Kdy začne spaát celou noc? A jak toho docílit?

tamdan8
6. črc 2018

Ahoj všem. Mam doma 10měsičního kluka a od narození do teď spal celou noc presne 5x. Na jídlo (UM) se budí 2x v noci a další buzení je na dudlik taky cca 2x. Od pul roku spí ve svém pokoji a ve své postylce od začátku. Spat chodí v 20h a budík je pred 6h. Vim ze muze byt hůř, ale uz ma v te noci takový režim, že mam obavu, že mu to snad zůstane az do školy. Všude slyším jak v tomhle věku uz deti bezne spi celou noc a taky bychom se rádi doma vyspali. Žadné kaše na noc nezabiraji. Poradíte?

majka20201
6. črc 2018

Mám stejně starou dceru a celou noc nespala nikdy!!!!! Prý jen 18% děti do 3 let spí celou noc. Musí se to naučit. Ale neboj jednou určitě spát začne 😉 a ty se vyspíš.

petadu
6. črc 2018

Našim klukům jsou 2 roky a budí se pořád, jen už nevyžadují mléko a nepřebaluji je. Od narození spali ve svých postýlkách, poslední cca půl rok spí s námi v posteli. Když je přenesu, vzbudí se, pláčou a chtějí zpátky k nám; mačkáme se tedy pěkně pohromadě.🙂 Dávám jim rok, maximálně dva!:D

jaaaninda
6. črc 2018

Kluk 2 roky nespal celou noc snad ještě nikdy. Při lepší noci se vzbudí cca v 3-5 a jde k nám do postele, při horší noci ho stěhuju už kolem půlnoci. U nás už většinou spí bez přerušení, max. jen napít. Jindy,když ho něco trápí je vzbuzený s pláčem i u nás několikrát.

anazuzzuzana
6. črc 2018

Syn 3,5roku také ještě nespí celou noc. Min. 1x za noc se vzbudí, donedávna chtěl mlíko, teď už nechce. Jen se potřebuje ujistit, že jsem u něj.

martiniquest
6. črc 2018

@tamdan8 Nas syn spal celou noc teprve ted, ve 23m. Je kojeny, a ze se doted budil, je naprosto prirozene. Doporucuju si neco precist o spanku deti. Napriklad na webu prosimspinkej.cz
Jak docilit toho, aby dite spalo celou noc? Dat mu cas, aby to samo zacalo delat, az bude chtit. A uprumne, ja nespim v noci v kuse ani ve svych 30 letech. Vzdycky jdu na wc a napit se.

codal
6. črc 2018

@tamdan8 podle mě toho nejde docílit, k tomu musí dítě dozrát samo. Některé děti spí od miminka celou noc, některé se budí, podle mě to moc ovlivnit nelze, jen být trpělivá a vyčkat.Navic se ta období hrozně mění, dítě, které krásně spalo se začne budit a naopak, ze dne na den může byt všechno jinak..dcera 21m. se budí párkrát za noc dodnes, už ne na jidlo,ale prostě se potřebuje pomazlit a tak se přituli a spíme dál... Já sama chodím v noci na záchod a v noci se párkrát vzbudím, takže je to asi normální🙂...

hankaros
6. črc 2018

Celou noc dcera spala az po druhem roce. A ani tak to neni pravidlem. Zuby, nocni mury, na zachod nebo jen tulit..

