Kontrola v osmi měsících a koronavirus. Chodíte na preventivky?

hanka_333
23. bře 2020

Chodíte na kontroly v osmi, deseti, dvanácti měsících? Nebo vám tyto preventivky lékařka vzhledem k aktuální situaci zrušila? Pokud jdete, jak se případně na kontrolu připravujete? Berete si třeba jednorázové rukavice? Ústenku i pro miminko?

priscilla90
23. bře 2020

Ve čtvrtek jdeme na 5 měsíční kontrolu plus očkováni hexa. Budu volat doktorce, jestli vše platí (pravděpodobně ano) a jestli musím mít pro malyho roušku. Nosím jen plenu pripnutou přes kočár/vajíčko. Ale v čekárně se většinou tři potkáme, tak nevím, jak ho tam vytahovat a pak i přímo při prohlídce... 🤷‍♀️ nicméně netuším, jak bych to na nej navlikla. 😀

prejeta_zaba
23. bře 2020

Roušky pro miminka v žádném případě! A jestli to nějaký pediatr vypustí z pusy, zvažovala bych odchod. Přece se řeší každá textilie v postýlce, každá poloha kvůli SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojenců) a teď jim budeme zakrývat dýchací otvory? To je přímé ohrožení na životě. Vyhláška nevyhláška.

zuzkasim
23. bře 2020

@prejeta_zaba V osmi měsísích se řeší sids? Jsem měla za to, že zhruba do půl roku. Do té doby je kojenec v hlubokém kočárku a jde přes boudičku přehodil plenku. Osmiměsíční a starší už může obvykle sedět a to už se i to dítě chová jinak... Pokud plátnem (klidně jednovrstvým) zakryjete sedícímu dítěti pusu a nos, nic se mu nestane. Je otázka, jestli si to nechá...

prejeta_zaba
23. bře 2020

Mám za to, že do roka, ale určitě to nevím. I tak si nedokážu představit dítě, které si to nechá. Nepříjemné je to i dospělému. Asi bych kdyžtak držela dítě a takovou plenu a kdyby někdo přišel, tak mu ji podržela v blízkosti obličeje, nějaké roušky bych takhle malým fakt nedávala a k lékaři šla jen v neodkladném případě, což převážení v x měsících není.
@zuzkasim

blondynka400
23. bře 2020

@zuzkasim zajímalo by mne,kolik procent děti v 8 měsících sedí 😀 Řekla bych, že je to hodně velké minimum.
@hanka_333 zavolala bych doktorce a domluvila se. Za mne se toto dá určitě odložit, jestliže dítě normálně prospívá, nejsou tyto kontroly potřeba přesně dodržovat.
Jinak ústenku by správně mělo mít i miminko, což je za mne ale nereálné....

zuzkasim
23. bře 2020

@blondynka400 Tak pokud leží, je to bez problémů, dám nad něj tu boudu a plenku, vždyť jsem to psala. Toto je přece naprosto snadno řešitelné.

petulejan
23. bře 2020

My byli asi týden před vyhlášením zákazu zbytečného vycházeni a doktorka naštěstí dodržuje časy,takže většinou v čekárně nikdo není a jdeme hned na řadu. Ale i tak bych si zavolala.

alcar
23. bře 2020

Mame jit za 14 dni s dvojcaty na triletou prohlidku a na MMR. Oboje odkladam.pocka to klidne na cerven, az se to uklidni.

ivis_b
23. bře 2020

Já už mám tří a půl letého, ale preventivní prohlídku bych rozhodně odložila a očkování taky, pokud se s ním ještě nezačalo. My teď máme problém, že máme rozočkované bexsero a já všude možně sháním info, co s tím, protože očkovat ho teď moc nechci.
Jinak teda náš pediatr prevence pořád dělá, ale nechává to na rodičích, jestli chtějí přijít, takže když rodiče chtějí odložit, jen se mu zavolá a odloží se. Bez problému.

verionka
23. bře 2020

Byla jsem minuly týden na kontrole v 5 tydnech a naše dr. jede normálně všechny tyhle kontroly i očkování dál 😉

evee24
23. bře 2020

Ja byla už na preventivce v 8 měsících. Nic se nerušilo. Byla sem sama v čekárně, takže nikoho sme nepotkali. Roušku malá neměla a ani nedám. A jsem objednána zase na další a nic se nemění 🤔

puhelin
23. bře 2020

Ceka nas 3rocni a 8mesicni preventivka. Rousku nebude mit ani jeden (to jsem konzultovala s pediatrem), ja rousku mit budu. Rukavice me k dr. nenapadly, ale zvazim to. Pojedeme autem z domu a na stanoveny cas. Ockovani odkladam. Pokud bychom se necitili dobre, zustaneme doma. Jinak pokud musime vyjit na ulici (okolo domu, nebo proste kdyby bylo potreba), tak starsi rousku ma, miminko je v kocarku (nesedi).

