Malý byt, patro na spaní. Máte zkušenost?

lenista78
5. kvě 2016

Ahoj, uvažujeme o stavbě patra na spaní a dostala jsem typ, který mi docela vrtá hlavou. Jedná se o patro ve výšce cca 1 metr. tj. spaní dole a místnost nad postelí místo pod ní jako u běžného patra. Přijde mi to docela šikovné ať už kvůli vedru při spaní u stropu, tak kvůli bezpečnosti prcka (samozřejmě se zábranou v okně). Máte někdo zkušenost? Případně ještě lépe fotku jak něco takového vypadá?

ivular
5. kvě 2016

@lenista78 My máme patro na spaní a nemůžu si to vynachválit. Ale je to teda ve výšce 1,5 metru.

lenista78
autor
5. kvě 2016

@ivular to taky není úplně vysoko, můžu se zeptat jak využíváte prostor pod? Ono totiž tenhle návrh je, že se spí dole a nad vámi je místnost

ivular
6. kvě 2016

@lenista78 Hm, tak v porovnání s Tebou máme spíš patrovou postel, s tím, že dole je skříň. Nejvíc se to blíží tomuto (i když toto je určitě vyšší než těch 1,5 m)

suzina08
6. kvě 2016

Já jsem tedy ještě neslyšela o opačném provedení. Pokud máte vysoké stropy, byla bych pro udělat patro pro postel, třeba metr a půl pod stropem. Spodní prostor se obvykle využívá pro skříně, jiným lidem se pod to vejde i i třeba gauč 🙂

lenista78
autor
6. kvě 2016

@suzina08 já právě taky ne, proto bych chtěla jestli s tím někdo nemá zkušenost, jak nad tím přemýšlím, přijde mi to super, není tam vedro, prcek z toho nespadne atd. atd. Jen bych chtěla znát negativa opačného provedení (zatím jsme přišli na to, že bychom museli vyměnit radiátory za topné panely aby se topilo shora, což ale stejně máme v plánu a zajistit okna)

ivular
6. kvě 2016

@lenista78 No a jaký by měl ten vrch rozměry? Jinak tedy topit shora je nesmysl - nahoru teplo uteče vždy, ať topíte odkudkoliv.
Ještě k tomu vedru - s tím se potýkáme opravdu jen v těch extrémně tropických dnech - odhadem tak 15 dnů v roce. Možná na to má příznivý vliv i fakt, že to máme otočené k východu, tudíž večer celkově ta místnost není tak vyhřátá.

lenista78
autor
6. kvě 2016

@ivular oni infrapanely topí trochu jinak... to ohřívá stěny a věci v místnosti, ne vzduch, takže to nahoře být musí. V podstatě by to vyšlo přes půlku místnosti, takže klidně na gauč, stolek apod.

ivular
6. kvě 2016

@lenista78 Teď nevím, jestli to dobře chápu. To by Vám dole vzniknul prostor o velikosti poloviny místnosti, nicméně jen metr vysoký? K čemu by se využil?

lenista78
autor
6. kvě 2016

@ivular dole by právě bylo spaní, nahoře obývák

suzina08
6. kvě 2016

Já bych se asi necítila úplně dobře, kdybych spala pod obývákem 🙂 V "obýváku" nad postelí budete muset mít nějaký gauč, možná skříně a podobně. Když je to naopak a v patře je ložnice, pak si tam dáte matrace a je hotovo. Ale pro dítě to není praktické prostředí samozřejmě, protože než bude schopné chodit třeba ze dvou metrů samo dolů, tak to bude trvat.

evulina77
6. kvě 2016

@lenista78 vůbec si to nemumím představit, příjde mi to jako nějaký šuplík a nora dohromady

ivular
6. kvě 2016

@lenista78 Psala jsem odpověď, ale teď koukám, že tu není (což nechápu, ale nevadí). V podstatě jsem psala to, co holky nade mnou. Metr výšky je šíleně málo - opravdu se tam budete soukat jako do šuplíku. Leda že byste spali prakticky na zemi - tedy jen na matraci, abyste nad sebou trochu místa vyšetřili. Jenže u podlahy se zase nejvíc práší..
Za sebe bych Ti doporučovala nechat topení dole a spaní zařídit nahoře. Nicméně určitě bych to dala do výšky toho 1,5 metru, protože ten metr mi připadá nepoužitelný.

suzina08
11. kvě 2016

@ivular zase mít matrace na zemi prý není úplně dobré, když totiž to místo není dostatečně větrané, tak matrace mohou plesnivět. Což se v případě, že topení bude nahoře a nad matracemi bude metr, dost pravděpodobné bohužel 😒