Hlídání ročního dítěte. Kdy jste dali děti na noc?

6. dub 2021

Dobrý den

Ráda bych zeptala kdy jste dali děti na noc pryč.

Moje mama by furt hlídala i přes noc. Ale ja se na to necítím ani mala neumí usnout sama ale uspavam jí .
Furt mi akrorat říká že mě taky davala pryč k babičce už od mimina - ale že to dělala ona neznamena že to musim dělat taky přeci 🤷🏻‍♀️ No pak je naštvaná že jí nechci pujcit malou.

Ale ja mam strach jednak jak by to pres noc zvladla ale i přes den . Navíc ted byla par hodin bez mě. A mě strašně chyběla myslela jsem jen na ní 🥺 nevím jak by to bylo pres noc
A taky se bojím že by mě mala neměla rada

pe_tu_ss_ka
6. dub 2021

Malý má 2 roky a 4 měsíce.. a ještě nikde přes noc nebo na celý den nebyl. Jako vím, že by to obě mamky zvládly, zvládl by to asi i malej, ale já se na to necítím.. myslím, že u babiček si ještě spaní užije až až. My ještě s partnerem tu potřebu necítíme, že bychom chtěli, aby spal jinde než doma. A nejsem proti babičkám nebo proti spaní u nich. Já byla u své babičky pečená každý víkend a milovala jsem to. A těším se, že si to jednou tak bude užívat i malej.

sigyn
6. dub 2021

Malé je rok a nejdéle ji hlídala moje mamka (cca 10 minut) než jsem se vrátila od doktora s akutním problémem. Budeme teprve hlídání zkoušet (postupně, zkusíme třeba hodku přes den), ale ani tak ne z potřeby, ale aby si zvykala, že rodiče u ni nebudou navždy 24 hodin (např. kdybych byla v porodnici), tak aby to pak nebyl moc velký šok. Ale musela jsem k tomu rozhodnutí dozrát a určitě bych se nikomu neomlouvala, prostě bych řekla, že se na to ještě necítím.

mourovatakocka
6. dub 2021

Dcera má tři a půl. Nedávám na hlídání ani na pár hodin, natožpak přes noc. Dítě není knížka z knihovny, aby se půjčovalo podle přání příbuzných. Jsem smířená se školkou, ačkoliv mi sakra vadí, že místo, aby tam dohlíželi, jestli dítě pije, tak do nich cpou bonbóny, ale prostě to beru tak, že plusy převažují nad mínusy. Po několika výstupech se na hlídání necítím a moc si přeju, abych ho nepotřebovala.
Obecně se dá říct, že ty jsi matka a dělej vše tak, aby ses cítila dobře ty a tvoje dítě, ne suita babiček a tetiček.

honeya
6. dub 2021

Malý 14m na noc zatím u babičky nebyl a určitě ani ještě dlouho nebude, protože se furt kojí i v noci. Přes den jinak v pohodě vydrží i půl dne.

janikas85
6. dub 2021

Dceři je 2,5r a přes noc na hlídání ještě nebyla. Přes den ji prarodiče hlídají od cca 2měsíců. Zpočátku jen v pauzách mezi kojení, později déle. Teď i klidně celý den,ale na noc vždy domů

jaja01k
6. dub 2021

Já jsem s tímhle neměla problém, obě děti byly poprvé přes noc u babičky beze mě v necelém roce.
Ale tohle má každá máma jinak. Pokud se na to necítíš, je to naprosto v pořádku, nenech si vnutit něco, co nechceš a z čeho bys měla akorát stres.

aniea
6. dub 2021

Dcera byla prvně u mamky přes noc asi nějak po roce a půl a úplně bez problémů, vůbec jsme ji nechyběli a oni to zvládli v poho😀

kevi1
6. dub 2021

My sme na noc nechali hlidat prvykrat v 11 mesiacoch - isli sme na predlzeny vikend s manzelom a babicka hlidala u nas doma. Dalsie leto (maly mal cca rok a 8 mesiacov) si ho uz obe babicky zobrali na tyzden. Nemam s tym problem, pokial sa nekoji samozrejme, dieta ziska vela, ked nie je len furt s matkou. Ale ja som nechavala strazit od mala na par hodin babickam, ved nie som s dietatom zrastena.

amazonkajanik
6. dub 2021

Synovi budou 2 roky a přes noc také ještě nikde nebyl. Max doma jsem ho uspala, tchýně dělala dohled a my šli pod dům sednout na zahrádku, takže jsem z okna slyšela, že je vzhůru. Teď má navíc druhou vlnu separační úzkosti, řve i když jdu jen se psem a do 5min jsem zpět. Táta se snaží zabavit a div vy ho neprastil autickem po hlavě. Nedokážu si představit, že by procitl ve 3 ráno a já nikde, to by byl masakr a klasické ráno také ne. Až bude připraven, půjde k babičce,nebo tetě. Ale musíme začít trénovat odloučení, na podzim by měl jít do školky ...😟

emamaira
6. dub 2021

Syn byl poprvé přes noc u babičky asi ve 14 měsících. V té době ho i hlídal každé pondělí na cca 5 hodin můj táta. Problém jsme s tím neměli, ale to má každý vnitrne nastavené jinak. Teď jsou mu 3 a spal u babičky asi 5x. Udělej to tak, aby ti to vyhovovalo. My čekáme příští měsíc druhé a obě babičky nabízely, že si staršího budou brát na noc častěji až přijedeme z porodnice. To ale nechci, aby neměl pocit, že jsme ho odložili kvůli miminku.

