Miminko stále pláče. Prosím, máte radu, pomoc?

niliho
9. led 2020

Ahoj maminky,
jsem už zoufalá, prosím o rady, zkušenosti, názory, cokoli... Syn - 5 měsíců poslední dobou téměř celý den prořve. Dneska to bylo psycho, začal v 11 hodin dopoledne a s menšími přestávkami řval až do 7 večera, kdy pak usnul. Nevím proč pořád tak řve, ale někdy se to fakt už nedá ustát. Ať ho položím kamkoli - hrazda, kolíbka, hrací deka, k sobě na gauč skoro všude řve. Začalo to 3 měsícem a od té doby se to jen zhoršuje. Opravdu nevím, co mu může být, že je pořád tak uřvaný. Někdy je to fakt téměř celý den, jindy třeba má hodinu a půl v kuse záchvat a ať dělám co dělám, tak nic nepomáhá. Bříško to asi nebude, protože prdí i kaká. Od narození s tímto problém neměl. Nekaká sice každý den, je plně kojen, takže se stane, že pár dní nekaká. Dělám mu i masáž bříška, cvičím s nožkami, takže pochybuji, že jsou to prdy. Pak jsem si začala říkat, jestli to nejsou zuby, protože jsou chvíle, kdy rve vše, co mu přijde pod ruky do pusy, někdy všechno zuřivě žužle a když mu přejíždím dásně, tak přestane řvát a začne broukat, asi mu to dělá dobře. Kojím co 2 - 2,5 hodiny, někdy i co hodinu, takže hlad to taky být nemůže. Na jídlo si dávám pozor. Naštěstí od narození mi spí celou noc, takže alespoň něco pozitivního. Ale ty dny mě někdy fakt ubíjí. Hlavně je to hrozné, když jdeme někam na návštěvu a on takto začne. Snažím se ho zabavit hračkami. Ale on si zatím sám ještě s hračkami nehraje. Snaží se je chytat, chvíli třeba něco drží a pak to hned pustí. Ještě není v té fázi, že by se zabavil. Věnuji se mu, zpívám mu, povídám si s ním, mazlím ho, dávám mu najevo lásku, vše, fakt nevím. Když jsem to říkala pediatričce, že mi pořád tak řve, tak mi na to odpověděla, že na zuby je brzy, jestli já třeba nejsem ve stresu, nebo doma není něco jinak nebo jestli jsem mu nenarušila režim. Opravdu nejsem ve stresu, nic mě netrápí, doma je vše v pohodě a režim se někdy prostě přesně nedá dodržet, když musíme jít něco vyřídit, jít k lékaři apod. Budu ráda za každé vaše rady, pomoc a jak jste to měly vy. Doufám, že je to jen nějaké blbé období a že přejde. Moc děkuji za přečtení a pochopení.

saruler
9. led 2020

@niliho dobry vecer. A nezkousela jste nositko? Dcera se v tomhle veku nosila nekolik hodin denne, mela to rada a byla u me klidna.

niliho
autor
9. led 2020

@saruler Nene nezkoušela. Od narození se ho snažím neučit na ruky, nebo aby byl přilepen jen na mě. Ponosím si ho, pomazlím se s ním, ale nerada bych, aby si navykl na ruky. Takto si známá naučila malého na ruky a teď neudělá doma vůbec nic, protože malý se chce jen nosit, jinak řve. Takže když ho nemá na rukách, tak ho má v nosítku a musí s ním takto i vařit, což bych teda nechtěla.

pinkyy
9. led 2020

Pokud jen kojite, zkusila bych UM, muze mit klidne proste jen hlad 🙂 drzim palce

niliho
autor
9. led 2020

@pinkyy Děkuji, právě UM se chci zatím vyhnout, protože mléka mám dost. Ale koncem ledna se chystám zavést první příkrmy a dokojovat. Ne nadarmo se říká, že být maminkou je ten největší dar, ale zároveň i velmi náročné období.

