Látkové nebo jednorázové pleny?

helinkaaa
24. srp 2018

Chtěla bych se zeptat jaký máte názor na používání látkových a jednorázových plenek? Co je lepší, výhodnější, nějaké zkušenosti?
Děkuji

iveetkaaa
24. srp 2018

@helinkaaa Látkové nezatěžují ŽP, Jendo-rázové zatěžují ŽP. Co je pro vás výhodnější?

dukatka
24. srp 2018

@iveetkaaa Neřekla bych, že nezatěžují. Spíš zatěžují méně.

dukatka
24. srp 2018

Ahoj,
já zatím zkušenost nemám, ale byla jsem ve stejné fázi jako ty.
Nakonec po nastudování a propočítání téhle problematiky jsem se rozhodla, že vyzkouším látkové plenky. Finančně je tam obrovský rozdíl a navíc chci, aby miminko mělo zadeček v měkké plínce, než v těch umělotinách. Jednorázové ale taky nezavrhuji- jen jsem více pro "eko" verze.
Postupně objednávám tady z bazárku a ptám se zkušenějších maminek na rady.

Jestli mi to bude vyhovovat, to netuším. Snad ano. Uvidíme.

iveetkaaa
24. srp 2018

Je rozdíl denně vyhodit x plen do koše. Nebo mít pár látkových, na které ano, padl nějaký materiál, bavlna, voda, nějaký ruce se na nich nadřeli, ale pokud je použiváte ,co to dá a pak pokud už opravdu není k zbytí je teda vyhodíte ( což se asi nestane, jelikož moje mamka má doma látkové pleny 40 let a dál je používá na jiné věci), tak můžou lehce zatížit ŽP. Takže oproti tomu jak nelátkové zatěžují, tak ty látkové opravdu nezatěžují

helinkaaa
autor
24. srp 2018

Vyplatí se to i finančně? Prací prostředy, voda, elektřina-pračka? Je nutné i pleny vyvařovat v hrnci? Bojím se že bych nestíhala prát a sušit, jinak bych moc ráda používala látkové, a na cestování pouze jednorázové.

mourovatakocka
24. srp 2018

Na doma, běžné procházky mám klasické čtverce, po těch xxx vypranich spíš obdélníky, jen jsem ušila na vložení ještě separačky. Na noc, k doktorovi nebo na delší návštěvy beru jednorázovky. Za deset dnů na chalupě jsem se upřímně děsila, kolik jich vlastně padne za vlast a jak moc je to neekologický eklhaft. Za mě to byla jasná volba, ale až po šestinedělí, nechtěla jsem se uprat a užehlit, když ještě malá vyráběla míchaná vejce a teď už bych neměnila.

mourovatakocka
24. srp 2018

@helinkaaa Mrkni se, jestli náhodou na tvoje pračka baby program, naše ho má a je na 95 stupňů. Jinak záleží na druhu látkovek, některé se ani vyvařovat nemají. Za mě to finančně vyjde dobře, nemusím nikde honit slevy na jednorázovky, elektriku neřeším, pračka u nás jede často i tak.

herminka
24. srp 2018

Financne se to vyplatí i s pranim, zkus pohledat nejaka srovnani na internetu. Ja jsem mela na latkovych plenkach 3 deti - nejdriv syna a pak dvojcata. Kalhotkove plenky jsem prodala dal a ctverce mam na pude, treba je pak upotrebi deti na sve deti. Prani staci na 60 °C.

dukatka
24. srp 2018

@helinkaaa
to si spočítej, ale mně vyšlo, že se to finančně vyplatí i se vším okolo.
Někde bylo i srovnání (myslím, že anavy blog?)

licorice1
24. srp 2018

Mohu doporučit vícevrstvé látkové pleny, které jsou podle mého názoru méně pracné na údržbu než klasické čtvercovky.

dukatka
24. srp 2018

@iveetkaaa Tak i tak se jednou vyhodí, takže taky zatěžují ŽP. ikdyž né v takové míře jak jednorázové.

zelenaesmolda
24. srp 2018

@iveetkaaa zatezuji i kdyz asi mene.v necem je musis prat,prasek je chemie ktera taky zatezuje ZP,kdyz to vezmu do extremu tak i na ohrev vody je treba elektrina a jeji vyroba neni zrovna eko :D

licorice1
24. srp 2018

O tom že látkové pleny zatěžují nesrovnatelně méně je víc než jasné. https://www.plenkybobanek.cz/clanky-bobanek/kaz...
Prací prašek od Tierry Verde rozhodně není zatěžující chemie. https://eshop.tierraverde.cz/praci-prasek-na-bi...

