Kojení + dokrmování UM na noc. Vaše rady a zkušenosti?

123jana123
8. dub 2018

Zdravím maminky, zvažují, jestli začít dávat dceri - 2 měsíce, večer před spaním UM jako “dokrm” zatím je plne kojena a prospívá, ale večer je hrozné hladová a kojim třeba i dvě hodiny a déle nez se zasytí. Vy, co dokrmujete, používáte ke krmeni láhev nebo strikacku? Nedělá miminkum problém kombinace mateřského a umělého mléka? Prosím o jakékoliv tipy s rady v této oblasti. Dekuji

hanih
8. dub 2018

Co se týká dokrmu UM, nemám zkušenost, ale napadá mně, že tady ani nemusí jít o hlad jako takový, ale o potřebu kontaktu s matkou. Dcera byla přesně to samé - večer mi visela u prsa třeba dvě hodiny a nakonec u toho usnula. Dodnes je večer mazlivější, kontaktnější. Takže je možné, že UM to nevyřeší. Pokud prospívá, asi bych to nehrotila. Jestli to ale chcete zkusit, asi bych zvolila jinou alternativu než hned lahev.

lysecek
8. dub 2018

A je to dlouhe kojeni urcite hladem? Nechce se jen mazlit, dudlat? Opravdu cele dve hodiny pije? Pokud byste chtela kojeni ukoncit a prejit na um, tak si myslim, ze toto je cesta. Nocni kojeni je dulezite pro tvorbu mleka, kdyz ho nahradite prikrmem, produkce mleka vam pravdepodobne klesne, budete potrebovat nahradit dalsi kojeni atd. To dlouhe kojeni vam vadi proc? Nejde to nejak vymyslet, ze byste se pri nem napr. Divala na film, neco cetla, abyste si odpocala? U takto maleho ditete je pravdepodobne, ze je to jen faze a prejde to. Osobne mi pomohlo prestat brat kojeni jako neco, co se mi ted nehodi, uzit si, ze drzim dite v naruci, jeho blizkost.. Rostou rychle🙂.
Jinak ano, nekterym miminkum dela problem kombinace um a mm, strikacka je lepsi pro zachovani kojeni (pit z lahve je pro dite lehci nez z prsa a muze se stat, ze prsopak bude odmitat), ale narocnejsi pro krmice.

rohatazizala
9. dub 2018

Jà sice nedávám UM, ale odstříkávám a dávám své mléko z lahve. Musela jsem kojit s klouboučky a malý mi i tak vypil málo a musela jsem dokrmit odstříkaným mlékem z láhve. Nakonec si ale na láhev zvyknul tak, že když ho dám k prsu, tak začne řvát a nepřisaje se. Tak aby to u Vás nebylo stejné. Je to pak škoda.

priefi
9. dub 2018

@123jana123 s um nemam zkusenosti, resila jsem to stridanim pozic, prvne pozice v leze, pak pozice v sede tanecnik a fotbalista a pak zase v leze (ale prcek se mi poustel a zuril). Pokud nestacilo, repete u druheho prsa. Za par dni to bylo lepsi. Ale bacha, at to neni spis o tom, ze ma z Tebe zivy dudlik, to pak dite nepije, jen si dudla 😉 Pokud prospiva, do UM bych nesla 😉 Ale to je pouze muj subjektivni pocit, zalezi hlavne na Tobe jako mamince, to co citis, ze je nejlepsi, je nejlepsi. Preji hodne stesti a pevne nervy 😉

123jana123
autor
9. dub 2018

Dekuji za Vaše názory. Prave bych nerada ukončovala kojení, za kojení jako takové jsem skutečně rada a chtěla bych kojit co nejdéle to půjde. Kdybych neměla staršího syna, tak by mi ani to dlouhé kojení nevadilo, o nějaké moje pohodlí mi nejde. Spis o to, ze jsem většinou večer na uspavani děti sama a když je malá u prsu dvě hodiny, tak je to pak boj skloubit to ještě i s tím starším.

konidana
9. dub 2018

večer je delší kojení normální, pokud prospívá dokrm fakt nepotřebuje. Druhá věc je co potřebuješ ty. Já bych dokrm nedávala.

margrethe5656
9. dub 2018

Já jsem dokrmovala dceru nějak od těchto dvou měsíců. Večer vůbec nechtěla sát a navíc jsem mléka měla fakt málo. Takže večer dostala jen dávku UM a své mléko jsem odstříkala (a schovala na horší časy). Na tvém místě bych to aspoň zkusila, abych zjistila, jestli má opravdu takový hlad, nebo si chce jenom dudlat...

alishka111
9. dub 2018

@123jana123 u nás byl ten samý problém. Vecer málo mlíka a malej hladovej. Řešila jsem to tak že po kazdém nočním kojení jsem odstříkala zbytek a všechno jsem mu to dala přístí večer lahví. Neměl hlad a navíc se za pár dní zvýšila tvorba mlíka tak, že už jsem ukojila i ty večery, ale tak jednou, dvakrát za měsíc jsem pár dní odsávat musela.

lysecek
9. dub 2018

@123jana123 No vase pohodli je taky dulezite🙂. A neslo by malou kojit v satku a pritom uspavat? Mate v okoli nekoho, kdo by vam satek nebo nositko pujcil, abyste to mohla vyzkouset? Jeste me napadlo zkusit ji nabizet prso a mazleni jindy behem dne, kdy se vam to hodi, treba by to pak nevyzadovala vecer. V tak nizkem veku bych se "ziveho dudliku" nebala🙂.

lysecek
9. dub 2018

Mysleno jako ze je brzo na nejake vytvareni tzv. zlozvyku.

lysecek
9. dub 2018

@margrethe5656 ale jestli pije nebo jen dudla prece vidi, ne? Zkusit se to muze, ale otazka, jak to dopadne s tou flaskou, jestli to neudela paseku s kojenim.. nemusi se stat nic, ale taky z toho muze byt bojkot. Muj syn flasku vzal az kdyz jsem podruhe otehotnela a mliko doslo, tj asi v 15 mes, do te doby nikdy nechtel, ani moje odstrikane mliko.

listopadka1
10. dub 2018

Já jsem to párkrát zkoušela,chtěla jsem zjistit, jestli po UM nevydrží dýl spát (jako jestli jí fakt to moje mlíko stačí a nebudí se tak brzo hlady). To bohužel nevyšlo, budila se i tak, tak zas normálně kojím. A vstávám 😀. Ale jinak každý týden jeden den jezdím do školy, malou hlídá máma a dává jí UM z lahve, protože tolik bych toho neodstříkala. Nemá s tím absolutně problém, je jí fuk, jestli pije UM z lahve nebo cucá ode mě, nemá problémy se střevama ani nic jinýho... Takže moje zkušenost je, že jedna flaška UM žádnou paseku nenadělá. Být na tvém místě, na nějaký dvouhodinový kojení bych neměla nervy a tu flašku bych jí dát zkusila (taky mám starší dítě a ta hodina dvě, kdy obě uložím, jsou jediný volno co za celej den mám, a strávit to celý kojením by se mi teda nechtělo)