mamitom
6. črc 2018

Syn bude mít za chvíli 2,5 roku a v 10 měsících se mi budil i 15x za noc. Celou noc prospal až někdy po 2.narozeninach a to max. 3x. A mám podobný názor jako jiné maminky, že naučit se to nedá, může k tomu max. dozrát. Je to dáno jak povahou dítěte, tak i zážitky z předchozího dne, jídlem a dalšími základními potřebami. Je naprosto běžné se v noci vzbudit, kdyby lidé v jeskyni kdysi spali celou noc bez probuzení, dlouho by nepřežili 😁

alishka111
6. črc 2018

Dcerce jsou 4 roky a budí se pořád, celou noc spí jen zcela výjimečně. Syn 10 m když se vzbudí jen 2x na mlíko a 2x na dudlíka, tak to považuju za super noc. Už 4 roky jsem nespala víc než 3-4hodiny v kuse, většinou o dost míň. Zkoušeli jsme všechno, pokud má dítě lehčí spaní, tak nepomůže nic, ale třeba to u Vás s věkem přejde, v 10m se opravdu minimum dětí v noci nebudí...

ivuska1986
6. črc 2018

@tamdan8 ahojky, no, mam doma devitimesicni holcicku a budi se v prumeru šestkrát, nekdy to zmakne i víckrát. Celou noc nespala nikdy. Asi z toho musí ty nase deticky prostě vyrůst

marcelapaskova
6. črc 2018

Oba dva nasi synove s nami spali asi do deseti mesicu v posteli . A potom jednoho krasneho dne, rekl muz, ze takhle to dal nejde, ze je na case prestehovat prcka do postylky. Tak jsme udelali. Postylku postavili hned vedle nasi postele. Prvni tri noci se staral tatinek. Protoze tatinek nema prsa! A to to miminko citi. Takze kdyz se v noci probudil na prso, tak mu nabidnul lahvicku s vodou a pohladil ho po zadickach a hladil ho tak dlouho nez zase usnul. Mama nesmi behem tohoto ani slovo vydat, ani se pohnout, aby ji miminko necitilo. Nam to fungovalo skvele. Okolo pateho dne uz miminko spalo v postylce, budili se kluci ruzne jeste v noci, Lukaskovi je ted rok presne a jednou dvakrat se v noci probudi, vetsinou hleda lahvicku, tak mu ji podam a pohladim ho a spinka dal.

kamino
6. črc 2018

Prcek zacal spat celo noc po druhem roce.. po odstavu.. do te doby se budil snad kazdou hodinu i po pulhodinach to zvladal.. masakr..

mamitom
6. črc 2018

Nám třeba odstav vůbec nepomohl ☹️

plksv
6. črc 2018

Celou noc spal náš kluk až po čtvrtém roce 🙂.

tamdan8
autor
6. črc 2018

Děkuju všem za odpovědi, alespoň vím, že to je běžné. To že čtu na sociálních sítích jak dítě bezproblemu spi nemusí byt teda tak úplně pravda, no a pak natlak babiček, které prý uz od pul roku deti v noci nekrmily ten taky vypustim.... jen ta unava které se nemohu zbavit mě bude trápit.

kamino
6. črc 2018

@mamitom já se k němu celkem upínala, pomohlo to, že odstav ptoběhl tak, že prcek byl s tatínkem na chatě, já nebyla k dispozici a po třetí noci zjistil, že fakt nepřijdu a začal spát celou noc 🙂

frndafrrr
6. črc 2018

@tamdan8 Pravda to být může, syn i dcera (oba dokrmováni a brzy na UM) spali celé noci pár dní po příchodu z porodnice, mladá nešla vzbudit ani na jídlo (byla malinká),ovšem úplná idylka to taky není. S každým zubem a poočkovacíma probdělýma nocema jsem se cítila jako nepříčetná na hubu padající prvnička, zhýčkaná tím komfortem.

izz76
6. črc 2018

@tamdan8 No já nevím,dle popisu normalni dítě... Ani dospělý člověk nespí jak špalek 8h v kuse..
Mě jedna dcera spala dobře,druhá se budí ještě skoro ve 4letech..

tamdan8
autor
6. črc 2018

@frndafrrr a to posledni co píšeš me dovádí k další myšlence... jak to ty maminky, které vstavaji k dětem taky cca 4x i více v noci několik mesicu az let nonstop, zvládají? To nejsou chodici zombie jako já?

