Dcerka po nocích nespí, ale hraje si

jsemagi
3. lis 2017

Dobrý den,
v prvé řadě chci podotknout, že jsem ráda za kojení, vidím v něm především pozitiva, doposud jsem si nestěžovala, fungovala jsem i přes ta úskalí, co má dcerka vyvádí.
Dcerce je 9 měsíců, v noci kojím cca 6x za noc, přes den tak 5x. Příkrmy má ráda, sní co připravím. Je hodně aktivní, lézt mi začala po třetím měsíci, v pěti měsících perfektně seděla a před šestým měsícem obcházela nábytek.
Kde je tedy zakopaný pes?🙂 dcerka mi v noci nechce spát (přes den naspí tak hodinu a půl) nepláče, není protivná, ale prostě si chce hrát (cca tak dvě hodiny, třeba od 1 do 3). Já to už bohužel ale nezvládám, jsem unavená, protivná... nemám absolutně nikoho, kdo by mi pomohl přes den a já to mohla dospat, manžel s ní v noci občas také je, ale vyžaduje moji přítomnost, jinak pláče.
Přemýšlela jsem, jestli ji přes den nedávat spát, což zní potrhle, vzhledem k tomu, že i tak přes den spí méně než jiné děti. Ale jak jinak to řešit? Nebo si chci možná aspoň přečíst, že je na tom někdo stejně...

hul
3. lis 2017

Ahojky. Popis denní režim včetně rituálů. A v noci si hraje při světle? Nebo jak?

kubuska
3. lis 2017

Ja te aai nepotesim, ale takhle jsme mi lide nastaveni od pradavna. To az z prichodem elektrifikace a umeleho osvetleni, jsme zacali telo oblbovat a byt vzhuru do noci a pak vyspavat 6-8 hodin denne. Pro telo je ale prirozenejsi byt prave ty dve hodiny v noci vzhuru. Proto se tak deti budi. Jit spat s tmou, pak se v noci na chvili vzbudit a pak zase spat az do rana.
Vyzaduje primo tvoji pozornost v noci nebo si vzhuru protoze ona je? Jestli nepotrebuje tvoji asistenci, nechala bych ji at si hraje sama v postylce, na posteli v hracim koutku v loznici a az bude chtit bud usne a nebo si te zavola. Ja to takhle praktikovala s oboumi detmi. Ted uz samozrejme spis celou noc, svetlo je svetlo...
Kdyz uz jsme u svetla, zmen nocni lampicku, mela by mit zlute az oranzove teple svetlo - evokuje ohen, bile ikdyz je tlumene pripomina svitani a nasemu mozku se pak hure usina.
Je to vec o ktere moc lidi nevi, nebo se nezajima, ale preci jenom, ikdyz jsme lide moderni, porad v nas je kus cloveka co zil v jeskyni a ridil se prirodou.
Spanek zkus vyresir u sebe. Chod spat vecer s ni. Jako opravdu s ni. Treba ne kazdy den, ale alespon 2x do tydne mit jeji rezim. Domacnost se nezblazni a manzel snad taky ne. 🙂 My zeny chceme vyhivet vsem a vsechny uspokojit a pak zapominame na sebe, takze opravdu alespin 2x tydne mysli na sebe a jdi spat s ni. I tu hodinku pres den. Nebo se jen natahni a odpocivej. Je dost mozny, ze kdyz ona z tebe uciti klid a pohodu zacne spat vic. 🙂 Zkis treba pit pred s panim, tak hodinku medunku. Unavi te a bude se ti spat lip. A dost mozna i male.
V neposledni rade, spankova potreba se casem meni, takze to takhle nebude na furt ;)
A ano i ja jsem si to uzila 2x a ted me to bude cekat na potreti, netesim se, ale co nam zbyva? 🙂

janulkakraniska
3. lis 2017

Já dala najíst,zhasnout a spát.Kolikrát jsem to dělala tak automaticky,že ani nevím,jestli byla malá vzhůru.Pleskla jsem sebou zase do lůžka a hotovo.
Jinak existují pro děti nějaké čaje a koupele na dobrý spánek.
Já nekojila vůbec,takže netusim,jak to je.
Vím jen,že už v 9 měsících spaly obě děti celou noc.
Kaše k večeři,ať nemá takový hlad v noci?