zuzita15
9. led 2020

@niliho ja bych teda rozhodne UM nezkousela, jestli ma za den 6-7 pocuranych plen, tak na hlad urcite netrpi, tim spis, kdyz spi celou noc.
Jestli mu dela dobre prejizdeni po dasnickach, tak to klidne zuby byt muzou, deti jsou ruzne a nekterym proste rostou driv (kamaradky holcicka mela prvni zub ve 4 mesicich). Navic zuby se klubou ven tydny i mesice, takze muze chvili trvat, nez se dostanou na povrch. Zkusila bych mu dat kousatko nachlazene v lednici, pripadne prodavaji v dm takove silikonove kartacky na masaz dasni, to uz by si mohl teoreticky i zuzlat sam. Jinak me nic jineho nenapada, vetsinou to byvaji prdy nebo zuby 😉

azanka
9. led 2020

Nenaučit na ruce... Ono tohle je dost těžký. Pokud máte kontaktní dítě, tak prostě budete nosit, nebo bude řvát. První syn si vydržel hrát od miminka sám, druhý je kontaktní dítě a nejradši by byl, kdybych ho nosila furt. Což samozřejmě nejde. Nosítko je u nás používané skoro každý den. Neberu to jako rozmazlování, ale jako naplňování základní potřeby dítěte.

lula86
9. led 2020

@nikoho já bych řekla že to mohou být zoubky...svědění dásně nebo právě pohyb zoubků nebude pro prcka zrovna příjemné a to se ještě nemusí nic klubat. U každého dítěte rostou zuby jinak. Anebo jak radí ostatní nosit v šátku apod. Já tedy vím že na syna malá procházka po bytě na rukou je zázračná když začne být nevrlej hned se přepne do jiné nálady a přestane a to ho jinak nenosím nějak často ani mi často nepláče nemá hysterák. Držím palce 🍀

niliho
autor
9. led 2020

@zuzita15 Právě si nemyslím, že by trpěl na hlad, protože jak jsem psala kojím i častěji a někdy když mu dám po kratších intervalech tak mi pak ublinkává a mlíko se mu vrací. A hlavně mléka mám pořád dost. A plínek má min. 8 někdy za den počůraných. Jj kousátka mu dávám. A mám v okolí miminka, co už také mají ve 4 i v 6 měsících zoubky.

niliho
autor
9. led 2020

@azanka Už jsme si s manželem říkali, jestli není na nás fixovaný a tím pláčem si vynucuje naší neustálou pozornost. Jsem s ním, co to jde, věnuji se mu, ale nemohu být u něj 24 hod. v kuse. Ale zajímavé je, že i když je u nás, vidí na nás, tak přesto pláče, no fakt jsem z toho nešťastná.

niliho
autor
9. led 2020

@lula86 Asi to opravdu budou zoubky, jak tady píšete. Jasně, že si ho ponosím, pomazlím, ale někdy jak chytne ten svůj hysterák, tak mi řve i v náručí, takže to opravdu vypadá, že ho něco trápí, jen kdybych věděla co a dokázala mu nějak pomoci.

veronikav31
9. led 2020

Namazat zuby, dát Nurofen nebo Paralen a měl by být klid

zuzita15
9. led 2020

@niliho jeste se zeptam, dostava Vigantol?

niliho
autor
9. led 2020

@zuzita15 Ano každé ráno.

lenka_mrazkova
9. led 2020

Zkusila bych nositko jak už bylo psáno výše. Malá nám probrečela od 6tydnu snad každý navečer než šla spát. Zkusila jsem nositko a byl klid. Já mohla doma udělat co jsem potřebovala a malá si spokojeně chrupkala v nosítku. Nechtěla být někde odstrčená v postýlce nebo na dečce. Každé dítě je jiné a na druhou stranu, ten čas kdy se bude chtít nosit tak rychle uteče.

puhelin
9. led 2020

Syn ma 5 mesicu a take se mu rozjely zuby ve velkem. Hodne stridam stanoviste, porad ma v ruce silikonove kousatko a masiruje dasne. Prokousle uz ma 3 zuby. Ale je zvykly se mazlit, nosit se, tulit se. Nechybi mu to a tak po kontaktu nestrada. Kojim casteji, v noci se ted taky casteji budi bolesti, tak se celou noc mazlime a neplace.

