Jak řešíte doma či ve svém okolí odlišné názory na výchovu atd.?

janager
26. bře 2018

Ahoj holky🙂 chci se vas zeptat, jak resite doma, ci ve svem okoli odlisne nazory, nez jsou ty vase, svych maminek, babicek, teticek...predevsim ohledne jidla(davani sladkosti), vychovy, spani...Na vety typu...Vy jste to taky jedli, tohle jsme s vami nedelali...jsem uz alergicka. Ja si rada vyslechnu nazor nekoho jineho a nerikam, ze vse je spatne a nic nechci hrotit, ale vadi mi, kdyz mi ho nekdo vnucuje a dehonestuje a neuzna, ze opravdu to, jak to delame/e je lepsi (treba i jenom pro nas).

pavlinar
26. bře 2018

Ohledně dítěte ještě nemám zkušenost.. ale třeba ohledně svatby.. no vidíš.. vy jste to tak měli, protože jste to tak chtěli. My to budeme mít takhle, protože to takhle chceme my. Měli jste šanci udělat si svatbu podle sebe, a tohle je naše svatba a tak bude podle nás 🙂 tak něco takového bych aplikovala na děcka. No vidíš... vy jste si svoje děcka vychovali podle sebe, a my si jdeme svoje děcka taky vychovat podle sebe. Vy už jste svoji příležitost měli, teď jsme na řadě my 🙂 Ale těším se, co napíšou zkušené z praxe 🙂

anetka1701
26. bře 2018

já prostě vysvětlila ze moje dítě=moje pravidla a pokud je nebudou dodržovat, dite jim půjčovat nebudu... Nebylo to snadny, bylo pár výstupů a scén, kdy děti x tejdnu neviděli... Ale nakonec si to sedlo. Nejhorší byla moje máma... Ale taky to časem pobrala. Ja pak uz ani nevysvetlovala, jen oznamovala "bude to takhle protoze to tak chci" - konec diskuse... Zvykli si 😁😁 museli... Ale fakt to chce bejt tvrda a stat si za svym...

dominikarusch
26. bře 2018

Podle mě v tomhle musí být člověk nekompromisní... A stát si za svým jinak se to zvrtne... :/

absintka19
26. bře 2018

Souhlasim s @anetka1701-moje dite moje pravidla. Byla jina doba a ted je jina. Spousta veci se zmenila. Ja jsem rekla ze to bude tak jak chci ja jinak Adeli mit nebudou. A pokud to nebudou respektovat a budou delat opak tak Adelka s nimi nebude. At uz to bylo jidlo, piti, zakaz vodeni za ruce, choditko, sladkosti...(ma 10m a vystavi si maso, zelenina, ovoce, jogurt, mliko, kase, vlocky, testoviny, ryze, brambory,....)

drzticka81
26. bře 2018

Asi ze me vyzaruje to,ze si do niceho nenecham kecat-nikdy mi tady ty reci nikdo nerikal a nerika-delam si to dle sebe 🙂))))

absintka19
26. bře 2018

@janager jo a kdyz chteli dat Adeli do choditka ze ja v nem taky byla tak jsem jim rekla jak jsem dopadla "spatne vyvynute chrupavky, vpaceni spicek dovnitr, problemy se zady...ale ze se nelobim, tehdy se to delalo a nasledky jsou az ted" . stacilo jim vysvetleni ze vsemu nechame volny prubeh, v psych.vyvoji si sama najde cestu (a nasla a v 10m1t zacina chodit-bez vodeni za ruce). Takze vytrvat, sama vis co pro sve dite chces. 🌷

absintka19
26. bře 2018

@drzticka81 🙂 tak to je supr 🙂 moje mama to nesla tezko ale tchyne vi co a jak (je to treti vnouce a v rodine se venujeme spravne manipulaci a vyzive deti)

letadylkokane
26. bře 2018

Vubec nic takoveho resit nemusim, mam rozumnou rodinu 🙂

priefi
26. bře 2018

@janager ja pouzivam vetu, ze ja jsem matka a delam to nejlepsi pro me dite a kdyz to pokracuje, tak dam argumenty proc to tak delam. Pokud ani to nepomuze, tak veta ja jsem matka a ja rozhoduji a odmitam dal o tom diskutovat. Reakce obvykle vrazedny pohled, ale uz je ticho.

