Jak často kojíte? Syn má 5 měsíců

nugetka20
11. lis 2016

Zajímalo by mě, jak často kojíte? Mám 5měsíčního kloučka, cca po hodině začne být nevrlý, takže mu dám prso... někdy cůcne málo, někdy vyloženě hladově. Zhruba po 2 hodinách bdění chce spinkat, opět u prsa. Tzn. že denně přikládám na krmení zhruba 15x. Je zvláštní, že na návštěvě vydrží bez jídla třeba i 4 hodiny, usne si sám ve vajíčku.... a je hodnej.

Občas se ale i v noci vzbudí po hodině a přijde mi, že prso potřebuje spíš na usnutí.

Mám to nějak v noci redukovat? Nebo i přes den? To právě taky usnout sám nechce.... a je to dost otravné. Místo toho aby v poledne spinkal 2 hodinky v kuse, tak spí hodinu, vzbudí se, na prsu usne, spí půl hodiny, znovu se vzbudí a zase s prsem na půl ho´dky zabere. To už mi přijde, že si fakt vymýšlí. přitom sám usnout umí, když chce - jenže on nechce :( Když ho nechám v postýlce, tak samozřejmě protesty (dnes po hodině spánku skoro hodina křiku, houpala jsem, zpívala, utěšovala....jen prostě nedala prso). Usnul sám na 1,5 hodiny.

Měli jste to taky? jak řešit? Nebo neřešit a počkat, co udělají příkrmy? A jak často dáváte prso? Děkuju

panickatlamicka
11. lis 2016

Nevidim duvod, proc dite trapit. Proste mu to prso dej, je uplne normalni, ze chce tak casto. Nejde jen o jidlo. Je to i zpusob, jak se mimco uklidni a pod. Fakt to neres, jinak tak male dite potrebuje i k usnuti pomoc, opravdu si nevymysli.

olga_
11. lis 2016

@nugetka20 Kojím dvouleťáka na požádání. Nikdy jsem kojení nijak neomezovala, neregulovala a postupně jsem pozorovala útlum zájmu o prso. Ještě tak kolem roku, zhruba do 15 měsíců se ráno, v poledne a večer kojil na jídlo. Teď ho mám ve dvou letech doma u prsu klidně i 15x, ale je to tak na 10 sekund a podle jeho slov "na chuť". V pěti měsících má podle mě na prso prostě nárok, kdy chce a na jak dlouho chce. Není to jen jídlo, ale také blízkost matky (a tato sociální funkce kojení nabývá postupně na významu - když s ním třeba celý den nejsem, druhý den mi v zásadě visí na prsu). U prsa syn stále i usíná, resp. kojí se, pak se otočí a spí.
Příkrmy s tím nic moc udělat nemusejí. Syn měl nabídku jídla (nenutili jsme) při příkrmech při každém mém jídle a rozjedl se stejně, až když k tomu sám dozrál, takže tak v těch 15 měsících.

Pokud ti nevadí kojení na požádání, nebo dlouhodobé kojení, nevidím žádný problém nechat to komplet na dítěti. Až uzraje, odpadne.

panickatlamicka
11. lis 2016

A priprav se, ze sam nebude umet usnout treba az do 3 let. Proste td potrebuje, asi sis nekde precetla, ze miminka spi v kuse x hodin. Ale to maloktere. Aby ses trochu lepe vyspala, tak si vem prdolu k sobe do postele. A do budoucna- nenech vyplakat, prosim, je to skodlive.

leki
11. lis 2016

Malej zacal tak v 6 mesicich tahat prso a nemohl tvrde usnout ani u neho. Tak jsem ho zacala ucit usinat bez nej. Nakrmim ho (driv max 30 min, ted max 10,pac pak uz si hraje a kouse) a kdyz ho chci uspat, lehnu si snim do postele, pevne pritulim a on do 5min usne,v noci i rychleji. Musel se to ale naucit, zezacatku se treba 20min vztekal a chtel mi ocucavat nos (lezim hlavou k nemu). Ale tak za tyden-14 dni to pochopil. Jak se odnaucil usinat u prsa, spani se zlepsilo a spi dyl. Kazdopadne prez den toho nikdy moc nenaspal. Jinak ja davala napit max po 1,5 hodine pac jinak blinkal. A vzdy chtel na prso kdyz se nudil. To mi pripomina i tebe, pac rikas, ze navstevy (nove prostredi, furt se neco deje..)zvlada i 4 hodky.

annamina
11. lis 2016

Já mám sedmiměsíčního chlapečka a dávám mu cucnout podle potřeby. Príkrmy se nic nezměnilo, akorát že mliko mám už jen v jednom prsu. Zdá se, že mu to stačí. Cucá hlavně ráno a uspí ho to i v noci. Přes den jak píše Leki si cucne, když se nudí nebo aby se ujistil že maminka je na blízku. Někdy to je otrava, poslední dobou se mi zdá že jsem si vypěstovala závysláčka. ☹ Hlavně večer mi to vadí. Vůbec není zvyklý usínat sám, jen u mě na bříšku a když chci opatrně odejít....řev. To by bylo na novou diskuzi. 🙂 Necháváme to být, jdu holt taky brzo spát a kojení nepočítám.

