Naučí se dítě na nočník, i když stále má plenu?

smallinka
27. říj 2016

Mám dotázek, zda naučím svoje dvojčátka na nočník ikdyž nejsem zastánce tvz. indiánské metody. Pro ty co nevědí, tak je to že jim dáte jen punčochy a kalhotky třeba nebo slipy a necháte je počůrávat se...zkoušela jsem, u nás nefungovalo. Do těch punčoch i konaly velkou potřebu a jelikož to mám nadvakrát opravdu na to jsem nervy neměla. Teď plenku dávám a sundávám po vyspání, po jídle (asi půl hodiny když se zadaří), a tak nárazově....bylo pár dnů, kdy jsme u jedné vychytaly téměř vše krom poledního spaní, druhá teda moc nespolupracuje....ale jsou dny kdy je téměř vše v pleně (mluvím teď hlavně o čůrání, ta velká potřeba to je spíš náhoda, že je tam zrovna dám....). Náš problém je ten, že si samy neřeknou. To je asi to hlavní proč nám to nejde, teď nám byly 2 roky, zkouším to asi měsíc jakože hodně, jinak tak nějak od léta (bylo to jednodušší na dvoře venku bez plen). Buď teda dělám něco špatně, nebo holky k tomu ještě nedozrály. Když se zeptám zda chtějí čůrat tak samozřejmě že nikdy nechtějí a pak je to zachvíli v plence....zkouším je zaujmout na nočníku, máme knížky nebo televizi, jako sednou tam to jo....ne že by to odmítaly....ale plenky máme a nic moc pokroky. Nebo je to cesta na dlouhou trať a pouze s indiánskou metodou to jde hne? Díky

jusinka
27. říj 2016

Dejte jim čas, nehroťte to, plínka jim začne vadit.. Když ne, počkejte na jaro až bude hezky, venku teplo a plínku prostě seberte a už nedejte /jen na spaní. Naše děti to takhle vždy pochopili během cca týdne 🙂.

smallinka
autor
27. říj 2016

@jusinka děkuji....vím no, nemá se to hrotit, ale někdy už na to fakt nemám nervy...trvá to hrozně dlouho.....no musím se nějak uklidnit 🙂 a v kolika letech to bylo?

tulikiss
27. říj 2016

ja ti reknu svou zkusenost, vzdy sem zkusila na den dva sundat plenku a zkousela co bude, pokud se mala pocurala a nevadilo ji to ze je mokra, tak to nemelo cenu. zase sem treba za mesic zkusila znovu, no a tak ve dvou a peti mesicich prisle zlom kdy najednou se pocurala a rvala jako bych ji vrazdila, tak sem ji plenku uz nedala a prvni den des, jak uklizet po pejskovi porad louzicky, druhy den chodila curat na nocnik i 10x za hodinu ale je jedna nehoda a treti den uz chodila uplne normalne co 2-3 hodiny a od te doby se nepocurala ani v noci. proste potrebovala cas.

jusinka
27. říj 2016

@smallinka Mám naštěstí letní děti, takže vždy v necelých dvou letech u holky i kluka, to je fakt.. Teď, ten nejmladší je květnový, tak uvidíme, jak nám to na jaře půjde 😀.. Ale fakt bych to nehrotila.. Navíc nejsem zastáncem skákání kolem dítěte s otázkama na čůraní a kakání a vytírání louží stále dokola bych taky nedela 🙂

celaskon87
27. říj 2016

Mám syna, kterému budou 2 roky za 2 týdny. Nechala jsem ho několikrát bez plenky, vždy se počůral a jednou pokakal do tepláčků a bylo mu to šumák. Na nočníku sedí ochotně, ale často prostě nic neudělá. Dvojčata sice nemám, ale mám ještě další 8 měsíční dítě a je to náročné věnovat se jen vyměšovacím potřebám toho staršího. Takže snažím se připomínat, obzvlášť, když se pokaká, tak za mnou přijde, že to mám v plínce a že chce přebalit. Teoreticky to má zmáknuté, čekám na to, kdy mu to docvakne. Každý se to dřív nebo později naučí 🙂

