Jak syna odnaučím od plenky na ven?

petulinka17
9. črc 2014

Maminky, prosím potřebuji radu 🙂 můj 1,5 letý syn chodí cca měsíc doma sám na nočník. Neříká si, prostě na něj chodí sám (doma běhá pouze v tričku a ponožkách). Na spaní a na ven dostává plenku. A já teď nevím jak ho naučit, aby si říkal? Jak ho odnaučit plenku na ven? 😒 Máte prosím nějak typ, jak to bylo u vás? 😉 Předem děkuji!

konidana
9. črc 2014

@petulinka17
Asi moc neporadím, neboť dle mé zkušenosti se holt musí počkat. Malej taky chodil sám okolo dvou let (přece si nebude řikat), ale než se naučil se sám svlíknout, tak musel bejt nahatej, jinak se prostě počůral. Trvalo mu asi další půlrok, než se aspoň začal zkoušet svlíknout. To jsem mu pak pomohla a dobrý. Dcerka si zas říkala asi od 15.m a chtěla plný servis.

tamarila
9. črc 2014

Já jsem se zezačátku venku pořád ptala, a občas zkusila dát "preventivně" vyčurat. Za velmi krátkou dobu dospěla dcera k tomu, že začala odmítat když nechtěla a sama si říct že chce. Pokud to doma zvládá, tak to umí, zkuste prostě jednou vyrazit ven bez plínky, upozorńujte na to že plínku nemá ať se ze zvyku nezapomene. Sebou vezměte náhradní tepláčky, zezačátku třeba nějaký neúspěch nebo cvrknutí bude, ale uvidíte jak brzo vás mile překvapí. Hodně úspěchů přeji 🙂

deenyska
10. črc 2014

@petulinka17 Souhlasím s @tamarila. Jak jsme začali zvládat čůrání doma, vyrazili jsme bez plenky ven. Učila jsem ho, že se oba vyčůráme, než odejdeme. Já měla to štěstí, že malý ani jednou nehodu venku neměl. A když se stane, teď je teplo, není to taková kalamita, jako třeba v zimě. Holt budete chvíli obtěžkání výbavou náhradního oblečení, ale lepší nosit zbytečně než ho nemít. Jinak si myslím, že vyloženě fígl na to neexistuje. Zkoušet, zkoušet, zkoušet, ptát se, chválit, když se podaří vyčůrat, pokárat, když ne - káráním nemyslím vynadat, ale prostě upozornit, že když se počůrá, bude muset domů a tak podobně, zkrátka něco, co demotivuje to počůrávání 🙂. Hodně zdaru!

berusinecka
10. črc 2014

Tak u nas to bylo tak ze maly nechtel na nocnik chodit. V lete byl jen v tilku na dvore a ja ho ukecala at se zkusi vycurat na tu kyticku. Zalibilo se mu to a pocural tam vsechny kytky a zameckou dlazbu. Ted den si zacal sam rikat. takze jestli mas zahradu tak je to o dost jednodussi

amabilis
10. črc 2014

@petulinka17 Já to s plenou na ven dělala stejně jako s plenou na noc. Prostě dokud byla počůraná, takjsem dávala. Poté, co zůstala několikrát za sebou suchá (dítě buď vydrželo a nebo si řeklo), tak jsem přestala dávat.

petulinka17
autor
10. črc 2014

Moc děkuji za Vaše rady 😉 když jdu s malým od rodičů, kteří bydlí cca 10min. ode mě, tak to většinou dojde bez "nehody". Jenže třeba dvouhodinovou procházku v kočárku asi nedá 😒 navíc hodně pije, takže celkem často a dost čůrá... Hlavně nevím jak to řešit, když se počůrá v kočárku, přeci ho neposadím zpátky do toho mokra ☹ a další háček je to, že je zvyklý čůrat do nočníku, tak nevím jak by to "vzal" venku 🙂 no to budeme muset vyzkoušet...asi čůraní na kytičky jako @berusinecka 🙂 zahradu bohužel nemáme ☹

petulinka17
autor
10. črc 2014

@berusinecka a kolik je malému?

deenyska
10. črc 2014

@petulinka17 K tomu kočárku.. co dát pod prcka něco nepromokavého, na to bavlněnou plenku, aby neseděl přímo třeba na gumovce a kdyby se počůral, vyměnit? No a že je zvyklý na nočník, v tom bych takovou komplikaci neviděla, on se naučí, ono je to někdy pro ty dítka i zábavnější. Třeba bude chvíli vzdorovat, ale to je o tréninku. Nesmíme těm bobánkům tolik soucitně ustupovat 😎, v čemkoliv, čeho chceme docílit, o tom jsem se několikrát přesvědčila, že zásadovost a neústupnost nese své ovoce. Koneckonců, děláme to přece taky pro ně 🙂 . Třeba ta rada s těma kytičkama je dobrá. Já jsem tohle s malým nepotřebovala řešit, ale kámoška malého motivovala, že když si třeba řekl můj syn, tak ho lákala, že půjdou čůrat spolu, nebo třeba nezávisle na nás počůrali strom, nebo v parku byla v zemi díra, tak počůrali "myšku"... zkrátka hledala, co na něj platilo, aby se opravdu vyčůral. V zásadě měli jak pejsci vytipováno, kde se každý den vyčůrají 😀. Měla vysledováno, že když začne malý přešlapovat, chce se mu a hned ho hnala vyčůrat. Je teda pravda, že ani dnes v téměř třech letech si venku kolikrát neřekne (ne, že by se přímo počůral, spíš někdy holt maminka hlídá, kdy přešlapuje), ale není to tím, že by neuměl, jen prostě nemá čas si na ten záchod dojít, všechno je důležitější než čůrání, takže to má kolikrát za pět minut dvanáct 😀.

berusinecka
10. črc 2014

@petulinka17 Měl dva a úplně odmítal chodit na nočník. A pak se to takhle zlomilo.