Jak naučit roční dítě spát?

hanydve
28. únor 2022

Holky já už jsme z toho úplně hotová. Mám doma ročního prcka, ale ten jeho spánek mě jednou umorduje. Je unaveny úplně do mrtě, ale prostě nechce přes den ani večer spát. Jasný, je přetazeny, ale zkouším ho dát spát cca po dvou a půl až třech hodinách nebo vždy, když vidím první náznaky únavy, ale on prostě vzdy zdrha z postele. Další věc je, že neusne bez prsa a mě už je to nepříjemný, jak furt tahá a skoro nic už tam není, když je to pomalu na desetkrát za den. Jak ho odnaučit usínat u prsa a případně jak ho naučit usínat přes den a večer, aby to nebylo vzdy tak zdlouhavé a na milionkrát?

lenulen
28. únor 2022

@hanydve tady je asi kazda rada draha. Mate nejaky "ritual" pred usinanim? Zkusila bych zavest, neco klidoveho. Co kocarek pres den na spani? Mam doma skoro 14 mesicni holcicku a je naucena usinat u prsa. Podarilo se mi odbourat prozatim u odpoledniho spanku, ale uspavam ji na ruce. Za tyden zkusim to same vecer. Pomalu ji seznamuju se sunarem, celkem ji to chutna. Nejhorsi bude odstavit v noci. Pak prijde na radu usinani vedle me 😅. Ono to pujde, chce to cas a pevne nervy.

ondul
28. únor 2022

No, ona většina neporadí nic lepšho než odstav a u nás to fakt taky zabralo (a naštěstí to nebylo zdaleka tak strašný, jak sem se hrozila). Ale je to těžký rozhodnutí. Já čekala asi do dvaceti měsíců. Rok je přeci jen ještě brzy. Ale jako máma máš taky zdraví a nervy jen jedny. No, zkrátka těžký rozhodnutí v tomhle.
U nás jinak vůbec nic jinýho nezabralo, od vytváření dalších rituálů, přes aromaterapii, jinou matraci, ukolébavky, šum, naklonění roštu, chladnějšího vzduchu, posouvání časů, spaní s námi, spaní sám... Vyzkoušela jsem toho mraky.

andelka
28. únor 2022

No, mně syn teda spal pravidelně po obědě do 3 let, ale zas večer chodil spát v 22h. Neusnul jinak než u prsa. Teď jsem ho odstavila a usíná jen přituleny. Ale zas už skoro nespí přes den. Večer usíná dřív než předtím. V noci se budil prvních pár dní. Teď už ví,že mlíčko není. Ale teda rok a půl jsem sbírala odvahu a přesvědčení odstavit. Měla jsem představu kojit max rok a půl, jako starší děti.

dobevacka
28. únor 2022

U nás přes den fungoval dobře kočárek nebo nosítko. To nepomáhá?
Jinak večer usínala dcera u prsa. Teď vypije UM, přečteme pohádku a spí. V roce nám dobře fungoval projektor na zeď. Úplně ji to vyklidilo a za chvilku spinkala. 😊 Zkus přidat rituál, nebo na syna netlačit, aby rychle usnul.... Dcera to třeba vycítí, když nemám náladu/jsem unavená/potřebuji něco udělat, tak dělá blbosti klidně přes hodinu. Když jsem tam s ní v pohodě v klidu a nespěchám, tak do půl hodiny spí 🤷🏼‍♀️😂

katule1990
28. únor 2022

@hanydve Přes den se nám osvědčilo uspávat v kočárku, máme takový starý přímo v bytě. Usíná tak vždy po obědě doteď. Večer se trochu osvědčilo u uspávání pouštět něco uklidňujícího, třeba ukolébavku. Sama jsem si pustila na telefonu (tak, aby ho syn neviděl) seriál, aby mi ten čas líp ubíhal. Každý večer to bylo v průměru na hodinu. Velký zlom nastal, když se syn cca ve 13 měsících sám od sebe odmítl kojit. Kojil se teda už jen večer a obecně jsem ho od narození musela do kojení skoro nutit, takže v tomto jsem ten konec kojení měla velmi ulehčený (nikoli však jeho začátek 😅). Jednoho dne si prostě prso večer ani za nic nechtěl vzít, tak jsem si říkala, že ho asi bolí zuby, zkoušela to ještě asi 14 dní a nic, semknul rty a ani ťuk. Od té doby spí spokojeně často i celou noc bez probuzení, dokonce i ve své postýlce vedle té naší (od narození byl jen u nás v posteli). Do té doby horor, každou noc max co hodinu vzhůru, manžel spal už jinde a já zralá na blázinec. Ačkoli jsem hodně pro kojení a chtěla jsem kojit určitě déle, tak s odstupem času jsem za to ráda, že to tak dopadlo. Rok kojení je super a moje i synova pohoda se odstavem opravdu zlepšila. Toť moje zkušenost, že někdy stojí za to zvážit a zkusit omezení kojení, protože psychický a fyzický zdraví mámy je pro dítě to nejdůležitější 🙂.

jjasmina
1. bře 2022

@hanydve na spánek odstav, usínání u prsa jsem neodnaucila jinak. Odstavovat jsem i tak začala ve 14mes, to už hodně jedla totiž. Jinak mě malá se budila co hodinu , někdy dřív, usinala jen u prsa, od nar bez dudlíku