mlynkova85
3. lis 2017

Také jsem si tím prošla u syna. Dala jsem ho do ohrádky a on si spokojeně hrál vždy mezi 3-5,6 hodinou. Já seděla v křesle a blimbala. Pak si přilezl a šli jsme znova spát. Přešlo ho to časem asi kolem roku a půl.Pak začal spát celou noc. Ale dnes je mu skoro 8 a nespavec je stále v týdnu chodí spát kolem 11 a vstáváme v 5:30 ó víkendu vydrží třeba do 2 do rána a vstává v 9. Prostě mu ten spánek zatím stačí.A není to ó tom že bych ho dávala pozdě spát chodí do postele v týdnu v 8 hodin ale on prostě leží v posteli a nemůže usnout i když mají v pokoji tmu.Už jsem si zvykla já jdu spát jak já potřebuju vím že vyleze se napít nebo na záchod ale u nás opravdu nic nepomáhá na noc dostává meduňku ale na něj asi nepůsobí. Dcera je zase pravý opak když jí řeknu že se jde v 8 spát lehne jednu nohu má ještě na zemi a už spí,ale spala krásně od narození.

janulkakraniska
3. lis 2017

Výhoda toho umělého byla právě v tom,že hned od začátku dával malé v noci i manžel,když třeba pracoval dlouho do noci na pc.Takže jsem kolikrát ani neslyšela,že byla malá v noci vzhůru.
Pak si to právě kolem 9.měsíce vytahala z flašky sama.

kafr
3. lis 2017

Ahoj, ja zatim nemam co radit, ale kojis v noci vic nez ve pres den? Logicky kdyz chces zmenu jejiho rezimu, musis neco zacit delat jinak... Zmenit jidelnicek pres den, pomer kojeni. Sytou veceri, pozdejsi koupel, uspavaci bylinky... A rozhodne bych si s ni v noci nehrala. Maminka v noci spinka a ty mas spinkat taky.

jsemagi
autor
3. lis 2017

@hul vstavani okolo půl 8, o půl deváté svačinu (bílý jogurt s ovocem, presnidavka, chleba s lucinou...) zapiji čajem, nebo jablecnou šťávou. Kolem desáté si schrupne, na půl hodinu, někdy i víc🙂 oběd dostává později, okolo 2 hodiny (dříve ho do ni nenacpu) a průběžně kojim, jak je potřeba (nedávno rostl zoubek, takže jsem se zase vrátila ke kojení, kdy si řekla, jinak jsem asi po sedmém měsíci už kojila přes den tak 3x) a k večeři okolo půl 7 ma kaši do lahve. Obden koupeme, před večeři. Spinkat ji dáváme okolo 8, to ji vždy uspi manžel v náruči při hudbě.

jsemagi
autor
3. lis 2017

@kubuska děkuji za tak rozsáhlou odpověd🙂 světlo manžel vyčetl už během mého těhotenství, proto tu v ložnici máme tlumené teple. Asi doopravdy zkusím chodit spát s dcerkou hned (vždy s ek ni přidám na první kojeni, dcerka usne kolem 8 a probudí se v 10).

kata267
3. lis 2017

@jsemagi na nas to mala taky zkousi (1,5 roku) ale ani to vubec nechci zavadet takovou moznost ze by si.jako mela v noci hrat...uz tak.mi staci ze k ni litam kdyz porad fnuka ze spani... takze ja lezim v posteli s ni kdyz je vzhuru a mam zavreny oci aby to vypadalo ze spim, nerozinam svetlo...ona sice obcas udela rvouci scenu ze tam jako byt nechce ale co uz, po case ju to prestane bavit a zase zalehne...

jsemagi
autor
3. lis 2017

@janulkakraniska Jojo, mám kamarádky, co to mají podobně bezstarostné jako Vy🙂 kaši k večeři má, zkoušela jsem i jiné druhy, jiné typy večeři, ale bez úspěchu. Takhle se budí od asi 3 měsíce. O hladu to není.

kata267
3. lis 2017

@jsemagi jo ale rano.vstavame mezi 5-6....pul 8 je nerealna 😀

jsemagi
autor
3. lis 2017

@kubuska Jo a v postýlce si vydrží hrát tak půl hodinu, pak pláče. Proto ji pak beru do obýváku do ohradky (je veliká 150x150) a sedím tam s ni. To si vždy lehnu na puzzle, přikryji dekou a snažím se spát, ale dcerka po mě stejně leze, tahá za vlasy :D takže to moc reálné není).

jsemagi
autor
3. lis 2017

@kafr Sytou večeři má🙂 a to kojeni přes noc funguje jako uspavadlo, tudíž je počet vyšší, než přes den. (Protože se probudí tak 7x) občas pomůže chlap, uspi ji v náruči...

