Jak donutit dítě pít?

hanul112
25. lis 2016

Maminky,už jsem zoufalá.Prosím o radu.Jak donutit dítě 16 měsíců pít? Zkusila jsem snad už opravdu všechno.Různé flašky,pítka,slámky...Různé čaje( sáčkové i granulované,ovocné i bylinkové,atd)různé neperlivé slazené vody,akorát ne ty dětské,to malému moc dávat nechci.Jediné co vypije je obyčejná voda.Ale není normální,že za den vypije flašku pouhých 150ml. Dávám mu hodně polévky a kaše,at má tekutiny v tom,ale je to málo.Když mu nutím vodu nebo pití tak řve.Ale jinak do něj vodu prostě nedostanu.Na malou chodí normálně na nočník,má během dne a noci i pročuranou plenku.Dětská dr.radí jen nabízet častěji pití,ale to je u malého bezpředmětné,jak píšu vodu dáváme jen s křikem ☹ ☹ Podle testů krve dehydrovaný není,tak už opravdu nevím....Děkuju moc za rady.

petaov
25. lis 2016

A k tomu kojíš, nebo má UM? Měli jsme stejný problém u syna a on dodnes málo pije. Stačilo mu mléko a jiné tekutiny nechtěl. Když pak přestal pít mléko, začal trochu víc pít, ale i tak kolikrát do něj dostat apoň půl litru je nadlidský výkon a to už má 5 let. Dehydratovaný není, tak to neřeším. A dávám mu jen obyčejnou vodu. Čaj jen když je nachlazený. Když je nějaká rodinná oslava, tak vypije i džus, ale je spíš naučený na holou vodu a to myslím, že je nejlepší. Až bude starší, tak se s ním domluvíš líp a nějaký hrnek vody do něj dostaneš, teď bych to nechala tak, když není dehydratovaný a jen pořád nabízela, jak říká dr.

hanul112
autor
25. lis 2016

@petaov Děkuju,přestala sem kojit před měsícem a UM nechce.Malý je ABKM,měl Neocate,jiné mléko nesnesl a ten už nechce,tak nedávám.Právě měl ted i střevní chřipku a nechtěl taky pít,jenže musí,tak mu dávám vodu a Brefovit na doporučení dr.aspon přez dávkovač co je k nurofenu

astyna
25. lis 2016

Me syn zacal pit az tehdy,kdy jsem.prestala pres den davat umele mleko.

monul88
25. lis 2016

Názor se líbit nemusí, ale napíšu. U nás je to stejné. Máme teda starší a když pít nechtěj, tak nebudou. Děti ví, co potřebujou, tak k tomu přistupuju. Takže určitě nenutím. Může k tomu získat úplný odpor. Kolikrát se stane, že vypijou jen malej kalíšek. Jindy zase vypijou víc. U kluka spolíhám na školku, že ho strhne dav. Holka se mi teď chytla na lahev s pítkem od nuku.

konidana
25. lis 2016

Starší dcera po odstavení (15m)také pila velmi málo a jen vodu. Mléko odmítala jakékoli. sladké pití jsem jí nedávala. Vypila tak těch 200ml maximálně 0,5l za den. Dávala jsem jí hodně přesnídávky (i ředěné vodou), salátovou okurku, meloun, kaše jse dělala co nejřidší a tak...Pije méně dosud. Klokikrát ne více než ten 0,5l i teď v 9. letech, zvláště v zimě.

suzief
25. lis 2016

Nevidím žádný problém, syn pije stejně jako ten tvůj možná o trochu víc a prospívá, pije jen vodu a jen když chce, když sem nutila nemělo to žádný účinek, ruku na srdce já sama taky moc nepiju zapomínám a pak to dozenu. Nech ho, sám si vzpomene a zůstaň u vody, ostatní je zbytečné.

lajla
25. lis 2016

Nevidím problém...kolik by tak měl vypít? Věřím že normálně cura, polivky, ovoce a zeleninu atd taky...za mě úplně v pohodě... můj vypil min a postupně se to zlepšovalo, dle mě pije naprosto ok

hanul112
autor
25. lis 2016

Holky moc děkuju,uklidnili jste mě.Malý jí polévky,přesnidávky,ovoce, hlavní jídla mu dělávám taky spíš řidší.Má nachystanou vodu ve flašce,at si veme až bude chtít.Protože když ho nutím,tak opravdu jen pláče a je to nahouby...

karlajasmine
25. lis 2016

Jestli jeste mate kocarek tak zkus dat vodu do ruky v kocarku, treba ho napadne se napit, nebo nachystej vodu na viditelne misto, kdyz prijdete z venku (to byva nejvetsi zizen) a nech ho, at se sam napije.. Davala bych jenom cistou vodu a nenutila bych, pokud neni dehydrovanej.

hanul112
autor
25. lis 2016

V kočárku pít nechce,to baští jen křupky.Nejvíc pije většinou večer-zbytek flašky,tak to asi dohání...Ale není to nic moc,když nepije,člověk má strach at se neodvodní nebo at nemá něco s ledvinama atd...

