Dobrý den, jdu se spíše vypovídat než asi pro nějakou radu. S manželem máme dvě děti, které jsme si moc přáli, tříleté a druhé je necelých půl roku.Již před prvním dítětem jsem byla doma na rizikovém těhotenství skoro od začátku a nikdy mi nevadilo být dá se říct pořád doma, Ale momentálně mám pocit že se asi zblázním. Starší si Brala tchýně na hlídání už možná od 2. nebo 3. měsíce, tak jsem měla kolikrát i nějaké to volno. S druhým dítětem si to bohužel změnilo, z nějakého důvodu jí tchýně odmítá hlídat, preferuje stále jen tu první. Neříkám, že bych jí tam dávala pořád, ale chybí mi alespoň chvíle klidu. Když malá spí, tak běžím uklízet, potom se vzbudí a musím běhat kolem dětí, tak je to pořád a stále dokola. Vlastně nemám ani hodinu času na sebe. Manžel tu mladší taky hlídat nechce, prý je ještě na to moc malinká. Starší má teď hrozné období, co se týče mě, absolutně žádný respekt, neposlechne žádné slovo, je drzá a fakt hrozně zlobí, až nevíme co s ní. Pravděpodobně žárlí na malou nebo nevím jak si to mám vysvětlit. Posledních pár dní jsem protivná na všechny okolo, nemám ani chuť jít třeba uklízet nic. Manžel dělá 12 nebo 24 hod. směny, tudíž jsem s dětmi téměř pořád sama doma. Ani nevím, zda chci slyšet jestli to má někdo stejně, nebo jestli je to takhle opravdu jen u nás? Rodinu sice miluji, máme nový dům, ten taky, ale opravdu mám pocit že už nezvládám. Spát chodím s tím, že zítra to bude katastrofa od rána do večera a vstávám s pocitem že budu brečet, no prostě hrozný.
@martinka_33 Jo tak 😄 Tak to já zase nemám ráda, radši to tam skládám průběžně. Je fajn, jak si každá domácnost zvládne na stejnou činnost najít jiný systém 😉
Není jiné cesty než si doma prosadit i něco ze svých názorů a hlavně svých potřeb. Jinak se z toho zhroutíš stejně jako já. Rodičák jsem jen tak-tak ustála, ale stejně se mi to pak vrátilo, když jsme už oba byli v práci.
On po práci jede na kolo a za kamarády. A ty? taky si musíš prosadit nějaké svoje volno nebo aktivity. Ten volný čas byste měli mít aspoň zhruba vyvážený. Když on pojede 2x týdně na odpoledne na kolo, tak i ty bys jiné dva půldny (nebo alespoň jeden) měla mít volno pro svoje aktivity nebo odpočinek.
Tchyni neříkej, že má kamarádka svatbu, ale prostě ji napřímo popros, že bys tehdy a tehdy potřebovala pohlídat. Nebo tam jeď sama a nech doma s dětmi tatínka.
@konidana No mě už přijde že k tomu nemám daleko. Já už dřív bohužel brala antidepresiva, zjistili mi nemoc a kvůli tomu jsem na nich skončila, ale léta už je neberu. Jenže teď už si kolikrát přijdu jako jsem se cítila tenkrát. Vlastně si přijdu že jsem úplně selhala, jiné ženské, třeba i kamarádky si tu mateřskou vysloveně užívaly a já si to prostě asi nedávám.
Potřebuješ pomoc. Dojdi si klidně do nějakého krizového centra nebo se objednej k psychologovi nebo i jen do rodinné poradny, abys to s někým mohla probrat a najít východisko. Nebo i k tomu psychiatrovi, kam jsi už chodila. 😘
To, že si jiné mateřskou užívaly, si do hlavy vůbec neber. Opravdu, je to sebemrskačství. Prošla jsem si tím. Přestože svoje děti miluju, nemít k rodičáku práci, zbláznila bych se. A tím, že jsem měla práci, jsem byla permanentně přetížená. Mě zachránila chůva. Pár hodin, kdy jsem mohla být jen já sama za sebe. To byly ty hodiny, kdy jsem pracovala. Ekonomicky to byl nesmysl - co jsem vydělala, dala jsem chůvě. Ale psychicky to bylo jako balzám. Přidám se k doporučení psychologa či psychoterapie. Podchyť to dřív, než vyhoříš. Ale snad tě povzbudím tím, že až učiníš opatření a až děti trochu odrostou, bude líp. Paradoxně totiž může být líp ve chvíli, kdy se máma vrátí do práce a děti (i kdyby jen na chvíli) nastoupí do institucí. Hodně sil!!!!
