Kolik a kdy před spaním se krmí vaše děti?

monina1210
24. lis 2017

Zkušené maminky, prosím poraďte. Náš chlapeček spí hezky přes den - v kočáře a šátku bez problémů, doma v postýlce si občas trošku pobekne, pak ale usne. Problematické je ale večerní uspávání, potřebuje k němu flašku a je schopný vypít opravdu velké množství mlíka (běžné krmení + pocucávání v postýlce při usínání je např. 180 + 150 ml, má Hipp), někdy se pak kroutí, ublinkává, dopoledne málo jí. Kolik a jak dlouho před spaním se krmí vaše děti? Dáváte flašku do postýlky (bez odbrknutí)? Jak to mají starší děti - stále potřebují flašku - co do ní? Co kdybych na to ucucávání nabídla čaj? Nevím, jestli to mám řešit - učit ho usínat jinak, než s flaškou (zkoušeli jsme, zatím marně), nebo to brát tak, že při kojení by uspávání možná probíhalo podobně? První dítě, chápete.. 🙂 Děkuju a dobrou.

iva27
24. lis 2017

@monina1210 ahoj a není potom třeba prepity? Když nakrmis,pak ještě dál pocucava dalsi,ublinkava a kroutí se?Nás je od 3tydnu na UM a v podstatě jsem dodržovala i nějaké to rozmezí mezi krmením cca 2hodiny.Odkrknout jsem ho dala vždy! Až teď ve 13mesicich si můžu dovolit jeho nechat bez odkrknuti.

sirka1
24. lis 2017

Náš malý taky usínal u flašky, naštěstí si někdy v půlce pátého měsíce zvyknul na dudlík. Takže večer (pokud jedl dřív) dáme docucnout UM a případně ještě čaj, na ten je zvyklý. Pak dáme dudana a cca do 15 minut spí vždy. Dudlík odmítá? Zkus nabízet, jestli na něj není zvyklý. Zkoušela jsem několik dudlíků, zafungoval asi pátý, a to až po čtvrtém měsíci. Odkrknout už nedávám, ale je fakt že malý se nekroutí, v pohodě usne, občas teda prdí ze spaní. Ale je zas fakt, že náš chlapeček si doducne svoji dávku a víc už ne, občas ani to nevypije, dávám 180 ml. Takže bych poradila dudlíka a čaj, toho ten náš "čajan" za den vypije min. 300 ml. A není to náhrada za jídlo, on ten čaj prostě rád.

tencerova_petra
24. lis 2017

Ahoj,take mame necele 4.mesice. Kojim,ale mame i UM. Toho vic jak 120ml nedelam. Vetsinou ma 90ml. Dudlika taky odmita,mame 8dudliku ruznych znacek,tvaru..Porad cuca prstiky,kousatka nechce..citi je v puse a uz se ksichti..nejradeji kdyz najde muj palec na cucani 😂..potrebuji neco z lidske kuze. A jinak vetsinou usina u prsa...ma ho jako dudlik..kdyz nemuze zabrat a je pretazenej..tak to.je prso,kolebani,prso,flaska,prso....take prvni😉😁

monina1210
autor
24. lis 2017

@iva27 Vypada to, ze nema nikdy dost. Mozna jsem to napsala nepresne - pokud vyjde krmeni driv nez tesne pred spanim, dam mu jako obvykle, nevydrzi ale jeste vzhuru dyl jak hodinu a trictvrte max., pak teda vyzaduje mliko pri usinani a to byva nekdy dlouhe - budi se, vzteka se, unaveny ale opravdu je, pak spis pretazeny. Takze ano, resim i ten kratky rozestup.

monina1210
autor
24. lis 2017

@sirka1 Bezpecne pozna, z ceho tece :D Dudel ma na usinani pres den, vecer nefunguje. Chybi mu to prso, kurna!

