci, jelikož své tělo nevytáhne-nemá sílu.
Ta stabilita se lehce zlepšuje, ale není prostě ono, zdravé děti dělají vše autamaticky a jinak...
Venku často chodíme za ruku, D. si není prostě v tom pohybu jistý a ruku vyžaduje. Běhá celkem pomalu, neumí skákat, ale kope do míče, "hrát" fotbal ho moc baví.
U nás je potíž ještě v tom, že ho hodně hlídám a pořád mu říkám: dávej pozor, opatrně, pomalu...pořád mu stojím za zadkem a on si je celkově nejistý pak jakýmkoliv pohybem. Nenechám ho prostě někde samotného, aniž bych ho nehlídala, ono to ani jinak není možné...Sám je proto na sebe opatrný, dává si pozor, ale i tak je u nás nějaký větší úraz každou chvíli. Taky neumí pořádně padat, respektive si myslím, že ty svaly ten pohyb při pádu nezastaví tak dobře a proto u nás ty pády většinou dopadají úrazem, odřeninam, boulema a pod...

Pak mám dotaz na maminy hypotoniků-zda jsou vaše daleko hubenější než jiné děti. Mě přijde, že D. má prostě jen kosti obalené tukem a svaly skoro žádné. Měří 100cm má 14kg.

Uf, jsem se vypsala...omlouvám se za takový román...

Andulko, super tt 😵

pedroma
1. dub 2010

lendy, my sme skôr do hypertonie, ale tiež máme doma takého chrústa. Ani nie do výšky, len tá zaoblenosť sa nám neušla 😅 .
V troch rokoch mal tiež 14kg, teraz má päť a čosi cez 18kg. No skelet 😎 😀 je to.

My sme na neuro sledovaní doteraz. Opakovane. Tiež nás tesne pred druhým rokom vyradili, a opätovne v 2,5 roku zaradili, a hneď aj s RHBciou. Pre nesprávne postavenie DK a držanie tela. Predpokl. príčina - sval. porucha, avšak doteraz nemáme konkr. dg.
A tie schody, preliezky a pod. boli aj u nás vtedy problém. Tak okolo 4.roku nabral väčšiu stabilitu (a zrejme aj istotu, keďže je tiež vo všetkom veeeeeeeeľmi opatrný), a teraz je už na ihrisku "borec".

zanys
2. dub 2010

Ahoj všichni,
lendy, Davídek je móc šikulka. I když vím, že Vojtíšek je opožděný po všech stránkách, vždycky jsem překvapená, co vše už umí ostatní děti jeho věku....
Co se týče hrubé motoriky (nejen), tak jsme na hřišti vždy poněkud "výstřední" 😅 Vojtíšek je nemehýlko, také pořád padá, je hróózně pomalý, nemotorný medvídek. Dříve byla jeho chůze taková rozevlátá. Od té doby, co musí nosit speciál. botičky působí spíše jako takový malý robokop. Na chodník (přes obrubník) bez držení vyjde až teď, poslední týden. Schody ještě ne. Ušlápnou vám děti tříkolku?

Mně řekli rovnou, že mi teď Vojtíška do normální školky nevezmou. Jsem ráda, že mi rodičák prodloužili do 4 let, uvidíme za rok. Je to těžký rozhodování normální versus speciálka. jenže u nás jsou normál. školky zaměřený strašně na výkon, soutěživost, takovou dravost, tam se pak "jiné" děti budou cítit převálcovány. Taky je možné řešení první rok adaptace speciálka, další rok, bude-li to o.k. normální. Líbí se mi systém školek např. v Klatovech (aspoň podle info. na netu, nevím, jaká je realita). Tam mají všechny děti integrovaný, a pro ty slabší mají vyhrazené speciální pedagogy, kteří se jim věnují tak, jak potřebují. Nebo školky waldorfské, ale ty nejsou v ČR moc dostupné a také finančně budou asi trochu někde jinde....