jsemagi
autor
3. lis 2017

@kata267 :D Nojo, vstavame takhle pozdě asi jen díky tomu, ze se tolik v noci budí a je vzhůru místo spaní. Já se prave vyhýbám řvaní. Trhá mi to srdce, ale teď už mi srdce trhá i to, jaká jsem chodici zombie :D

karcoolkap1
3. lis 2017

Matej nam to delal uz tak od osmi mesicu,hruza...vzdycky jsem mu uplne vyeizena chrastila necim na hlavou,trvlao to treba 2-3 hodiny,nekonecne...pak kolem roku a ctvrt jsem rekla dost a prestala jsem si ho vsimat,kdyz chce,at si dsla v postelo co chce,na zem jsem ho nikdy nepustila (spime vsichni v jedne posteli) a ted ve dvou letech mu raxne reknu,ze je noc a v noci se spi a fakt se nejvic vyplatilo trochu pritvrdit,hrani ani domlouvani nepomahalo. Ted ho polozim a jde se proste spat. Obzvlast kdyz vim,ze prespany urcite neni (moc ores den nespi,v noci se porad budi na kojeni) ani bejedl zadne sladke,aby byl nejak naturbeny 🙂

jsemagi
autor
3. lis 2017

@karcoolkap1 naturbeny :D skvěle slovo! Mě tohle dcerka děla prave od 3 měsíce... takže už toho mám taky trochu plný brejle. Manžel mě furt láká na uměle mléko, o tom nechci ani slyšet, protože tohle o hladu není. Asi pritvrdime, ale jak tak malému dítěti tohle vysvětlit, ze ano...

kata267
3. lis 2017

@jsemagi me nejdriv to rvani taky trhalo srdce (nebo spis nervy 😀) ale uz sem si zvykla, ona jeci pres den docela vzteklina jak si vymrcuje ze chce to a tamto takze uz neresim...necham ju chvilu rvat,ono ju to prestane bavit, ona treba rve I u usinani...no zvykla sem si...zkousela sem taky ruzne domlouvaci a konejsici metody ale proste bez sance

janager
3. lis 2017

@jsemagi jako kdybych videla nas se synem 🙂 ted mu je pul roku a od 3m dela presne tohle taky. Se divim, ze jeste funguji...ale nic mi nezbejva🙂 prvni tri mesice spinkal krasne, nekdy dokonce i 6-7h bez probuzeni. Pak se zacal pretacet, tim se probudil a od te doby s tim bojujeme, i kdyz ted uz vali sudy, je na ctyrech, takze se nemusi vztekat, ze je na brisku. Nekdy se stane, ze se budi po pul hodine, nekdy po 2h, je to ruzne. No a nasledne v noci nastane doba, kdy ozivne, chce si hrat. Ze zacatku jsem jezdila s postylku, davala mu porad prso aby usnul atd...kdyz vsechny pokusy selhaly, nechala jsem ho, at si dela "co chce" hral si v postylce, broukal si a bud ho to unavilo natolik, ze sam usnul nebo zacal knourat, na mu dala prso a sel uvozit v postylce. Asi to nebudes chtit slyset, ale me trochu pomohlo, kdyz jsem se s tim jednoduse smirila. Rekla si, ze to neni naporad. Nemam, kdo by mi ho pres den pohlidal, manzel chodi z prace v 18-18:30, takze si odpocinu jen, kdyz Adamek spi. Nastesti ted uz se nam povede, ze spi obcas v postylce doma. Byla doba, kdy jsem s nim musela do kocaru, jinak nespal. Takze ja ti radim, kdyz to jde, jdi si lehnout, prach neutece a manzel je dospely, dokaze si sehnat a udelat jidlo sam. Pokud je rozumny, tak urcite tvoji situaci chape. Podotykam, ze ja jsem uklizeci maniak a pred malym, jsem varila kazdy den. Vim, ze to nebude trvat vecne a miminko rozhodne uvita spis klidnou a alespon trochu odpocatou maminku, bez vypulirovanej byt.😉 Vim...moc jsem ti neporadila, ale treba ti pomuze vedet, ze v tom nejsi sama, ze nas je vic, kdo mame nocni mejdany. 🙂

