Jak naučit dítě usnout v určitou hodinu?

weroniquel
6. pro 2014

Prosím o radu...Mám 7 měsíčního syna a večerní usínání měl vždy docela nepravedlné. Jako novorozenec neusnul dříve jak před 22 hodinou, někdy i o půlnoci. Poté se to srovnalo a většinou usnul tak okolo 8-9 hodiny. Také jsme měli jednu chvíli období, kdy zabral již v 6. Ale teď usíná pravidelně v 23 někdy i o půlnoci. Normálka ho v 7 vykoupu v půl 8 nakrmim, dám do postýlky, ale né a né usnout. Poté co brečí delší dobu a vidím, že nezabere tak si ho vemu do obýváku a nechám si ho hrát. Myslela jsem si, že je hodně přespalý přes den, tak jsem se snažila aby usnul jenom dopo na chvilku a po obědě, ale stejně mi usnul až v půl 12 v noci...Prosím jde nějak zavést režim, aby usínal třeba v 9?Nebo je pozdě?

wercikw
6. pro 2014

Vytrvat.. Syna jsem dávala každý večer o něco dřív spát ,jsou mu skoro dva roky, v osm do postele a až v devět spí, mezitím řev,volání si mě do pokoje,vykrucování že chce pít (to už kouše jen lahvičku). Nechávám ho 5 minut hulákat a potom mi už většinou usne.

Je to síla s dětma 🙂 večer mají prostě hodně energie

jabadabadoo
6. pro 2014

Dětem se neustále mění režim, ale pak je to čím dál lepší. Chce to trpělivost. Pokud syn nechce spát, nenutím ho, akorát by vyváděl, tak si o chvilku dýl pohraje a pak krásně spí, taky máme stavy, že jsme někdy čilejší. Teď mu bude 1,5 roku, ale ještě před cca dvěmi měsíci chodil spát až mezi 22-23 hod., spal mi 2x přes den 2-3 hodiny, taky jsem ho nechávala. Za 1. bych byla na nervy i on a pořád lepší, když si odpočine a je pak veselý než, abych ho "násilím" držela vzhůru, to bych byla vyřízená já i on. Teď už se nám režim upravil, chodí bez problémů spát mezi 19-20 hod., vzbudí se kolem 3 na mlíko a pak spí do 7-max.9 ráno, pak jde spát hned po obědě, cca 11-12 a spí do 14.15. 🙂 , takže máme takový zajetý režim, už vím, co kdy a jak a je to paráda. Snaž se využít čas s ním, když víš, v kolik chodí spát, kdy je unavený, zlepší se to, neboj 😉

gosa22
6. pro 2014

nech ho samotného, ať se rozhodne...není nic horšího, než nutit ke spánku...nám se to taky ustálilo až kolem roku..a samo...teď chodí spát kolem osmé, sám si i řekne...a to jako malé mimi usínal třeba kolem 22 h 😉 to bude dobrý, pevné nervy 😉

katyxq
6. pro 2014

Děti jaksi nefungují podle tabulek, harmonogramů a rozvrhů a ne vždy se jejich potřeby slučují s našimi a časem se mění .... teď spí takto a za týden nebo měsíc může spát úplně jinak. Tlačením jiného spánkového režimu, než jaky si utvořil mu jen zakládáš na budoucí problémy se spaním a zbytečně stresuješ jeho i sebe. Zkus to v sobě přijmout, že teď potřebuje spát a usínat takto - pak se ti to bude nejspíš lépe zvládat 😉.
A nechat schválně brečet své mládě ... žádné zvíře (které je v pořáddku) by toto neudělalo. A víš proč? Protože mají své instinkty - a ty fungují. Ono nechání vvynrečet totiž negativně ovlivňuje chemii mozku - pro pochopení např. toto video

https://www.youtube.com/watch?v=arUFN_oP_sQ

- miminka mají k pláči svůj důvod (často je to potřeba kontaktu - její uspokojení není rozmazlování, ale naopka nutný základ pro psychický a sociální výcoj dítěte. Pokud pláč ignorujeme, dítě možná brečet časem přestane, rezignuje - ale ta cena za to ☹.
https://www.modrykonik.cz/detsky-spanek
https://www.modrykonik.cz/duvera-v-plac-ditete

petula_88
7. pro 2014

Kdyz ctu predchozi prispevky, pripadam si jak z jine planety. Podle me dite potrebuje urcity rezim. Pokud ho das spinkat a pak ho vezmes do obyvaku, bude mit v hlave chaos. Opravdu to chce jen vytrvat..

leniczka23
7. pro 2014

Taky záleží v kolik spí odpoledne naposled..Třeba je vyspalí a tak nechce usnout..zkus posunout odpolední spaní aby chodil příjemně unavený..

marecekavendulka
7. pro 2014

možná právě v tom "položím do postýlky" a " brečí delší dobu" bude kámen úrazu. 😉

drakenn
9. pro 2014

U tak malého miminka nelze zavést pevný režim.. chce to vypozorovat a řídit se dle jeho potřeb.. Časem se to ustálí..