Může být dítě vyhozeno ze školky?

18. dub 2020

Dobrý den, z důvodu špatné finanční situace a nutnosti pracovat musím dceru umístit do školky ve věku cca 2 roky a 9 měsíců, ředitelka školky má volných míst hodně, nastupovat bude v září. Teď má dcerka 2 roky a 5 měs. cca, a i když se snažím, nic neumí (a dokonce mám pocit, že umět nechce, vadí jí, že se snažím aby jedla sama, vynucuje si krmení, a tak je to se vším, nočník odmítá..). Strašne se bojím, že mi hned první den nebo týden ve školce řeknou, že si ji mám vzít zpátky domů. A já už budu domluvena v práci. Žiju sama v cizím městě, babička je nemocná 400 km daleko, kamarádky na hlídání nemám.

rnika
18. dub 2020

Tak do školky by hlavně dítě mělo být bez plen... jinak ho tuším nevezmou.

alassel
18. dub 2020

Samozrejme bez plen.. na krmeni bych se vyprdla. Je dost velka aby jedla sama, hlad ji donuti. Bohuzel bude asi i trochu rozmazlena a kdyz vidi ze ji ustoupis, proc by mela neco delat sama? Musis mit pevnou vuli a vydrzet... jinak bych se nedivila, kdyby ti ji vratili domu.

mimi1004
18. dub 2020

Plenu mít nesmí, to ti ji nevezmou (hygienické předpisy, to mi řekli, když jsem se na toto ptala v naší školce). Podle mě není tvoje dcerka na školku zralá.

alilali
18. dub 2020

To ti ji asi nevezmou, pokud nosí ještě pleny...

suzief
18. dub 2020

Zeptej se napřímo ve školce, co jsou ochotní akceptovat a co už ne. Pokud je to soukromá školka, tak by s tím nemuseli mít problém, co mám tak zkušenost.

mimi1004
18. dub 2020

Nehledě na to, že první rok ve školce dítě více promarodí než odchodí...

rickbon
18. dub 2020

a co jesle?z mé zkušenosti ti dítko perfektně připraví a bude už i otrkané co se imunity týče...páč jestli předpokládáš,že ji vrzneš do mš a půjdeš do práce...tak ve chvíli kdy má zelenou rýmu,kašel,zvýšenou teplotu atd...ti volají ať si ji vyzvedneš..což ze začátku má většina dětí....z toho co píšeš je jasné že je nepřipravená a každá mš má tři měsíční zkušební dobu,kdy ti ji mohou "vrátit"pro nepřipravenost...pokud mluvíme o státní školce...se soukromími školkami nemám zkušenost...jinak musí jíst samo,bez plen,pít z hrníčku a tak...vše by to měla mít školka u přihlášky na webu...tak zkus mrknout a nebo zavolej ředitelce..poví víc.

betelgeuzz
18. dub 2020

4 měsíce jsou ještě dlouhá doba, za tu dobu může udělat velký pokrok. Přestala bych tolik tlačit, ono kolikrát, čím víc rodič tlačí, tím víc tomu dítě vzdoruje. Dát si měsíc klid, pak chodit ven bez plen, je teplo, bude čurat na travičku, to děti baví. Místo nočníku zkusit rovnou záchod s prkýnkem. Jídlo taky zkusit nenásilně, dát do ruky lžičku ať zkouší a přitom dokrmit.

theuska29
18. dub 2020

Dítě musí zvládat základní hygienické návyky. Umět si dojít na záchod, umět jíst lžící atd. Tudíž, pokud nezvládá ani základ, tak může být z důvodu nezralosti vyloučeno. Proto existují školky pro dvouleté, kde jsou chůvy. Případně dětské skupiny ;)

klaari
18. dub 2020

možná se to do září ještě změní, děti dělají skoky. Neříkáte ji že to musí umět do školky a ona proto nechce, aby to do ty školky nešla? Pleny byt nesmi, ale s jidlem a oblekanim bych to neresila, když vidim co za týpky chodí k nám. Mluvit neumí, obléct se neumí, neobují se, ....

klaari
18. dub 2020

v soukr školce s plenami a tím vším okolo problém nebývá....

letalnica
18. dub 2020

@klaari Ale docela dobře to umí s telefonem, co? Takoví byli u nás...