Soucitim. 🍀 U nas byly u obou dětí náročné zacatky. Oba byli hodně uplakaní, nároční. Do toho navazujici mateřská, takže jsem patym rokem doma. Hlídání minimální. Manžel je parťák, o tom žádná, ale já trpím hlavně psychicky. Nepotřebuji být extra společenská, ale pracovala jsem mezi lidmi a teď jsem naprosto mimo.
Před létem to vyvrcholilo tím, že děti dostaly postupně neštovice, virózy, střevní i respirační. Dohromady dva měsíce totálně zavřená. Už jsem byla neustale jen napruzena, nebo naprosto apaticka.
Do toho mam v okolí samé dokonalé matky a lidi, kteří nechápou, že by máma mohla mít psychické potíže.
Teď jsem měla nastoupit na pár hodin do práce, ale mladší se bohužel zatím neskamaradil s dětskou skupinkou. A já mám zase tik v oku, že mě čeká opět vězení.
Neber si to osobně ze jsi zklamala, a hlavně neporovnavej s ostatnimi, ze si materskou uzivaly, nezijes jejich zivot u nich doma, tak doopravdy nevis jake to maji. Moje kamaradka si take uzivala mateřskou, manzel hlidal a nakonec se casem rozvedli, nic neni nikdy tak dokonale, jak se jevi. Jinak jestli manžel pracuje jak pracuje, tak ma jiste i tomu odpovídajíci prijem, proto nevim proč starsi neni ve skolce, ale dej jí klidne i do soukromé. Kamaradka ma muze take prac vytizeneho jako tveho (doktor), a ma take dve male děti, takze starsi slo ve 2 letech do soukromych jesli a mladsi tam soupla uz v roce a pul a mela klid pro sebe. Jinak pokud ma tvuj manzel volno, starší mu bez kompromisu dej, nechápu proc když jede na kolo nevezme starší triletou na kole sebou. Muj muz je taky kolar ale dcera jezdi s nim uz od tri let. Jinak te chapu, ja byla s jednim ditetem 4 roky, babicky daleko a pracující, manzel milion vymluv jak tvuj. Pak se me stal uraz a byla jsem mesic temer nepohybujici a to jsi videla, jak muz najednou mel cas. Holka, jaký si to udelas, takový to budes mit. Na svatbu jet, normalne to oznam ze jedes a hotovo
Hlavně se neporovnávej, že si to jiné užívaly. Taky takové znám, když jsem se zmínila, že už se těším do práce, tak na mě hleděly, že jsem krkavčí matka 🙄 Já svoje dítě miluju, dokonce bych chtěla druhé, ale 24/7 několik let v kuse? Děkuju, ale ne... Teď na podzim jsem se chtěla vracet na pár hodin měsíčně do práce, bohužel to neklaplo. Takže zima bude náročná 🙈
Já jsem si vždy při strašně těžkých chvílích v mateřství říkala, je to jen období, je to jen období. Vím, že teď je to strašně těžké období, ale časem to přejde. Malá bude čím dál tím samostatnější. Starší se zlepší, dozraje.... Opravdu bude to lepší.
Samozřejmě by to teď chtělo jednou za čas vypnout, na hoďku, dvě ... jednou za týden, jednou za čtrnáct dní. To by se přeci dalo udělat - tchýně pohlídá starší, manžel vezme mladší v kočárku ... Chce to prostě občas dobít baterky. Držím palce.
