Ľudia po mne pokrikujú na ulici

lotta1234
2. čer 2019

Ahojte mamičky,

už mi to nedá a musím sa verejne opýtať, či má niekto podobnú zlú skúsenosť ako ja. Nevyčnievam nijakým spôsobom, ani vzhľadom, mám bežný kočík, kľudné dieťa. Napriek tomu sa mi už viackrát stalo, že po mne ľudia na ulici pokrikovali alebo aspoň zazerali. Uvediem pár príkladov:
- asi týždeň pred pôrodom idem po ulici a neznáma žena zakričí: dúfam, že sa Vám to dieťa narodí živé
- niekoľkokrát, keď dieťa v kočíku práve trocha zaplakalo, ale už som bola pri dome a chladné počasie mi nedovolilo ho vytiahnuť z fusaka a riešiť na mieste: neznáma žena zastala vedľa mňa a začala mi čumieť do kočíka a hundrať na mňa
- boli sme na samozbere ovocia, dieťa som mala v šatke, krásne spalo, nehrialo naň slnko, uviazané správne, neznáma žena z davu ľudí, ktorí tam čakali, kričí: to mimino nemôže dýchať! + ďalšie komentáre

Som prvomatka so všetkým, čo k tomu patrí, ale ani v jednej z tých situácií nemám dojem, že by som nejak zlyhala a aj tak si vyslúžim hejt priamo na ulici.
Stáva sa Vám niečo podobné? Ako reagujete?
Prosím o podporu.

ilona87
2. čer 2019

Jednou se mi to stalo. Cekala jsem na bus, dceři slunko svitilo do očí... A paní vedle mě se zlou: nemůžete to dítě otočit nebo ji dát brýle? Podivala jsem se na ni a řekla ano, koupim ji brýle, se kterými hned sekne o zem. 🙂 otočila jsem ji a řekla: spokojená?! Pani kývla a dal si mě nevsimala. Jinak na to, co pokrikovali na tebe... Poslala bych je do zadele nebo se jich zeptala, zda to myslí vážně.

gruyerre
2. čer 2019

@lotta1234 to, co na tebe křičela ta ženská před porodem je docela děsivý, asi musela být výšinutá. Ty ostatní jsou typický nevychovaní vnucovači rad, ty bych poslala do patřičných míst se zdviženým ukazováčkem.
Mně se naštěstí nikdy nic podobného nestalo, jsem fakt ráda, protože bych pak byla hodně útočná a asi i sprostá.

mourovatakocka
2. čer 2019

Jednou malá fakt vytrvale brečela, asi jí bylo horko, nebo bagr, dodnes nevím, co jí mohlo být, ženská šla se mnou snad sto metrů a pořád, nerostou jí zoubky, nemá hlad, nemá mokrou plenku... Pořád dokola. Dítě brečelo, mně vedro a trapně a stará kráva pořád něco mlela. Doteď, malé je rok a půl a je to už přes rok, se bojím s ní sama jezdit dál od bytu, aby se zase nedělo něco podobného. Další super zážitek z Globusu, malá už sice dávno seděla, ale ještě jsme nevytáhli sporťák, protože byla a dodnes je strašně drobná, takže seděla v korbičce a čuměla jako surikata na všechno kolem. Kelišová hadr :D A další taková chytrá bába, tentokrát už ne nějak přívětivě, že si malou vůbec nehlídám, že mi z kočáru vypadne (kšíry jsme neměli a ačkoliv je zvědavá, na vypadnutí ven to opravdu nikdy nebylo), tak jsem říkala, že je to v pořádku, že nevypadne. Tak zase, kolik jí je, nato že je strašně malá, hm hm straně malá, to je divný. Na to konto už jsem jí řekla, podívejte, tamhle je paní u jablek, třeba taky bude chtít poradit, co má dělat. A šla jsem od ní pryč.
Kamarádce kluk asi rok a čtyři měsíce vytrvale prchal z vytyčené cesty, ale protože už neměla čas se s ním dohadovat, čapla ho do náruče (ještě s dalším v bříšku, ale zatím malým) a šla. Malý začal samozřejmě vyvádět a nějaká bába o holi kamarádku seřvala, že týrá dítě, že její děti do tří let jezdily v kočárku, takhle že ho strašně trápí. Kamarádka z toho na prášky, protože co na to honem říct.
Jak vidíš, nejsi v tom sama :D
Osobně se zaříkám mantrou moje dítě, moje zodpovědnost a až mi příště bude někdo radit, řeknu mu, ať se stará o sebe, což snad není konfrontační. Pouštět se do řečí s všeználkama typu dítě do tří let v kočárku asi nemá význam, vyhrát to člověk nemůže, jen se nasrat.

