Koření a režim jídla. Poradíte, prosím?

elis101
6. bře 2021

Zdravím maminky,

úspěšně jsem se nějak probojovala prvními i dalšími prikrmy, mé male teď bude 14 měsíců. Kojím po probuzení, dokojuji po dopolední svačině, dokujuji po večeři a pak kojím na spaní a v noci.

Jídla už mám celkem zmáknutá, neco už dělám společné
a zkouším mléko...Z koření jsem ale zatím u kmínu a kdyz dělám polévku dávám nové koření, bobkový list, jalovec a pár kuliček pepře do sítka, soli za nehet do celého hrnce.... Tak bych chtěla poprosit o radu, jak je to s kořením, co a kdy už můžu přidávat, jak jste to která měla

A pak dávám malé občas domácí pečenou bábovku, zatím bez ničeho...jak je to třeba s kokosem, skořicí a kakaem? Nemyslím hned černočerné brownies, ale třeba mramorová bábovka?

A dál 🤣. Malá už celkem striktně odmítá krmení a chce často jen sama...jenže to pak jí hodinu a mohla by jíst až do dalšího jídla aby snědla porci, co normálně snědla, když jsem ji krmila..takže teď toho sní podstatně méně. Je to prostě období je to tak v pořádku? Jako nepřijde mi, že by strádala, ale snědla toho prostě víc. U oběda, když ji nechám co nejdýl, aby snědla alespoň něco s čím si přijdu spokojená, mi pak kolikrát usíná 🙄

keksik002
6. bře 2021

@elis101 a co to vzit pul na pul? v obdobi kdy syn chtel jist sam, dostal svoji lzicku/vidlicku a dlabal a ja mu v mezicase dala taky neco do pusy.. takze jedl sam a snedl co potreboval a mezitim jsem ho vlastne dokrmila ja, takze u toho nesedel cely den =)
Jinak od toho roku jedl to co my, takže normální polívku, normalní jídla.. nedavala jsem koreni moc, hlavne aby to nebylo palive ale uz jsem nevarila pro nej zvlast ;) no a co se tyce buchet to neporadim, my to nejime ani dospelaci a misa nesmi, ale vecer si dava kakao, skoricove mleko, vanilkove mleko ;) taky tak od toho roku.. btw mam super tabulku s prikrmy, kdyby jste mela zajem =)

luciaanaa
6. bře 2021

@elis101 jo s tím krmením to je na moje nervy 🙈. Já syna krmím a on má i svoji lžíci a tou mě tam šermuje a nebo mu dám trochu do své misky a tam si čaruje sám a já ho pořád krmím jinak by jedl celý den. Jinak koření dávám když mu vařím sólo tak co píšeš +papriku a hodně bilinky. Jinak většinou ji to co my. Máme alergii na vajíčka, pšenice a mléka opravdu po málu. Takže někdy to je um udělat něco na společný oběd a když peču tak koření co píšeš dávám úplně normálně a v pohodě 😉

cilkat
6. bře 2021

Mám hodně nejedlého syna. Od cca roku jídlo vypadá tak, že nandám oboum, nechám ho, ať se krmí sám, já se mezi tím najím a pak ho dokrmím.
Co se koření týče, bylinky myslím můžete klidně jakékoliv (méžná bych váhala nad rozmarýnem, který mi přijde hodně intenzivní a koprem, který sama nejím :D ). A pak kluci kupodivu už kolem roka měli rádi kurkumu a sladkou papriku. čemu jsem se naopak vyhýbala dlouho byl pepř, čili a česnek.
Skořici bych klidně dala, kokos mi kluci nejí, i když mleté ořechy v buchtě rádi. Kakao dávám, i když by se prý nemělo.

jana_zofie
6. bře 2021

Bud rada, ze se chce krmit a sem tam ji neco prisoupni. Kdyz dam male lzicku, tak si hraje. Asi na dobyvani hradu nebo co, protoze ji s uspechem pouziva jako katapult. A to kdyby chtela, tak se do te pusy trefi. Navic utika z zidlicky a pripasana rve a neji. Takze ji ve stoje nebo v sede na koberci a i tak mi od jidla zvladne i 5x utect. Uz nevim, jestli proste nezatnout zuby a nenechat ji hlady.
Co se koreni a kakaa tyce, zalezi. Nekteri jsou striktne proti, jini by zavedli vsechno co nejdriv. Mala ma 13 mesicu a ji vesmes vse, pokud ji zrovna nerostou zuby, to neji nic. Varim spolecna jidla pro nas i pro ni. Vcelku normalni, jen to nesmi byt zadna prasarna, chilli a taky to skoro v zakladu nesolim. Z koreni nemela asi jenom skorici. A samozrejme takove ty chemicke hnusy. Paprika a cesnek byly snad prvni (v 8 mesicich dala jasne nejevo, ze pyre uz jist nebude, kdyz odmitla obed a vrhla se mi do bulghurota s veprovym, zeleninou a mletou paprikou a cesnekem). Jinak provensal, pepr (jemne mlety aby nahodou nekousla na neco vetsiho), hromada ruznych bylinek, tusim byl i rimsky kmin. Ji i kakao a orechova masla, potazmo mlete orechy v babovce. Se vsim jsem ale zacinala pomalu a opatrne skrz alergie a tak.
Jinak jsou dobre recepty od mamavkuchyni. Tim jak mala ji uz skoro vse, tak casto zvolim i neco z kategorie od dvou let, ale je to skvele na inspiraci.

elis101
autor
6. bře 2021

@keksik002 to byl můj prvotní úmysl, ale ona se vehementně brání jakémukoli mému pokusu ☹. Lžičku mám připravenou ale ona je sakra rychlá, buď mě odstrkuje druhou rukou, nebo i tou lžící co má 🙈...většinou tak způsobím akorát mrzutost 🙈....jinak já právě celkem peču, ale víceméně ze spádové mouky a nemám ráda sladké, takže jsem si upravila všechny recept, co se cukru týče a jsme všichni spokojení, jen jsem si říkala, že bych zkusila právě ten kokos nebo skořici...to já mám hodně ráda. Nebo kakaovou s tvarohem 🙂. Za tabulku s příkrmy budu ráda, uvidím jestli ještě využiji 🙂

ondul
6. bře 2021

Kluk 13 měs. jí už tak nějak plus minus to co my. No, vlastně spíš my jíme to co on. Vařím tak, aby to bylo jídlo pro něj, ale mohli jsme ho i my. Zkouší jíst sám, ale spíš si s tím jídlem hraje a jedení je na druhym místě, lžička ho po chvíli přestane bavit. Radši pak mrskne lžicí a jí rukama a to já zas moc na todle patlání v jogurtech a přesnídávkách nejsem, takže pak přebírám krmení já. Buchtu nebo vánočku občas taky dostane.

keksik002
6. bře 2021