te_reza
6. dub 2021

Holce je 5 a nechce o tom, že by bez nás někde spala ani slyšet😂 osobně nvm, jestli bych to taky přežila 😂

drep
6. dub 2021

Dcera byla poprvé přes noc beze mě v roce, byla s mužem. Přes den byla beze mě asi v roce a čtvrt, přes noc s babičkou v roce a půl, od roka a třičtvrtě celkem pravidelně několikrát do měsíce (tohle jediné jsem úplně neplánovala, ale kvůli covidu jsem se musela vrátit do víc služeb, než bylo domluveno). Dcera trávila s tatínkem i s babičkama/dědama čas od miminka, takže má prostě širší rodinu. Včera jsem sloužila, byla s mužem, ale když chtěl v klidu uklidit, tak byla dvě hodiny se švagrovou a neteří.

eithelwing
6. dub 2021

Nechávala jsem to na dceři. Prvni odloučení bylo kolem roku, ale to s ní jel tatínek na noc k babičce. Pak taky hlídali rodiče u nás.
Klasické přespávání u prarodičů přišlo až teď, téměř ve 4 letech, ale na její žádost a bez problémů. A tak je to podle mě ideální. 🙂

klokanka31
6. dub 2021

Ty jsi máma a když nechceš, tak nedávej hlídat. To taky slyším jak moje máma jako mimino byla u babičky i na celý víkend. Já mám 11 měsíční, a nenechávám ji na hlídání ani přes den, natož v noci.

codal
6. dub 2021

Obě holky jsem nechávala přes noc hlídat,až když jsem přestala kojit, jednu v roce a půl, druhá až ve dvou letech. Obě úplně bez problémů, ale je pravda, že babičky viděly pravidelně několikrát týdně, byly na ně zvyklé a hlídání jsme stupňovali. Nejdřív jsem tam jezdila s holkama a babička s nimi šla sama třeba jen ven a já byla poblíž, pak třeba na hodinku dvě úplně samy, pak na půl dne, na celý den a teprve, když jsem si byla jistá, že to zvládnou, tak jsem zkusila noc s tím, že manžel byl připravený pro ně dojet. Nebylo potřeba. Obě holky chodí k babičkám strašně rády a vždycky se těší a nikdy nebyl žádný problém, pláč, ani stýskání. Myslím, že to každá máma odhadne sama, jestli je na to její dítě připravené a jestli to zvládne. Nemělo by to jít na sílu a dítě by mělo u babiček zůstat jen, pokud samo chce, je na babičku opravdu zvyklé a člověk má jistotu, že se může spolehnout. Já oběma babičkám věřím, nikdy nic nedělaly proti mojí vůli a děti jsou u nich víc než spokojené.

codal
6. dub 2021

Upřímně si ale myslím, že často s tím mají maminky větší problém než děti. To, že by tě malá neměla ráda je nesmysl. To není o tom, že se chce přece člověk dítěte zbavit a když ho dá na hlídání, tak je horší máma. Je to zase prostě nějaká interakce s okolním světem, socializace a není na tom nic špatného. Každé dítě je na to samozřejmě připravené v jiný čas, je potřeba to přízpůsobit tomu dítěti. Ano, taky se mi po holkách stýská, myslím na ně, osobně se mi třeba i hůř spí bez nich, jsem zvyklá je mít u sebe, ale na druhou stranu vím, že holky jsou u babiček šťastné, je to pro ně změna, těší se a abych jim to upírala jen proto, že já to bez nich nezvládnu, mi přijde hloupé. Já jsem dospěla, já se s tím srovnám, jiné by to bylo, kdyby dítě nechtělo, o tom žádná.Dost často jsem tu četla větu, nedělala jsem si děti, abych je pak dávala na hlídání. Nebudu tvrdit, že mi občas nějaké to hlídání nepomůže, jasně že jo, ale já třeba dávám holky k babičkám hlavně proto, že chci, aby s nimi měly hezký vztah, protože vztah babička vnouče je krásný a důležitý (babička samozřejmě musí být rozumná). A čím dřív si to dítě na tu babičku zvyká, i když ze začátku třeba jen po chvilkách, tím podle mě lépe.Ja mám teda super babičky, takže možná to prostě vidím jinak.

gracinka7
6. dub 2021

Tohle ti nikdo přesně neřekne. Někdo dítě nikam nepustí s prarodiči ani odpoledne, někdo klidně i na víkend.
Kdybych nekojila, klidně dám děti přes noc k babičce a odpočinula si.

