Jak překonat smutek na mateřské dovolené?

3. kvě 2025

Čaute, před mateřskou jsem měla hodně zájmů, skvělou práci, větroplach, život mě bavil. Nechala jsem se zviklat rodinou a okolim a v 38 má dítě, at tedy po mne něco zůstane, at nemám život prázdný a kdesi cosi. Problém je, že prázdný život mám teď. Mimčo má půl roku a já jen počítám hodiny, dny, kdy uz to skončí a půjdu spát. Mimčo je zdravé, asi i hodne, ale neustále na mne visí, knuci a ja ji dělám zábavu. Je jen se mnou, manza moc hlídání nezvládá tak je jak můj ocas se mnou ve dne v noci. Je mi na nic, nic mě nebaví, všechno mě bolí. Vzhled už není co býval, stydím se třeba vycházet ven. Chce se mi brečet, není kdy. Když jsem s miminem nebo manzou. Jak vidím ty jiné matky, jak jsou spokojeně a veselé, mně to vůbec nic neříká. Nejradši bych se rozvedla a cestovala....Jak mě vidíte vy?

konidana
3. kvě 2025

A proc necestujes? S miminem do pul roku to je uplne nejjednodussi, no a pak to jde taky

zuzineckah
3. kvě 2025

mateřství není pro každého...

klokanka31
3. kvě 2025

No a co tvůj manžel?

domza
3. kvě 2025

Jo v pul roce jsem mela taky krizi. Cloveku se porodem ze dne na den uplne změní zivot. Jako s dítětem jde samozřejmě dělat všechno, ale proste to neni stejne. Mně pomohlo se zpět ponořit do studia a dodělat doktorát a pak u dalsi mateřsky jsem začala podnikat. Potřebuji mít hlavu i jinak zaměstnanou než jen péčí o miminko. A pak mi také pomáhalo se potkávat s maminkami se stejně starými dětmi. Zkus se schválně každý den zamyslet, čím by sis mohla udělat radost. Co ti ten den zlepši.

alice180
3. kvě 2025

Manza by se měl vzchopit a chovat se jako táta...

ferda90
3. kvě 2025

Zkus vic zapojit partnera a nebo zkus využít možnost hlidani babicek, pokud mas a udelej si chvili pro sebe, to je taky treba
Mateřství je narocny, co si budem, myslim si, ze hodne zenskych ma takove pocity jen to neřeknou nahlas
Delej co te bavilo/bavi a zkus využít toho hlidani pokud he možnost, urcite to bude lepsi neboj

zuzkasim
3. kvě 2025

Mě opravdu hodně pomohlo, že jsem téměř vůbec nebyla s miminem doma. Většinu dnů jsem byla někde na návštěvě u kamarádek nebo byl někdo u nás. Taky jsem brzy začala na pár hodin týdně pracovat. Nevím, jak to máte s výdělkem, ale možná by ti pomohlo, kdybyste si mohli prohodit role, ty chodila do práce a manžel zůstal na rodičáku. Nebo najmout chůvu a vrátit se aspoň z části k tvým oblíbeným aktivitám. Něco zkusit podniknout dohromady i s miminem, dá se toho docela dost. A mimo domov se mimino zabaví líp jak doma, aspoň moje děti to tak měly. Mě třeba ta rázná proměna života taky ze začátku docela trápila, začala jsem si velmi brzy hledat, jak být akční i s prckem, pak jsem si tu mateřskou fakt užívala.

malytlustyhroch
3. kvě 2025

Vidim to tak, ze spoustu veci, co pises je normalnich: mit krizi, nebavit se, bejt rozladena z relativne nove situace. Dokonce i to, ze kolem pul roku muze bejt mimino "nehlidatelny" manzelem treba kvuli obdobi separacni uzkosti je extremne narocny, ale normalni.
Co je fakt red flag, ze se stydis vychazet ven... je mozne, ze i intenzita toho, jak se trapis v nove situaci je vetsi nez obvykla, jen to tak treba nevyzni, protoze si nechces stezovat (a v tvem popisu sw vsichni poznavame, i ty co nebyly zdaleka tak v ******, protože trochu a nekdy rodicovstvi **** kazdyho). Ty velke hormonalni a socialni zmeny u rady lidi odstartuji depresi. A pak jsou pro cloveka najednou ty denni starosti mnohem tezsi a mnohem hur se vymysli, co podnikat pro svoji dusevni pohodu. Takze jestli se v tom fakt placas a zlepseni ti prijde nad tve sily, radim najit si pomoc - linka duvery, psychiatr, psychoterapeut, obvodni lekar... cokoli z toho. Mimino muzes czit s sebou, pokud to jinak nejde. Deprese se zda zevnitř tezko resitelna, ale existuje spoustu moznosti, ktere ti pomuzou citit se zase lepe.
No a pokud mas pocit, ze se v tom neplacas az tak moc a ze mas situaci pod kontrolou, tak jak pise nekdo vyse, delej co mas rada a co aspon trochu jde. Cestuj, jestli na to mate penize, tak podle svych snu, jestli jsou ted penize problem, tak aspon MHD po okoli, v CR jsou skoro vsude vyletni mista, rozhledny, turisticke stesky atp. Pust si podcast, audioknihu, discohudbu... sejdi sw s pribuznymi nebo kamoskami, pokud nikoho takoveho nemas prihlas se do nejakeho krouzku pro maminky s miminy (tem miminum to asi moc neda, ale ty se dostanes ven).