Autorko, uplne chapu, mam 3 male deti a to treti je furt se mnou, uz rok 😄 Nejstarsiho hlidal kde kdo, nejmladsiho uz nikdo, tak to asi byva, ja nevim 🙂 Manzel dela taky 24 smeny a ve volnem case nam stavi dum, takze nekdy mam pocit, ze me klepne a jsem taky vyhorela. Ale delam co muzu, abych nebyla. Jo, mozna jsem trochu krkavci matka, ale moje dusevni zdravi proste MUSI byt na 1. miste: Zaklad je si pomoct sama a necekat, az te nekdo prijde spasit - starsi dite do skolky chodi? Sup tam s ni na cely den, vyzvedavej ve 4. Zaplatit si uklizecku nebo delej jen nejnutnejsi uklid doma, sniz naroky. To same vareni - jen jednoducha jidla. Jinak my s manzelem to mame oba dost narocne, ale cas, kdy jsme oba dva doma, tedy on neni v praci a ja jsem doma (samozrejme) beru tak, ze mame oba strejnou zodpovednost (dum a deti) a stejny volny cas. Neni to jeho volno a ja pokracuju v “praci”. Bud makame oba, nebo jdeme vsichni ven, nebo vyjimecne jde manzel s kamaradama a ja pak s kamaradkama (tak jednou do mesice). Manzel jde na kolo? Super, tak at vezme starsi s sebou! Pokud si nekdo z nas potrebuje fakt odpocinout, domluvime se. Ale neni to proste tak, ze on sedi na gauci nebo jde pryc a ty poklizis, prebalujes, koupes, varis… To je potreba vyresit, manzela zaukolovat, rict ze to nedavas, ze potrebujes bud pomoc s domacnosti nebo aby vzal OBE deti ven.
Nejsi sama. U nás to bylo taky.
Musíš občas nechat děti jen s chlapem a vypadnout. Kamkoli jen sama. Když se nemůžeš spolehnout na babičky, zkus na občasnou výpomoc sehnat chůvu.
Musíš se hodit do pohody. Uštvaná máma nemůže správně fungovat.
Máme 3 leťaka ( ADHD a možná prvky autismu - čekáme na vyšetření ) a k tomu dvojčata 8m . Chlap v práci jak je to možné a kdy je doma tak buď spí a kdy mám fakt super den ( jednou měsíčně ) tak vezme malého k babi na noc. Kdyz uspim všechny tři děti v jednu chvíli ( aspoň. 30 min se spánek překrývá ) tak je to skvělý jako by mě pustili na půl hodiny z vězení, nadsázka ... S holkama dvojčatama jsem 24/7 a od porodu jsem byla mimo děti ( pokud nepočítám nutné vyšetření a nákup potravin ) jen jednou, na mé narozeniny ( večere a kino s partnerem) . Hlídání využívám hlavně na doktory. Malý má problém se usínáním a uspavame ho i dvě hodiny ( pokud nemusim odejít k holkám , pak jedeme dokola ) a nebo neodpadne extrémní únavou ( bazén, celodenní aktivity spojené s běháním). Poslední měsíc mám tik v oku jak jsem někdy úplně vystresovana. Muž musí pracovat a o děti se někdo starat musí. Za pár týdnů odjíždí muž na dva měsíce na služební cestu. Tak jen ve zkratce 🤣😅 . Spím 3-5 hodin denně ne úplně kvalitním spánkem ( rostou nám zoubky a teď začla i rýma u všech dětí ) a zvládat syna je někdy fakt na Chocholouška ...
@somalicats bohajeho a ty musíš chlapa prosit aby vyložil myčku? on s váma nebydlí? nejí? neví, že se myčka musí vyložit? je nesvéprávný? postižený?
