Jak přinutím 22měsíční dítě k odpolednímu spánku?

hanka208
6. lis 2014

Maminky moc prosím o radu,

začínám být už bezradná. Syn přestal tak před měsíce spát po obědě. Hodinu jsem ho uspávala a nic. Ze začátku to bylo v pohodě a tak nějak vydržel do noci nebo občas mi prostě vytuhl na gauči po procházce. Ale poslední dobou je to nesnesitelné pač když usne, tak většinou v kočárku venku (což už tak rok nespal)a po probuzení strašně řve a to vždy tak hodinu(a to nechce jíst, hrát si jen chodí a brečí.) Dokonce i když jsem všichni odpoledne usli a spali 3 hodiny.
A navíc ho pak večer uspáváme do 22 ☹
Chtěla bych zpátky ten náš režim a nevím jak na to ☹ Nemáte někdo radu jak na to?

blanche1206
6. lis 2014

A v kolik vstava rano? V kolik ho zkousite ulozit? Varianta lehnout si s nim taky nezabrala?stalo se neco mimoradneho v obdobi,kdy prestal po "O" spat? Ani oblibene hracky, se kterymi by si sel lehnout by nezabraly?co nasleduje po tom,kdyz ho ulozite?place, nebo se vzteka? Utika z postele? Jak driv usinal? Uspavala jste ho, nebo si usnul sam?

kacikaci
6. lis 2014

dost zaráží to slovo přinutit - já se taky nepřinutím, když se mi nechce spát jít si lehnout...
podle mě je to normální, že děti v tomhle věku přestanou spát po obědě nebo aspoň u mé dcery to tak bylo..ale začala chodit dřív spát večer díky tomu, že nespala přes den
pokud nechce jít spát, nenutila bych ho a uzpůsobila tomu program
co ho zkusit dát spát do kočárku hned po obědě - prostě se naobědvat a jít hned ven na procházku?
nebo když teda jdete ven a nechceš, aby spal, tak ho nedávat do kočárku, aby byl aktivní a nespal, a doma stejně tak ho aktivizovat, a uložit ho dřív k večernímu spánku?
ale vzpomínám si, že dcera než si na to zvykla, že nespí, tak měla taky rozházený režim a bylo to divoké, ustálilo se to až po nějakém čase..nespala po obědě třeba půl rok a teď jsou tři a zase někdy usne 😉 prostě když dítě samo nechce, tak ho nedonutíš..

betelgeuzz
6. lis 2014

@hanka208 starší dcera přestala spávat po obědě kolem 2. roku. Nejdřív byl hrozný problém s uspáváním, trvalo jí to dlouho, vymýšlela, hrozně jsem s tím bojovala. večer pak měla opět problém usnout, vyžadovala mě u sebe, trvalo to třeba hodinu. Měla jsem doma miminko, hrozně mě to štvalo, ale chtěla jsem tu chvíli klidu po obědě. Po čase jsem s tím přestala bojovat, nedávala ji spávat a najednou večer usla během 5 minut.

hojda
6. lis 2014

Udělat nový režim podle potřeb dítěte 😉 . zkoušet jestli už to vydrží bez odpoledního spaní, pokud ne, tak ho trošku posunout odpoledne ale třeba ho zkrátit (postupně). Kolem 2 let za začíná to spaní po obědě měnit, jsou děti, které ho potřebují a jiné zase ne.

fori
6. lis 2014

jj taky s tímto bojujeme...Když jsem doma tak to neřeším... po o mi nikdy spát nejde..ale pak bývá unavená kolem 16- 17 hod...někdy i usne ...třeba jen na 30 min... ale at jde odpoledne spát nebo ne, večer chodí pořád stejně kolem 21 hod....vždy s brekem 🙂

anushka111
6. lis 2014

Měli jsme to dost podobné, takže chodila spát večer brzo a přes den zkrátka nespala, bylo to tak několik měsíců, jak to přišlo, tak to zase odešlo. Malému můžou růst zoubky, nožičky - bolí ho to, a tak se mu nemusí dařit usnout, případně je mu špatně takto po probuzení a tak brečí a má špatnou náladu.