stefikat
25. lis 2016

Ahoj. Přispěju svojí troškou do mlýna. U nás to bylo trošku jinak. Malého jsem do půl roku jen kojila, tak flašku ani neznal. V půl roce jsem mu začala dávat zeleninové příkrmy, ale na flašku, ať už s vodou nebo čajem, se přemluvit nenechal. Postupně začal i míň čůrat. Tak jsem mu zkusila odšŤavnit mrkev, kterou jedl s chutí a najednou to šlo. Nejdřív sem mu dávala čistou šťávu, aby mu chutnala a naučil se pít, pak jsem šťávu začala ředit vodou. A po krásných čtyrech měsících pije i čistou vodu a čaje 😉 Je to sice trošku na dýl, ale na toho mýho šikulu to fungovalo 😉
Tak hodně štěstí a hlavně klid. Silou to nepůjde...

hafika
25. lis 2016

Mám doma tři co málo pijí, starší teď v pěti letech už tedy pije celkem normálně (3/4 l až litru). Někdy, když už i málo čůrají, tak jim pomáhá, když dávám pití po lžičce. A zjistila jsem, že lépe pijí během jídla, když jim pití dám až po jídle, už moc nevypijí.

endy85
25. lis 2016

Naprosto rozumím. Mám 17. měsíční dcerku a vypije toho za den možná ještě o malinko méně jak tvůj syn. Vyzkoušela jsem už snad vše a nic. Taky mě to dost trápí,ale spoléhám na to,že časem se to snad zlepší. Ještě tedy kojím,ale to už spíš jen večer a v noci a myslím,že už toho tolik zase ode mě nevypije. Jinak močí dostatečně,dehydratovaná není,tak to naše dr. neřeší. Jediný problém byl,když chytla rotaviry,to jsme skončili v nemocnici na infuzích,ale to i zrovna pít chtěla a zase nemohla,protože blinkala,takže už teď mám strach z každé další podobné nemoci....v nemocnici pak když se zotavovala její nepití dost řešili,ale poradit, jak to zlepšit nedokázali. Asi hold ti naši broučci přeborníci v pití nikdy nebudou,ale snad se to do budoucna alespoň trochu zlepší. Kdyby měl někdo nějakou radu,taky by jsem jí brala hned 😉

hafika
25. lis 2016

Vida, a u nás to nepití v nemocnici moc neřešili, a to pila v 19m kolem 250 ml a už jsem skoro nekojila a pak tam i přestala. Jinak dcera v nemocnici naopak rotavirovou infekci dostala, ale podařilo se ji dostatečně hydratovat, takže kapačky naštěstí nebyly. Moc mi pomohla jedna sestřička, co poradila dávat vážně pití po lžičkách a mezi nimi několikaminutové pauzy. V té době potřebovala i poměrně dost léků, které jsem jí podávala po částech, třeba 2 ml sirupu jsem jí prostě dala na 3x během 10 min, pak to udržela, najednou by to vyblinkala. Jediné, že když už problémy skončily, nechtěla se dál kojit.

sapinek
25. lis 2016

Ahoj, nečetla jsem předchozí příspěvky, ale napíšu svou zkušenost 🙂 Moje dcerka byla naopak abnormální žbrunil. Pamatuju, že bylo pár dnů, kdy ve dvou letech vypila klidně i skoro 3l (včetně mléka tedy)!! Byla jsem z toho nešťastná a řešila to i s Dr. (ta tedy byla naprosto klidná na rozdíl ode mě) A naopak kamarádky stejně starý synek vypil sotva decku. Oba jsou v pořádku, jen měl každý jinou potřebu. Časem se to upravilo. Dcerka si vynahrazovala konec kojení (odstavila se ale sama) a pila pouze vodu a pouze z lahvičky s "dudlíkem". Odjinud nechtěla a když jsem náhodou jela na návštěvu a lahvičku zapomněla, tak vypila třeba jen těch 150ml. Ještě jeden nápad - ta kamarádku nakonec přišla na to, že synek pije alespoň tkaové ty jogurtové nápoje, tak mu dávala je. Ale musí se dobře vybrat, často bývají hodně slazené, se škrobem a tak.

sasy22
26. lis 2016

Ahoj ja mam tez samy problem mam rok a pul starou holcicku kdyz ji davam napit stavycky tak ji od sebe odstrkuje a nechce chce jen sunar prosim poradte mi dekuji kdyz byla mensi tak mi pila a pak prestala

endy85
26. lis 2016

@hafika nám právě při těch rotavirech vyblinkala vše,i čaj po lžičkách 😕 Pak když už neblinkala a byla dostatečně zavodněná infuzemi se jí opět chuť k pití vrátila do normálu,takže na nějakých max 200ml za den +kojení, jenže měla vodové průjmy,takže bylo třeba aby pila. Léky rozpuštěné v čaji jsme jí dávali násilím,lžičku odstrkávala a lahev s pitím také. To ostatně dělá stále. Prostě když pít nechce,tak nebude a nenalákám jí ani na šťávičky,ani na různé lahvičky,hrnečky.

hanul112
autor
30. lis 2016

Děkuju moc za všechny příspěvky a rady 🙂 Budu dávat malému víc polévky,přesnídávky,ovoce atd. a vodu mu vnutím jen sem tam,snad mu to tak bude stačit jako doposud.