maggi
26. bře 2018

Jako ale na druhou stranu tohle se mi zdá docela drsný - když nebudeš respektovat moje pravidla, tak dítě neuvidíš. Tohle já bych si rodičům nikdy nedovolila říct. Mám 3 děti a mamka mi dost pomáhá s hlídáním i s jinýma věcma a nedovedu si představit, že bych jí řekla, hele já mám tyto pravidla a ty je budeš dodržovat. Prostě u babičky je to samozřejmě třeba jinak než doma u rodičů, ale to je přece normální. No ale taky mám asi rozumnou rodinu, protože jsem nikdy nemusela řešit, že by se mi něco vyloženě nelíbilo. Ale ani jsem nikdy neměla žádná pravidla, která by naši museli dodržovat. Beru to tak, že oni mi pomáhají a budou pomáhat ještě víc až se vrátím do práce, takže prostě i kdyby se mi občas něco nelíbilo, tak to neřeším.

dominikarusch
Autor odpověď smazal
Zobraz
hojda
26. bře 2018

Prý na starší generaci platí kouzelná věta: Naše lékařka/lékař řekla, že máme dělat to a to🙂. Jsou zvyklí poslouchat 🙂 a vy jste z toho venku🙂.

priefi
26. bře 2018

@hojda to je fakt 😂 taky jsem to pouzivala, kdyz byla krize 😂

aktakd
26. bře 2018

Ja rady beru s nadhledem, vyslechnu je a vypustim ven, prip. vysvetlim, proc to delame tak a tak, ale s nikym se nedohaduju. Je mi jasne, ze prarodice nesleduji dnesni trendy a proste si jedou to svoje a trendy z predchozich let, kdy oni vychovavali. A myslim, ze mi jednou nebudeme o moc lepsi. Ale moje rodina do syna zatim nic necpe nebo tak neco. Ale ze bych kvuli necemu takovemu zakazala styk s rodinou, no to asi ne. Dite neni vec, ktera se pujcuje nebo nepujcuje, je to osobnost a ma pravo na svou sirsi rodinu. A prerusit kontakt s nimi jen proto, ze jsou malo kontaktni, malo bio a barefoot, moc bilomoucny mi prijde ujety. Je mi jasne, ze prarodice budou vnoucata "vychovavat" jinak nez rodice, je to prirozene. Rada vzpominam na sve prarodice a chvile s nimi, bylo to fajn taky proto, ze byli jini nez moje rodice a byla to zmena.

kata267
26. bře 2018

Souhlas s @maggi, jsem vdecna za kazde hlidani a program pro deti takze I kdyz bych ja treba neco nedelala napr.dat jim neco na jidlo co bych zrovna nevybrala nebo ze jdou spat pozde atd.tak to beru s nadhledem..u prarodicu je to nejak doma si jedeme svoje

leki
26. bře 2018

Ja si jejich pohled vyslechnu, na to jim v klidu reknu, ze chapu, ze to tak vnimaji, ale ze podle me je to tak a tak a ze to chci/bude tak a tak, ze to mozna nepovazuji za nejlepsi, ale podle me je to nejlepsi proto a proto. Kdyz na to maji dalsi poznamy, tak uz nerikam nic a poustin jednim uchem ven. Nektery veci nevysvetlis.. Kdyz nas malej dostane kindercokoladu (opet-ma mimochodem dva roky), tak reknu, ze mu to nedam a bud to vratim (ano, nekteri to vnimaji jako nealusne, ale dopredu dotycni vi, ze s tim nesouhlasim a jinak to podle me nepochopi, ze to myslim vazne) nebo dodam, ze to snim sama 😉

barchen
26. bře 2018

@janager Vysvětluji, objasňuji situaci, výzkumy, zdravotní hledisko, beru si jako "oběti" rodinné anamnézy na kterých demonstruji informace, doporučení lékařů a znova vysvětluji. Někteří to berou a nepoučují. Někteří ne. Třeba moje máma (učitelka), ta nebere ani moje vzdělání a znalosti z potravinářství a jede si to svoje 🙂 Jakože, děti cukr potřebují, když se jedná např. o stravu a nedovolím jim dávat průmyslově vyráběné sladkosti. Pak už pomůže pouze odpověď "ne", nedáš jim to a dáš jim tohle.