martiina_k
18. dub 2020

@klaari ale pokud je maminka v tíživé finanční situaci, tak asi těžko bude dávat dítě do soukromé školky

petule284
18. dub 2020

To jsou zase komentáře.....rozmazlená, mobil atd. :( Asi s Vámi komentující bydlí ve společné domácnosti nebo mají věšteckou kouli. Tak a teď k tématu, ta moje šla do klasické státní školky ve věku 2roky a 10měsíců. Dostat ji z plen bylo peklo, nočník nic moc, chodily jsme bez plen i normálně ven (tenkrát byl zápis v dubnu, šly jsme bez plen a já se modlila, ať se tam nepočůrá :D ). Od té doby měla pleny pouze na spaní, ven jsme chodily se zásobami náhradního oblečení. Byla jsem z toho šílená, dlouho seděla na wc, nočníku a nic - do pár vteřin se začůrala jako čert. Zřejmě nebyla zralá, některým dětem to prostě trvá, než se jim to sepne v hlavičce. Do školky nástup v září - já obrovské obavy, nakonec se poprvé počůrala až asi po půl roce, když se zapomněla při hře. Na velkou začala chodit tak nějak automaticky také a v noci se také pleny odbouraly.... Takže hlavně klid. 😉 Jinak ve školce ty malé děti povětšinou dokrmí, ta moje také nejdřív sama nejedla. Dokonce se mi tam naučila sama oblékat. 🙂 Jen podstatný detail - u nás jsou děti ve třídě různého věku, tak malá odkoukávala od starších.... Opravdu hodně záleží na tom, jaké jsou ve školce učitelky atd. Dítě vám nikdo jen tak domů nevrátí. U nás byla "zkušební" doba na 3 měsíce. Paní ředitelka se sama vyjádřila, že za 25 let kariéry, museli "vracet" dvě děti - předpokládám, že tam byl úplně jiný problém než pleny. A s tím, že nic neumí se vůbec netrapte.... co já si vyslechla i od manžela, jak jsem neschopná, že pleny, jídlo, oblékání atd. Vše dohnala a teď má 4,5 roku a je moc šikovná, když chce. 😀 A ještě s tou nemocností, nemusí být, že vám většinu docházky promarodí. To zase Sibyly věští. 😝 Ta moje malá byla ze školky doma kvůli nemoci asi 2x + neštovice za rok a půl. Jinak přeji hodně zdraví a ať se líbí v práci. 🙂

sasui1
18. dub 2020

Z pozice ucitelky MS, sebeobsluha problem neni... S tim se u malych pocita ale nekompromisne musi byt dite bez plen! Samozrejme ze se pocita i s tim ze to muze behem odpoledniho odpocinku diteti "ujet". V tom pripade to resi jak ktera skolka. Nekdo pozada o nepromokave podlozky nebo ti budou davat perinku na vyprani domu ale neni to zadna hanba nebo hruza. Ale dopoledne bez plen by mela zvladnout. Nebo aspon vycurat do zachodu. Chodi se docela pravidelne na zachod zkousi to co 45 minut takze se to vezsinou vychyta ale nesmi byt ze zachodu blok 😉 ale opravdu 4 mesice u takto malych deti je dlouha doba zadny stres!

areh
18. dub 2020

Děti ve školce se rychle učí. Když uvidí, že sami jedí ostatní děti, bude se chtít přizpůsobit. A že jí to bude ze začátku třeba trvat? To nebude sama. Jen ty pleny by chtěly odbourat. Léto je pro to ideální doba 🙂 taky doufám, že se to synovi podaří, aby mohl jít 🙂

magdanaty
18. dub 2020

@rnika Tak to úplně není, záleží na školce..mne dceru vzali i s plenami úplně v pohodě, nikomu to nebylo na obtíž, naopak se snažili ji na zachudek naučit a opravdu do měsíce byla bez plen. A podotýkám, že se jedná o státní skolku..

letalnica
18. dub 2020

@petule284 S tím mobilem to bylo spíš všeobecné povzdechnutí, ne na autorku. Že některé děti fakt nic neumí, mají plínky, ale mobil už ovládat dokážou. Mám druháka a je snad jediný ve třídě bez telefonu a tabletu, ale zato nechodí na logopedii a jako jeden z mála udělá kotrmelec 🙂

veruuu_kubesovic
18. dub 2020

Tak musí být bez plen, jakž takž se sama najíst a oblíct + mít základní hygienické návyky 🙂 A tohle ti nikdo neřekne, ovšem počítej, že ti bude třeba malá víc plakat, že tam nebude chtít, bude to pro ní přeci jen obrovská změna, asi se ze začátku bude víc počůrávat, pokud teď moc nemluví, ve školce se většinou děti rozmluví...