zuzita15
9. led 2020

@niliho tak bych ho zkusila na par dni vysadit (nic se nestane, konzultovala jsem to s nekolika doktory). Mne mala jednu dobu rvala jak tur vzdycky hodinu po kojeni, uz jsem si myslela, ze hlady, vysadila jsem Vigantol a najednou byl klid. Od te doby kapu Decko od Terezie (taky zkonzultovano s nekolika doktory)

niliho
autor
9. led 2020

@puhelin Snad něco z toho, co píši nevyznělo, že strádá, že je někde odstrčený, to bych nerada. Abych nebyla za krkavčí matku 😲 taky se mazlíme,tulíme,zpíváme,říkám mu říkanky,jen to nejde dělat od rána do večera. Naštěstí noci celé krásně spinká prozatím.

puhelin
9. led 2020

Jeste bych omezila navstevy, protoze ten rezim - jak pises - se obzvlast ted moc naplanovat neda a muze byt rozmrzely a unaveny z te bolesti a proto place.

Starsi dcerku jsem mela na rukou porad a zvladlo se vse. Ted ma 2,5 roku a je samostatna, nezavisla. Jen v noci se porad tulime, to si vsichni uzivame.

niliho
autor
9. led 2020

@zuzita15 Tohle jsem už někde slyšela, že maminka si taky už nevěděla rady s pláčícím miminkem a vysadili Vigantol a byl klid. Že by mu neseděl?

niliho
autor
9. led 2020

@puhelin Je pravda, že teď ty svátky mu daly zabrat, pořád nějaké návštěvy, pořád se něco dělo, moc lidí najednou, ale opravdu se snažím mu to nenarušovat, ale hold někdy to nejde a musím mu to rozhodit, i když nerada.

puhelin
9. led 2020

@niliho Oni jeste nevedi, co se s nimi deje. Jen je ted svira bolest a nedokazou to zvladnout sami. Proto ta potreba kontaktu.
Zkus to kousatko. Mam na provazku do krouzku nekolik silikonovych kulicek jako koralky, to se mu drzi pekne. Bud na zadech, nebo na brisku. Vydrzi az do usnuti kousat a zmoulat.
Syn mi krasne spal do minuleho tydne, od narozeni celou noc. Snazim se prijit na duvod, ale zatim vse nasvedcuje tomu, ze to zuby jsou.

niliho
autor
9. led 2020

@lenka_mrazkova Děkuji, asi budu muset zauvažovat, pokud se to nezlepší.

lula86
9. led 2020

@niliho no slyšela jsem od kamarádky že vigantol musela vysadit kvůli prdům u dítěte a byl klid. Vyměnila za jiný déčko.

niliho
autor
9. led 2020

@puhelin Děkuji za tip, ty kuličky by se mu mohly držet lépe, ještě mu budu objednávat takový ten banán, to by se mu taky mohlo dobře držet.

puhelin
9. led 2020

@niliho Nositko zkus a neboj se toho. Jde o jeho pohodu a tobe o volne ruce na praci.

niliho
autor
9. led 2020

@lula86 Že by to fakt bylo tím Vigantolem, to by mě ani ve snu nenapadlo.

niliho
autor
9. led 2020

@puhelin Asi budu muset o tom vážně popřemýšlet.

lula86
9. led 2020

@niliho jak psaly holky máš několik možností a ty bych postupně zkusila. Nošení mají prckové rádi, vigantol se dá bez problémů vysadit na chvíli a případně vyměnit za něco jiného, kousátka jsou za mě super.

zuzita15
9. led 2020

@niliho muze to tim byt a nemusi, ale za zkousku to stoji 😉 Znam hodne maminek kolem sebe, ktere prestaly davat Vigantol

niliho
autor
9. led 2020

@lula86 Určitě budu zkoušet, miluji ho nadevše a chci aby byl spokojený a usměvavý a ne nespokojený a uplakaný.