Přeji, aby vám to se školkou vyšlo tak, jak to bude nejlepší pro Davídka.

andriss
6. dub 2010

Lendy1,
palleocerebelární syndrom je právě poškození mozečku, kde je rovnováha a má poškozené dolní končetiny. Aďka samostaně nechodí, chodí za ruce a chodí rozevlátě a nohy vytáčí ven. A na podkladě DMO(dětská mozková obrna). Adélka má počkozený mozeček, protože dostala DMO, ale proč a jakým způsobem, to nikdo neví. Ale pěvně věřím, že se z toho dostane, i doktoro říkal, že chodit bude, ale musíme být hodně trpělivý.
Všem přeji hlavně trpělivost a mnoho úspěchů Andrea a Adélka 🙂

andulka4
12. dub 2010

holky tak David má 14,5kg a 94cm ve 2letech-hubený opravdu je
mluvení-tak to je u nás neuvěřitelné ale je opravdu moc šikovný a mluví už úplně normálně(2roky)

pohyb-běhá stejně jako ostatní děti ale trochu s nohama do X (ve 2letech velikost boty 27....takže to přičítám velké a těžké botě) Na skluzavku se nevyškrábe protože neše hypotonie je zrovna v oblasti lopatek takže se nevytáhne rukama
Do schodů výjde bez problémů i ze schodů

já osobně jsem tedy úplně jiný tip matky než je Lendy....Davida nejistím, nehlídám, neopečovávám a už vůbec mu nestojím za zadkem.....padá často ale naučil se padat tak at se nezraní

trakař nedokáže a skok snožmo dělá taky dost podivně

rohacka
20. dub 2010

Podobny skelet sme aj my. Kubko ma v cerstvych nekorigovanych 3 rokoch 94 cm a nieco cez 12 kg. No strasneeeeee. On proste zje 1/4 rozka a ma dost. Este mi povie, ze ten rozok nemoze chytit do ruky, lebo ich bude mat spinave 🙄 .
Taktiez rec nadpriemerna, skonstatovala to aj logopedicka, u ktorej sme boli s dcerou. Pred par dnami sa mu zacalo celkom darit aj krasne "R".
Dnes sme boli po mesiaci na rehabke. Znova nam upravili cvik - reflexne otacanie - aby som ho lepsie udrzala. Vresti pri to ako pavian, samozrejme - ako stale, ked nam zmenia cvik 🙄 . Ale tesim sa, lebo myslim, ze takto ho naozaj udrzim. A konecne nemame ziaden cvik na stole!!!! On uz ten stol neznasa.... a ja s nim. Mame obe bud na zemi alebo na posteli.
Ale co sa velmi tesim, ze zacal chodit hore schodami sam. Dole mu to este samemu velmi nejde, ale snazi sa.
Zlaty je, ked mi povie: Pojdem sam. A po chvili sa otaca ku mne a vravi - Ale drzis ma????? (ja ho teda pridrziavam vzadu za vetrovku - ked ho drzim za ruku, tak sa na mna zavesi a je to o nicom). Aj chodza sa zlepsila, zvlast naboso. Zacala som cvicit spiralnu dynamiku, to sa mi zda fajn (podla jednej knihy - Zdrave nohy pro vase dite). Dnes na rehabke normalne usliapal stepper!!!! Prvykrat ho tam rehabka mala, tak nam dala vyskusat. ALe uz mame doma tolko pomocok, ze domov stepper nekupujeme 😝 😀 😝 .

lendy1
22. dub 2010

andriss, ahá, tak to jo. Tak hlavně, ať to vše dobře dopadne 🙂

zanys, D. tříkolku neušlápne ani náhodou, on neví, co má dělat a hlavně na to nemá sílu. On nezvládá jízdu ani na odrážedle-motorce, nemá sílu, aby se odrazil. On spíš s tou motorkou jde než jede. Sice se zlepšuje, ale pomalu...
S tou MŠ-byla jsem si pro papíry a ředitelka mi řekla, že normální třídy by neměl šanci (hlásí se moc dětí), ale tu speciální třídu pro něj prý vidí hodně nadějně, když si oblítám vše potřebné.

Anet, ale ono Davida opravdu nejde nechat chvilku bez jištění...myslím, že už by bylo po něm. 2x jsme to zkusili, jednou na hřišti a jednou v dětském koutku, oba pokusy skončili ošklivými pády, odřeninama a pod. On když spadne, tak pak má strach a už nikam nechce. Takže to dělám tak, že stojím u něj, povzbuzuju ho a nenápadně jistím. Po x pokusech se mu pak třeba něco podaří.
Teď mě překvapuje, že pomalu zvládá víc náročnější věci a je si jistější, tak uvidíme, jak to bude...

