JAk nastavit režim půlročnímu miminku?

lobella
2. kvě 2019

Ahoj vsem.
Prosim o radu, tipy, jak nastavit pulrocnimu cvrckovi rezim. Jsem uz trosku zoufala. Zprvu jsem to neresila a jen stanovila pevnou hodinu koupani. Do sestinedeli to fungovalo. V 7 vecer koupani, kojeni a spat,s tim ze se do pulnoci budila co hodinu na kojeni, ale vzdy hned usnula. Po sestinedeli po probuzeni mezi 20-21 uz ale neusnula a usinala zase az mezi 23 az pulnoci. Rano se budila mezi 9-10hod. Jenze jednak jsme nemeli ani minutu s manzelem pro sebe, ja nic neudelala a taky kdyz bylo treba rano vstat v 7,nemohla jsem ji vzbudit. Cca mesic se tedy snazim, aby rano vstala nejdele v pul 9 a vecer od 6 byla vzhuru, aby aspon chodila spat na 10 vecer. Jenze pres den spi ruzne, nekdy 15,30 nebo u 60 minut, sem i 2 hod v kuse, takze porad jenom pocitam, aby to vecer vyslo. Stejne tak bdeni. Nekdy je vzhuru hodku pul, vetsinou 2,ale da i 3. Jak nastavit rezim na usnuti vecer, kdyz je kaud, den jiny?

zelenaesmolda
2. kvě 2019

@lobella
pulrocnimu diteti nema smysl nastavovat rezim,akorat mu narusis jeho biorytmus.budes se muset ty prizpusobit jemu,od toho jsme matky na MD 🙂

lobella
autor
2. kvě 2019

@zelenaesmolda jeji rytmus je usnout na pulnoc a budit se v 10 rano...kdyz jsme doma, tak to nevadi, ale kdyz s ni musim treba k dr, je to desny, ma to pak rozkopane a je vetsinu dne nevrla...naposledy jsme meli ko na neurologii, kde dr tvrdim, ze se umi sama otocit na brisko a ona na dr jen kouka, ani pro hracku se nenatahne, jen lezi bez pohybu, protoze je na ni v 9 rano brzy...a dr mi neveri, ze je vyvoj v poradku

dora13
2. kvě 2019

Ono je to tezky, ja po zkusenostech se dvema detma mam pocit, ze to ne vzdy uplne jde. Prvni dite — ja premotivovana matka, samozrejme jsem chtela rezim a ani prd, dodrzovala jsem vsechny rady a dite behem dne totalne arezimni. Nejaky rezim se vykrystalizoval cca kolem deviti mesicu, kdy zacal spavat dvakrat denne, do te doby fakt anarchie. U mladsiho jsem si po teto zkusenosti rekla, ze na to kaslu — a narodilo se mi dite, podle ktereho by se daly nastavovat atomove hodiny, jel v naprosto presnych cyklech.
Co to ale ctu, tak ty bys hlavne chtela posunout vecerku na driv a to te moc nepotesim, ale ze sovy skrivana proste neudelas a vice versa. Chapu, ze je to protivne, me by to stvalo neskutecne, ale co mam kolem sebe deti sovy, tak opravdu nepomohlo nic, zlepsuje se to az s vekem. Muzes zkouset experimentovat s dennim spankem, nevim, v kolik ma posledni spanek pred tim nocnim, tak treba zkusit ten zrusit/zkratit, ale riskujes tim protivne a pretazene miminko a efekt veskrze zadny.

lobella
autor
2. kvě 2019

@dora13 posledni spanek dle ni je kolem 8 vecer a pak spat na pulnoc, kdyz ji ale dam posledni kolem 6 vecer, v 10 mi usne, ale je to porad o ocitani, aby usnula nejdele v pul 6 a predtim byla min 2 hod vzhuru, jsem z toho unavena...ja jsem skrivan, chlaop sova a mala je sova cely tata...ale ani jemu nevyhovuje, ze chodi spat tak pozde...

fouskovi
2. kvě 2019

@lobella u takhle malého miminka to nemá cenu i kdyby se zadarilo přijdou zoubky a bude po režimu syn si ho nastavil tak nějak sám okolo roku

zelenaesmolda
2. kvě 2019

@lobella
tak kvuli obcasne navsteve lekare prekopavat cely rezim je blbost,mala je taky protivna u dr. kdyz mame poradnu nekdy po obede protoze je ospala ale neda se nic delat,bud to jeden den vydrzet nebo se objednat na jiny cas.
dej tomu cas,ono se to casem srovna samo.tady neni podstatne co vyhovuje vam ale co vyhovuje vasemu miminku 🙂

