Koktavost, zadrhavaní se v řeči. Co může být příčina?

mamkule
20. kvě 2008

Mile maminky, obracim se na vas ,jestli nemate nektera s timto nasim problemem zkusenosti.Memu synkovi budou letos v rijnu 3roky, je dost temperamentni, aktivni dite, ktere neposedi, ma dosti velkou slovni zasobu, tudiz se nam prihodilo je to tak tyden, ja ma v hlavicce mnoho myslenek, tak mu to pusinka nepobira a zadrhava se v reci, napr: ja ja ja chci apod.Zkidnuji ho, at mi to rekne znovu a pomalu.Niceho se nelekl.Nevim,ceho to muze byt pricina.Poradite mi?

maart
25. kvě 2008

Mamkula ahojky...tak podobny "problem" jsem mela se starsim synkem, kdyz mu taky byly tak ty 3 rocky....zacal se taky tak nejak zadrhavat, dokonce by se to obcas mohlo nazvat zakoktanim. V te dobe zacal proste pekne mluvit, chtel toho hodne rict a tak jsem mela pocit, ze se nemohl tak rychle vyjadrit, jak by chtel. Zacal mluvit totiz dost pozde (at tak kolem 2 a 1/4 roku) a najednou mu to mluveni slo, tak to chtel asi dohnat.

Delala jsem si s tim starosti, ale musim Te uklidnit....za par tydnu se to uplne srovnalo a spravilo, proste to prestalo. Ted mluvi velmi pekne, srozumitelne. Takze hodne stesti, urcite to nic nebude.

denisamertova
1. čer 2008

Ahojky!!!!!
Konečně jsem narazila na někoho, koho trápí stejný problém... 😢
Jsem z toho dost vyděšená. Adélce byly v únoru dva roky. Kolem vánoc 2007
dokázala na 80 % odříkat ČERVENOU KARKULKU, o dva měsíce později
jsem se pustily do PERNÍKOVÉ CHALKOUPKY a nedávno se naučila
pohádku O PALEČKOVI..
Přezpíváme z CD HODINA ZPĚVU takřka všechny písničky. Dá se říct, že vše hezky
vyslovuje. Ale je to týden, co Adélka začala zadrhávat. Strašně mě to trápí.
Když zpíváme, tak nezadrhne. Když povídá, vypadá to asi takhle ba-ba-babičko pojď..
Ne-ne-nechci bumbání..Kam po-pojedeme..
Jediné co jsem se dočetla je, že se to má přehlížet. Hlavně nechat vyslechnout a
nekřičet a nehubovat...

petule.h
2. čer 2008

oje neteř začala mluvit až teď kolem 3 roku, jinak jsme jí nerozuměli ani slovo a to jen proto, že s ní začali chhodit na logopedii a teď dává dohromady věty.. 😀

ina.b
4. pro 2009

Ahoj holky, tak otevírám znovu toto téma. Před týdnem nám malá začala šíleně zadrhávat. Úplně z čista jasna... Nelekla se ničeho, ani žádná změna prostředí nebo zajetých kolejí, vše je při starém, tak nevím, čím to může být.
Napadla mě jedna jediná věc - pustili jsme jí DVD Jája a Pája a ten Jája taky docela zadrhává (např. Já-já-já už dávno skáču... 😀) tak si říkám, jestli to neokoukala... I když mi to přijde podivný. Kolikrát se snaží úplně vážně něco říct a nemůže se vůbec "vyžvejknout" ☹
Má dobrou slovní zásobu. Dřív tak krásně vyprávěla pohádky, zpívala písničky (teď zadrhává i u zpívání). Je to sice teprve týden, ale mě to dost trápí. Snažím se zopakovat důrazně a plynule, to co ze sebe vykoktá. Začala jsem s jí ještě víc číst knížky, ale zatím bez úspěchu.