diewcatqoo
2. čer 2019

@lotta1234 ahoj.. mne sa to stalo len raz, ked na mna vykrikoval jeden opilec cez ulicu, ze mam dat syna do kocika, lebo spadne a rozbije si hlavu. Pritom syn (vtedy 1,5r) vedel udrzat lepsie rovnovahu ako dotycny pan 🤷‍♀️ inak sa mi stava vzdy, aj niekolkokrat denne, ze sa kazdy prihovorí, aky je syn krasny a sikovny alebo ako nam to spolu pristane. V tomto sa mi cesi velmi pacia, ze nemaju problem pochvalit, pretoze ak som s malym u rodicov na slovensku, vsade len odute ksichty...
Aj nejako reagujes na taketo poznamky? Treba na to nejak trefne odpovedat, len verim, ze v danej chvilu mozno stratis slova a nic normalne ti nenapadne.

ivular
2. čer 2019

Mně se stalo už před pár lety, že jsem byla doma se synem, který se dostal do afektu (už nevím kvůli čemu) a hodně křičel. Bylo léto, měli jsme otevřená okna a najednou do toho křiku začal nepřetržitě zvonit zvonek u dveří a zároveň do dveří někdo intenzivně bouchal. Syn se vylekal a skočil mi do náruče, já jsem otevřela a stála tam nějaká holka, tak 25 let a medovým hlasem nabízela synovi lízátko. Čučela jsem na ni jako vyoraná myš - že se nepředstaví, že nemá potřebu mi ten poplach vysvětlit a ještě synovi dává pamlsek. Vykoktala jsem ze sebe nějakou otázku na to šílené zvonění a bouchání, načež se otočila a odešla. Dodnes nechápu..

malytlustyhroch
2. čer 2019

Stavalo se mi, kdyz jsem mela dite v nositku, ze meli nekteri cizi lidi potrebu to neprijemne komentovat (na tema duseni se, mackani se, vypadnuti atd.) Ale ziju ve velkem meste a lidi si tu nastesti moc nepovidaj 😉 a kdyz uz nekdo tu potrebu mluvit s cizimi ma, tak se vetsinou snazi byt aspon mily.

zavodnice
2. čer 2019

Já jsem šla jednou takhle s kočárem na procházku a přede mnou páreček a ditko v pubertalnim veku. Tatínek na první pohled chytrolin, počkal si, až je předejdu a když si byl jistý, že ho uslysim, tak prohlásil: “to je hrozny takový kočár, vždyť to vypadá jak márnice”. Kočár je černý. Pomyslela jsem si něco po prdeli a že pan evidentně nikdy nebyl v márnici 😀. Někdo proste musí okomentovat vše.

alesiaps
2. čer 2019

Prvni dcerka byla jednou s manzelem na prochazce, sedela ve sportaku, nemela jeste rok. Bylo kolem 20 stupnu. Dcerka je od miminka horkokrevna, v noci spi odkopana, pomalu naha a je spokojena. Tehdy nemela ani boticky ani ponozky, znate to sundavaci obdobi. Kolem nich sla starsi pani a dcerce pry sahala na nohy, jestli je nahodou nema studeny. S tim oblecenim jsme to zazili vickrat, ze ji musi byt zima, ze nema cepici, rukavice, doply zip az ke krku, divny boty...
Jednou vezl manzel novy kocar z prodejny, nahazel vse do hluboke korbicky, vcetne igelitu a nejaka pani hned hrnula ke kocaru, ze tomu miminku pod igelitem musi byt horko (venku 30 stupnu), miminko bylo jeste u me v brisku. 😀
Jednou jela dcerka na odrazedle, mela obdobi, ze chtela furt ruku, na odrazedle neslo jak ji ruku dat a tak jsem poposla, ze me dojede. Nedojela. Stala a rvala. Cekala jsem. A kolem ni chodili lidi a najednou starsi pan se k ni shybl a neco ji vykladal, ona rvala dal. Pak se kolemjdoucich ptal, zda neni jejich. Tak jsem si pro ni nakonec tech 5 metru dosla a on odchazel se slovy, ze to snad neni mozny.
A ted posledne jdu s mladsi dcerkou v nositku domu, spinka, ja na sobe nakup, a zenska povida chlapovi nahlas, ze ty nositka fakt nikdy nepochopi a co to je za modu. (Druha dcerka je atopik, ma svedivy ekzem v obliceji, v kocare rve a skrabe si oblicej.) Takze ano, zazivam dnes a denne a myslim si, ze i proto ze vypadam mladsi, nez ve skutecnosti jsem a nekteri lide maji pocit, ze mi musi poradit.