m.e.l
6. črc 2018

@tamdan8 Mě syn začal spát skoro každou noc celou cca před rokem a půl, tedy někdy po sedmem roce zivota. . . Dodnes ma obdobi kdy treba tyden v kuse v noci 2-3 hodiny strasi. Vzhledem k tomu, ze ma mentalni retardaci, tak ho nemuzeme nechat o samote. Jo a vstava ted pravidelne v pet, pulrocni synator v pul seste. . . Ale bejvalo hur 2 hodiny spanku, dve hodiny straseni, hodina spanku, dve hodiny straseni/rvani. . . Takze vlastne ted muzu rict,ze pohodaaa. . . .Kolikrat jsem starsiho v pul pate uspala a v pet vstavala do prace. . .

m.e.l
6. črc 2018

Jinak mladsi mi prestal v noci jist kolem pateho mesice, dudlik vyplivne pet minut po usnuti a pak spi klidne dal, predevcirem spal v klidu do pul pate pak zacal ze spanku plakat (zuby), dneska jsem k nemu sla uklidnit ho ve tri a ve ctyri jsem si ho pak vzala k sobe a spal do pul seste. Kazda noc je proste jina, ale trochu lepsi bych rekla, ze je pote co jsem se v utery odstehovala z jeho pokojicku do loznice. Zbytecne tak nereaguji hned na kazde jeho otoceni.

kamino
6. črc 2018

@tamdan8 Já jsem měla prcka v posteli, probudil se, přicucl, usnul a já s ním.. a občas když spal přes den, tak jsem usnula s ním.. dalo se to.. ovšem se dvěma malými dětmi by to bylo složitější, to chápu.

mamitom
6. črc 2018

@tamdan8 člověk si tak nějak zvykne, musí, nic jiného mu totiž nezbývá... Horko, zima, počůraná plínka, žízeň, hlad, odkopaná peřina, zuby, bolavé bříško, škaredé sny, ujištění, že je tam maminka a já nevím co ještě tohle vše spánek ovlivňuje...

codal
6. črc 2018

@tamdan8 když člověk zažije dobu, kdy se mu prcek budí po hodině, někdy i casteji, tak je pro něj vstávání 2krat, 3krat za noc fakt luxus😀.. navíc já mám malou v posteli a to že se vzbudí dneska už neznamená, že jsme bůh ví jak dlouho vzhůru.Ona se prostě jen chvíli pomazli a zase spinká dál... Tím, že jsem i dřív kojila v leze, tak jsem se u toho snažila klimbat.Bylo období, kdy jsem byla jak zombie, v tom roce se to hodně zlepsilo, člověk si i zvykne.Ale teď už je to fakt pohoda, nemůžu říct, že bych byla nevyspala, dcera sice teď blbě usíná, klidně i hoďku a půl,ale ráno spi cca do půl osmé,což je super.

alishka111
6. črc 2018

@tamdan8 Jo, je to škola přežití. Bez litru kafe nepřežiju den, většinou je mi únavou tak blbě, že jakýkoli jídlo je utrpení, pak je to samozřejmě ještě horší. Naštěstí manžel občas děti zabaví, ze můžu vydechnout, poslední dobou i ke starší vstává, jinak bych tu asi už nebyla...

absintka19
6. črc 2018

@tamdan8 zalezi na ditku. Nam spi celou noc 12 hod bez jidla ci piti jiz od 3m. A s dudlikama nam zabralo dat vic dudliku, v noci si najde vzdy jeden z nich, tak to mame od 8m a tedy spi ve svem pokojiku a poradi si sama.