normalnimatka
26. bře 2018

no normálně, vysvětlim, proč to dělám, tak jak dělám. bu´d se to setká s pochopením a zavřením klapačky, nebo ne. pak další poznámky ignoruju a když je to na můj vkus už moc, usadim, lidově řečeno a v překladu řeknu, že je jim do toho hovno a ať mě respektujou, protože já je taky nepoučuju, co jak maj dělat, a že bych náapady měla:D ale to se teda skoro ejště nestalo. to by bylo v přpadě, že by opravdu jako ryli, nebo furt se divili proč tod ělám nebo nedělám tak a ne onak, a třeba by to nějak nerespektovali (dávali dětem sladký apod).... ale jinak jsem do jistý míry i splachovací a třeba to jídlo na návštěvách prostě neřešim. páč to bych musela sundat ze stolu úplně všechno. sleduju dítě, kolik toho sní a kdyby se nějak se zápalem pustill třeba do vánočního cukroví s čokoládou apod, tak bych se ho snažia zarazit - což je samozřejmě marný, tak pak bych řekla, že to cukroví dám nahoru na skříňku, nebo odnesu a udělám. oznámim, neptám se.

hani1234
26. bře 2018

Já říkám, ze oni nemají patent na to, co a jak se má dělat. I ty jejich rady , zkušenosti vychází jen z jejich přesvědčení.. A proto na nic neslyším.
Já jsem máma, a intuice mě navádí..

biedronka10
26. bře 2018

Hprsi je, kdyz ti radi a vnucuje uplne nesmyslnosti nekdo, kdo deti nemel, s tim bojuji docela casto

biedronka10
26. bře 2018

@hojda no tak to se u me mine ucinkem. Me reknou na to ze si lekari dnes moc vymysli blbosti a ze to prehani a ze to takto nejde delat :-/

dixi86
26. bře 2018

U nás taky vele problém, ale odbydu teď už jen větou, že do tří let(než půjde do školky apod.) vše mohu relativně ovlivnit a dát mu základ. Ale naštěstí se s půl rodinou skoro nestýkáme a ke tchánům beru vždy vše vlastní(nenajím se tam ani já), k našim též. Ostatní s nikým neřeším, myslím si své, nemá cenu něco řešit s někým, kdo má jen svojí pravdu nebo žije v bublině, že to jinak nejde a nejde lépe. Mám štěstí, že manžel ve všem je se mnou a je i rád, že jeho život jsem změnila k lepšímu. (myslí hlavně zdravotní stránku, i co se týče jídla, např. ) U druhého budu praktikovat stejně, i když všichni říkají, že první je jiné. Nevím proč bych měla na druhého prcka "kašlat".

janager
autor
27. bře 2018

Je pravda, ze veta "Doktorka rikala..." jim nekdy zacpe pusu 🙂jim nestaci, ze ja jsem vseobecna sestra. Kolikrat slysim...no jo, co vas v te skole ucili za blbosti. Jenze oni to blbosti nejsou. A povahu na to, jim rict, ze jim dite nebudu pujcovat, kdyz....tak to nemam. Se vsemi mam dobry vztah a bylo by mi to proti srsti. Ale je pravda, ze jsem mela onehda rec s mamkou o cisteni zoubku a rikala jsem ji, ze az bude vnoucek ve veku, kdy u nich bude moc nocovat, ze neexistuje, ze po vycisteni zubu bude jist a pit(krome vody), jinak si ke vycisti znova a ona....co oci nevidi...na to konto jsem rekla, ze pak zadny prespavani nebude. A byl tichy vecer. Ale druhy den bylo vse Ok.

