Kdy dávat prckovi tvaroh?

babagaga
12. dub 2018

Ahoj!
Omlouvám se, asi to tu bylo ... Kdy dát tvaroh ?
Malé je 7 a půl měsíce.
Naše princezna už baští "selský" bílý jogurt- dávám do něj někdy nadrcený vločky, banán, domácí přesnídávky, a občas piškoty.
Ale u toho tvarohu , si nejsem jistá...
Děkuji za názor .. 🙂

evee24
12. dub 2018

Na netu pisou az od roka. Ale jelikož mala byla nejedlik a hubena. Tak mi dr doporucovala denne dávat asi od 8 měsíců.

oveckaluky
12. dub 2018

Jogurty holky baštily od zhruba šestého, tvaroh od sedmého měsíce - ale dnešní trendy a "výzkumy" jsou prý jinde, tak mě tu možná maminky rozcupují...nicméně teď budu postupovat stejně 😉

babagaga
autor
12. dub 2018

@oveckaluky Já si právě říkám, že když zvládne jogurt, tak tvaroh by snad mohla baštit taky..

barchen
12. dub 2018

@babagaga Prý od roku 🙂 Kvůli vyššímu obsahu bílkovin. Moje malá byla kojená ale jídlo jí šlo dobře, tak jsem začala tvaroh dávat kolem toho roku. Na půl na půl s bílým jogurtem. Má to ráda, nemusím míchat s ničím jiným.

babagaga
autor
12. dub 2018

@evee24 a strávila tvaroh v pořádku? U nás je to jiný problém, malá baští na co přijde, ale je hubená jak špagetka.. 😅

babagaga
autor
12. dub 2018

@barchen To bych pak mohla také zkusit, díky za nápad! 👍🙂

linee
12. dub 2018

@babagaga vetsinou od roku kvuli zpracovani bilkovin. Nedavala bych samotny, ale michala napr. s bilym jogurtem a nebo jogurtem a ovocem. Muzes treba zkusit do bileho jogurtu dat malou lzicku a uvidis.

konidana
12. dub 2018

Tvaroh je pro malé děti do 1 roka velmi velká zátěž na organismus, kvůli vysokému obsahu bílkovin.

babagaga
autor
12. dub 2018

@konidana To jsem se dočetla také.. Zas co pediatr to názor . A každé dítě je individuální 🙂

priefi
12. dub 2018

@babagaga nekdo tvrdi od 10m, nekdo zase az od roku

evee24
12. dub 2018

@babagaga Jojo a dokonce i chvilku líp nabirala 😀

ivankapri
12. dub 2018

Naše děti 4 a 9 tvaroh neznají. Ale já mám geneticky zakodovanou nesnášenlivost laktozy a zvláštní životní filozofii, že to patří kravičce a my máme svoje.

oveckaluky
12. dub 2018

@ivankapri to je zvláštní, ani mléko nepijete? Nemyslím to zle nebo rýpavě. ..

packaf
12. dub 2018

@oveckaluky a máte pravdu, mléko patří telatům, MM miminkům. Jsme jediní savci, kteří pijí mateřského mléko jiného savce. Už toto mě od pití mléka víceméně odradilo, ta logika naruby. Mléko a jeho výrobky sice obsahují vápník, ale ve spojení s tou laktózou to není prostě výhra! Při trávení mléka právě tělo spotřebovává ještě více vápníku a proto tolik dnešních 50níků a starších trpí odvápněním kostí. A pokud si ještě zjistíte jak funguje mlékárenský průmysl (znásilňování krav, potraty nenarozených telat kvůli výzkumům a pokusům aj. "chuťovky", které vám v reklamě od Madety neukážou), tak je možná dobře, že přibývá lidí, kteří se mléku vyhýbají. Pokud chce člověk doplňovat vápník, tak si může dát makové "mléko" a má z toho větší užitek 😉

podaji
12. dub 2018

Jo a taky si může dát "sójový" párek. Nic se nemá přehánět. Osobně mléko moc nemusím ale myslím si že zakysané výrobky jsou tělu prospěšné.

ajja87
12. dub 2018

tvaroh jsme zacali bastit tak kolem osmého měsíce.