20190418
2. kvě 2019

Synovi jsem nikdy režim nenastavovala, postupně si ho sám tvořil. V půl roce jsme s přesností na 3hodiny dodržovali max. den X noc. Denní spaní si sám začal ustalovat kolem roku. Cca od toho roku už taky ví, že může být vzhůru jak dlouho chce, ale nesmí "otravovat a být protivný ". Nikdy jsem nemusela řešit dlouhé uspavani, nebo uzpusobovat svůj program jeho spánku... Prostě jsme spolu v pohodě koexistovali a když byl unavený, tak usnul. Podle toho, kde jsme byli, tak buď v postýlce nebo v kočárku. Teď už chodí do školky a vše bez problémů, usíná kolem 21hod, budí se kolem 7,30. Napojte se na jeho biorytmus a budete oba mnohem spokojenější. A pokud vám doktorka nevěří, tak si malou natocte, když se předvádí doma v pohodě.

jirovapa
2. kvě 2019

@lobella mám jednoho prcka a tam se mi režim povedl udělat. Časem se měnil dle potřeb prcka až do podoby co nám s chlapem vyhovuje nejvíce (teď je dceři 18 měsíců). Snažila jsem se držet 6:00 snídaně, 9:00 svačina, 12:00 oběd, 15:00 svačina, 18:00 večeře. Samozřejmě je to jen orientační 😃. Aby si někdo nemyslel, že jsem to dodržovala na minuty 😃. Dopoledne malá spala většinou po svačině v postýlce, po obědě jsem jí vzala do kočárku a snažila jsem se, aby nespala kolem 4-5. To by mi pak nespala po koupání. Koupání jsme měli v 18:00 a postupně se to prodlužovalo, aby neměla malá hlad a byla ve vaničce spokojená do 18:30 co máme teď. Pak v 18:45 kaše u Večerníčku, vyčistit zuby a spát. Spací rituál:ukolébavka, pohádka a než dočtu pohádku, tak malá spí. Teď už do rána, dřív s budíčkem okolo 11:00 a 4:00, to dostala mlíko a pak šla rovnou do postýlky. Prcek tam má hodně hraček a hraje si a povídá v noci klidně dvě hodiny 😃. Od 1 roku je ve svém pokojíčku a my máme s chlapem v ložnici chůvičku a spí už jen po obědě v postýlce a ven chodíme až po spinkání nebo dopoledne. Teď čekáme druhého prcka a jsem zvědavá jak to bude 😃. Třeba to bude nespavec a taky nám to tak už pěkně nepůjde. Každý prcek je jiný. Mám kamarádky co s tím taky válčí, každý má jiné potřeby. 🙂

dzejsy
2. kvě 2019

U nas se rezim zavedl az kratce po prvnich narozkach kdy se mu srovnalo spani .

jannym
2. kvě 2019

no já mám dva skřivany v zimě jsou schopný stávat v půl páté ráno - já pokud vstávám a čas na hodinkách nezáčíná alespoň pětkou jsem mimojidní - ale co už, já zase bojuju s tím, že když děti ostatních maminek jdou na odpolední vycházku po spánku, my už odcházíme protože mladší syn má v pět večeři a v šest jde spát...dcera je říčná z toho že po šesté si už nemůže doma hrát jak byl zvyklá, každopádně cokoliv potřebuju zařídit v dopoledních hodinách jde proti spánku syna jelikož jde okole 9 ráno spinkat a chrupe do půl dvanácté pak má odpolední spánek od 14 do 15:30, což ve dny kdy vyzvedávám ze školky nemá, to je čas jít pro starší treperendu a venku je tolik zajímavých věcí, že nespí, takže ho člověk ukládá večer rozladěného a přetaženého - režim je krásná věc, ale pokud máte víc dětí tak je to nedostižný ideál, podstatné je že proti přirozenému režimu těla nic nenaděláte, až bude starší může fungovat takovéto šup do postýlky přečíst pohádku a můžeš si prohlížet a až usneš přijdu ti zhasnout, ale s takhle malým prckem se musíte jen nějak zžít a přežít do doby než bude líp

