Miminko asi neumí samo usnout. Jak se dávají spát kromě usnutí u prsa?

agnes_123
24. srp 2020

Milé maminky,
náš prcek má 4 měsíce a nějak se to stalo... Prostě z 99% Usíná u prsa. Prostě kojim, kojim a dítě usíná a když usne, tak do dám do postýlky. Nijak neuspavam... Večer třeba v 8 hodin si řeknu, že by ditko mohlo na kutě, tak jdu nakrmit... A ono usne.
Jenže! Ono se asi nenaučilo usínat. Teď se mi stala ošklivá věc. Mimčo dopoledne na dece, hihi haha, mrzutost, ospalost... A hysterak. Prebaluji, nabízím prso, jíst nechce... Při nabídce prsa hysterak sílí. Nakonec jsem nastrukala trochu mléka do pusy, to se mimčo chytlo, pocucalo - a USNULO.

Nervy, pláč, dudlík nechce. Už včera jsem zkoušela na závěr večerního kojení dát dudlík - šup a byl venku. Řev, řev...

Úplně blbblbý dotaz - jak se dávají spát miminka? Když bude usínat jen u prsa, tak budu jediná, kdo dítě uspí?? Tak to nechci☹((

Děkuji za rady

jjasmina
24. srp 2020

U nás je to uplně stejně, usíná jen u prsa, malé bylo 6 měsíců.

mzacikova
24. srp 2020

Syn tak usínal taky. Do 17 měsíců usnul jen u prsa (pokud nešlo o kočárek, auto a nebo ho přítel z nutnosti neuhoupal). Pak jsem přestala kojit a zlepšilo se to

jjasmina
24. srp 2020

Na jednu stranu bud možná ráda, kamoška je celou noc vzhuru a chová a chová, její malej je teda na UM

verysucha
24. srp 2020

Měla jsem to tak po celou dobu co jsem kojila, takže necelé dva roky

malenka3
24. srp 2020

Jej, takových dětí je 🙈 ty opravdu myslíš, že miminka umí usnout samy? Těch je opravdu minimum. Ony chtějí cítit maminku. Někomu stačí dudlík, někomu broukání maminky, někdo holt jen u prsu. Mně obě děti jeden čas usínaly jen u prsu (mladší je 9 měsíců, do 3 měsíců usínala uhoupáním, doteď jen u prsu, pokud je nakojená a neusne, tak v náručí).
Můžeš zkoušet jiné metody, ale pokud dítě řve, asi to není správná cesta. Já počítám s tím, že na uspávání bude dítě závislé na mě třeba do dvou let.

beatty
24. srp 2020

U nas uspavame zrovna tak u prsa, a to ma syn 8 mesicu. Stejne jako @malenka3 pocitam s tim, ze to treba do 2 let nebude jinak. A i pak budu jeste nejakou dobu uspavat aktivne treba ctenim pohadky, hlazenim, atd.

petrasipkova1
24. srp 2020

👌 jak se uspavaji miminka ? ... no takhle.
uspavala jsembtakhle dcerku, dnes je ji 5 let a usne sama, jen mě u toho potřebuje, neboj, teď takhle uspavam syna, je mu 2,5 a každé poledne a každý večer potřebuje na chvilku jen svoji maminku protože jinak to zatím nezkoušel, nepotřebovali jsme to měnit. Mne to nevadí, když je jen z tatkou tak od určitého věku Cca od rok a půl po obědě usne v kočárku nebo v autě, když jsou na výletě. Jinak to neřeším, uteklo to strasne rychle a už to takhle bude jen chvilku.

jednaholkaa
24. srp 2020

Ano, neumi sami usnout. Ve 3 mesicich jsem travila uspavanim i 8 hodin denne.. Do ted (18m) usina jenom u prsa 🙂 takze jenom se mnou.. Pripadne kocr nebo autosedacka, k tomu uz me nepotrebuje.