lasice_opice
24. srp 2018

Mám zkušenosti s obojíma, jelikož jsem látkovala, ale na noc a cestování na více dní jsem dávala jednorázovky. V látkovkách nikdy nebyly děti zapařené, v pampers plíně v létě ano, v noci naštěstí opruzeniny nikdy. Psala jsem si náklady - pořizovací cena látkovek 11 000, útrata za ty jednorázové taky 11 000. celkem 22000 za 2 děti. Počítali jsme s vyšší spotřebou vody a energie, ale zůstalo to při starém

journals
24. srp 2018

@helinkaaa V tomhle mám naštěstí jasno... já rozhodně nejsem látkovací typ. Vyzkoušela jsem cca rok a vadilo mi to, hodně. Dělala jsem au-pair před lety a v USA to byl tenkrát velký hit. Určitě se budu snažit najít nějaký kompromis v podobně víc eko plen, ale látkovat určitě nechci. Ale chápu, že někomu se myšlenka látkových plen líbí.

poah
Autor odpověď smazal
Zobraz
zdenkaell
24. srp 2018

Myslela jsem že budu latkovat až po sestinedeli, ale když jsem během 3 týdnů kupovala 3.balík plalen, tak jsem řekla že takhle teda ne. Od 3.jsem latkovala pteď den, od 6 už i přes noc. Jednorázky měla pak v 10m na dovcu a byli jsme teda znechuceni tím smradem 😀 když se jen do pliny vycurala. Natož to druhý 😀 peru 1 za 2 až 3 dny a kupodivu nám spotřeba vody nijak extra nestoupla, tak jako tak peru často, bodycka, dupacky, pliny na ublinknuti...

chiara75
24. srp 2018
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

Taky máme látkovky, ale momentálně občas střídám s jednorázovkami. Mám malého, který byl nedonošený a v ty látkovky byly strašně velký a byl celý takový nepohyblivý. Finančně rozdíl obrovský a také nemá z látkových opruzeniny. Mám bambusové od Bamboolino a měly by vydržet i s kalhotkami (nastavitelná velikost) až do nočníku. Peru za 2-3 dny, stačí na 60, když je skvrnka, přejedu ji předtím žlučovým mýdlem. Je dobré dát předpírku nebo extra máchání, ale i tak pro životní prostředí mnohem menší zátež. Na stránkách mého výrobce píší, že jednorázovek každé mimi spotřebuje tunu, to je šílené! Jsem za ně ráda, jen pro okolí je možná člověk trochu exot, ale to se holt nedá nic dělat 🙂

helinkaaa
autor
24. srp 2018

Rozhoduji se - chci pro mrňouse jen to nejlepší ale děsí mě i to, že nad plenami strávím mnoho času, které bych mohla raději věnovat rodině. Co se týká pračky máme obyčejnou a program baby tam asi nebude. Manžel je zastánce jednorázových - tvrdí, že pokud by byly tak moc napuštěné kde čím nemohly by se dostat do prodeje uživatelům.

iveetkaaa
24. srp 2018

@poah Názor ze zkušeností 🙂 👏 👏 A ještě krásně napsaný 🙏

leki
24. srp 2018

Prvni mimino jsem prvni pulrok mela jen v latce (ctvercovky jako za nasich rodicu) , potom s papirovkou na noc + v zime i na ven. Druhe ma ted papir na noc od zacatku. Jak uz bylo zmineno, latkovani min zatezuje ziv.prostredi,ale je casove narocnejsi (prani, suseni, skladani). Papirovky jsou jednodussi, ale zas je to chemie na zadek.. Ja se pro latku rozhodla kvuli zdravi, ze je to lepsi pro prdelku + trocha te ekologie. No, jesteze tak. Muj prvni papirovky nesnesl, hrozne ho opruzovaly (ale on byl hodne komplikovanej, mela jsem proto dost dlouho dietu i ja (kojeni). Druhej nesnesl jen vlhceny ubrousky. Uz se mi moc latkovat nechtelo (prvni mel taky jeste pliny), mela jsem tyden krizi a kdyz jsem videla tu furu plen, co spotrebovali, naznala jsem, ze tohle ne.. koupila jsem si kalhotkove pleny (vypadaji jako jednorazovky+se prez ne davaji nepromokavy katatka) a docela me to zas bavi. Maji i krasny vzory 🙂 Ctvercovky vyjdou urcite levneji, ale kdyz clovek zacne ujizdet na tech vzorech AIO (vse v jednom, je to jako jednorazovka, jen se pere) nebo kalhotkovkach, tak nevim nevim 😀 Jinak chci teda dodat, ze ookud touzis po vystylovanym miminu v riflickach atd (podle me pro dite dost nepohodlny, ale kazdyho vec), tak latkovky delaji vetsi zadecky a do takovych kalhot se nevlezou.