smallinka
autor
27. říj 2016

@tulikiss 😀 řvala jak kdybyste ji vraždila, to znám 😀 ale tak to je dobré...no včera jsem zkusila po dlouhé době punčošky a kalhotky, počůrala se....tak jsem jí řekla, at mi příště řekne a řekla mi, ale až když se počůrala...do pleny, ale i tak řekla že něco se stalo aspon....zkusím to asi tak, že dám pouze té jedné punčošky...protože je v tomto šikovnější....a uvidíme no...protože hlídat obě a ptám se pořád dokolečka jako blázen 🙂 to se mi taky nechce....je to na palici 🙂 a děti navíc vždy řeknou NE. děkuji moc za vaši zkušenost...

mikilenka
27. říj 2016

Ahoj, já mám jednovaječná dvojčata kluky - 2 roky a 3 měsíce. Každý z nich to má trošku jinak s nočníkem. Jeden z nich pochopil nočník už ve 2 letech, začal do něj čůrat ve stoje, hned také ve stoje do záchodu. Venku v létě to bylo nejlepší. Druhý začal až teď před 14 dny. Ten zase sedí na nočníku a dokonce to od něj pochytil i bráška, takže už sedí oba dva - většinou spolu. Každý k tomu dozrál jindy. Když se nám stalo, že se počůrali, vysvětlovala jsem proč to tak je, jak by to bylo lepší...chtělo to čas. Taky nejsem zastáncem toho, aby je to studilo a bylo nepříjemné. Dělala jsem to tak, že jsem je nechala doma jen v tričku a oni sami chodili na nočník když chtěli. Myslím, že byl problém v tom vyslíkání. Sice jsem 14 dní u každého lítala s hadrou, ale naučili se to sami. Ten svěrač prostě trénovali. Chce to klid, také se jich ptát, jestli už chtějí nebo jestli ještě ne.
U nás vůbec nezabíralo dávat je dříve na nočník. Museli chtít sami.
Teď třeba učím toho druhého být i venku bez pleny. Domlouváme se. Buď mi řekne, že to bude trénovat nebo si řekne o plenu. Pro nás je důležitý ten klid a také pochopení.
Beru to i z té stránky, že když se chci něčemu naučit já, taky nemůžu jen neustále na 100 pr., někdy se mi chce něco trénovat, jindy ne.
Taky nedávám dětem najevo zklamání, když se počůrají, což už se moc neděje. Spíš je podporuju, že to zvládnou. A v klidu chodíme na nočník. Už jim ani nemusím říkat, řeknou si sami.
Přeji hodně trpělivosti. Snad to budete mít s holkama jako já s klukama a budou si navzájem pomáhat. Připadá mi, že kdyby druhý chlapeček neměl ten vzor v bráškovi, dodnes je s plenkami.

japona
27. říj 2016

U nad výuka probiha v těchto fazich
1) pochopi, na co je nočník
2) naučí se říkat, že má mokro v kalhotách (při sebrání plenky)
3) naučí se říct dřív, než je mokro🙂
4) přinese si nočník samo

Nemělo smysl řešit nočník, když diteti je jedno, že má mokre oblečení, když si to zatím neuvědomuje..

smallinka
autor
27. říj 2016

@mikilenka Děkuji za názor. Urcite je to lepší v klidu..to vím že jsou i výsledky.....jak jste prosim vysvetlovala 2 letemu diteti proc se pocuralo? Děkuji

smallinka
autor
27. říj 2016

@japona zajimave. ..my jsme teda zatím u prvního bodu. Jak u vás probiha naučit říct že je mokro v plence? Děkuji

japona
27. říj 2016

@smallinka Nijak, jednoho dne dítě přišlo a volalo: "voda" (ať už melo plenku nebo bez ni) - uvědomilo si (zpetne🙂). Pak si to uvedomovalo dopředu a to byl čas sebrat plenku..