marii90
27. bře 2018

Radu si vyslechnu a pak se rozhodnu, jak s ni nalozim... maminka ani tchyne by ti urcite nechtely radit spatne. Mysli to dobre. Urcite jim dam ale najevo, jak to citim ja. Pak mi to nijak nevnucuji, ale reknou treba "to za vas nebylo, tenkrat byly jen takovy a makovy moznosti", je to spis forma diskuze. Musi si uvedomit, ze dnes se to dela proste jinak. Popravde spoustu rad ocenim, jsou to veci, ktery nevyctes, nebo vyctes, ale obcas mi prijde, ze nam to podsouvaji spis proto, ze to je ted modni viz satkovani, nejake potraviny atd. jen aby z lidi vytahli prachy a pritom to ani neni tak podlozeny, jako tvrdi (kazda mince ma vzdy dve strany)... driv se to mamy nikde nedocetly a musely pouzivat svuj cit a selsky rozum. Takze ne vse, co rikaji jsou nesmysly 😉 samozrejme nejaky vnucovani, jak to mas delat, cloveka omrzi, ale pokud das tvrde najevo ze o to nestojis, tak az budes potrebovat poradit nebo pomoct doopravdy, tak se na tebe muzou vyprdnout. Je to tezky... ale rikam si, kdo vi, jaka budu jednou ja v jejich pozici 😉 taky budu chtit pro vnouce to nejlepsi a nektere novoty mi prijdou treba hloupe, jako to prijde dnes hloupe jim.

zelenaesmolda
27. bře 2018

Ja zatim ditko teprv cekam ale taky mi komentare typu ja to delala takhle a takhle a proc kupujes tohle,je to zbytecne a jezis to je drahe dokazou pekne otravit den.Protoze pred 30 lety neexistoval bezdotykovy teplomer tak ja prece nebudu strkat diteti teplomer do zadku ze? Nektere nazory si vyslechnu ale nakonec se zaridim podle sebe jak uznam za vhodne ja...Ona ta generace nasich rodicu a prarodicu nas vychovavala dost otresnym autoritativnim zpusobem a to je treba jedna z veci,kterou ja opakovat nehodlam,dite neni muj majetek aby me muselo slepe poslouchat,myslim ze zrovna tohle se nastesti dneska uz meni a generace dnesnich rodicu daleko vic resi dopady svych akci na detskou psychiku.Tim samozrejme nemam na mysli vychovu stylem "jsi maly buh a muzes si delat co chces" ale vychovu s respektem k potrebam jak mym tak potrebam ditete.

budouci_maminka
27. bře 2018

U nás to máme nastavené tak že jsou pro mne zásadní věci pres které nejede vlak a při jejich nedodržování se ozvu a klidně velmi důrazně. a pak jsou věci kdy jsi říkám že teda radosti neskacu, na druhou stranu to prejdu, nebot ono se to jednou za cas nepotento. příbuzní mají rozmazlovat, od výchovy jsou rodiče. Občasné narušení režimu stejnak extra vliv na celek a dobrou výchovu nemá , a dítě se alespoň učí í různým pristupum.. ono dite i velmi rychle chape ze u jednoho neco muze a u druheho ne. Je to prirozene, proč to řešit? vsak sami vime ze zkusenosti ze to je běžná praxe í v životě a bude se s tím setkávat í třeba u různých učitelů ve vzdělávacích institucich

mirtha
28. bře 2018

Ja bych si teda taky nedovolila rict tvrde rodicum nebo rodicum meho partnera, ze pojedou podle mych pravidel nebo maji smulu. Resit to taky moc nemusim, protoze jsou rozumni ale nekdy me stve presprilis sladkeho, tak ted jen hlasim, kdyz k nim jdeme, at nedavaji malymu uz nic sladkyho, protoze uz mel dneska nanuk, tak at neni prelacany a je to...

zelenaesmolda
28. bře 2018

@mirtha proc by sis to nedovolila?je to tve dite,ty mas za nej zodpovednost a oni by meli tve prani respektovat.nekteri si rict daji ale bohuzel to nekdy jinak nejde...

mirtha
28. bře 2018

@zelenaesmolda Samozřejmě kdyby opakovaně dělali něco proti mé vůli byla by to jiná .....

marcellia
28. bře 2018

@aktakd naprosty souhlas!!!🙂