Kyčle-široké balení či peřinka-graf strmější stříšky

minonnka
15. dub 2015

Dobrý den maminky, mělo vaše dítko v šestinedělí nález u kyčlí "graf strmější stříšky" ?
Dcerka měla v porodnici nález v normě (1a), u prohlídky v šestinedělí také nález v normě, ale strmější stříšky a bylo nám doporučeno široké baleni. Teď ve 2,5 měsíci stále strmější stříšky a dostali jsme Malinex (abdukční peřinku).
Zajímalo by mě, jak zhruba dlouho ji dítě nosilo, než se stříška vytvořila tak, jak má. Jestli jste ji nosili opravdu celý den, nebo jen na spaní a na noc.
Dnes jsem jí to zkusila nasadit, ale nějak to není ono (u dr.to vypadalo tak jednoduše, když mi v rychlosti ukázala, jak to nasadit) 😅
Nejsem si jistá, jestli to jde nasadit i špatně, aby jí to spíš neublížilo než pomohlo. Za pár dnů máme očkování, tak to ještě proberu s dr.
Ještě dodám, že jsem si četla několik článků, kde se psalo, že náš nález je v tomto věku normální a preventivní široké balení se nedoporučuje. Tak jsme nedávali, ale řešili to svrchníma kalhotkama na noc, které jí ty nožky držely dál od sebe, ale ne tak, jako široké balení. Nevím, jestli to nebyla chyba, nebo jestli dávat široké balení teď, místo peřinky. Manžel tehdy ukázal nález i svému ortopedovi a ten říkal, že je vše v pořádku, že to ta dr.dává preventivně (jako za starých časů), ale že by jí to na noc nemělo uškodit. Tak babo raď, že... 😒
Děkuji za zkušenosti a případné rady 🙂

mandala
15. dub 2015

Měli jsme podobně jak vy, v porodnici doporučili široké balení, v 6-nedělí dali peřinku, v 3 měsících řemínky. Taky jsem toho načetla dost, ale abych pravdu řekla, at je to jak chce, já se bála nedávat, nosili jsme 24 denně poctivě. Řemínky sundali v 7 měsících, někdy od půl roku jenom na noc. Že bys nasadila špatně, si myslím, že to snad ani nejde.

elen222
15. dub 2015

my jsme měli v porodnici doporučeno preventivně široké balení, pak po šestinedělí řekl ortoped, že je vše v pořádku, a že široké balení preventivně jen na noc. A tuším ve třech měsících se tomu samému ortopedovi najednou jedna kyčle nelíbila, jen mi řekl, ať ihned na druhý den přijedeme do brněnské dětské nemocnice, a že se to musí řešit. Hrozně jsem se vyděsila a když jsem se ptala, co se děje, řekl, že se vše dozvím na druhý den a dal mi do ruky zprávu. Doma jsem hned zapla počítač a hledala ty latinské názvy a zjistila, že nám chce nasadit řemínky. Našla jsem si ještě ten den přes kamarádku jiného ortopeda, který nás hned na druhý den vzal na kontrolu a řekl, že je vše v naprostém pořádku. Pak nás zkontroloval ještě v 6-ti měsících a vše bylo OK. Takže já mám takhle špatnou zkušenost, prostě bysme dostali řemínky jen kvůli tomu, že se doktor špatně podíval na ultrazvuk. I naše pediatrička říkala, že neví, co si o tom prvním ortopedovi myslet. Jestli chtěl body od pojišťovny nebo jestli se díval tak špatně.

minonnka
autor
15. dub 2015

@mandala dekuji za odpoved. kdyz ji to pripevnim, tak se ji to hrozne zarezava do raminek a kdyz to povolim, tak ji to zase pada dolu. Zkousela jsem ty reminky dat i krizem, ale na to jsou zase kratke 😒
@elen222 take dekuji za odpoved. No to je dobre teda...prave ze v dnesni dobe se neda verit vsemu, uz ani doktorum, coz je hruza (tim nemyslim, ze jsou vsichni stejni).
Ta pojistovna me napadla taky, sotva jsem male zalepila plinku, tak uz jsem mela pod ocima papirek na podepsani pro pojistovnu, ze jsem prevzala perinku 😅
Jsem cetla par clanku od ortopedu, kde pisi o tom, ze to davaji skoro jak na bezicim pase, to siroke baleni apo. a pritom i ta strmejsi striska je normalni v tomto veku...co dr.to jiny nazor, to je jak s ockovanim a se vsim moznym.
Do pristi kontroly se to budu snazit male davat, ale nejak mi to na ni nesedi. Zarezava se to a to by podle me nemelo delat 😢

mandala
15. dub 2015

@minonnka Tak zkus taky jiného doktora, je fakt, že na naši doktorku taky nadávají, že rozdává řemínky podle nálady, ale my to máme v rodě, takže jsem věřila, že je to oprávněně. Jestli si pamatuju dobře, ze začátku se dává křížem, když povyroste, tak bez křížení. Je pravda, že jak se pohybuje, trochu se zařezává, ale nám to nijak nevadilo, myslím, že přes oblečení to nebylo nijak hrozné.

elen222
16. dub 2015

@minonnka zkus možná to co já, najít jiného ortopeda a prostě ho požádat o konzultaci, a budeš mít dva názory, buď se potvrdí ten první anebo bude jiný. Já jsem se snažila u dcery vždy o to, když spinkala, aby měla nožičky od sebe a jakoby do pravého úhlu, nevím, jak to mám přesně popsat 🙂 . A i v noci jsem ji vždy po kojení takhle "srovnala" do postýlky, i když už třeba žádné široké balení neměla. Tak se držte!!!!