smallinka
autor
27. říj 2016

@mikilenka je pravda ze jednou běhaly bez plenky....nastala totiž situace že obě zacly tlačit bobo. ..tak Já rychle zeslict a obě na nočník. Jedna sedi v kuse i 15 minut a druha se zvedá a beha a zase sedá a tak pořád dokola dokud nejde opravdu do tuhého 😀 no tak ta první vykonala bobo a jak jsem šla s bobo vyhodit do záchodu ta druha i když předtím pobíhala naha tak si ve spravny okamžik sedla a bylo taky bobo. ...to bylo radosti 🙂 tak možná že jim opravdu braní to oblečení nebo plena sednout na ten nočník. ...taky Mé přijde divne ze se musí vycurat zrovna když je tam posadime 🙂 v lete je to fajn ale ten je nemůžu nechat celý den běhat nahý. Tak jedině po tom jídle. ..třeba

smallinka
autor
27. říj 2016

@japona ale asi to ze začátku nerikalo porad nebo jo? Včera mi Taky oznámila ze je pocurana snad poprvé 😉 ale dnes byla 2 totalne pocurana a nic ☹ ono jak je chladno tak ucuravaji vic

japona
27. říj 2016

@smallinka No vidíte, jste na dobre cestě - dítě si začíná uvědomovat, že se vycuralo🙂 Vyhráno budete mit, až si to začne uvědomovat o deset sekund driv🙂)

smallinka
autor
27. říj 2016

@japona Děkuji 🙂

kackakastanka
27. říj 2016

hezky den, syna jsem to naucila behem tri dnu a aplikovala jsem specialni tridenni metodu, popis je tedy v anglictine, pokud by vam to nevadilo, v principu jde o to, ze pred tim by se deti nemely ucit jinou metodou, aby nemely popletene hlavicky, tedy mely by byt v plenkach alespon mesic bez uceni a potom se da metoda aplikovat. Nejdrive ve 23 mesicich veku, nejpozdeji idealne do dvou a pul let, potom uz to tak dobre nefunguje. Neverila jsem tomu, ale jsme od dvou let a mesice bez plenek a trvalo to tri dny!!! Nehody nedela. Krasne si rika, cele je to zalozene na tom, ze ho naucite si rikat a neptate se stokrat za den, zda chce, sam si to hlida. Opravdu to funguje, ale musite presne dodrzet ten postup na tri dny. Pripadne napiste, popisu lepe.

smallinka
autor
27. říj 2016

@kackakastanka tak ráda uvítám jakoukoliv radu, napište. Jinak když tak o tom přemýšlím, mam to specifictejsi v tom, že jsou dvě. Mají jedna druhou, mají svoji řeč, a nepotřebují se mnou tolik komunikovat tak jako jedináček s mámou. Tak když chci aby šla na nočník radši utíká za ségrou ta dělá urcite něco zajímavějšího než nočník.

kackakastanka
27. říj 2016

toho bych se nebala, udelate to ritualne pro obe naraz, bude to pro vas narocnejsi, protoze budete muset venovat totalni pozornost behem tech tri dnu obema, ale na to jste zvykla, tak verim, ze to date... pokud chcete, mohu vam poslat cely ten navod v anglictine na vas email, ale nemohu ho tady vyvesit, je chranen autorskymi pravy a predavat se muze pouze individualne pratelum, ci kamaradkam, vekove vase holcicky vyhovuji tedy vice nez 23 mesicu a mene nez dva a pul roku?

