Krátkozrakost v 5 letech. Máte zkušenosti?Jaké je léčba?

zdenamestan
22. led 2020

Maminky máte zkušenost s krátkozrakostí u dítěte, když se na to prislo na 5lete prohlídce? žádné jiné vady oka nemá-šilhani, zadne zanet, zadny uraz oka ani hlavy... už jsme byly na ocním dostala brejlicky ale chci se zeptat zda to někdo vylecil? nebo jake jsou následky? jestli do budoucna musí nosit bryle nebo občas a nebo třeba vůbec? Děkuji za pripadne rady a na co si dávat pozor a pod.

werumka
22. led 2020

@zdenamestan A jedna se opravdu o krátkozrakost? Má na poukazu na brýle u dioptrii + nebo - ? Kolik dioptrii má? Mírná Dalekozrakost se často věkem srovná.

verdos
22. led 2020

@zdenamestan 1) trávit hodně času venku (dívat se často na zelené a do dálky), 2) cvičit s očima (existuje jóga pro oči nebo speciální cviky na oči, na název si teď honem nevzpomenu, musela bych pohledat, obojí bývá účinné), Nikdo asi nemůže přesně říct, jak to u vás bude. Záleží na hodně okolnostech - jak se bude o oči starat dále, někdy hrají vliv i hormony (např. v pubertě se to může posunout), celkově růst (i růst samotného oka), genetika, taky záleží, kolik má dioptrií (já mám třeba momentálně kolem 3 dioptrií a občas chodím bez, protože cítím, že to mým očím prospívá). Mívala jsem více (o dioptrii), takže se mi zrak spravuje, což mě potěšilo, že i v mém věku s tím jde opravdu pracovat. Je malý, takže změny jsou určitě možné a dokonce očekávané (k horšímu i lepším, jak píšu, těch okolností je hodně).

zdenamestan
autor
22. led 2020

@verdos Děkuji moc! tohle jsem nevěděla že něco takového existuje. tak jestli by jste pohledala ja se menuje ta joga byla bych moc vdecna. na to kratkozrake oko ji namerili 3,5dioptrii a dali brejlicky na 1,5.. rekla nam ze mame male plus ze nesilha.

normalnimatka
22. led 2020

@zdenamestan normálně gůgli oční jóga;) případně jsou i knížky, např. Šance pro oči si vybavuju

jajanek
Autor odpověď smazal
Zobraz
verdos
22. led 2020

@zdenamestan Mezitím stihl odpovědět někdo jiný - ano, je to oční jóga a nebo kniha Šance pro oči (tohle je odkaz na stránku s cvičením, kde je ta knížka zmíněna: https://www.lepsioci.cz/pro-koho-je-cviceni )

@jajanek - vím o lidech, kterým oční jóga pomohla. Možná to nepomáhá Vám, ale říkat, že je to blbost je jako odmítat většinu lékařské péče (očkování, léky, apod.) - protože se vždy najde někdo, komu daná léčba nezabrala (včetně těch, kdo nedodržovali režim). Mně osobně cvičení na oči také pomáhá.
Nejsem oční lékař, ale co vím, "zaslepení" se používá pro to, aby se slabé oko (tuším u tupozrakosti (?)) posilovalo. Takže s zlomeninou je to blbost porovnávat, ale když by byla jedna ruka svalově hodně vyvinutá a druhá slabá, asi by nebylo od věci tu slabou trošku zaposilovat, ne? A proč jsou slabší brýle na pováženou? Určitě to rozhodnutí nějaký důvod mělo. Rozdíl je velký, ale třeba to stačí na to, aby se oko příliš nenamáhala přimhuřováním a zaostřováním a dalo se dobře dívat a orientovat, ale na druhou stranu, aby se zaostřovat snažilo. Nevím, tomu nerozumím, jak říkám, nejsem lékař. Ale ta vaše vyjádření se mi zdají příliš silná.

jajanek
Autor odpověď smazal
Zobraz
jajanek
Autor odpověď smazal
Zobraz
zdenamestan
autor
22. led 2020

@jajanek chápu to v dospelosti ze se to třeba nezlepsi ale v detskem veku by prece mohla byt sance, když dite roste... ? takze když se bude posilovat to oko tak tam prece je sance?

verdos
22. led 2020

@jajanek tak to vím i bez VŠ, že oko není sval a že ho řídí mozek a to nejsem lékař, takže to mě nepřesvědčilo, sorry :D (btw, ví to i můj sedmiletý syn ;)). Šlo mi o ten příměr. Oko svým způsobem "pracuje", mění svůj tvar, nejen při růstu, ale ovlivňuje ho právě i námaha, především stereotypní (např. dlouhodobé sledování monitoru/tabletu), takže proč by nemělo mít vliv cvičení... hmmm? Nějaká věcná argumentace nebo odkaz na odborné studie, které podkládají vaše tvrzení by nebyly k dispozici? Díky.

verdos
22. led 2020

@jajanek https://en.wikipedia.org/wiki/Amblyopia --- jako jo, je to wiki, ale určitě bychom se dopátrali mnoha zahraničních zdrojů, kde tupozrakost také řeší...

jajanek
Autor odpověď smazal
Zobraz
jajanek
Autor odpověď smazal
Zobraz
verdos
22. led 2020

@jajanek Také nesoutěžím. Ale přijde mi přinejmenším podivné psát, že cvičení je k ničemu a že tupozrakost jinde ve světě neznají (což lze mimochodem velmi snadno vyvrátit)... a zastřešujete to tím, že jste z oboru. Zakladatelka chce rady. Nikdo netvrdí, že ty mnou uvedené jsou jediné osvědčené a zaručeně správné, ale jsou to možnosti. Nevidím důvod, proč to nevyzkoušet, když to někdy/někomu funguje.
Přemýšlím, jaký skutečný přínos váš příspěvěk pro zakladatelku má - má podle vás sedět s rukama v klíně a čekat, jestli a jak se teda to oko dál vyvine? Nebo má jít diskutovat s lékařkou, že má podle někoho na internetu totalitní praktiky, když dala slabší brýle?
Je váš příspěvek pravdivý? V něčem zcela očividně ne. Je pozitivní a povzbuzující? Zcela určitě ne. Je přínosný? Nemyslím si... Co tím tedy vlastně sledujete?

tymothy
22. led 2020

@jajanek To snad ne! Doufám, že spojeni "zabývám se optometrii" znamená, že se jí zabývás pouze na Googlu a neprevadis své domněnky do praxe. Jestli jsem se tu někdy naštvala, je to právě teď. Uvědom si, že ty bludy, které tu píšeš, můžou někomu sakra ublížit a zničit mu zrak na celý zbytek života. Jako vystudovanou optometristku by mě fakt že zajimalo, kde jsi tyto informace vzala. Ze školy a odborné literatury to evidentně nebylo.

zdenamestan
autor
23. led 2020

@verdos děkuji za Vaši zkušenost. Ještě bych se chtěla zeptat zda máte zkušenost, když rozkapaly dítěti oči a mělo jakousi reakci, že to zdravé očičko má stále zvětšenou čočku? trochu reaguje na světlo ale i tak je pořád větší než to druhé. Rozkapávali v pondělí a dnes už je čtvrtek. Volala jsem dr. a moc si neví rady, že by se mělo samo odeznít. odpoledne pojedeme na kontrolu. Jen bych chtěla vědět případné informace... 🙂 děkuji!

verdos
23. led 2020

@zdenamestan Nevím, vůbec netuším, s tímto žádnou zkušenost nemám. Přeji, ať kontrola dopadne dobře.