Zítra jdeme na neurologii, jelikož potřebuji potvrzení do MŠ, že potřebuje školku s individuálním zaměřením, tak jsem zvědavá, co mu dr. řekne. Hlavně se chci dr. zeptat i na D. divný emocionální projevy-lidi, když to vidí, tak se smějí, že to ještě neviděli 😝 ale ono to fakt vypadá divně-začne se celý klepat, napne se od špiček nohou až po konečky prstů (má pak prstíky jako mají těžce postižený děti-prostě v křeči). Ty prstíky-to dělá občas i při té své nemotorné, robotí chůzi 😖

andulka4
22. dub 2010

Lendy on nejezdí třebas na Enduru? Tak to u nás je od 16m na Enduru jízda úplně ok, dnes ho už na něm nedoženeme...

holky ono vážně ta hypotonie je u každého jiná

a Rohačka samostatnou chuzí do schodů myslíš jako že bez držení a že střídá nohy jako dospělý?

ad R v některých sovech ho říká už dávno a v některých né

rohacka
22. dub 2010

Andulka - bez drzania za ruku, ale vacsinou s prislapom, este nie je az taky isty, aby striedal nohy, ked ide sam.
Inac, starsej dcere sa dnes objavili kiahne, Kubko je zaockovany, tak som zvedava, ako dopadneme..... On je taka vynimka zo vsetkych pravidiel 🙄

andulka4
22. dub 2010

No to je ale mooc šikovný jestli už umí bez držení ve 3letech 😉 SUPER!!!!!

lendy1
23. dub 2010

andulko, no on měl malé odrážedlo loni, z toho už vyrostl, letos jsme mu koupili větší-takovou obyč. plastovou motorku, co prodávají všude a je to bída. Dneska jsme taky byli ráno na motorce a spíš jsem ho na ní táhla, než aby jel, jede tam max. z kopce 😖

Na neurologii mi dal dr. ve všem za pravdu, že tam vidí vše, na co jsem si stěžovala, takže máme zprávu pro MŠ-hurááááá. Tu školku nám schvaluje a plně doporučuje tu speciální třídu, že to bude pro něj rozhodně lepší se začlenit lépe než v klasické třídě. Vidí to stejně jako já, že by mu mohl stačit ten rok ve speciálce a pak se srovná. Celkem byl dr. spokojený, byli jsme v ordinaci 3/4hod., takže jsme tam probrali úplně vše kolem D. Schody teda děs běs, dolů to vůbec nesešel, to se křečovitě držel zábradlí a volal: pomoc. Kvůli těm schodům musíme zase za 1/2roku přijít, aby to dr. zkouknul 😖

andulka4
23. dub 2010

LENDY tak to jsem moooc ráda že vám to dr napsal, a hlavně doufám že ti tam malého vemou 😉
(nás už odevšat pustili ve 2letech a nikomu jsme chůzi do schodů neukazovali...)

hlavně at se ve školce Davídkovi líbí a ty máš o starost méně
no a co říkal na ten emoční tik?

andulka4
23. dub 2010

HOLKY a co normální odrážedla? Myslím něco jhako je First Bike? od kdy toto děti zvládnou?
je to vlastně už jako kolo bez přídavných koleček...

je to dobré i na koordinaci těla atd

zanys
23. dub 2010

U nás je "jizda" na motorce-odrážedle takový krok-sun-krok. Za vydatného povzbuzování se 2x, 3x pěkně odrazí, pak ale nabere opět své tempíčko 😒 I při chůzi je to neustálý boj o každý metr. Jenže u Vojtíška hraje roli nejen stupeň hypotonie, nýbrž i nechuť . Na RHB se ho pořád zastávají, že je to pro něj namáhavý (je takový rozevlátý hadráček), tak se tomu snaží vyhýbat, což sice beru, ale vím, že je to i určitá lenošnost.

Odrážecí kolo jsem zkusila objednat, protože motorka je mu už malá a tříkolku neušlápne, ale moc si neslibuji. Zatím plánuji spíše seznámení s tímto dopravním prostředkem 😀 Prostě to budeme zkoušet a počkám, až k němu dospěje.
Sousedovic klučina (v květnu mu budou 2 roky) na něm jezdí jako drak, ale spíš na tom vídám o něco starší děti. Výrobci uvádí 2,3-5 let.

A co koloběžka? Vojtík na ní neumí, jen se tak posunuje. Myslím ale, že na koloběžku je ještě brzy, to je docela na rovnováhu (i když vyrábí i se třemi kolečky) a koordinaci těžký.