Měly jste problém s tím, že vaše miminko bylo vzteklé?

btimea
24. bře 2013

Holkky měli jste některá problém stím, že vaše dítko bylo vzteklé? bude nám 6 měsíců, a porád se vztekáme, dokonce ji nechávám na i vyvztekat a vyplakat a stejně to nepomahá, uz jsem sni zoufalá, vzteká se skoro porád poslední 3 týdny, hlavně k večeru.dneska dostala takový zachvat zurivost u jidla, že snedla jen minimum a tim to haslo

jana2907
24. bře 2013

@btimea To ti nezávidím ☹ a ani neporadím.Syn sice byl taky pořádný vztekloun,ale nějak ho to přešlo.Co na to dr.?

naomi6
24. bře 2013

@btimea Ahoj, naše malá byla vztekloun od mimina a bohužel stále je. Poslední měsíce se to ale zlepšuje. Je to prostě taková povaha. Čím je starší, tím je to lepší. Nechá si už spoustu věcí vysvětlit. Nejhorší to bylo do těch dvou let. Je taky potřeba být důsledná a nedovolit jí všechno. Držím palce 😉

berenika39
24. bře 2013

Syn byl taky od mimina vztekloun. Řval, neměl proč. Tak jsem ho dala do pokoje, kde měl postýlku a zavřela dveře, abych ho neslyšela. Ani jsem nevěděla, kdy přestal. Když mu bylo kolem roku, dostal k tomu řvaní ještě na prdel. Aby si pamatoval, věděl, proč ječí. Kolem druhého roku byl pořád nervák, to jsme ho začínali zavírat do tmy. To pomáhalo. Dneska jsou mu čtyři půl, je nesenesitelný, neurotický, vystresovaný a vzteká se takovým způsobem, že s ním nemůžeme nikam jít a uvažujeme o návštěvě dětského psychologa. Neposlouchá a bije nás, když po něm něco chceme. Nevím proč. Asi jsme měli být tvrdší a neoblomější už od miminka, od narození. Co jsme zanedbali?

(omlouvám se)

romcovaklarka
24. bře 2013

@berenika39 Čéče, to mi nedělej, tohleto, já jsem si to úplně představila 😢 😢 😢

berenika39
24. bře 2013

@romcovaklarka omluvila jsme se. 😉 veřejně.

ivular
24. bře 2013

@berenika39 Hned u prvního řádku mi přišlo divný, že tohle píšeš Ty. Uf, snad to nikdo nevezme vážně 😅

eicul82
24. bře 2013

@berenika39 Panebože...nevím co na to říct...to teda nevím jestli jste si pomohli....chudák dítě

evaviki
24. bře 2013

@berenika39 ja taky teda koukala s hrozou v ociach, az kym som sa nedostala k vete, ze ma 4,5 roku.. 😀 ma nedes takto.. 😀 😀

eicul82
24. bře 2013

@berenika39
@ivular To je jako legrace? Nechápu.

evaviki
24. bře 2013

@eicul82 myslela to ironicky.. 😀

suzanna123
24. bře 2013

@eicul82 Taky to moc nepobírám..

berenika39
24. bře 2013

to nebylo doopravdy. sarkasmus.
je mi smutno, když čtu, jak se musí půlroční dítě chovat podle představ rodičů a když ne, má průšvih a dostane za vyučenou - nic nebude, jen se vyvztekej.....vyřvi....ať víš, zač je toho loket.

lojzina
24. bře 2013

mozna bych zapatrala,proc vubec rve,nejakej duvod asi ma........

nany123
24. bře 2013

Z vlastni zkusenosti vim, ze takhle maly deti proste k veceru jsou mrzuty a tak... U nas pomaha satek 😉

romcovaklarka
24. bře 2013

@berenika39 Já vím, ale já jsem teďka hormonálně nevyrovnaná 🙂
@btimea Vím, že je to někdy na palici, ale určitě bych nenechávala vyřvat... Ono se to mimčo třeba "odnaučí", ale za čas se to nějakým způsobem negativně vrátí, ať tak či onak... Když brečí nebo se vzteká, tak prostě z nějakého důvodu není subjektivně v pohodě, mimi to neumí dělat naschvál nebo to předstírat. Takže bych radila zkusit vypátrat, čím to může být (což jste ale nepochybně zkoušeli a asi se to nepovedlo), a když se to nepovede, tak aspoň se snažit být při něm.