miba10
2. kvě 2019

@lobella na půl roce toho moc nastavit nejde. Mají svůj vlastní režim. Malá od narození vstává v 6 ráno a usinala kolem 18hodiny. Samozřejmě se budila na mlíčko. To ji vydrželo do teď (1,5 roku). Na půl roce mi po probuzení v 6 ráno usnula kolem 9 hodiny a spala 45-60 minut. Pak kolem 14 hodiny a to spala hodku někdy 1,5. Pak se to zlomilo a už spala jen jednou denně a to 2-3 hodiny. Teď to má tak 1,5-2 hodiny přes den. Pak kolem 19hodiny jde spát.
Já spíš pozorovala v kolik a jak dlouho spí nebo jak dlouho vydrží vzhůru. Podle to jsem se tidila a nakonec jsem spatk posouvala po cca 15 minutách na čas, který byl dobrý pro ni i pro nás.
Ale u nás se nekoji a ani nekojilo, takže jsme to možná měli v tomhle jiné

drep
2. kvě 2019

Od asi dvou týdnů jsme jely podle Giny Ford a její little contented baby. Dcera i já jsme zjevně režimové a oběma nám to vyhovuje, byť to nedržíme úplně přesně. Držíme spánek od sedmi do sedmi, ale třeba kojím mnohem častěji a plus minus časy denních spánků. Každé dítě je jiné a jistě to nemusí vyhovovat všem, ale já nejsem zastáncem absolutního podřízení se dítěti a myslím, že i matka má právo na tom, aby jí režim aspoň trichu seděl. Navíc pokud chce být človék tři roky jenom doma, tak je to asi fuk, ale když chce žena jít do práce, moc si neumím představit, jak nechá kohokoliv hlídat totálně anarchistické dítě.

mku
2. kvě 2019

@lobella ja mam u syna rezim nastaveny od narozeni a jen se plus minus chvile upravuje jak roste... kazdopadne v pul roce mel jasne danou veceri nejpozdeji v sedm, pak koupani a postylka plus pohadka. Vstaval mezi sestou a osmou, nikdy jsem ho nebudila. Ale drzela jsem ze dopo jeden spanek a po obede druhy. Delku si urcit sam. A pokud se vzbudil v noci, coz delal jeste v roce, tak zadne sviceni, jen jsme proste lezeli dokud znovu neusnul. Nekdy to trvalo hodinu, nekdy i vic jak tri, ale nepovolila jsem. A dneska (21m) chodi spat 19:30, spi celou noc a vstava kolem 6:30 plus spi po obede 2-3hodiny. Takze za me je to o tom drzet pevny rezim a nepovolit, miminka maji rady jasne dane ritualy 🙂

bayt
2. kvě 2019

@lobella Nijak. Logicky dítě je každý den jinak unavené, jinak se vzbudí (může ho vzbudit zrovna i čůrání, hlad), takže jinak usíná a spí různě dlouhou dobu. Kdybys chtěla, aby to bylo podle tvého, tak bys ho musela budit, a toho já nejsem zastáncem. Myslím si, že tělo si řekne samo, kolik spánku potřebuje. Navíc ani buzení nemusí zabrat - syn by pak neusnul dřív, ale jen by byl unavenější a protivnější.

V půl roce mi syn běžně usínal v deset a někdy i déle. Probouzel se klidně v těch devět ráno. Já jsem tedy ani nekoupala nějak přesně, prostě když se vzbudil z posledního denního chrupnutí, tak se nějak koupalo.

Čím je starší, tím víc má něco jako režim. Teď je mu 15 měsíců a jeho obvyklý den vypadá tak, že usíná večer v devět (brala bych, aby to bylo dřív, ale jednoduše dřív neusne a když, pořád se budí), vstává mezi 7-8 ráno a přes den spí ještě dvakrát, vždycky cca 1,5 hodiny. Ne že by jel jako hodinky každý den, ale už tam dokážu vysledovat nějakou pravidelnost.

makronka222
2. kvě 2019

Vzdyt si doma, chlap pres den v praci, dite v noci spi- nerve, nebudi se 10x za noc. Bud rada. Proc ji teda predelavat? Stejne nepredelas. Vsichni tady jsme se miminum podridili aby byl klid :D

m_tina
2. kvě 2019

mam skoro 3letaka a rezim nema zadny! resp jo, usina mezi 8 a 10 a vstava mezi 6 a pul 9...i kdybych se na hlavu stavela, spani mu neprekopu...nejaky "cas pro sebe" sem zacala mit vecer po uspani tak nekdy v roce a pul... uprimne uz ani nevim, proste sem se v techto vecech prizpusobovala jemu a do ted vim, ze nesmim program planovat driv jak v 10, ptz driv to nestihneme... a dvoufazovy nocni spanek je udeti naprosto normalni... kouknete na prosimspinkej.cz me to dalo odpovedi a ujesti uplme na vse!