autor
4. kvě 2025

@konidana cestovat? řve mi často v kočáru....'

autor
4. kvě 2025

@klokanka31 on leží, hraje hry, není iniciativní, než ho přemlouvat, at hlida, nebo pomůže, tak si to udělám sama, on už není žádný mladoch

autor
4. kvě 2025

@domza no dělám teď druhou výšku, ale mám dojem, že je to takové studium z domu... to mi asi moc nepomůže, ano brigaduju online, no jiné mamky na mateřské mě spíš nezajímají....kamarádky děti nemají a radsi už ke mne nejdou😀 taky bych nesla😀

autor
4. kvě 2025

@ferda90 jojo všude říkají....vydrzet....doufam že je to pravda😀

autor
4. kvě 2025

@zuzkasim a co jste dělali venku?🙂 Decko mi často řve v kočáru...

konidana
4. kvě 2025

Zkus nosici satek nebo nositko

somalicats
4. kvě 2025

No, kamarádka, která odepíše kámošku jen na základě toho, že má dítě, není kámoška. Já taky nejsem ten typ, co má potřebu se družit s jinýma matkama, nebaví mě řeči o dětech vedené x hodin. Mám velmi dobrou kamarádku, která je dobrovolně bezdětná, stýkáme se často a k nám chodí běžně, i když tu jsou děti. A ano, vedeme hovory o úplně jiných věcech, než jsou děti. A ne, neodepsala jsem ji jen proto, že děti nemá a nechce.
Ten Tvůj "manža" se asi nezměnil ze dne na den, což? Ten nebyl aktivní už před porodem. Takže máš dvě možnosti - pokračovat, jak jsi byla zvyklá, jen do toho zakomponovat to dítě (a ano, jde to, vlastní několikanásobná zkušenost), nebo se rozvést, dítě mu nechat na krku a zmizet jim ze života a vymazat si z hlavy pochyby o tom, jak to zvládají. Kterou variantu si vybereš, je jen na Tobě. Ne každá žena je vhodná pro mateřství a jsou ženy, které by děti nikdy mít neměly, moje kamarádka, o které píšu výš, je toho důkazem, ta se ale zachovala zodpovědně a žádné si nepořídila.
Osobně bych doporučovala psychoterapeuta, aby ses dala do kupy po psychické stránce, naučit se ignorovat řeči typu "takhle se to má dělat", a zařídit se dle sebe. S dítětem se dá dělat ledacos, řve v kočárku? Tak nosítko/šátek (na kupu zajímavých míst stejně s kočárem nevyjedeš). Brigádničíš, tak si dávej stranou peníze a zaplať si někoho na pár hodin v týdnu, komu dítko svěříš a vypadneš sama a vyčistíš si hlavu. Chce to přestat hledat důvody, proč něco nejde, a začít hledat způsoby, jak to půjde.

klokanka31
4. kvě 2025

Není mlaďoch, ale hrát hry může jak puberťák 🙄 budeš si muset nastavit pravidla, např.hry až večer, až mimi bude spát. Ať se kouká taky starat.

jelenice_zavodnice
4. kvě 2025

Proč mám z textu pocit, že na druhé straně nesedí dospělá žena?
Manža, děcko, mlaďoch…

janci_k15
4. kvě 2025

Manžela bych určitě více zapojila, není přeci možné, aby vše bylo jen na tobě.
A to jak ostatní vypadají na mateřské šťastně? Na to se vykašli.
Mám kamarádku, která po narození dcery měla deprese, že není dobrá máma? Proč? Právě proto, že viděla na sociálních sítích jak ostatní mamky všechno krásně zvládají, mají vyšperkované děti a vše stíhají bez problémů.
Na základě návštěvy terapeuta pak smazala Instagram a od té doby je šťastnější.