oveckaluky
13. dub 2018

@packaf Nevím, přijde mi to trochu přehnaný, ale je to Váš názor a nehodlám vám ho brát. Nicméně jsem ráda, že naše děti mají odmala rády jak jogurty, tak ostatní mléčný výrobky a nebudu to měnit. Myslím, že kravské mléko pijí lidé už od pradávna a nemyslím si, že by se naše babičky pozastavovaly nad tím, že je to mléko jiných savců. Prostě to tak je na světě zařízené. To bychom nemohli jíst nic - vždyť i třeba bylinky spásají kravičky, přece jim nebudeme ujídat...samozřejmě vím, že se k těm kravám nechovají jako ke členům rodiny, ve velkochovech, proto nakupuju mléko od farmáře, ale i tak si myslím, že děti potřebují pro správný vývoj všechno, jak maso, ryby, tak i právě mléko. Přijde mi daleko přirozenější udělat ročnímu dítěti kaši z kravského, a tedy přírodního mléka, než z prášku z krabice. Ale samozřejmě chápu, že se názorově můžeme lišit 😉

verinikki
13. dub 2018

Tvaroh má hodně bílkovin, obecně se doporučuje od roku - to je uvedená hranice kdy dozrávají ledviny, takže proto se solí i bílkovinami omezeně.
Jinak jsem se pozastavila nad vločkama - u dětí by měly projít tepelnou úpravou , v surovém stavu (pytlík z obchodu) nejsou vůbec žádoucí a jsou téměř nestravitelné.

kamste
13. dub 2018

Je pravda, že tvaroh má hodně bílkovin. Takže z logiky věci by dítko nemělo zbaštit "kelímek" tvarohu ke svačině. Ale pokud namažu tvaroh jako pomazánku na pečivo a pak pouvažuju o porci masa či vajec k dalším jídlům během dne, tak bych v tom neviděla problém.

babagaga
autor
13. dub 2018

@verinikki Vločky mi doporučila naše pediatrička, a kamarádka co je také dětskařka mi řekla, že mohu.. A žádný nežádoucí účinek se nedostavil .. Dávám jich málo.

@packaf Nechtěla jsem tady rozjet debatu o tom, zda se má pít mléko či ne. Každý máme svůj názor, ale já mléko budu pít a moje děti taky. Od jednoho člověka co nějakou dobu žil v indii jsem slyšela, že : Tam se o krávu starají, dávají ji vše na světe a oni si za to mohou vzít (nadojit) mléko.. A takto to mají po staletí..

packaf
13. dub 2018

@babagaga já vám nic nenařizuju 🙂 jen jsem to tady napsala k zamyšlení, že to není tak růžové, jak nám předhazují v reklamě, kdy krávy běží od radosti v ohradě, když vidí na příjezdové cestě kamion od Madety 🙂 Taky to striktně nedodržujeme, vaříme/pečeme a tam mléko patří, ale používáme bio mléko a teď budeme zkoušet kozí mléko z místní farmy. ... V Indii je kráva posvátné zvíře a mají k němu jiný přístup, kdežto tady v Evropě je to hlavně zdroj obživy pro nadnárodní koncerny.

babagaga
autor
13. dub 2018

@packaf Já jsem to tak nemyslela. Ale mnoho mých přátel, jsou vegan. Pořád mi to podstrkují.. Ano, to je problém. Ale co si pamatuji z praxe(mám školu veterinu ), tak zas tak hrozné to nebylo. Ano, někde možná se k dobytku chovají hrozně. Ale tím, čím nás protáhli, a že toho bylo.. Tak vše bylo víceméně v pořádku. Jinak kozí mléko je fajn, a nejlepší jsou sýry a bio .. mňam 😍

barchen
13. dub 2018

@packaf Myslíte ty skvělé americké dokumenty z youtube, kde je mléko plné chuťovek a krávy leží v hnoji? Naštěstí mléko v EU se řídí jinými normami, vyhláškami a zákony a ČR má k tomu ještě přísnější vyhlášky. EU zakazuje v mléku jakékoliv hormony, případné zjištění by bylo pro výrobce i distributora likvidační, jakákoliv antibiotika, mléko případné krávy na antibiotikách je hodnocené jako nebezpečný odpad (jako např. odpad z nemocnice) a zákonně likvidované ještě dlouhé týdny po vyléčení. Kráva musí mít volný prostor, případné uvázaní je zakázáno pod vysokou pokutou, krávy se před dojením min. 2x denně sprchují (spousta lidí se nemyje ani 1x denně) a každá várka mléka prochází denně testy, než se mléko pustí do výr. procesu. V moderní ČR nebylo nikdy zjištěno závadné mléko. I ty "bio kravičky" z farmy se "pasou" od listopadu do března ve stáji, jelikož tráva je pod sněhem a vyhnat krávu na zmrzlou půdu v zimě se nedělá, jelikož ta kráva onemocní. Dostávají seno (v tom lepším a zřídkavém případě) a jinak krmní směsi.