mourovatakocka
2. čer 2019

@alesiaps Jé, další horkokrevné dítě :D Taky jsme zažili otázky, jestli jí není zima, ale aby mi někdo sahal na dítě v kočárku 😲

no_title
2. čer 2019

hele, lidi mají prostě pocit, že všichni vychovávají dítě líp než ty. Stává se mi to taky. Cizí lidi, co osahávají malému nožku, když ho mám v nosítku.. Ten dotaz, jestli může dýchat se mi taky stal - ale byla zima, dítě v nosítku a ještě v nosící softshellce, to toho moc vidět nebylo... Tak jsem té paní řekla, ať se přijde podívat a zjistila, že fakt dýchat může 😀.

zelenaesmolda
2. čer 2019

@no_title
tak tam bych to nevidela jako nejakou snahu se vmesovat,treba ji to proste jenom zajimalo 🙂

no_title
2. čer 2019

@malytlustyhroch jej to se mi stalo něco podobného. Šla jsem v lázních kolem 2 důchodkyň, šla jsem do lesa na houby. Kam s kočárkem jako těžko dojedu. No a minula jsem je a báby: "Mě se to nelíbí tadla móda těch nosítek!" "Nojo ta dnešní mládež" 😀

evakaspar
2. čer 2019

Lidi sou idioti, ignorovat je

barchen
2. čer 2019

@lotta1234 Zrovna tohle téma jsme dnes řešili v rodině, jelikož jsme si nezávisle na sobě všimli, že lidi už hodně blbnou. Lidi v dnešní době mají potřebu vychovávat všechny kolem sebe. Oni přece vědí všechno nejlíp a ostatní musí přece žít přesně tak, jak žijí oni. A bohužel tento nešvar už není jenom výsadou anonymného internetu ale i každodenního života. Stačí se mrknout sem na koně, jak eko-bio-raw zastánkyně pranýřují matky, které si dovolí koupit příkrm ve skleničce a ukončit kojení před třetím rokem dítěte, neočkující matky vehementně hustí do těch co si dovolí očkovat, jak hrozně ohrožují svoje děti, nebo tady nalezneš příspěvky, kde si matky vzájemně notují, jak odepisují na cizí inzeráty pro ně "nevhodných věcí" a sdělují svoje moudra o tom, jak je konkrétní věc škodlivá a nebezpečná. Trochu se budeš muset obrnit a ignorovat, případně se naučit vhodně reagovat, protože tohle teprve začíná. Je možné, že např. jako Slovenka se setkáš např. i s tím, že lidem bude překážet jak na své dítě mluvíš, je úplně jedno jestli slovensky, anglicky, rusky nebo čínsky, všechno bude problém. Od jazyka a výchovy přes kočárky a nosítka, až po vzdělávání, stravování nebo oblékání a celkového myšlení. Svět se zbláznil a vracíme se do doby, kdy nám bude "ta správná vládnoucí společnost a garnitura" říkat, co je pro nás to nejlepší a ať se ani neopovážíme pomyslet na to, že něco může být jinak. Nevím, co se bude muset stát aby tohle přestalo...

bayt
2. čer 2019

@lotta1234 Jednou jsem byla se synem v obchodě, byly zrovna takové ty tuhé mrazy, ale syn byl nabalený, péřový fusak, vše ve vlně. Vzbudil se, chtěl prso, klasika, a začal nabírat. Tak jsem honem brala nákup a spěchala domů a nějaká babka řekla směrem k davu: "Chuďátko malý, určitě je celý zmrzlý!" Tak jsem jí nakvašeně řekla: "Prosím, to bylo jako na mně?" Protože neměla ani dost odvahy to říct ke mně. Ale zbaběle zdrhla :D

marieku
2. čer 2019

@mourovatakocka 😂😂😂 tak to s tou paní s jabkama mě dostalo,to by mě nenapadlo 😊 tak kdybych někdy potřebovala s dovolením vypujčím.Super hláška 😂

marieku
2. čer 2019

@alesiaps taky máme horkokrevňačku po manželovi nejspíš takže to znám 😊 ale když jsem třeba vylezla s malou v nosítku tak musím říct,že se na nás každý smál takže v tomhle mám pozitivní reakce.Třeba sousedky důchodkyně byly unešené 😊

bassetlady
2. čer 2019

Já tvrdím, že kdyby se každý staral sám o sebe, bylo by o všechny dobře postaráno.
Jinak si to neber osobně. Pokud jsi konfrontační odpal je, pokud introvert mysli si něco o zádeli a jdi dál.