jarmarca
2. kvě 2019

Me mala spi porad jinak, je ji 8 mesicu a par mesicu usinala uz kolem 19 a rano vstavala v 6, ted zas neusne pred 22 a spi rano do 9.... rezim nemame, ja bych se zblaznila mit kazdy den stejny a mala je v pohode, protoze ji nevykoleji, kdyz je neco jinak a jindy...krizovky samo ze obcas mam, ze nemam cas na sebe, ze se budi 10x za noc, ze chci jit spat a ona zrovna ne atd., ale kdyz si v hlave nastavis, ze je vlastne super, ze muzes byt doma, nemusis do prace, muzes si delat co chces (a to s jednim malym ditetem muzes;)) tak si to zacnes strasne uzivat a bude ti sumak, kdy spi;)

leitlova
2. kvě 2019

Ahoj. Já jsem režim nenastavovala schválně, ale tak nějak se to vyvinulo. Já totiž začala čtyřikrát týdne chodit na cvičení s kočárkem a jednou týdně s malou. Takže malá je zvyklá si mezi osmou a devátou dát sloficka. No a pak odpoledne po té druhé. To většinou spí nejdyl do pěti. Kolem osmé vykoupat, napapat a spát. Ale u nás režim vyplynul prostě z našich (mých) aktivit. Jinak se v noci budí jenom jednou na mlíčko. 😉

eithelwing
2. kvě 2019

Sama jsem člověk, který miluje režim, takže jsem si to u dcery představovala velmi hezky, ale pravda byla trochu jinde. 🙂
Každopádně dcera nebyla valný spáč přes den a v noci jak kdy. Do půl roku jsme to vedli tak, že poslední dřímáček cca kolem osmé, pak kojení a v deset začínalo noční spaní.

Podle mě by to měl být kompromis mezi dítětem a rodičem. Osobně mi pomohla knížka "Každé dítě může dobře spát", podle které jsem si zapisovala, jak dcera spala a zjistila, že upřednostňuje krátké dřímáčky, ale jinak je vlastně v mezích, přestože já měla pocit, že spí málo. Postupně jsem začala denní spánky posouvat, ale víceméně toto všechno začalo cca od 8. měsíce, kdy přes den spala tak třikrát.

S lékaři je to na prd. Zažila jsem jen na rhb, že by se mě ptali, jak dcera spí a jak mě mají objednat. :(

cinam
2. kvě 2019

já jen řeknu, že soucitim 😁 náš malej má půl roku a usínal dlouho tak o půlnoci, jeden čas až kolem jedné (nějaké plánování odpoledního spánku nemělo smysl, vydržel vzhůru i 8h v kuse už jako měsíční miminko). Ale pozdě pak vstával, třeba v 11. Zpětně musím říct, že to bylo ještě dobrý, protože pak nadešel zlom a vstává každý den v 6:30, na to jediné se mohu spolehnout 😂 a to i v případě, že jde spát třeba ve 2:30 (nevím co se to dělo minulý týden). Jinak ale teď chodí spát kolem 22h, občas 23 a víc a ním prostě nehnu zatím 😐

mysicka_lb
2. kvě 2019

Já jsem nikdy nepochopila, k čemu ten REŽIM vlastně má být dobrý. Už to samotné slovo mi zní hrozně a každý, kdo ho v mém okolí dodržoval, víceméně sklouzl k tomu, že se stal jeho otrokem. A opravdu pak jen počítaly, "aby to vyšlo," násilně uspávaly, protože teď se "musí" spát, a když se jim to konečně podařilo, zase násilně budily, protože teď už se "nesmí" spát. Každé setkání se smrsklo na chvíli, protože už byl čas jet, aby se mohl dodržet onen režim, nebo se raději neuskutečnilo vůbec, protože by do toho velkého režimu nezapadlo. Ještě bych chápala, že si někdo myslí, že je to dobré pro dítě, a proto se tedy obětuje a dodržuje ho. Vůbec ale nechápu, jak si někdo může myslet, že je to dobré pro matku a dělá se to tak proto, aby teda matka měla klid a dítě se jí přizpůsobilo (?!). Vždyť právě pro matku je to pekelné! Já nevím, přece když je kočárek/ nosítko a jedno dítě, není na tom co k vymýšlení. Dítě si usne, když potřebuje, a matka si s ním jede, když potřebuje ona, ať už se spícím, nebo s bdícím. Když tedy spánek jednou za uherák vyjde na návštěvu lékaře, tak se dítě prostě vzbudí. A pak si zase usne po cestě zpátky v kočárku. Pořád mi to přijde mnohem méně uhozené a násilné, než aby bylo buzeno každý den několikrát, protože přece režim.....

