Látkové pleny začaly zapáchat. V čem prát prádlo?

malinkaelinka
22. dub 2021

Potřebovala bych poradit, jak refreshnout látkové pleny. Rok a půl používání naprosto v pohodě, sály, nezapáchaly. Používám čtverce (asi tři různé značky), plus vkládačky. A poslední používání bylo pekelné, strašný zápach i jen po malém učůrnutí. Opravdu zápach, který pronikl přes kalhoty, musela jsem vyprat peřiny, potah z matrace. První co mě napadlo, jestli nemůže být dcera nemocná, ale tím to není. Odplenkovává se, v nočníku moč čirá, bez zápachu, to samé v jednorázové pleně. Tuším, že by chyba mohla být v praní. Ze začátku jsem prala v Lovele, jenže pak dcera začala mít dost suchý zadeček, tak jsem přešla tuším na FeelEco, to bylo ok. Ale pak už se právě dcera začala odplenkovávat, plen bylo málo, já je často přihodila k našemu prádlu, už jsem na to nic extra nekupovala a to byla asi chyba. Tam začal ten zápach plus mi začaly i propouštět kalhotovky. Prala jsem v Yellow and Blue, Levandule. Čekáme další miminko a já bych potřebovala plenky dát nějak do pořádku, abych mohla používat bez starostí dál, poradíte v čem vyprat na "vyčištění" (ještě doplním, že vyprané vůbec nezapáchají, jen po malém učůrnutí, o počurané pleně ani nemluvím, to je smrad, že by jeden pad) a co zvolit potom na praní, abych předešla tomuhle problému? A co ty kalhotovky, dám je ještě dohromady? Mám PULky od Anavy, Breberek a Bamboolik. A propouštět začaly hlavně ty Anavy.
A na závěr - v čem perete doma? Já dlouho používala právě ten gel Yellow and Blue, ale nějak mám pocit, že prádlo není vyprané pořádně, plus já i dcera máme dost suchou kůži, co jsem dost přičítala mrazům, ale ty polevily a je to hlavně na místech intenzivního kontaktu kůže a látky, tak možná to praní bude zakopaný pes. Jinak peru na čtyřicet, dávkování dle obalu. Díky moc všem za rady a tipy.

maaaadlaaaaa
22. dub 2021

@malinkaelinka já při prani plen přidávám sanytol desinfekci na prádlo a prádlo krásně voní.

malinkaelinka
autor
22. dub 2021

@maaaadlaaaaa no mě to prádlo taky voní, po vyprání. Ale jedno čůrnutí a je strašný zápach. Myslela jsem, že budou nějak zanešená vlákna, nebo tak něco??

olga_
22. dub 2021

Poptej se tu ve skupině Látkové pleny (nebo tak nějak). Co si pamatuju, tak se na to dá udělat nějaký jarový roztok, ve kterém se ta vlákna pročistí.

maaaadlaaaaa
22. dub 2021

@malinkaelinka jo tak to nevím a na kolik pereš? Ja mam plenky dokonce ještě nějaké po nás od mamky a nic takového neřeším. Peru ale opravdu vždy s tou desinfekcí a předtím je hážu do kýble s vodou a saponatem vykálet.

lenatko91
22. dub 2021

Zkusila bych do praní přidat ocet.. já teda dávám ani ne malou štamprlu pokaždé k plenkám. Jinak doma peru komplet všechno s tabletou Sensitive z Dedry.

drep
22. dub 2021

@malinkaelinka problém vidím v praní na čtyřicet. Jarová lázeň pomáhá, pokud jsou plenky zanesené (to taky způsobí smrad), ale primární problém bude nízká teplota praní

malinkaelinka
autor
22. dub 2021

@drep napsala jsem to blbě, pleny jsem prala na šedesát, sem tam i na devadesát, na čtyřicet peru normální prádlo.

malinkaelinka
autor
22. dub 2021

@maaaadlaaaaa pleny jsem prala na šedesát, občas na devedasát (to tam ale nebyly kalhotovky).

merope
22. dub 2021

Jak je sušíš? U nás je občas problém s prádlem, že schne pomalu a zapáchá - nejhorší je na to říjen a duben, protože venku ještě není tak sucho, ale doma už se tolik netopí. Co jsme koupili odvlhčovač, tak se to zlepšilo. Látkovat jsem začala a zase to zabalila, protože mi to schnulo 2 dny. Ale nevím, zda to řeší zrovna tvůj problém, jen jestli by nepomohlo je vyprat znovu.

katule1990
22. dub 2021

@malinkaelinka Ahoj, Lovela není na látkový plínky vhodná. Podle toho, co popisuješ, jsou plenky zanesené. Zkusila bych vyprat na 60 s perkarbonátem a pak znovu s kyselinou citronovou. Já peru v Sonnetu, ten je netoxický a na plenky super. Pak se taky doporučuje např. Bio D nebo Almawin. Pokud nechceš netoxický, tak je chválený fialový Denkmit z DMka. Nicméně i s ohledem na kožní problémy bych šla být tebou do netoxickýho. Program na praní to chce takový, který nejdřív udělá důkladný máchání a pak teprve vypere. Já se přiznám, že peru jen s předpírkou, ale to prý není úplně ok. Co se týče propouštějících PUL svrchňáků, tak to si myslím, že zachránit nejde. Teda pokud to myslíš tak, že provlhají po celé proše, ne že to protéká kolem nožiček.