ariadna12
2. čer 2019

@lotta1234 zazila jsem neco podobneho, napr.v 6nedeli, chce to se obrnit. Hloupi a vsetecni lide neznaji tebe a mysli si, ze sezrali veskerou moudrost na svete. Kdybys ty znala je, mozna by ses divila, jake prusvihy maji v zivote oni, co delaji pekne blbe, atd. Po porodu je clovek citlivejsi, spoustu veci si bere vic, nez je treba. Ja reaguju bud, ze nereaguju nebo dotycneho pekne servu, dle situace, nalady a toho, co mi rika. Nebo je zrcadlim, chovam se jako oni. Ovsem ne vzdy je clovek pohotovy, takze mne nekdy taky nekdo zaskoci. Nekdy je dobre nacvicit si vety pro strycka prihodu, typu hlasiteho suverenniho sdeleni typu "prestante mne obtezovat" (tvarit se u toho nejlepe arogantne, suverenne a jakoze te otravuje komar😊), "to je ciste soukroma vec, do toho vam nic neni, neotravujte slusne lidi" (a tvarit se drsne😉), "a my se zname? Nezname, no tak to se nemame o cem bavit", "pani, na dialog musi byt dva - sbohem", na kolemjdouci nezavislou osobu "prosim vas, pomozte mi, muzi jit s vami, tahle pani mne obtezuje", apod. A co se mi osvedcilo - nic nikomu cizimu na ulici nevysvetlovat, neobhajovat se, nepresvedcovat. Jen te to vynervuje a vysaje energii.

lastovenka
3. čer 2019

@lotta1234 Mně se to ještě nestalo, ale dneska už k tomu nebylo daleko, když jsme musela do obchodního centra na nákup a malá mi jako na potvoru začala řvát a řvala dost dlouho....... Lidi čuměli. Víceméně to byly lítostivé pohledy nicméně i s nenávistnými jsem se setkala a jak jsem byla nasr..... že i malá začla plakat, zrovna když vyjedeme ven, tak jsem byla ráži a na nějakou takovou reakci jsem se v podstatě těšila, protože víte co bych udělala? Poslala bych je do PRD......! 🙂 Takže hlavu vzhůru a nedejte se!!!

jannym
3. čer 2019

Me jedna extremne chytra pani na zadost o pridrzeni dveri abych mohla vytahnout kocar do schodu u dr, zacla poucovat ze nemam kocar vytahovat po zadnich koleckach ale zvednout je a pak pres paku vytahnot kocar, a kdyz jsem ji odsekla ze to s timhle podvozke s velkyma kola nejde, ze uz jsem to minule zkousela, tak jsem se dozvedela ze ona se svymi tremi detmi...bla, bla, bla

martinakovar
3. čer 2019

Obrň se a nebo je slušně/neslušně pošli někam!!😂Ale zvykej si,že občas natrefíš na všeználka!😪😃 mě se stalo čerstvě po 6n - syna jsem měla v šátku a šla jen do obchodu před barák(nechtěla jsem na těch 5min vytahovat kočár tak jsem si ho navázala) a paní u salámu se do mě pustila,že mu ničím záda,že se mi udusí atd..a já jí řekla,že to není její problém..a že pokud chce poučovat,ať si zjistí správné informace..a další zákaznice jí řekla,že jak si může vůbec něco takového dovolit,když o nošení nic neví..a ejhle s paní,která se mě zastala jsme doteď kamarádky❤

babanci
4. čer 2019

Moje dcera byla se svou půlroční dcerou v obchodním domě, potřebovala si koupit kalhoty, byly jsme domluvené, že tam přijdu a u malé počkám . Nějaká paní je vynadala, co leze s miminem do obchodu. že má běhat po lese. To jsem se něco naběhaly, ale tam zrovna neprodávali kalhoty. 😀

martiina_k
8. čer 2019

Mě teda nikdo takhle žádné rady neuděloval, nebo si to neuvědomuju, ale co se týče dotazů na to, zda malému není zima, zda ho neofoukne, proč mu nedám ponožky, proč ho nepřikreju apod.... těch jsem slyšela hodně. Malý je horkokrevný, zabalený, přikrytý a moc oblečený být nechce... ale je pravda, že dotazy padaly spíše od rodiny, známých a tak... od cizích asi ani ne.

kaja2016
9. čer 2019

@lotta1234 Uplne nerozumim slovenstine, ale lidi maji tendence s tehotnyma a s maminkama nejak vic komunikovat, to je fakt. Respektive treba i jenom s miminky. Vetsinou je to pozitivni, ale nekdy se najde i nejaky posahanek, co kritizuje, aniz by se ho kdokoliv ptal, treba dudlik ( moje zkusenost)🙂

zlorenka
9. čer 2019

Ja si jen prisadim smerem k tem babkam, co remcaj na nositka...dyt je jejich mamy kolikrat jeste nosily v nusi ne? 😂