hanih
24. srp 2020

@agnes_123 Co tady píšeš je všechno naprosto normální. Kojené děti se často kojením i uspávají. Maminka znamená bezpečí a pohodu a to kojení je nejlepší způsob kontaktu s maminkou, který miminko zná. Co se týká toho hysteráku, třeba bylo miminko přetažené a nevědělo si s tím rady, a až chuť mléka v puse ho uklidnila a připomněla mu, že tohle je vlastně řešení. 😊

cikitkapb
24. srp 2020

Syn takhle usínal ještě nedávno... A ne nebudeš jediná kdo ho zvládne uspat. Občas se dají děti uhojdat v šátku/nosítku, nebo udrncat v kočárku. Představ si to. Hele a napadlo tě, že bys mohla pro svoje dítě bejt máma, když tě potřebuje? 🤔

g_m
24. srp 2020

@cikitkapb A máma nemá nárok na odpočinek? Na večer bez toho, aniž by ona jediná musela uspávat? Nemůže si nikam zajít a být jen připoutaná k postýlce? Ne každá matka přestane fungovat sama pro sebe a pro své koníčky, když se jí narodí dítě. To, že nechce mít dítě přicuclé na prsu při každém uspávání, neznamená, že to je hned krkavčí matka.

@agnes_123 Tady dost záleží na tobě. Buď se "obětuješ" a prostě budeš uspávat u prsa nebo nějak podobně ještě klidně další dva roky nebo se z toho pokusíš najít cestu ven. Ale bez pláče se to neobejde :-/ Můžeš zkusit ho nakojit a položit hned do postýlky a mít na něm ještě ruku a třeba dělat šššš, ať tě slyší a cítí.

cikitkapb
24. srp 2020

@g_m Holka nauč se číst...

me_druhe_ja
24. srp 2020

Chudáku. :( Mě syn taky usínal u prsa, ale neměl problém usnout sám kdykoliv a kdekoliv. Teď už nekojim a prostě ho položím do postýlky a on usne. 😀 vím, že je to luxus a druhý dítě to hodlám "naučit" stejně. 😀

drakenn
24. srp 2020

@g_m máma má určitě nárok na odpočinek, ale nikdy ne na úkor svého dítěte!

cinam
24. srp 2020

Našemu malému je 22 měsíců a usnul sám asi 2x za tu dobu 😁 do roka a půl usinal jedině u prsa. Pak jsem řekla, že to prostě zkusím jinak a ono to šlo úplně v klidu (ležíme spolu a hladím a zpívám). Jen pár dní trochu drzkoval, ale rychle si zvyknul. Takže teď už může uspat i tatínek. Ale když jsem doma, tak chce malej stejně jenom mě 😊 v noci když se vzbudí, tak prso dostává pořád. Jak je rozespalý, tak nic jiného nechce a hodně by brečel

agnes_123
autor
24. srp 2020

@beatty To já počítám s pohádkami, to je jasný. Na to se i moc těším. Já jen že to spaní u prsa kdekdo rozmlouva, ale já ani nevím, jak to dělat jinak. Děkuji moc za příspěvek.

agnes_123
autor
24. srp 2020

Děkuji vám všem. Občas vůbec nevím, co a jak. Díky za Modrého koníka!!

jjasmina
24. srp 2020

@agnes_123 Sme na tom fakt stejně. Manžel si zase maluje, že až bude větší ,bude s nama usínat v posteli, tak uvidíme, to uspávání mě taky nebaví a hlavně u nás je to v noci každou 1-2 hod :(((

dejvitka
24. srp 2020

@agnes_123 nasemu prckovi je 9 mesicu a jsem rada kdyz usne u prsa, je to rychly. Jinak prichazi houpani, zpivani, natrasani, poklepavani zadecku a nekdy mu to trva i hodku nez zabere, jinakse stavi v postylce a chce delat vse jen ne spat 😁. Zlate dokud kojim, usne za chvili a mam chvili volna.

jane46
24. srp 2020

Obe me deti usinaly stejne dokud jsem je kojila a pak bez problemu presly na usinani s pohadkou ci pisnickou. Ted je uspava tata oba najednou. Budu se slzou vzpominat na to uspavani, kdy me potrebovaly a chtely jen me, moji blizkost,vuni a MM 🤗

agnes_123
autor
24. srp 2020

@cikitkapb ta poslední věta měla být co?? Tak to si nechte od cesty. Diky

agnes_123
autor
24. srp 2020

@drakenn co to tady rozjizdite??? Jaký že něco dělám na úkor dítěte nebo co? O tom tady přece vůbec řeč není. Ach jo.