zdenkaell
24. srp 2018

@helinkaaa mě okolí argumentovalo časem, že mě to za chvíli přestane bavit atd. No... podle mě je rychlejší hodit plinu do pračky než běhat pro ní do obchodu 😀 jako casova narocnost je podle me nula nula prd

priefi
24. srp 2018

@helinkaaa muzes zkusit obe alternativy, latkovky jsou pracnejsi na cas a hovinko z nich jde docela tezko

urtica
24. srp 2018

Ahoj, já jsem pro látkování, přesto jsme skončili u jednorázovek. Důvody byly dva - enormně náročné a nespavé dítě, takže jakýkoliv výdej energie navíc jsme prostě nedávala. Druhý důvod - dcera měla mírně opožděný vývoj, motoricky byla slabší a látkovky přece jen víc omezují v pohybu - používat papírové nám bylo doporučeno i na rehabilitacích.

eviicka
24. srp 2018

Taky mi většina lidí nevěřila že látkovat vydržím, ale je to v pohodě (už dva roky). Do nějakých 6 měsíců měl látkovky i v noci, pak už na noc jednoráz, stejně tak na cesty (ještě dám jednoráz někdy v zimě, kdy latkovky nestíhají uschnout). Používám klasické čtverce, finančně jsem v plusu určitě (a mám i pro další mimčo). Peru na 60, suším venku na šňůře, když mám chuť žehlím, když ne tak ne. Ani časově to není tak dramatické, jo u staršího dítěte se musí častěji přebalovat než v jednorázu, ale tak stejně se tomu dítěti nějak věnuju. S praním, věšením a skládáním malý pomáhá.

kristyn.g
24. srp 2018

@helinkaaa mam nakoupené nějaké látkové, jsem lenoch, čtverce skládat nechci, tak jsem koupila nějaké kalhotkové... a jsem zvědavá jak to půjde. Pro mě je hrozný jak je to neprodyšný, smrdí to (hlavně pampers) a hlavně že to tu bude ještě 250let než se to rozloží.

martiniquest
24. srp 2018

Vyhody a nevyhody si prectes vsude mozne. Ale pro kazdeho je dulezite neco jineho a musis se rozhodnout sama. Nicmene pokud se rozhodnes pro jednoraz, pak se primlouvam za eko (alespon castecne) pleny - doporucuji DM babylove eko. Cenove vychazi stejne jako jine levnejsi jednorazy a jsou z vetsiny biologicky odbouratelne.

korin
24. srp 2018

První dítko jsem měla v látce od 3 týdnů, druhé a třetí od návratů z porodnice. Vážně to jde bez toho, že se sedřeš, ale časově náročnější oproti jednorázovkám látkové plíny jsou. Vyzkoušej a uvidíš, jestli ti budou vyhovovat, však do začátku stačí pár plínek a svrchňáků, zakoupíš z druhé ruky bez velkých nákladů... Na delší výlety a dovolené beru jednorázovky, s prvním dítětem jsem byla víc eko, ale se třemi dětmi oceňuju u jednorázovek zejména jejich skladnost 😉

jenny91
24. srp 2018

My látkujeme od začátku a je to bez problému. Je to mnohem šetrnější k ŽP a nepřipadá mi to náročné. (Osobně jednorázovky nepoužívám ani na noc nebo při cestách, vystačíme si s látkou.)

herminka
24. srp 2018

Na latkovani je casove nejnarocnejsi veseni a skladani, ale oboji dohromady je otazka cca 20 minut jednou za 2-3 dny. U toho se da s ditetem povidat, zpivat mu, trosku vetsi ditko uz podava plenky, koliky a aspon vidi, ze neni standard vse jednou pouzit a hned vyhodit. Jak jsem uz psala, zvladala jsem to i u dvojcat, ke kterym jsem mela o 2 roky starsi dite.