eithelwing
6. črc 2018

Dceři je 14 měsíců. Konečně spí bez zavinovačky, cca měsíc. Teď má 4 noci za sebou, kdy se nevzbudila. Uvidíme, zda náhoda, nebo konečně to přijde.
Už si ale zvykám, ona nikdy nebyla spáč a momentální situace je ráj oproti tomu, co bylo. 🙂

penelopaw
6. črc 2018

Nečetla jsem všechno, takže možná budu opakovat něčí příspěvek... ono není tak úplně pravda, že by dítě spadlo celou noc v kuse. Je normální, že i dospělý se v průběhu noci vzbudí - ale na rozdíl od dětí umí sám usnout. Takže problém většinou není v tom, že by dítě nespalo, ale že neumí samo usnout a vyžaduje u toho asistenci. U prvního dítěte jsem byla totálně vyšťavená, protože měl ze mně dudlík a bez podumlání neusnul. Kvůli kojení jsme si ho nastěhovali do postele a spí se mnou doteď - sám usne jen když je fakt hodně utahaný, ale zvládne chrnět až do rána. Tím, že odpadl odpolední spánek, spí fakt i 12 hodin v kuse, což je zejména o víkendu příjemné 🙂. Leč kvůli kojení se budím s holčičkou, měla období, kdy se probudila i 12x za noc - moje tělo díkybohu najelo na nějaký nouzový režim, takže jsem vždy mezitím upadla do kómatu a ráno se i cítila odpočatá. Sama občas usne taky, ale díky podumlání palečku, kterým se uklidňuje. Co se začala stavět (teď je jí nějakých 10 měsíců, synovi budou 4 roky), tak je mnohem víc neklidná a potřebuje usínat se mnou... Svého času jsem si koupila a přečetla knihu "Konečně spí celou noc!", která mi teda moc nepomohla kromě ujištění, že nespavé děti jsou normální 😀. Na databázi knih jsem zkusila v komentáři shrnout hlavní rady autorky. Každopádně bych nevěřila nikomu, kdo říká, že mu dítě spí celou noc - pokud ano, tak ho musí dopovat valiem a nebo dítě spí v jiné místnosti a nějak se v průběhu noci uspí samo, takže k usínání nepotřebuje rodiče 🙂.

penelopaw
6. črc 2018

Jinak u syna jsme nedodržovali žádný režim, nakonec chodil spát s námi kolem desáté, takže ráno jsme vstávali nejdříve v devět, deset - což bylo docela fajn, protože jsem se tak nějak i dospala. Když odpoledne ještě spal, tak jsem si kolikrát dala šlofíka s ním, čímž jsem nejhorší deficit dohnala. Ale problém vstávání pozdě se projevil při nástupu do školky - nebyl zvyklý vstávat v 6, takže celé dopoledne jim tam probrečel, usínal při jídle, při procházce... Holčička se ráno budí kolem sedmé, ale když si ji vezmu na kojení k sobě, tak si ještě dáchne a je schopná vydržet až do 9 - sama jsem spáč, takže to vítám. Nicméně se zářím a znovu školkou asi celá rodina najede na jednotný režim - vstávat v 6, po obědě si dáchnout a chodit brzy spát...

Možná bych tedy zkusila zavést nějaké pravidelné rituály, které budou probíhat každý den + - ve stejnou hodinu, aby chlapeček věděl, kdy je čas k jídlu, čas vstávat a čas spát. A usínání spojit s nějakou činností (zpěv, čtení knížky, povídání, …), která se bude taky pravidelně opakovat a bude značit, že teď je čas jít do postele.

Nám se se synem docela osvědčilo to, že si večer před spaním vyprávíme, co za ten den prožil, čímž si zrekapitulujeme prožitky a pomůže mu to nějakým způsobem si je zpracovat. Když byl menší, bylo to jen vyprávění z mojí strany formou pohádky (vždy to začíná "byl jednou jeden chlapeček a ten se jmenoval... jednoho dne se vzbudil a... - pokračuje vyprávění, co jsme ten den dělali), teď je to víc o dialogu.

pafca4
6. črc 2018

malé je necelých deset měsíců a budí se mi co hodinu, max dve 😀 nekdy se to nauci, doufam 😁