blondynka400
23. bře 2020

@zuzkasim toto jsem nerozporovala. Mne spíš pobavilo to, že většina 8 měsíčních už může obvykle sedět 😀

zuzkasim
23. bře 2020

@blondynka400 No já měla spíš potřebu reagovat na ten sids, jako myslím si, že plátěnou rouškou udušené osmiměsíční dítě je opravdu mimo. Prostě u ležících to jde vyřešit snadno i bez paniky z udušení nebo sids, u starších je to už otázka, co si to dítě nechá líbit.

slunickovm
23. bře 2020

@hanka_333 my jsme se domluvili s doktorkou, ze pošleme video pohybu at vidi co umi. Poptala se po telefonu a pry zkusíme za měsíc. Ona pry sama neví, kdo k ni chodi i když objednava a nerada by to sirila

gorra21
23. bře 2020

My jsme měli jít na 8.měsíční v pátek, ale MUDr. to zrušila, řeší prý pouze poradnu pro úplně malá miminka a akutní případy, vše ale po telefonické domluvě, aby prý i v čekárně byl vždycky jen jeden rodič s dítětem.

blondynka400
23. bře 2020

@zuzkasim tak sids opravdu hrozí cca do roku. Co se týče udušení rouškou u 8m dítěte, oni jsou občas schopní vymyslet šílené věci, ale asi bych se toho též nebála. Spíš si neumím představit dítě, které si to na obličeji nechá...

yenefer1
23. bře 2020

@blondynka400 hele, k tomu sezení. Naše malá se sama poprvé posadila přesně v 8mi měsících, předtím už nějakou dobu seděla v šikmém sedu. Pamatuju si, že v těch 8mi měsících už jsem z toho byla mírně nervní, že nesedí sama, protože v naší termínové skupině většina dětí už dávno seděla. Takže podle mě to není zase tak mimo.

blondynka400
23. bře 2020

@yenefer1 neřekla jsem, že žádné dítě nesedí samo v 8m. Moje starší si sama sedla do aktivního sedu začátkem 8 měsíce. Ale průměr a medián je cca v 10 měsíci. A to že už většina dětí dávno seděla v 8m, nezaměňovala bych pasivní a aktivní sed. Bohužel stále žen ani v dnešní době nemá rozum....

pleskot
25. bře 2020

Odložila jsem na neurčito preventivky i očkování. K doktoru jen s průserem.

monisek
27. bře 2020

Jsem ráda za tuhle diskusi, zrovna řeším ten samý problém. V pondělí mám jít s dcerou na preventivní prohlídku v 10m, včera jsem volala doktorce a sestra mi řekla,že se nic neruší, že vše platí ... mám doma tři děti, vůbec se mi nechce lézt do čekárny, sice jsme objednaný na určitý čas, ale vždy v čekáráně je i tak několik maminek s dětmi. Dcerka leze, začala se stavět, prospívá ... je nutné tam být? Je možné, že se situace ohledně korona zhorší, což určitě ano ... takže třeba potom to bude ještě horší jít k dr na prevenci ... ale nestačí se domluvit s dr jenom po telefonu, co myslíte? Zrušili by jste to?

bombat
28. bře 2020

@monisek Zkusila bych to zrušit, zvláště když byste s sebou musela brát tři děti do čekárny, doktorka by to měla pochopit, pochybuji, že Vás bude nutit. Při třetím dítěti Vám sotva něco významného uteče, ještě si ho změřte na délku + obvod hlavičky a je to. Oni mají za tu prevenci peníze (prevence bývá i víc hrazená od pojišťovny) to je celé.
Situace se zhoršovat bude ještě delší dobu, ale teď vlastně ohledně Covid-19 vidíme situaci, která byla před dvěma týdny (nárůst nových případů sice mohl po zavedení karantény o něco stagnovat, ale přesto reálný počet nakažených v populaci je mnohem větší, růst se zatím zastavit nemohl, než ukazují ta data - ti spočítání to jsou ti, kteří už za sebou mají inkubační dobu a několik dalších dní rozvoje příznaků a čekání na testování a výsledky, cca 14 dnů zpoždění oproti okamžiku nakažení) a prevence v 10m opravdu není nic tak nutného. Nám umřela pediatra krátce po narození malého. Viděla ho po porodu, po šestinedělí, ve třech měsících, pak umřela a než sehnali novou doktorku, než se uvolnila z nemocnice, převzala ordinaci... prakticky malý neměl prevenci až doposud do 13 měsíců, jen ho doktorka dvakrát mezitím "viděla" - v deseti měsících s akutní laryngitidou (to ho i zvážila kvůli léku) a v jedenácti na očkování - "prevenci uděláme příště, teď jsem ho viděla..." Naštěstí je to naše páté dítě, tak nijak nezmatkuji a pokud na té současné prevenci bude trvat, tak jí to asi budu muset připomenout, že doposud odpadala kvůli důvodům z její strany a nevadilo to 😏.

alcar
28. bře 2020

@monisek zrusila bych to a telefonicky nahlasila parametry, ktere dr. potrebuje. Pripadne probrala, co potrebujes vedet ty (ale predpokladam, ze u tretiho ditka uz jsi ostrilena), ale nesla bych. Ty dva mesice, nez se situace uklidni, to pocka.