ivular
24. bře 2013

@eicul82 Na MK je část maminek (hodně se jich shrocuje na tématu Respektovat a být respektován), kterým strmě narůstá hladina adrenalinu, když čtou hlášky jako: "nechávám dítě vyvztekat a vyplakat" 😅
Možná to bude znít povýšeně, ale i dospělému dá zabrat, když ho bolí zuby, a tak působí trochu hloupě dotazy ohledně "zuřivých" miminek 😉

berenika39
24. bře 2013

@btimea ted vážně, jen můj názor, ne žádná svatá pravda...
Malé miminko potřebuje jenom a jenom mámu nablízku. Kdykoliv se pokusíš to přeprat, situace se jen zhorší. Takže snaha nechat ji vyplakat a vyvztekat přinese jenom její obavy, stres, tím pádem další pláč. Ona si neumí vysvětlit, proč jsi ji nechala s jejím trápením, neumí domýšlet jako ty. Žije jen tím konkrétním okamžikem. Navečer je vždycky asi každé miminko nervní....den je na ně dlouhý, navíc bříško a spol trápí právě kolem koupání....můžeš zkusit přizpůsobit svoje požadavky jejím potřebám..pokud víš, že v sedm brečí a neví, co se sebou, koupej v půl šestý, v půl sedmý mlíčko a spát....každopádně bych ji nenechávala samotnou, jestli potřebuje přitulit, tak jí to dopřej. Ono to není o rozmazlování....když jí to odepřeš, později se ti to vrátí....tak jako jsem se pokusila trapně napsat v tom prvním příspěvku.
držím palce, at se vám to podaří nějak naladit.....miminko potřebuje mámu, ne výchovu. tečka. 😉

berenika39
24. bře 2013

@romcovaklarka omluva.

suzanna123
24. bře 2013

@berenika39 Já myslím, že o tom ta otázka nebyla. Netuším, jaké byly Vaše děti, ale ze své zkušenosti (i když krátké) vím, že když dítě pořád řve, tak je to hodně velký záběr na nervy a já byla vděčná za každou radu a i to, když mi někdo řekl, že měli/mají s dítětem totéž, pomohlo. Ovšem Vaše reakce by se mě asi docela dotkla..

berenika39
24. bře 2013

@suzanna123 určitě, taky jsem hned na konec toho příspěvku dala omluvu - byla to ironie - a pak přidala "radu". nejsem konfliktní typ 😀

suzanna123
24. bře 2013

Jinak pro všechny, kdo odsuzujete "nechat vyřvat". Fakt je to hodně psychicky náročný, když dítě řve, jak je den dlouhý a nic nepomáhá. Když jsem byla těhotná, četla jsem dotaz jedné zoufalé maminky, které dítě pořád brečelo a která už potom i s dítětem zatřepala a pak se ještě hroutila z toho, že si to vyčítala. Kdyby malý nechla chvíli řvát a šla to někam rozdejchat, tak by to určitě byla pro oba menší újma.
Obecně souhlasím s tím, že by se miminko nemělo nechávat vyřvat a na své malé to taky neaplikuju a ani se k tomu nechystám, i když jsem se setkala i s názory, že bude rozmazlená. Jen říkám, že je rozdíl, když dítě řve občas nebo večer, když má prdíky a když řve jak je den dlouhý..

romantika
24. bře 2013

@btimea
zajimava uvaha, nikde nepisete pokusy zjistit zda ji nerostou zuby, zda je dostatecne odpocate, zda nema vecerni zavareni mozku, boli brisko z jidla - kolika apod apod.. v pul roce neocekavam od kojence zadne logicke postupy jen spontanni reakce na podnety z venku. opacny postup resit vztekani uklidnovanim obetim a vysvetlovanim ,ze je vse ok jste nezkousela? pripadne co jste zkousela krome nechani vyrvat?
osobne neznam zadne dite, ktere by se v tomto veku ci jindy z nejakeho duvodu nevztekalo. HLedala bych nejaky podnet obzvlast kdyz pisete ze je to celkem cyklicke a v urcitou dobu. Bez prace nejsou kolace.
Prijde mi pokud to dela vecer, ze ji nevyhovuje rezim, jidlo uz muzete davat pozde a ji to unavuje jeste jist a obvykle takove pretazeni speje jeste k vetsi hyperaktivite a vztekani se. Zkuste prehodnotit rezim, zmenit spani a vychytat jestli ji nepretahujete.

evaviki
24. bře 2013

@suzanna123 mne taky rval porad.. v podstate si prvni pul rok pamatuju jenom plac a hodinove kojeni, pak hodinu pauza a zase hodinu kojit.. dokolecka dokola.. do toho plac pes den, plac cele noci, mal silene koliky.. ale stejne som ho vyrvat nenechala.. je to napor na nervy, ja to chap, bolo to silene.. ale vzdy sa da najit varianta, aby brecel min.. satek, tuleni, uspavani, cokoliv.. ja snim chodila i na zachod...Ak si nevies rady, tak existuje poradna pre extremne placuce deti..