malinkaelinka
autor
22. dub 2021

@merope ne ne, suším v extra místnosti u otevřeného okna, prádlo suché brzy, po usušení prádlo nesmrdí, je normálně fresh. Pleny byly víc jak 14 měsíců úplně ok. Problém je až aktuální a pleny začnou smrdět po lehkém počůrání, po vyprání jsou úplně ok, ani po namočení nesmrdí, vyloženě po načůrání, ale stačí i jen malinko, nejsou pročůrané naskrz.

slunea
22. dub 2021

Taky se mi to stávalo. Vzdy po par mesicich prani. Poprve kdyz jsem zacinala, pak po zmene pracky. Je to tim, ze se vlakna zanesou. Vyprana plena je ok, ale po curnuti smrdi. Vyvarka na to nepomuze, je potreba zmenit praci rutinu. Poprve mi pomohlo lepe vymachat pred hlavnim pranim, u jine pracky jsem dolevala vodu do hlavniho prani, a pak jeste jednou, kdyz mel syn hodne kakaci obdobi, tak jsem k prvnimu machani pridavala praci gel. Tim eko praskem by to mohlo byt taky, byva v nich mydlo a to casto to pradlo zanasi. Zkusila bych je vyprat jen ve vode, jestli to nebude lepsi. At se poradne vymachaji.

malinkaelinka
autor
22. dub 2021

@katule1990 Super, díky moc za rady, taky jsem tak nějak tušila to zanesení. Ten Sonnet zkusím, už dávno jsem chtěla prát nějak lépe, používala jsem ten YaB od Tierra Verde, tak nějak jsem měla pocit že to je OK, nicméně víc jsem se po tom nepídila a chce to změnu nejen na ty pleny. A co se týče těch PUlek, tak ne ne, nemyslím kolem nožiček, ale hlavně v místě sedu nebo lehu, tam kde je tlak prdýlky. Tak prostě prosáknou.

malinkaelinka
autor
22. dub 2021

@slunea sakryš já žádné máchání nepoužívala. Prostě dvouhodinový program na šedesát, netuším, jaké jsou v něm kroky 😔

slunea
22. dub 2021

@malinkaelinka ja davam vzdycky nejdriv samostatne machani, tim se odplavi vetsina spiny. A pak samostatny cyklus na 60.
Svrchnakum mohla skoncit zivotnost bohuzel... Jestli s tim ma neco prani, to nevim. Pokud mas, muzes je maznout lanolinem, ale je to spis nouzovka, většinou jsem musela mazat po kazdem prani.

malinkaelinka
autor
22. dub 2021

@slunea aha, já vůbec nevím, jestli naše pračka samostatné máchání má, zkusím zjistit. Díky moc. Ty svrchnáky mě štvou, když nad tím přemýšlím, jsou to asi hlavně ty Anavy, ty mi zrovna strašně vyhovovaly. Tak asi budu muset doplnit výbavu maličko.

katule1990
22. dub 2021

@malinkaelinka Jojo, to je ukázkový popis zanesených plínek 😀. Jestli svrchňáky takhle provlhají, tak si myslím, že je po nich. S poškozenou PUL vrstvou nejde nic moc dělat. Nevím, jestli by to mohla mít taky na svědomí ta prací rutina. Spíš bych to viděla, že jim prostě skončila životnost, nebo se sušily někde moc v teple (topení, přímé slunce), příp. jiná chyba 🙂. Svrchní pořídíš nový, nebo se dá koupit v bazaru, pokud chceš ušetřit. Na FB je na to fajn skupina Poradna pro látkovačky-bazar. Jen doporučuju si ověřit, že jsou z "klasického" PUL a ne z toho air PULu, který je sice prodyšnější, ale rychle provlhá, takže je to jen na kratší dobu mezi přebaleními a to dost lidem nevyhovuje.

lenka421
22. dub 2021

@malinkaelinka Ahoj, resila jsem podobny problem uz po par tydnech. Tedy ne zápach pri pocurani ale pri zehleni (zehlila jsem čtverce jen kdyz byla dcera uplne male mimi). A opravdu nejdůležitější je spoustu vody. Pokud nema tvoje pracka samostatne machani tak klidne napred zapni s trochou prasku (ja pouzivam na pliny obyc denkmit sensitive z dmka) nejaky kratky program na 20-30 minut, dostane se to z nejhorsiho, pak vyprat na 60 a klidne jeste pridat machani navic. Od te doby jsem jiz problem neresila.

vendes
22. dub 2021

Peru podle těchto dvou návodů:
https://plenkoteka.blogspot.com/2020/11/my-se-s...

https://miloslavascerbova.cz/perete-pleny-pri-m...

Jinak na bazarech seženete svrchní za krásné ceny skoro nové.