barumat
11. lis 2016

Kojila jsem jen dva měsíce (důvody tu rozpitvávat nebudu, ale nebylo to proto, že bych jen nechtěla), a podle toho, co se momentálně razí, bych musela vychovat sociopata - když nemá ten kontakt se mnou, necítí mou blízkost, atd., atd.... Tím nechci kritizovat, že někdo kojí prakticky neustále, spíš chci jen naťuknout, jestli není pravda i trošku někde jinde. Osobně bych hlavně zkusila místo kojení naučit i jiný druh zklidnění a sblížení. Klidně v tomhle věku i dudlík a pomazlení. Kojte klidně do nástupu do školky, ale nikdo neříká, že tím pádem z vás musí být chodící dudlík. Na vašem místě bych rozlišovala takové to "větší" kojení na hlad, žízeň atd., a malé kojení na zklidnění, uspání, z nudy... Pokud chcete svou situaci skutečně nějak vyřešit k vaší spokojenosti, pokusila bych se ty druhé typy kojení probrat a "seškrtat" tak, aby vás neomezovaly v normálním fungování, tj. že musíte tasit prso prakticky kdykoliv si dítě řekne. Jinak neměla byste kojit dítě příliš často - pak může mít v bříšku natrávené mléko a současně mléko nové a může z toho mít bolení. Taky takové to "jedení průběžně", tj. cucnu si stokrát za den a k tomu se ještě párkrát opravdu najím, není pro režim dítěte úplně vhodné. Teď se na mě pravděpodobně vrhne smečka zastánkyň kojení, tak jen předesílám, že jsem vyjádřila svůj názor a současně zrušila upozornění na tento příspěvek, a ani na adresné příspěvky útočného charakteru reagovat nebudu, nemám zapotřebí se hádat.

eficenka
11. lis 2016

@nugetka20
koj, kdykoliv potřebuje, on za pár týdnů začne mít zájem o jídlo a budeš kojit plně třeba do 12 měsíců a nebo taky za chvíli bude jíst o 106, v noci se kojí, protože se vzbudí a nedokáže jako dpslěý sám usnou, potřebuje Tebe

sajul
11. lis 2016

Mam 5ti mesicnaka a kojim na pozadani, ve dne i v noci. Usina mi jen u prsa a kdyz nemuze zabrat, tak pritom jeste chodime. Miluje i satek, tam je schopny usnout i bez prsa. Spime spolu v jedne postely a urcite ho v tom, aby byl na prsu neomezuju.. bud mu dam prso v leze, a nebo spime v polosede, on na me a ja oprena. Klidne si cuca i celou noc ☺ ale me to vyhovuje a jemu evidentne taky. Urcite si nevymysli, chce jen naplnit svoje potreby, chce byt proste jen u mamy, jako byl celych 9.mesicu predtim. Ne kazde chteni prsa je hlad ☺

eficenka
11. lis 2016

@barumat
mateřské mléko nezpůsobuje bolení při častím kojení 🙂 mateřské mléko je velmi dobře starvitelnéí i za chvíli,
obě dcery kojené klidně po 30min - hlavně v období léta a nebo nočních bolesti - růstu zubu atd...
je fajn, že jste spokojená, já byla taky, ale nešířit lži o nevhodnosti častého kojení - nesmysl 🙂

barumat
11. lis 2016

@eficenka Ok, tak na tohle odpovím - na tohle mě upozorňovaly sestry v porodnici a říkala mi to i kamarádka, která je velkou zastánkyní kojení. Brala jsem to tedy jako fakt, nenapadlo mě o tom pochybovat. Pokud to tak není, což nemůžu posoudit, v pořádku, beru zpět. 🙂

eficenka
11. lis 2016

@barumat
sestry v porodnici neví o kojení bohužel skoro nic 🙂 a je dobré se zeptat certifikované laktační poradkyně z mamila.sk ( děti může bolet po kojení bříško - většinou díky stravě matky -mléčné výrobky, lepek atd u citlivějších dětí) )
byla jsem ráda za kojení ů- hlavně během růstu zoubků a 6. nemoci - nemusela jsem ládovat tekutiny, vystačily jsme s kojením 🙂 to je pro mě hlavní plus , v polospánku prso a spí se dále 🙂

nugetka20
autor
12. lis 2016

@barumat Děkuju všem, i Vám. Mým hlavním problémem je aktuálně zřejmě vyhřezlá ploténka - bolí to jako čert, nemůžu se hýbat. Přítel je s námi doma, kluka mi na kojení podává, já jen ležím, případně na chvilku vstanu, projdu se a pak zase ležím. Díky bolestem nemůžu kluka držet v náručí. Kojím vleže naboku a to je další průser - vystřeluje mi bolest přes kyčle ke kotníkům a vše se zhoršuje. Vůbec nevím co dělat. V rukou ho neunesu, nedám do postýlky, nevyndám z ní, bojím se žemi upadne :(

Kluk je samozřejmě naštvanej, nechce spinkat, pořád pláče, chlap je zlatej, ale už po 6 dnech unavenej. Přemýšlím o příkrmech a UM, protože kojení začíná být problém (mlíka mám hromadu).

panickatlamicka
12. lis 2016

@nugetka20 tak at nemusis dite vyndavat, tak ho nechte u sebe v posteli. Tu plotenku ti budou nrjak trsit doktori, co se s tim vlastne dela? Nebo se ceka, az to prejde? Zkus vydrzet, kojeni je mnohem vic nez um. Nebo chvili odsavej a davej pres strikacku po prstu ( ne lahvi), ale i prikladej, at se tvori mleko.