ženy a tohle je ono... děláte ze sebe služky a ještě se tím chlubíte a podsekáváte to všem ostatním... měly byste se stydět a ne se ohánět slovíčky PROSÍM a DĚKUJI. Velmi dobře víte, že o tom ta debata není...
až se vrátíš do práce, jestli teda nehodláš celý život čerpat dávky, tak si na mě vzpomeneš
Taky by se tatínek mohl zapojit víc,jak mladší nechce hlídat vzít obě děti na dvě hodiny ven snad zvládne,můj manžel neměl problém pohlídat i tu mladší od miminka ,u nás ve městě vídám tatínka co má dvě děti a to miminko má v kočárku,maminka je doma a té starší nahlásil jenom ,že musí jít domů nakrmit miminko ,a babička ta nemá povinnost hlídat děti,je to její dobrá vůle já mám dobrý ,že moji rodiče nemají problém hlídat dvě děti a mamka už mi hlásila ,že příští rok by si na týden klidně vzala obě děti,jsem za moje rodiče fakt ráda a tchýně s tchánem,ty nezvládnou se zas postarat ani o jedno dítě ,tam musím dávat jenom hodné dítě ,jestli moc zlobí,hned nám volají ať si pro ni přijedeme
Ahojky, vím že jste se chtěla spíš vypsat než radu. Ale pocity, které máte a co píšete mi nedají..
Nebudu psát omáčku okolo 🌞
Možná se už tchýně na hlídání miminka necítí a neví, jak to říct, na tu starší už je zvyklá. A tak se s tím musíte poprat.. Myslím že víc než hlídání by vám pomohlo být v pohodě se svými dětmi♥️♥️♥️
Já mám jen jednu dcerku 2,5 roku, žádné hlídání, manžel v práci 24/7 a když není v práci, pracuje na našem domečku. Opravdu dře, nemůžu po něm chtít nějaké větší akce, celá domácnost, máme i nějaká zvířátka, velký dům, velký sad, skleník, záhony, sekání trávy.. celé dny a někdy i noci jen sama s malou. Velmi mi i v tomto ohledu pomohla Nevýchova. Musíte být v pohodě nejdřív sama se sebou, pak se svými dětmi a pak to půjde. Nevýchova mi pomohla na věci a situace nastolit jiný pohled a doma jsem klidnější, mírnější, vím jak na to .. na YouTube jsou zdarma videa. Zkuste se třeba zaměřit nejdřív na starší dcerku s nimi. Mám tedy ten placený kurz a vidím, že vy byste moc potřebovala žít s dětmi pro sebe ♥️
Jinak přeji hodně sil♥️
@jola777 no. Můj manžel jezdí do práce v 7 ráno a vrací se v šest večer. Když se vůbec vrátí, pokud pracuje mimo domov, je klidně přes týden pryč, občas vezme i o víkendu nějaký ten melouch, jedeme pak za to na dovolenou a pod. Stará se o celý dům, který rekonstruujeme, teď bude dělat celý víkend dřevo, které mi prakticky denně připravuje na další den až k domu od podzimu do jara. Neumím si představit a ani nevím kdy bych měla manželovi dát malou ať s ní jde na 2 hodiny na hřiště 🙈ne každý pracuje od 7-16 h a jinak má volno. O domácnost se starám sama, taky o sad a zahradu a zvířátka. A holt je období, kdy musíme máknout oba. Já bych se styděla, jak jste napsala říct manželovi, ven si malou a šup s ní na dvě hodiny na hřiště, pak vyndej myčku a ještě uvař. Vždyť sem celý den doma a on v práci 🤷a to můžu říct, že manžel dělá co může, aby pohlídal alespoň občas..
@lucieevita Njn, jak už tady někdo napsal: "Jaký si to uděláš, takový to máš." Manžel je OSVČ, a práci teď když máme miminko přizpůsobil rodině. A to že jsi doma na rodičovské a ne v práci znamená že máš pohodu a relax a manžel jen dře a dře?
@orchidis to je dost razantně napsané. Můj manžel rozhodně nikdy nevylehává na gauči nebo snad nevysedává u počítače. Jako on mě nikdy neprosí, abych šla naštípat dřevo nebo třeba vyklidit slepice, zrýpat skleník, starat se o krmivo nebo snad něco na domě - stále jsme v rekonstrukci a práce je tu dost. Tak mě by nikdy nenapadlo prosit manžela, aby vyndal myčku, vytřel nebo třeba vypral. Občas nakoupí někdy i výjimečně uvaří.. já také výjimečně, když není doma posekám zahradu, jinak máme každý své práce až až a jedeme naplno. Nevím, proč by měl vůbec domácí práce dělat. Když už takhle neví, co dřív. To nelze paušalizovat, tak jak jste to napsala.