hanka208
autor
6. lis 2014

@blanche1206 No o ničem právě nevím. Jediné co mě napadá je že mu rostou zuby pač mě nechce vůbec pustit do pusy. Jinak před změnou času spal do 8. Ted tak mezi 7-8 a ukládáme ho zas kolem 8. s tím že ho uspáváme tak 40 minut. Leží s náma v posteli a má tam i hračky.
Dřív chodil spát po 12. tak min. na hod. spíš hod a půl.

konidana
6. lis 2014

Jiný režim🙂 Holka přestala přes den spát kolem 1,5 roku. Spala vždy jen v kočáru , a pak už prostě nešla uspat, tak prostě nespala. Sice byla pak odpoledne protivná jak noc, nebo někdy i vytuhla, ale začala poo spát pravidelně až zase ve školce těsně před 4. rokem. A minulý rok jako předškolák už usnula ve školce jen výjimečně. Teď zase bojuji (no prostě to ještě 2 roky budu muset přežít) se synkem. Ve školce poo spí jako špalek, usíná mezi prvníma a pak večer nechce spát nejméně do 22. h. Když o víkendu přes den nespí, je v pohodě a večer jde spát v normální čas mezi 20-21🙂

hanka208
autor
6. lis 2014

@kacikaci No u nás to ted tak funguje, že když nechce tak ho nedonutíme. Ale je na něm poslední dobou vidět že mu to chybí. Nechci ho nutit ať spí. Ale ať se aspon ho hod. natáhne a v klidu leží. Pač jinak nevím jak to bude dělat ve školce, tak taky bude muset ležet.
Jinak dnes jsem zkoušela ho po obědě uspat a když nespal, tak jsem se oblékli a šli ven, ale chtěl lítat a do kočáru vůbec nechtěl, což mě zas udivilo pač už byl uknouraný a většinou se ted zas cpe hned po prá krocích do kočárku.

hanka208
autor
6. lis 2014

@betelgeuzz No u nás ted jak kdy. Dnes i když nespal odpo. My trvalo 20 min. ho uspat, ale občas se stane taky že je po 5 min. tuhej.
No u něj je to tak, že když je hodně unavený usne, ale jak už je přetažený, tak už zas neví jak ležet atd a zas to dlouho trvá :(

hanka208
autor
6. lis 2014

@hojda Díky za názor. Já když už odpo usne, tak se ho zas bojím vzbudit pak vím že bude následovat ta prořvaná hodina, ale taky vím, že když ho nechám spát budu ho uspávat do 22. No asi ho zkusím ráno budit dřív a bude to 🙂

hanka208
autor
6. lis 2014

@fori Tak to máte podobné. No já chci aby si chodil aspon lehnout pač ve školce taky bude muset.

hanka208
autor
6. lis 2014

@konidana Já se jen bojím aby s ním pak ve školce neměli problémy když tady ho nemůžeme dostat skoro ani do postele a když tak po chvíli blbne a pak se vzteká když chci aby ještě ležel.
A taky my přijde že mu ten spánek ještě chybí.

elafonisi
6. lis 2014

@hanka208 A chodíte i dopoledne ven? Děti teď mají taky 22 měsíců a vypadá to, že u nás bude za chvíli též změna s poledním spánkem. Občas se mi poslední dva týdny stane, že jedno nebo druhé neusne. Pokud jsou ale dopoledne hodně vylítané, usnou dobře. Počítám s tím, že jestli začnou častěji problémy s usínáním, zkusím dát spát o hodinku později, upravím podle toho svačinku a oběd. Je ale pravda, že nejsou zvyklé na uspávání od maminky, usnou samy.

hanka208
autor
6. lis 2014

@blanche1206
@kacikaci
@hojda
@fori
@anushka111
@konidana
Všem vám moc děkuji za rady, moc si toho vážím 😅 🙂

luciesofi
6. lis 2014

@hanka208 dcera přestala spát přes den kolem roku a půl... Pokud náhodou usne, je pak protivná a večer nemůže zabrat.....
Prostě spát nechce a nazdar... Moc nechápu, jak bys ho chtěla nutit, já když se mi nechce, tak taky neusnu (teď bych teda dala království za spánek 🙂) A že ve školce bude muset? Ale kdeže..všechny děti přeci nespí - sama to tady můžeš vidět 😉 Každý má jinou potřebu spánku...