ahanka
25. lis 2017

Ahoj
ano, je to příliš velká dávka. Řešila jsem také. Dítě neprospívalo a já přitom měla pocit, že to dělám dobře, protože sleduju tabulku. NE! Vypočítejte si, kolik by měl mít na jedno krmení (hmotnost mimi x 15O-170ml ( průměrná dávka na kg hmotnosti, mně se vyplácí počítat se 150ml ) / počet jídel za 24 hod) a to zkuste dodržovat. Jinak jsou přetěžovány ledviny, dítě ublinkává, čímž se dráždí jícen kyselinou ze žaludku, což se dítě snaží zahnat další tekutinou...
Bylo by dobré vyzkoušet něco, cokoliv, co by si zadudlal místo plné flašky. Taky s ním mluvte a vysvětlete, že nyní už nedostane tolik pití, protože mu to nedělá dobře, atd. Z vlastní i převzaté zkušenosti říkám, že se s nimi dá dohodnout. Vždycky to poznám tak, že na mě soustředěně kouká a vnímá. Mívám přitom takovou specifickou tóninu hlasu. Když se mi nepodaří, musím v jiný moment jinak 🙂.
Jinak, mám malou na UM docela dlouho, odstavila se brzy, také na HiPPu. Ublínkávala hodně, po dlouhém řešení a regulace dávek, jsem po konzultaci s doktorkou zakoupila i HiPP AR (Anti-reflux) a dávám ho právě večer. Je hustší (má se nechat cca 7 minut odstavit), takže funguje jako večerní kaše a malou i docela uspí, jak to musí tahat. Vzhledem k problémům, které jsem s ní měla kvůli velkým kolikám a blinkání, ji mívám docela dlouho u sebe, aby jí slehlo. Takže mi vždycky spolehlivě usne na hrudi ležíc na bříšku.
Máte nějaké rituály? Třeba po koupání? Nebo nějakou hrací melodii, kterou byste pouštěla pouze při večerním uspávání? Já malé také mažu na spánky mast na dobré spaní od Manny. Nevím, jestli to pomáhá, ale miluje to.

gorda
25. lis 2017

Ja bych zkusila vecer casteji krmit. Treba potom nebude chtit tolik. Ja teda nekrmila nejak extra presne na cas, akorat jsem dodrzovala rozestupy aspon 1,5 hodiny. Pro predstavu kojila jsem treba v pet, v sedum, v devet a spat. Kdyz jsem kojila v sest, nakojila jsem pak treba o pul osme a po devate. Kdyz to vypadalo na boleni, dala jsem na noc espumisan. A hlavne pouzivam dudlik. Driv usinala u prsu a celou noc ho nepotrebovala, potom ho dostala hned po kojeni a dneska na noc dostava UM a hned dudlika. Jak uplne vytuhne, vyplivne ho sama.

monina1210
autor
26. lis 2017

@ahanka Děkuju za info, na obalu Hippu je psané, že se může krmit na požádání, co ten náš jedlík vypije, je ale asi opravdu hodně. Včera jsem zkusila na usnutí jen opravdu cucnout - dvakrát potáhnout, pak vyměnit za dudlík, zafungovalo, do úplného vytuhnutí je to stejně ale hodina, kdy se v intervalu 10 - 15 min. budí, pláče a utiší ho jedině další ucucnutí. Nemá to zřejmě na hlad, ale na ukonejšení (náruč, promlouvání, hrací stroječek, chování nepomáhají..)

ahanka
27. lis 2017

@monina1210 To zní dobře! No já ji mám taky docela dlouho, než ji opravdu můžu položit a přesně, občas zapláče a chce zklidnit, mně stačí dudlík, který ji jindy v podstatě nezajímá.
Pokyny na krabičce mléka jsem taky brala jako hlavní, ale ten vzorec je přesnější, zohledňuje reálné potřeby dítěte.
Tak držím pěsti!

ahanka
27. lis 2017

@gorda Jak přes kopírák. U prsu mi usínala a dudlala ho (já vytuhla dřív), pak s UM chce dudlíka, přes den si ho dudlá malou chvíli, večer podle únavy trochu déle, nakonec ho vždy vyplivne.
Na koliku/bolavé bříško mi taky asi nejvíc pomohl Espumisan.

kaja2016
27. pro 2017

@monina1210 A dáváš mlíko i v noci? Ve čtyřech měsících už se začíná s příkrmy, jak to dává? Můžeš zkusit dávat na to cucani večer i dětský čaj napřed osazeny fruktózou ( pokud ti nevadí dávat sladké, podle mě teda ta fruktóza problém není, UM je také slazene) a pak bych přešla na nesladky caj, až si zvykne. Hlavně ono se to srovná asi tím, až se rozji, já bych teda přemýšlela, jestli není hladový, ono se to mlíko rychle stráví a ve 4.mesicich už asi moc nezasyti. Mě taky jeden čas dcera pila hodně v noci a nějak jsem to neřešila. Hlavně to chce klid a na to, že flaška není pro se vykasli, pro taky není samospasny🙂

kaja2016
27. pro 2017

Prso