smallinka
autor
27. říj 2016

@kackakastanka ano máme téměř 25 měsíců

smallinka
autor
27. říj 2016

@kackakastanka to mě uplne napínate jsem hrozně zvědavá 🙂 pisnite do zprávy prosim

tiena
27. říj 2016

Mam dvě děvčátka a ta první byla zcela bez plen v roce a ta druhá v roce a třech měsících. Každá to ale měla jinak. Prvé vyloženě vadilo už od úplně nejútlejšího věku být v mokrém/látkovala jsem/ a jakmile vykonala potřebu dala jasně najevo, že v tomhle teda nebude. Asi kolem osmého měsíce jsem ji začala posazovat aktivně na nočník a když se vyčůrala tak jsem ji pochválila, zatleskaly jsme si, a ukázala jsem jí, že bude zase v suché pleně. Sama si tak po pár dnech začala říkat/=ukazovat/těsně před potřebou/ pro urychlení jsem jí přestala dávat pleny-sem tam byla nehoda, když jsem nebyla dostatečně rychlá/. A ta mladší to pak od té starší odkoukala. Trvalo jí to o něco déle. Do roku, než začala být schopná identifikovat, že se něco stalo. A pak další tři, než si dokázala sama říct dřív, než se stalo. Za nehody jsem nikdy nekárala. Jen pozitivně motivovala.

kackakastanka
27. říj 2016

uz jsem vam napsala, delala jsem to poprve, nejsem tu moc komunikacne aktivni, tak jsem hned nevedela, jak na to 🙂

killi
27. říj 2016

@smallinka obě děti jsem učila na nočník stejnou metodou v 18m. Nocnik jsme měli cca měsic před tím nachystaný a občas jsem do něj dala panenku nebo plyšaka a pochválila, jak krasně sedí na nočníku a čůrá. Nebyl žadny náznak, že by na to byly připravené. Prostě jsem jednoho dne vzala pleny a už ji je přes den nedala. Bylo to na začátku léta u obou, takže běhaly nahé nebo v kalhotkách. Pevních pár dní bylo ma nervy, čůrala všude kde se dalo, stejně i s kakaním. Ale ja nepovolila. Základ je nekomentovat, nenadávat, jen opakovat, když se stane nehoda, že se čůrá a kaka do nočníku. Pak nastal zlom a malá si uvědomila, že tu plenu prostě nedostane a začala chodit na nočnik cca po 6, 7 dnech. V te době nemluvila, takže bud šla sama nebo si ukazovala. O 2m později byla bez plen i v noci. Starší dcera měla pleny v noci do cca dvou let. Myslím si, že dítě v roce a půl už ví, co se po něm chce a je na to připravené. Jen musí mít maminka tu trpělivost ho to naučit. Že musí ditě mluvit- nemusí. Moje ml. dcera nemluvila dlouho a krásně si ukazovala, že chce čůrat. Dříve to maminky zvládali i v roce a šlo to.

jijanka
27. říj 2016

@kackakastanka Prosím pošlete mi také tu metodu. Děkuji.

valkyra222
27. říj 2016

Taky poprosím metodu @kackakastanka veronika22289@seznam.cz

mikilenka
27. říj 2016

@smallinka Vysvětlovala jsem klukům i při pití, že voda teče do bříška a když je jí tam hodně, tak se vyčůráme. Potom jsem je učila, že když cítí, že mají hodně vody v bříšku, řeknou si a pomůžu jim. K tomuto řešení jsme vlastně přišli společně, protože kluci pěkně mluví už ve větách a dokážou vyjádřit, co si myslí a co potřebují. Řekli mi, že už jim to nemusím připomínat a že si řeknou sami. Každý to říká jinak 🙂 Hodně se domlouváme.
Třeba po koupání jsem jim na jejich bříškách ukázala, jak asi ta voda v břiše teče. U dvojčat je výhoda, že to vidí navzájem na sobě.
Ještě mě napadá, že jsem jim vysvětlovala, že dospělí nemají plínku. Třeba jsme jeli autobusem, dívali jsme se kdo tam jede a říkali si kdo má a kdo nemá plínku, že se jde domů vyčůrat, že větší děti už umí i do záchodu. Asi to někomu připadá hloupé, ale oni si potřebovali ujasnit jak to mají ostatní 🙂
Jak se naučili vnímat tu potřebu, učila jsem je vyčůrat se, ikdyž se jim zrovna nechce. Nejlepší je na to auto. Vyčůráme se, protože pojedeme dlouho a ty můžeš usnout a potom by ses mohl počůrat a mít mokrou sedačku, museli bychom se vrátit domů...
prostě pravdu jak to je. V klidu a dohodou.
Co se týče toho nechat děti doma napůl nahé...zkuste odhadnout kdy nejvíce čůrají, třeba po tom jídle nebo když už dlouho nečůrali a vyslečte je. Důležité je nechat nočník stále na jednom místě. Stalo se nám, že manžel nočník přesunul a už byla nehoda, protože syn nemohl nočník najít. Je dobré mít nočník v každé místnosti, kde býváte během dne. Děti jsou pak klidnější, že nemusejí nikam utíkat a že to nestihnou.
Snad Vám to trošku pomůže. Já si myslím, že každá maminka si najde svůj systém, protože každé dítě je jiné. Záleží na vás, jak spolu komunikujete, jak řešíte i jiné věci. Podle mě to chce řešit stejně jako jiné nové věci. Novou hračku taky nejdříve ukážeme, seznámíme se s ní a časem se naučíme i ovládat.
Přeji hodně úspěchů.