ivular
25. bře 2013

@suzanna123 Samozřejmě, pokud je maminka už ve stavu, kdy pociťuje agresivitu a pokud ji nedejbože navíc pociťuje vůči dítěti, pak jediná rada zní: položit dítě někam, odkud nemůže spadnout (postýlka) a volat o pomoc (tatínka, babičky, kamarádku nebo i linku bezpečí). Myslím ale, že tohle už není situace, která se tradičně chápe pod pojmem "nechat vyplakat".
@evaviki Tak tohle přesně bylo u nás - otřesné koliky a pláč i 20 hodin denně ☹ A já nosila a nosila, i napít se nebo do něčeho kousnout jsem mohla jen za pochodu. Seděla jsem jen při kojení či na wc (s malým na klíně). Kéž bych tehdy o nějaké takové poradně věděla..

anina32
25. bře 2013

@berenika39 ježkovi voči, kdybych si nepřečetla další komentáře tak bych byla schopná ti vynadat a poslat na tebe sociálku😉
@btimea já mám sedmiměsíčního chlapečka, taky brečí a vzteká se, ale je to jenom proto že si neumí říct co potřebuje, neumí říct že ho třeba svědí na nose😉. K večeru bývá už unavený a protivný, ale v náručí se vždycky sklidní😉 a co se týká toho jídla, když je unavený a ubrečený nedostanu do něj ani lžičku, pak už zbývá jenom to kojení, při tom se sklidní a většinou usne😉 je to malý brouček, rostou mu zuby a kdo ví co ho ještě trápí, chce pomoct, pochovat a schovat se v mámině náručí😉

anetka1701
25. bře 2013

zvláštní téma... Pamatuju si, jak dcerka mívala kolem 4-5měsíce večerní pláče a záchvaty vzteku... Nějak přirozeně jsem sedla na gauč, dítě si položila na hrudník, přikryla nás obě dekou, houpala mazlila a čekala, až se vybrečí... Člověk umí přepnout mozek do jinýho "stavu", kdy mu ten pláč nepřijde tak strašnej, aby kvůli němu klepal s dítětem a zavíral ho za dveře a půlroční dítě pláče, protože má problém a potřebuje ho vyřešit - a nejlepší řešení je teplo a přítomnost milované maminky. Uznávám že je to občas na hlavu, ale myslím, že nechat vybrečet půlroční dítě není řešení... Prostě hladit, chovat, mazlit a "bejt tam pro něj" :o)

suzanna123
25. bře 2013

Já fakt začínám být na tyhle diskuze alergická. Než se na mě vrhnete, tak opět předesílám, že nejsem zastánce metody
nechat dítě vyřvat a ani to neaplikuju u svého dítěte a nemám to v úmyslu. Ale fascinují mě příspěvky místních samozvaných odbornic, které tu odborně poučují, co se může a co ne. Předpokládám, že bez jakéhokoliv tomu adekvátního vzdělání a hlavně aniž by znaly situaci nebo dítě viděly. Ten dotaz není o tom, že paní nechává dítě vyřvat, ale že už vyzkoušela, co ji napadlo a neví si rady. Příspěvek "bez práce nejsou koláče" je s prominutím na přesdržku. I kdyby paní zkoušela jen to vyřvání, protože jí to někdo poradil, tak nepochopím, že má někdo potřebu, napsat odpověď ve stylu "vy jste tak blbá a já taaak chytrá".

suzanna123
25. bře 2013

@anetka1701 to Vám přeju, že umíte "přepnout mozek", ale každému to nejde a ne každé dítě se nechá takhle pěkně utišit a ne každá maminka přijde na způsob, které její miminko uklidní. A opakuju, že je rozdíl, když miminko "mívá večerní pláče" a když stejnou situaci řeší někdo, komu dítě nespí a řve dnem i nocí. Moje malá mě naštěstí nechává celkem vyspat v noci a netvrdím, že je to problém tazatelky, ale fakt lituju maminku, která se potácí vystresovaná a vyčerpaná a z diskuzí tohoto typu se místo rady dozví, jak je neschopná, že nedokáže odhalit příčinu pláče nebo "přepnout mozek do jinýho stavu a instinktivně miminko utěšit".

anetka1701
25. bře 2013

@suzanna123 nepopírám, že to není složitý... Já taky nejsem žádná alternativní matka, která nedá ránu bez příruček a knih o nenásilné výchově dětí - a nepopírám, že moje dítě taky občas nedostalo přes zadek... Ale na otázku "co dělat se vztekajícím se půlročním dítětem" opravdu jinou radu než "objímat, hladit a počkat až ho to přejde" neznám...

btimea
autor
25. bře 2013

@jana2907 Doktorka mi na to neřekla nic, kdyz jsem ji rekla ze mi tohle dělá