ai30
6. dub 2021

Syn byl poprve sam na prazdninach u prarodicu ve dvou letech a dvou měsících, asi do dvou let se hodne budil, tak to neslo, i by mi to prislo brzo.
To je ale vlastne fuk, hlavni je, jak to citis ty a jestli to hlidani potrebujes, nebo ne. Na nejake 'by furt hlidala' bych se mame uplne vykvakla, i kdyz by byla jinak milionova.

jako_mala_holka
6. dub 2021

Malé je 10 měsíců a ještě ji nikdo nehlidal ani přes den, ani v noci, není důvod... Asi dvakrát nebo třikrát byla jen s taťkou, když jsem si třeba v létě zašla ke kadeřnici apod, to samozřejmě nepočítám jako hlídání... Do budoucna zatím žádné prespavacky neplánujeme, chceme to nechat na ni, až bude sama chtít 🙂

janule1940
6. dub 2021

Na noc?v 6 letech🤣🤣

monii007
6. dub 2021

Syn ma 3 a pul roku a jeste nikde nespal 🤷‍♀️🙂 je zvykli na nas a nikam na noc nechce. Lamat to nebudu. Az bude chtit, rekne si. Ja to nutne nepotrebuji.

95newmommy2020
6. dub 2021

Tchyně ho chce taky na noc. Mám k ni důvěru je skvělá a vídáme se často. Takže tam parkat spinkal plus tam ještě ten den byl. Ona nám akorát dala za úkol se množit. :D Moji mámě bych ho na noc nesverila, ale ona by ani nechtěla.

rnika
6. dub 2021

Moji starší kluci jeli poprvé přes noc až po 4. narozeninách druhorozeného, prvorozený je ještě o rok starší...takže ten v 5. Až když sami začali mluvit o tom, že by chtěli... já se na to necítila a nechtěla jsem to lámat. Babičky samozřejmě také chtěly nejlépe hned ... mluvily o tom od doby co jsem přestala kojit...

nazka
6. dub 2021

První jsem nadala v 7mesicich,nebyla kojena, spala celou noc. A bylo to super. Podruhé to bylo na tři noci, když ji bylo 10 měsíců. Vyrazili jsme s manželem pod stan. Věděla jsem, že je v dobrých rukách.
Druhé bude teď rok a půl a nebyla ode mě déle než 3 hodiny, je kojena, závislá. Je to hrozně individuální. Vůbec bych nesrovnavala s nikým a řídila se svou intuici, city a potřebami vás obou.
Jinak že by Tě neměla malá ráda kvůli jedné noci, je dost blbina. Občas pauza prospěje oboum stranám a Ty, když si bez ní, užij si to. Ona si to taky určitě užívá.

janinasm
6. dub 2021

Tak já myslím, že by ses nemusela bát ji nechat babičce na hlídání i na noc. Však ona babička by ji určitě nějak uspala. Neboj😀 ale když se na to necítíš,tak ji na noc určitě nedávej. K tomu si podle mě musí dospět někdo dítě, ale hlavně maminka. Takže hlavně žádný násilí a zatím ať babička počká. Už se na hlídání těší no😀 jestli budu taky jednou babička tak určitě budu chtít taky hlídat.

alilali
6. dub 2021

Přes noc pouze k švagrové a to od 11 měsíce a úplně v pohodě. Malej ani nevěděl, že tam nejsme. Ale já to těžce nesla 😀

aronek
6. dub 2021

Mám čtyři děti. poprvé byly beze mne, když jsem rodila sourozence a to vždy s otcem a doma. Nejmladší je dva a půl a ještě beze mne nebyla. Třeba ta čtyřletá byla beze mně jen když jsem rodila sestřičku, jinak taky ne. Nestojí o to a já je nutit nebudu.

loylii
6. dub 2021

Když jim bylo 14 dnů, tak na nákup cca na 1h, hlídala moje mama. V 2,5 měsících je měla na celou noc. Mléko jsem od začátku odstrikavala, tak byly zásoby. Jinak již od příchodu z porodnice je bral manzel ven i na 2,5h po okolí. Jsou to jejich příbuzný, nikomu jinému bych je nesverila, dokud byly na mém mléce.
Když jim bylo 4 mesice začla jsem 2x týdne chodit na 4h do prace. Hlídala kromě moji mamy i druhá babička. Všichni jsou skvělý a deti je milujou. Potrebuju dýchat a deti si ode mne taky radi odpocinou😁.. měla jsem to stejne i když jsem byla dítě já a babička byla moje druhá máma 😍😍😍😍😍

veruuu_kubesovic
6. dub 2021

Nedávám na hlídání...
Jednak mám starší dítě s cukrovkou, na to si moje mamka netroufá, mladsi syn beze mě nebude...

hasara33
6. dub 2021

Já myslím, že tohle si musí rozhodnout každá máma sama a je to dost individuální 🙂 ty sama nejlépe poznáš zda je tvoje dítě připravené zvládnout noc bez maminky 🙂 moje dcera byla poprvé přes noc u mé mámi když měla 9. měsíců, byla tam od pátku do neděle a absolutně bez problémů 🙂 ale věděla jsem, že je na to připravená jinak bych do toho nešla 🙂