petule284
18. dub 2020

@letalnica Tak ta moje se na mobilu naučila sama, tablet už taky máme za sebou. :D Ale má na příděl jen pohádky, popř. angličtinu - nemáme doma televizi. Kotrmelec pořádně neudělá a logopedie ji 100% čeká. :D Ale já jsem trochu free matka a určité věci neřeším. Navíc jsem si ji pěkně rozmazlila. :D Tak hlavně, že jsou miláčci zdraví, vše ostatní lze naučit, odnaučit nebo přijde
časem. Zdraví je nejdůležitější, hlavně v současné šílené době. Opatrujte se. 🙂

rnika
18. dub 2020

@magdanaty Děkuji za info 🙂 , jak jsem psala nevěděla jsem to jistě... jen jak si myslím, že to je ( já dávala děti do školky až později... takže jsem toto naštěstí nemusela řešit 😉 )

peleta
19. dub 2020

Moje dcera se taky naucila na nocnik pozde. Chodila do soukrome a kdyz mi nabidla reditelka ve statni skolce, kam chodi starsi, tak jsme to behem ani ne mesice dokazali vyresit. Byly to desny ale jedine co pomohlo byla duslednost. Sundala jsem plenu a uz ji nenadala. Udelala jsem si na lednici tabulku, kam jsem zapisovala pocet nehod a az po trech tydnech bylo okenko prazdne. Xkrat jsem to chtela vzdat, kdyz jsem cele dny resila jen curani, prehrabovala se v bobcich, pocurane koberce, sedacka.... ale kdyz jsem pak videla tech dni a tolik sil, kolik me to uz stalo a vsechno by to bylo zbytecne, vydrzela jsem. 4 mesice je more casu, naucit dite temer cokoli. Jen mit plan a vydrzet 🙂 A k tve otazce, muzou dite vyloucit, pokud shledaji, ze je nepripravene. U nas vyloucili chlapecka, ktery neposlouchal a ublizoval ostatnim a u kamaradky ve skolce maji adaptacni dobu 2 mesice, behem ktere ho muzou vyloucit, kdyz je nejaky problem. Na druhou stranu s obcasnym pocuranim se pocita.

veronikav31
19. dub 2020

Do školky musí být bez plen. Ve smlouvě je psána 3 měsíční zkušební doba,pokud by to dítě do této doby nezvládalo,tak učitelky doporučí přerušit školku. Máme stejně staré děti, synovi je 2r a 2m a upřímně sám jí od 1r,nejdřív s bryndákem a teď už bez bryndáku.Obleče se sám(občas opačně,ale i tak snaha se cení 🙂, obuje se sám) Doporučuji dát jí jídlo k tomu lžičku a hotovo, žádné krmení. Do školky musí umět pít z hrnečku,základně se obléci. Zkusit místo nočníku už velký záchod(ať si vybere redukci s hezkým obrázkem). Je fakt,že dbám na samostatnost dětí od malička, ať to nejdřív zkusí sami,když to nepůjde,tak jim pomůžu. Když jsem viděla v práci, že rodiče stojí "dítěti" ještě v 18 letech za zadkem, když si jde žádat o řidičák, že neumí ani pozdravit...

lenickakl
19. dub 2020

@mimi1004 kámošce ve školce řekli, že pleny jim nevadí

lenickakl
19. dub 2020

zbytečně bych se teď nestresovala.. do září času dost..

klaari
19. dub 2020

@martiina_k jsou soukr skolky financovane EU, takže cena se liší od státní jen lehce.

kaja2016
20. dub 2020

@veronikav31 Ono to neni uplne tak cernobily. Treba ja dceru dokrmuju dodnes. Jsou ji 4. Ona se sama samizrjeme umi najist, ale je hubena a kdyz ji necham tri dny jist samotnou, tak hubne jeste vic. Proste chci upozornit, ze nekdy jsou nejake okolnosti, ktere ani sebelepsi vychovou nezmenis.

veronikav31
21. dub 2020

@kaja2016 mám hubeného syna,jde úplně mimo tabulky a jediné co mě povolí dát mu lžičku do pusy je jogurt vyškrábnout,jinak ne.a i tak ho vůbec nedokrmuji.sahla jsem po bylinkach,aby se rozjedl a dobrý,začal pěkně přibírat.takze existuje i něco jiného než krmení.mame stejně staré dcery a neumím si představit,že bych jí měla krmit.a jak to dělá ve školce,taky ji tam krmí?

sasui1
21. dub 2020

@veronikav31 nedivala jsem se teda jak mate stare deti ale ja jsem ve tride "strednaku" a predstavte si ze dokrmuju i 4letaky 🤣 jooo. Rikam si ze prece maji 4 roky tak by meli jist sami ale co nadelate...jak nad tim sedi a neji tak cely den o hladu je nenechate a doufam ze tak k tomu pristupuji i ucitelky meho syna i ostatni ucitelky 😉

veronikav31
21. dub 2020

@sasui1 máme dcerku 4r a 4m,ve školce mají učitelky zakázáno dokrmovat,když nechce bude hlady (alespoň takhle jsem s nimi domluvená)