garfulka78
2. kvě 2019

@lobella Kazde dite je jine, ale u nas rezim v 5 ti mesicich funguje. Mala se budi v 6:30 do 7 si v postylce povida s hrackama a nejpozdeji v 7 musi jost, jinak je nevrla. Potom si hrajeme, cteme,... v 10 dalsi krmeni ve 12 prikrm zelenina s masem a do ctyr vetsinou nekde trajdame, kolem ctvrte mlicko a do sedme si hrajeme, v 7 koupani, mlicko u ktereho ji rikam pohadku a cca v 7:30 ji odkladam do postylky, nekdy usne hned, nekdy si hraje, mam videochuvicku, tak ji pozoruju, ale nejpozdeji v 8 je tuha. Nezaviram ji dvere do pokojicku, takze je zvykla na hluk domacnosti a z 90% se do rana neprobudi. Myslim, ze nam chce vynahradit ty prvni 3 mesice, kdy trpela kolikou nespala a rvala nonstop.

garfulka78
2. kvě 2019

@lobella jeste jedna vec, mala spi pres den malo, nekdy v aute, nekdy na prochazce, ale doma minimalne a kdyz, tak 20 minut po jidle a to je maximum. V kocare i v aute klidne i 1,5 hodiny. U nas jsem to nastavila takhle casove, protoze kolem sedme probehne prvni zmoulani oci a to vim, ze, kdyz ji do pul hodiny neulozim bude pretazena a neusne.

alexovka
3. kvě 2019

Nastavit režim u takhle malého prcka? No za mě je lepší se teď na chvíli podřídit a vydržet to. Však za měsíc muže být vše jinak. Režim dle mého jde korigovat až když začne spát jen 2x denně a ještě lepší je to až když přijde jen po obědové spaní. Každé dítě to má jinak, jakékoliv pokusy o upravení režimu vedlo jen k nevrlému dítěti. A to že holt někdy prcek nespí jak potřebuješ, s tím se raději smiř. Návštěva DR v době spánku, usne v autě i když by ještě spát neměla, návštěva doma, zuby, nemoci....a hlavně kdo tvrdí že by u DR předvedla své dovednosti i kdyby byla vyspalá? Kolikrát se jim nechce spolupracovat i když mají bezva náladu...za mě lepší režim zatím neřešit a hlavně se tím nestresovat 😉

bayt
3. kvě 2019

@garfulka78 pokud dítěti dáváte v pravidelných intervalech UM, tak je to taky něco jiného...

lobella
autor
3. kvě 2019

@mysicka_lb tak v nositku byt nechce, max venku na presuny, v kocarku pouze spi, bdici place a musim do nej davat jiz spici a vydrzi max 45 min, spis min...rezim bych rada zavedla vecerni, aby proste usinala cca stejne, a ne nekdy v pul 10, jindy na pulnoc, jinak to neni tak, ze ji budim nebo nasilne uspavam, kdyz spat nechce, stejne neusne...

lobella
autor
3. kvě 2019

Holky a kdy treba mate s chlapem sex? Chlap odchazi brzy rano a vraci se kolem 7-8vecer,kdy koupu, kdyz mala usina na pulnoc jako my, vetsinou chlap driv usne, takze vecer nic, k ranu se mala zase budi co 20 minut nebo i visi na prsu, zase nic...

m_tina
3. kvě 2019

@lobella sex je co? 😂 u nas to prvni rok snad neexistovalo 😂

jirovapa
3. kvě 2019

@lobella z tohoto důvodu jsme udělali režim, protože bez sexu jsem protivná já a i chlap 😃. A chtěli jsme se k sobě i večer chvilku nerušeně přitulit a povídat si 😊. Chlap se taky vrací pozdě z práce jak ten váš a ráno odchází většinou dřív než jsme s malou vzhůru (poslední rok co podniká, tak i o víkendech).

lobella
autor
3. kvě 2019

@m_tina ja nevim, mne tedy moc nechybi, asi ke to i plnym kojenim, ale chlap potrebu ma normalni xkrat do tydne, tak se snazime, aby to aspon jednou v tydnu vyslo, jako bezny par sex k spokojenemu zivotu potrebuje