Látkování. Co dělám špatně?

rybana3
26. kvě 2020

Ahojky, prosím o radu. Mám 10 měsíční holčičku a už párkrát jsem zkoušela latkovat. Nevím, co dělám zlé, když ji rozbalim, tak plenka je úplně mokrá. Je to normální?

hanulkaha
26. kvě 2020

@rybana3 10mesicni mimco uz jen neucurava, ale pusti slusnou davku 😉 jak casto malou v latce prebalujes? A jake plenky pouzivas?

olga_
26. kvě 2020

Pokud jí to neproteče přes svrchňáky, případně u AIO na oblečení, tak je ta plena prostě jen počůraná - dělá přesně to, co má dělat - být mokrá od chcánek 😉

olga_
26. kvě 2020

Jinak jediné řešení - navýšit savost, případně častěji přebalovat.

mourovatakocka
26. kvě 2020

Přesně jak zaznělo, pokud neproteče přes svrchňáky, nic se neděje. Záleží jak často prebalujes, ale je to normální. Přece jen to nejsou papirovky, co přežijou půlden bez nehody. Takhle aspoň víš, že má prcek dost tekutin 🙂

zuzkasim
26. kvě 2020

Jaká by ta plenka měla být, pokud dítě čuralo? Nevím, za jak dlouho přebaluješ, ale možná by to chtělo i častěji nebo jednoduše dítě pustí větší dávku naráz. Jinak látkování je bezva a dá se začít kdykoliv, vůbec se toho neboj.

rybana3
autor
26. kvě 2020

@zuzkasim
@olga_ děkuji, přebaluji jednou za hodinku, proto mně to dostalo, že plenka je mokrá úplně. Používám čtvercové plenky a svrchní kalhotky T-TOMI.

olga_
26. kvě 2020

@rybana3 Ty čtverce nejsou nijak extra savé. Co hodinu je dost, to už častěji snad ani nejde. Já používala bambusové vkládačky (můžeš použít i do těch čtverců), nebo zkus jiný systém, nějaký savější. Je tu i skupina k látkovým plenám.

lennus
26. kvě 2020

@rybana3 Do čtverců je fajn dát ještě vkládací pleny pro zvýšení savosti, já ale taky doma častěji přebalovala, na ven a spaní jsem dávala spíš kalhotkovky a na noc tedy klasickou papírovou ale eko

mourovatakocka
26. kvě 2020

@rybana3 Určitě doporučuju separačky kvůli savosti. Já ušila jen ze starších ručníků a hned to bylo lepší. Čtverce opravdu nenasaji tolik tekutin.

olga_
26. kvě 2020

@mourovatakocka Separačka není na zvýšení savosti, ale na oddělení stolice. Máš asi spíš na mysli vkládačky. To jen, aby v tom @rybana3 neměla zmatky.

mourovatakocka
27. kvě 2020

@olga_ Máš pravdu. U nás se nelákalo do plenek, tak jsme to měli takto.

merope
28. kvě 2020

Já když jsem látkovala, tak si pamatuji, že prostě plena nasákla celá - je to vlhkost a nic ji nedrží "na jednom místě" - asi jako když navlhčíš složený ručník na jednom místě, taky ho za chvíli budeš mít "mokrý" skoro celý. Mně to nevyhovovalo i v tom, že jsem v podstatě musela přebalovat po každém učůrnut, jinak se mi mládě opruzovalo (a v "papíru" je v pohodě). Až pak jsem zjistila, že kvůli tomu se taky doporučují separačky - aby odvedly i tu vlhkost a dítě nebylo "v mokrém".