hanka208
autor
6. lis 2014

@luciesofi
No to já taky právě nevím. Můj táta my tvrdí, že to chce jen denní režim, ale to my měli a i tak přestal.
Já vím, že ve školce spát nemusí, ale musí v klidu ležet. A já nevím když ho te nenaučím ted. jak ho to budu učit za rok?

luciesofi
6. lis 2014

@hanka208 třeba bude chtít spát taky, když budou ostatní děti..🙂 😉 Určitě nebude ve školce jediný, přece nedonutí všechny děti klidně ležet.... Zkus místo spánku zavést polední klid.... Třeba čtení pohádky, povídání si, prostě odpočinek..... Ovšem ten spánek, to se prostě přes koleno lámat nedá... U nás teď nezabírá ani ten klid, prostě nechce,..co nadělám, nutit ji nebudu.

hanka208
autor
6. lis 2014

@luciesofi Jo o to se právě pokouším, ale je problém ho občas přimět aby odpočívat, tak snad se to povede.

llluckaaa
7. lis 2014

@hanka208 Taky se mi nelíbí to slovo "přinutit". Když se mu spát nechce, tak bych ho nenutila. Maximálně bych zkusila jít po O na procházku, že třeba usne v kočárku, a nebo si po O jít lehnout s tím. A nebo udělejte jenom popolední klid, kdy se nespí a jenom odpočívá - třeba čtení knížek, poslouchání pohádek.
U nás se kolem druhého roku taky lámalo odpolední spaní - zhoršilo se uspávání, někdy děti usnuly, jindy ne.... Netřeba to lámat přes koleno, ale prostě se přizpůsobit novému režimu. Odpoledne bych pak ale nebrala kočár, aby dítě nespalo tam 😉

betelgeuzz
7. lis 2014

@hanka208 já bych neřešila, co bude ve školce. Tam si půjdou lehnout všechny děti, tak půjde taky. Děti se tam chovají úplně jinak, co doma dělat nechcou, to s jinými dětmi udělají. Starší dcera nespí od 2, ani jsem ji nenutila jít si lehnout. Dva roky chodila ze školky po o, teď je tam do odpoledne, jde si lehnout s ostatníma. Sice si stěžuje, že jen leží a nudí se, ale vydrží to.

pavlapl
7. lis 2014

Holka mi po obědě nespala od roku a půl. Já bych ho nedávala asi už spát nepotřebuje.

kaatulka
7. lis 2014

Tak to jsem řešila před nedávnem taky, dcera má 20 měsíců a taky měla období, kdy nechtěla spát....Jenže už vím z předchozí zkušenosti se synem, že je to jen období...Byla ospalá, řvala a chtěla se nosit, takže jsem jí dala do postýlky třeba s plyšákem, co má ráda, a prostě tu hodinku aspoň odpočívala, když už nechtěla spát....Teď se jí taky už moc nechce, nejdřív chvilku řve, ale pak si vezme dudlík a usne...Oni prostě mají strach, že jim něco uteče, ale přitom spát se jim evidentně chce 😀...Jsou to potvůrky...Ale večer chodí tak po 19 h, a bez problému, i když po o spí...Vše se srovná, za pár let je budeme tahat z postele v poledne 😀....

marrei
7. lis 2014

Ajaj, na tohle období vzpomínám jako na jedno z nejhorších období mé Anetky 😒 Měli jsme to stejně - po obědě nechtěla jít spát ani náhodou, mohla jsem s ní hodinu ležet a nic... usínat začala až tak kolem 16h., ale když usnula, večer šla spát klidně ve 23h. ☹ Snažili jsme se ji udržet vzhůru, šli jsme s ní třeba ven, ale ona byla schopná kolem té 16h. vytuhnout snad i za chůze (šla, zavřený oči...). Jediné co pomohlo byl čas - vydržela být vzhůru déle a déle, až se to posunulo na rozumnou 19h. a pak spala celou noc. Tak držím moc pěsti, ať to máte brzy za sebou, bylo to pro mě fakt náročné...