martinka_33
4. kvě 2025

Odkud jses,nutne potrebuju kamosku, nematerskou mamu na matersky 😀 Iritujou me řeči o prdikach a irituhou me matky co delaj svymu drobeckovi animatora, cimz vyradim 90% mateknna hřišti 😅 Materskou jsem vzdycky pretrpela s velkou davkou deprese.

autor
4. kvě 2025
autor
4. kvě 2025

@martinka_33 No mas tři super děti, na to že tě to nebavi😁

macik84
4. kvě 2025

Jsi hrozně negativistická. Píšeš, že ses nechala zviklat do dítěte, tak se starej. Však tím, že máš dítě neznamená automaticky, že se na vše, co ti dřív dělali radost, musíš vykašlat. Nevim, proč by ses měla vzdávat svých koníčků nebo jít s kamarádkou na kafe bez dítěte. Manža je především táta, tak ať se zvedne od počítače a jde s kočárem ven sám.

klokanka31
4. kvě 2025

@jelenice_zavodnice Některé mají takový slovník...

martinka_33
4. kvě 2025

Jak se to řiká? Odříkaného největší krajíc? 😅 Deti jsou super, čim jsou starší, tim se s nimi daji podnikat super veci, a zaroven nemusis utirat zadecky, koupat, krmit, to uz zvladnou samy. Ta desetileta uz je fakt parťačka 👍 Ale mateřkská... To byl opruz s velkym Ó.

strom14
5. kvě 2025

Ahoj, bude lip. Mela jsem to same 🙂

autor
5. kvě 2025

@strom14 dík🙂

sfet
8. kvě 2025

Co takhle kurzy plavání? Je něco u vás? Má dítě rádo vodu? Půlrok je ideální doba začít, jinak se dá i dřív. Já měla štěstí, že mi syn v kočárku spal. Téměř vždy. Nebo, co tě bavilo a baví. Hodně se toho dá i s dítětem, jen si to nenech zošklivit. Představ si, já na rodičovské, extrovert, nemluvíci dítě autista, temný lockdown, nikam se nemohlo, všechny aktivity odpadly, taky jsem to dala.bylo.to sakra těžký, ale dala. Bude líp.

amenophus
8. kvě 2025

Znam. Jeezis to byla hruza! Ja to mela jeste navic za covidu! Hele radu asi nemam, nejak prezit. Maximalne fakt proste zapojit toho chlapa. Ale na to jsi ho spis mela pripravit nez jste si to dite poridili. U nas to byl on, kdo chtel dite, takze jsem mu proste vyskladala seznam podminek, za kterych ho budu mit, a praskli jsme do toho az kdyz souhlasil a vzal to zodpovedne. I kdyz kolem pul roku jeste ne, chlap muze zacit byt pouzitelny az tak od jednoho roku. Tak ho jeste zpracovavej.
Jestli chlap pari hry, zkus to taky kdyz dite usne 🙂 Witcher III a Kingdom Come Deliverance maji slusny podil na tom, ze jsem se na materske uplne nezblaznila 🤣. Jestli studujes tak taky dobry, ale zkus aspon obcas i prezencni formu, najdi si hlidaci babicku nebo chuvu, ktera pojede s tebou a dite si vezme a bude ti ho nosit na kojeni a ty muzes sedet na prednasce, mluvit s lidma o inteligentnich vecech a trochu vyjit ze stereotypu.
A hecni se na vylet. Jako je to strasny se vypravit s tim miminem, takovejch kramu s sebou tahat, jestli jsi zcestovala tak to musi byt strasna predstava mit najednou misto 7kg batuzku kufr plnej bodycek, plenek, polni lekarnu, flasticky, deku, nositko, kocar, cestovni postylku, hracky, lzicky, kapsicky...proste 3 )) kravin ktery nemuzes pobrat, protoze musis drzet to dite. Ale vypadnout ze stereotypu fakt hodne pomuze, kdyz pretrpis tuhle logistiku, vyjdes ze svy komfortni zony a nekam s tim ditetem odjedes tak to fakt hrozne pomuze. Idealne aby nekdo jel s tebou - se mnou takhle jezdila moje mama.

autor
9. kvě 2025

@sfet obdivuju🙂 Jen já nejsem mateřský typ😀 nedělá mi to radost. Doucovala jsem chvíli autisty a po čase jsem musela odmítnout, byla jsem z toho vysilena...

autor
9. kvě 2025

@amenophus 😀 zkusim