agnes_123
autor
24. srp 2020

Tak bohužel až na dvě matky tady asi všichni můj dotaz pochopily. Asi se vždycky najde někdo, kdo z toho udělá aféru, že nejsem dost matka nebo co. Vlastně vůbec nevíte, proč se ptám. V jednom z příspěvků, až po těch vašich, to píšu. Že mě od toho jiné matky odrazují. A že vlastně ani nevím, jak to dělat jinak. A že teda holt nemusím být tak nenahraditelná. Jak já ty militantní matky neberu... Bože.

agnes_123
autor
24. srp 2020

@cikitkapb jděte fakt do háje. Tohle jsem si vůbec nezasloužila.

agnes_123
autor
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
la_amanita
24. srp 2020

Klid, ty ani miminko nemáte žádný problém, usínání u prsa je normální, zvlášť u 4měs. miminka. Dudlík mít nemusí. Náš malý ho taky nikdy neměl, u prsa usíná doteď, ale když je moc unavený, usne i v náručí někoho jiného, když se může přitulit.

monaluza
24. srp 2020

@verysucha u nas to bylo dokonce _pres_ dva roky 😉

nazka
24. srp 2020

Tak moje starší byla na um a teda uspavani bylo hrozný. Trávila jsem u ní i hodinu, dvě.. Zpívání, povídání, hlazení.. A musím u ji být dodnes, kdzy usíná. Teda kdokoliv,kdyz nejsem doma. Je zvyklá jet třeba na týden na hory s babičkou a tam je v pohodě. Ale jakmile jsem v dosahu, chce hlavně mě. To ji teď budou 4.
A s mladší se raduju, že jí vrazim prso a hned se večer spí. Přes den usne v nositku s kýmkoliv, s kočárem je to teď horší..ale usne i u někoho na ruce.. Asi mi ale nevadí, že ten rok nebo jak dlouho ji kojím, ji to prso dám. Přijde mi to jako rychlý účinný uspavani a pak mam klid ☺️

normalnimatka
24. srp 2020

usínání u prsa je podle mejch zkušeností dost v pohodě způsob uspávání.

pokud to chápu správně, že jsi vlastně spíš jen vykolejená z toho, že ti někdo řek, že to je cesta do pekel, a ať to neděláš, tak já ti povim, že znám spoustu matek, který takhle svoje děti uspávaj. je to dost přirozený, pakliže kojíš a máš to v plánu aspoň tak do roka. to prostě samo vyplyne. já to kdysi taky zkoušela, jakože aby si dítě nezvyklo na usínání jen s prsem v puse. ale takhle to prostě vyplynulo a nedalo se jinak. nakonec to bylo fakt v pohodě. pak bylo i období, kdy to odmítalo, a teda řeknu ti, zlatý lehnout si s děckem do postele a podat prso a odpočinout si u toho, než ho půlhodiny houpat v ruce apod:D

další věc je, že se u těch malinkejch dětí všechno fakt strašně rychle mění. teď je to tak, za měsíc to může bejt úplně jinak, a za půl roku úplně jinak. dělej to podle toho, jak to nejlíp umíš tady a teď.
děti, který usínaj jaksi "samy" tak úplně neexistujou. buď maj dudlík a stačí jim to (=náhrada za prso samozřejmě, ne náhodou), nebo jsou zlomený nějakou dementní estivillovou metodou apod. pokud má někdo to štěstí, že položí dítě do postýlky, dá mu pusu, zazpívá písničku, nebo pustí kolotoč a ono samo usne bez dudlíka ani flašky, jen mu to přeju a gratuluju, nicméně takový bude jedno z tisíce, jestli vůbec.

iris92
24. srp 2020

A co? Jednou z funkci kojeni je uspani ditete. Budte rada, mate to bez prace. Je to dite, ne stroj, ne pes, ne hracka. Vy jste jeho mama, tak se o nej starate, krmite, uspavate. To, ze ted usina u kojeni navic neznamenq, ze to tak bude za mesic. Mame doma 18 mesicni kojene batole, ktere od narozeni usinalo u prsa a uz se nam vystridala obdobi, kdy usinal hned po nakojeni, kdy potreboval uhoupat, zazpivat, kdy se od prsa otocil a spal, kdy mohl uspavat jen tatinek... meni se to rychle. A uprimne, nejvic mi vyhovuji faze, kdy usne u kojeni.