bbubble
13. dub 2018

my teda tiez kravske mlieko ani mliecne vyrobky nejeme, kazdopadne podla nasej pediatry tvaroh od roka. ja som len chcela k tym piskotam - to su vajcia a cukor, ked uz to riesis tak myslim ze to neni uplne vhodne pre 7m.. ale je to na tebe samozrejme 🙂

babagaga
autor
13. dub 2018

@bbubble piškot dostala malá poprvé od doktorky (kamarádka).. A když je to s mírou, tak si myslím, že je to ok 🙂

oveckaluky
13. dub 2018

@babagaga Přesně tak, dávala jsem holkám celkem brzy skoro všechno, ale všechno samozřejmě s mírou 😉 Třeba Sunarka sušenky jsou taky v podstatě vejce a cukr, a jsou doporučené od ukončeného 7. m. ...

swetlusska
14. dub 2018

Ty piškoty a sušenky jsou děsně návykový, zkusila jsem to dát dítěte a pořád stojí u skříně a chce je, takže to zas odnaučím, nesnáším dopování cukrem jen tak pro nic za nic. Tvaroh s jogurtem, bílý jogurt a ovoce (místo přesnídávek) dávám cca od 8 měs. Kravské mléko nedávám, kvůli složení, dítě pije UM 3x denně a v pohodě.

babagaga
autor
15. dub 2018

@swetlusska Nevím zda mě tu chcete poučovat, či snad kárat... Ale podle toho co čtu, tak ano. Piškoty a ty sušenky pro mimi, nejsou podle mě návykové, když člověk k tomu přistupuje zodpovědně . Piškot dám tak obden někdy ho má jen jednou za týden, sušenky pro mimi máme taky, a nemá je každý den. Takže o dopování cukrem se myslím nejedná .. Ty přesnídávky jsou domácí, bez cukru. Ovoce z naší zahrádky, sami natrhali, sami zavařili.. Nepřidali ani zrnko cukru, co se týče toho mléka... Naše malé pije umělé, kravské by mě ani nenapadlo jí dávat.. Složení mléka? To jako vážně? V mléku je obsaženo spousty věcí, co je pro člověka nezbytné.. 😎

packaf
15. dub 2018

@babagaga Myslím, že vás tady nikdo nechce poučovat, jen dává další typy, ale kdy co dáte, je na vás. Ono opravdu kravské mléko není výhra. Obsahuje spoustu látek, prospěšných. Ale při trávení odebírá vápník z kostí. To, že se nám tady už přes 50 let snaží lékaři a potravinářský průmysl vnutit opak a stojí za tím peníze, je věc druhá. Naši předci také pili mléko, ale v jaké formě? Nepasterované, čerstvé a neskladovali jej v Tetrpacku měsíce. Ale když to není denně, tak si člověk i pochutná. Třeba teď v těhu nesnesu vůbec jogurty a to všude čtu, jak se má doplňovat vápník z mléčných výrobků.
@barchen ne ne, to jsem neviděla, ale dokument na Prima Zoom myslím, byl pro mě tak šokující, že jsem musela odejít se slzami v očích (ano, těhu hormony se mnou šijí a chci krmit i "chuděrky" holuby, jak nějaké vidím na zahradě 😃 ). Fakt to bylo na mě dost drastické a představa, že koupí mléčných výrobků toto podpořím, se mi dost příčí a proto, když u mléko apod., tak aspoň v bio kvalitě nebo ještě lépe od místních farmářů.

swetlusska
15. dub 2018

@babagaga proč poučovat? 🙂 Psala jsem svojí zkušenost a svůj názor. Kravské mléko prostě zatím nedávám, kvůli trávení, cukry moc taky ne. A vlastně když v tom máte tak jasno, tak je pak dotaz asi bezpředmětný, že.