@jola777 přesně, jaký si to uděláš, takový to máš. Já mám doma docela pohodu, narozdíl od něj v práci. Před chvílí jsem zkoukla díl seriálu a teď si tady vypisuji na koníkovi. Dopoledne tu byla na kávě kamarádka a děti si hráli v pokojíčku, zítra ráno jedeme do solné jeskyně a v neděli nás prý manžel vezme na výlet na Lipno. To bude jediný čas, kdy bude mít volno a to až odpoledne. Celý víkend musí dělat dřevo a to má v předu na domě rozdělanou fasádu. Podle mě teda fakt dře.. mnohem víc než já. A to se malé opravdu věnuji, denně něco kreslíme, vyrábíme, beru jí sama přes týden na výlety, do aquaparku, herniček, na nákupy a podobně. Jsou jí dva. Jasně, někdy toho mám taky dost, tak se někdy prostě najíme venku nebo si jdu večer lehnout s ní. Jaké si to uděláš, takové to máš 🌞😉
@lucieevita Tak jestli vám to tak vyhovuje, tak je to fajn. Mě by vadilo že spolu trávíte tak málo času podle toho jak to popisuješ. Ale každému vyhovuje něco jiného no. 🙂
@jola777 tak v tomto souhlasím🙈 volám manžela o víkendu dovnitř, když malá po poledni usne, že máme hoďku sami pro sebe 😂🤭ale funguje to♥️ manžel je workoholik, já se spíš tak vezu a někdy se snažím ho mírnit 😉
@orchidis Představ si, že můj manžel je svým způsobem postižený. Loni v létě prodělal těžkou mozkovou příhodu, kdy málem umřel. A ano, nějaké následky to na něm zanechalo.
A ne, já se nemusím manžela doprošovat, aby šel vyklidit myčku. Stejně jako některé jiné koukám ani Ty neumíš chápat psaný text. Manžel mi nestojí celý den za zadkem v kuchyni, aby viděl, že myčka domyla a okamžitě skákal a šel ji vyklízet. Když sám vidí, že je myčka umytá, tak ji vyklidí sám od sebe. Když myčka domyje, já jsem u toho a potřebuju dělat jinou práci a on je třeba v patře a něco tam dělá, tak ho SLUŠNĚ POŽÁDÁM, aby ji vyklidil. Já mimochodem slušně požádám i děti, aby něco udělaly, a pak jim za to poděkuju, považuju to za základ slušného vychování. Díky tomu už i dvouletá ovládá použití slov Prosím a Děkuji. S doprošováním se to nemá nic společného. Už jsi ten rozdíl pochopila?
Jo, a na dávkách nejsem a nikdy jsem nebyla, ač mám 5 dětí, pracuju i při rodičáku. Koneckonců na manželův příjem se kvůli jeho nemoci nemůžu spoléhat. To jen tak mimochodem, pokud ta narážka na dávky byla na mě.
@lucieevita Tohle nikdo nepochopí, pokud to nežije, já to mám podobné, i když asi ne tak náročné... Manžel má taky pořád práce kolem baráku, malé hospodářství, atd, takže když přijde z práce, dáme spolu kafe a jde makat. Nějak si neumím představit mu říct, aby uklidil nádobí nebo uvařil 😄Tohle může fungovat tam, kde chlap nemá doma žádnou práci, např. kamarád bydlí ve městě v paneláku, tak tam mě to přijde logické, že pomáhá v domácnosti, ale všude to bohužel nejde...
@mandala já také nečekala, že to budu žít 🙈 jako holka z paneláku. Ale co, beru to, jak to přichází 🥰🤭a i kvůli malé jsem šťastná za život na maloměstě se zahradou a zvířátky 😇 což jistě znáš ♥️
@emillyhk no to je právě to, že já mu nechám plný dřez, takže si myčku naplní, zapne, vyklidí... 😂 Plný dřez pozná vždy nejpozději, když uz mu nejde dát pod kohoutek konvice na kafe, kafíi.pije šest denně, takže zo funguje luxusně 😀