kacikaci
7. lis 2014

@hanka208 a když se natáhneš s ním, tak v klidu tu půl ho´dku aspoň nevydrží, alespoň na ten odpočinek, na zklidnění? já jsem to s dcerou dělala tak, že jsem si s ní lehla do obýváku na rozložený gauč a třeba jsme si četly, nebo prohlížely obrázkové knížky, nebo jen povídaly, ale prostě v leže, v klidu, a má to tak zažitý dodnes, po obědě je zvyklá, že "se jde natáhnout", někdy usne, ale spíše jen odpočívá..dneska občas pustím pohádku

tesorino1234
7. lis 2014

@hanka208 Dokonce kdyz jsme odpoledne vsichni usnuli a spali 3 hodky...a kdo byl s malym 22 mesicnim,kdyz jste vsichni spali?To byl bez dozoru?

glimmer
7. lis 2014

Naše Anička taky zkoušela, že nebude po O spát, ale zase se to naučila ve školce, a tím pádem nám spí po O i doma. Když měla období, že nechtěla po O spát, tak jsem jí dala do postýlky (postele) a řekla jsem jí, že musí odpočívat. Většinou si v posteli hrála, povídala a tak za půl hodinky usnula. Když nechodí do školky (nemoc, víkendy, ... ) tak se snažíme dodržovat stejný režim, jaky kdyby do školky šla (vyjímkou jsou pochopitelně letní prázdniny). Vstáváme kolem 7 ... oběd máme mezi 11.30 - 12 ... a mezi 12.30 - 14.00 odpočinek, ale na 99% mi vždy usne. Pokud venku není vyloženě hnusný počasí, tak jsme skoro celé odpoledne venku. Kolem 18-18.30 koupeme, pak jídlo. Vítek chodí spát kolem 20 a Anička 21 hodiny.

ladik1
23. lis 2014

Asi nijak, my máme děti dvě, jedno (starši) od 1,5 roka prostě ve dne neusne, ani kdybych s ním v té posteli ležela a drbala ho třeba celej den, za žádných okolností. Mladší 1,5 roku spí klidně 2x denně a večer usíná s tím starším (ta se ale zase budi v noci...). Snažila jsem se horem dolem, nic nezabralo... Náš táta to nesnáší,ale já vyzkoušela fakt tisíc různých věcí a on prostě unavený není - vstává kolem 6:30, do postele jde až v 19:30 a usne většinou s problémy až skoro v devět večer 😒 Pod dobrém či po zlém - výsledkem byl vždycky stejný: já usnula a on si hrál 😀

ladik1
23. lis 2014

@tesorino1234 to se Ti prostě stane 😀 ani nevíš jak... já byla na konci těhotenství, když syn začal fakt nespat a někoikrát se mi taky stalo, že jsem usla a on řádil doma...vždycky ve mně hrozně hrklo, ale je fakt, že nikdy nenechávám nic náhodě, takže mohl tak maximálně spadnout z gauče, kdyby tam lezl... Někdy jsi prostě tak kaput, že usneš 😢

zuzik24
23. lis 2014

Máš štěstí, že to změnilo až teď, u nás starší nespala přes den a to jí nebyl ještě ani rok 🙂) Naše poslední uspávání přes den mám v živé paměti dodnes, přes hodinu jsem ji uspávala a když konečně usnula, stačila jsem si uvařit kafe, skočit na záchod, napustit dřez a probudila se. Spala sedm minut 😝 Pak už jsem to vzdala, ale je fakt, že ona vydržela až do těch sedmi večer, i když taky jsme měly hysterické brekoty z přetažení, ale to bylo jednou za x dní. V posteli už potom nikdy přes den neusnula, ani když měla teploty, antibiotika a pomohlo by jí to, vždycky si na pár minut lehne, když je jí hodně špatně a dost, stačí. Mladšímu jsou dva roky a ten zase odpolední spánek vyžaduje, spí klidně dvě, tři hodinky a i když vstane třeba v pět, v osm už je znovu ťuhík 🙂
Jestli mu rostou zoubky, může být klidně podrážděný i z toho, za nějakou dobu se to ustálí 🙂