janulkakraniska
3. lis 2017

Já se od začátku malé prostě nepodrizovala.V noci všichni spali,dostala najíst po těch 3 hodinách a zase do postýlky,zhasnout a spát.Spavala od narození se starším v pokoji.Přes den taky v postýlce.Žádné tahání,houpani a uspavani.Žádné svetlo,hudba jen tma.Je ale fakt,že obě děti spavaly dobře.
Manžel podával mateřské mléko lahví,abych já mohla spát.
Možná je prostě někde chyba,možná prostě není a jednoduše je to nespavec.
Já bych třeba v žádném případě v noci mimino kromě krmení z postýlky nevytahla.Žádná ohradka.
Byla jsem poucena ze syna.Pořád ťuťu ňuňu,chování,spaní se mnou v posteli a pak mu to dlouho zůstalo.
K dcerce jsem hned ze startu byla tvrdší.Nešla jsem ke každé slze.Dostala najíst,čistá plina a neslysim,spim.
Jsou ji 2 roky a chodí spát s bráchou ve stejnou dobu.Postylku má kousek od něj,aby viděla,že není sama.
V pohodě.
Ale vážně třeba chybu nedělas-nevím.Lehce se radí,hůř se to praktikuje.
Já se vždy uklidnuji,že do 15 let to vše zmizí určitě😀

dzogobela
3. lis 2017

Mne to mala delala taky, ale ja se ji snazila udrzet v postylce, nechtela jsem ji zvykat, ze si v noci bude hrat... Ale stalo se to treba jednou za 14 dni, jinak se vzbudila, nakojila jsem a spala dal... Jen ted, je ji 15 mesicu, obcas v noci treba 2 hodiny nespi, ale nechce si hrat, jen rve a navic u ni musim.byt ja ☹ zavidim vsem, co jim deti spi celou noc.

gita17
3. lis 2017

@jsemagi chyba je, ze jej na to skocis a hras tu hru s nou. Preco ju prenasas do ohradky? Potom sa cuduj, ze ti to robi kazdy vecer, ked si tak lahko manipulovatelna

pettykul
3. lis 2017

Podle mne potrebuje pevny rezim jako ta nase cacorka, udelala jsem chybu, ze jsem ho nenastavila driv, ale od 18 mes.uz to funguje. Vstavame budikem v 6, v poledne jde spat na dve hodky, ted ji je 23 mes.,takze obcas poledni spanek vynecha, v 19:30 je v posteli, do 20h usne. V noci jde akorat k nam do postele a spime do rana. Bez rezimu vstavala treba v 8, v poledne pak spat nechtela, usnula v 16h, pak az ve 23h, trpeli jsme to snad 3 mes., nez jsme to nastavili. Pokud v noci nespi, coz se stane treba jednou za mesic, jdem do obyvaku, ja si lehnu, ona si hraje, pak usne nad ranem, ale ma smulu, v 6 vstavame. Ma spat v noci. Asi bych to tak zkusila u vas, nastavit pevny rezim, pokud je aktivni, nechat ji pres den spat jen hodku max.hodinu a pul. A zadne vyspavani do 8. ☺

janulkakraniska
3. lis 2017

@gita17 jojo...moc dobře vědí,jak na nás 😀

dzogobela
3. lis 2017

@pettykul kdyz to.by stvalo spis me, vstavat v 6 kazdy den 😀 navic mala dost byva protivna, kdyt se nevzbudi sama 🙂

pettykul
3. lis 2017

@dzogobela zvykla si, slysi budik a do 10 min.je cila ☺ pro me je dulezitejsi, aby sla spat do 20h a my meli s muzem vecer pro sebe, chodim spat kolem 22h, takze 6 je v pohode ☺ samozrejme kazdemu vyhovuje neco jineho. A obcas o vikendu vstava muz a ja se dospim do 8 ☺

kejt29
3. lis 2017

Mi kdysi poradila jedna kamaradka, ze az zacne obdobi nocnich mejdanu v zadnem pripade nerozsvecovat a hlavne si nehrat. Ze si dite zvykne a spatne se to pak odbourava. Takze jsem ji vzdycky vzala do obyvaku aby se manzel vyspal a snazila se uspavat. Proste ticho a tma. Obdobi preslo a spala pak celou noc...

lucie_91
3. lis 2017

Nám tohle dělal syn kolem roku, chodil spát ve 23h, vstával ve 4-5h a během noci si ještě tak hodinu lítal z postele a blbnul. Efekt na naši psychiku asi nebudu rozepisovat 😀

kafr
3. lis 2017

Trochu me zarazilo, ze se 9m dite budi 6x za noc... Neni neco, co ji muze rusit? Svetylko, elektronika- muze bzucet, zacalo se topit- muze piskat topeni, nebo zmena teploty a suchosti vzduchu?

kata267
3. lis 2017

@kafr ne všechny děti dobře spí, já kolikrát vstávám a letím do pokojíku uklidňovat i 10x (vlastně to už někdy ani nepočítám kolikrát...) a to je už téměř rok a půl...

jsemagi
autor
3. lis 2017

@kafr nene, takhle se budí už tak od třetího měsíce, nic ji meruší. Stejně se budí kdekoliv, kam jedeme.