baris
27. říj 2016

@smallinka u první dcera mi dozrála chodit sama na nočník až ve 3 letech (pro ostatní maminky, které se rozčileně nadechují, že je to strááášně pozdě - dcera si od 10měsíců sama způsobovala zácpu, takže jen pohled na nočník, WC, kytku venku ... jí způsobovaly panické záchvaty). Když oslavila 3 narozeniny, sundala si plínku, oblékla kalhotky 😀

Mladší - po vzoru starší se bála nočníků, WC... ale po oslavě 2. narozenin si sundala plínku a oblékla kalhoty a opět mi učení odpadlo 😀 . Moje sestra svoje dcery nechala sedět od půl roku málem hodinu na nočníků, převlékala a stejně to pochopily až okolo 2,5let.

Podle mě do toho děti musí dozrát. Mokrým oblečením to taky neurychlím.

katiex
27. říj 2016

@kackakastanka mohla bych taky poprosit o ten návod?

majus6
27. říj 2016

@smallinka Jestli jsi to zkousela a nejde, tak se tim netrap, udelej pokus a kdyz to nejde, tak to odloz aspon na 14 dni. Starsi byla na plenach do 2,5 a mladsi je zrusila 2 mesice pred druhyma narozeninama (krome spani teda) - aktivne jsem to nevnucovala ani jedne, ukazala jsem nocnik, posadila a mladsi ho proste zacala pouzivat (ani jsem to po zkusenostech se starsi necekala). Starsi si tenkret nechtela ani sednout, rev, bojkot, do nocniku si davala akorat hracky, tak jsem pockala. Vsak do 3 let to holky zvladnou, leto to jisti 🙂. Jinak kamoska davala kakat holcicku na zachod, kdyz byla pulrocni, nase starsi jeste kadila do pliny a oni na horach vitezne, ze jim pulrocni nepokadi zadny pliny a dneska? Moje ani ne dvouleta je bez plin a jejich ma 2 roky a 4 mesice a pliny ma porad, takze bych rekla ze ten aktivni pristup to nezaruci, kazdy dite dozrava jindy a muze se to hooodne lisit (viz u tech mych dvou rozdil 8 mesicu).

hafika
28. říj 2016

Hele, já ti rozumím, se dvěma je to dost náročné. Třeba moje dvojčátka chápala co je to čůrat (říkali jsme udělat "cík") snad od půl roku. Praktikovali jsme něco jako odlehčenou BKM - měla dost problémy s kakáním do plenky, tak jsem je musela držet v klubíčku nad nočníkem, pak kalaly denně a bez problémů. V roce se dokázaly posadit na nočník a když aspoň trošku potřebovaly a řeklo se jim cík, tak se vyčůraly. V létě, v 15 m, byly chvilku bez plen (sundávaly si je samy), v polovině případů chodily opravdu na nočník. Bohužel v druhé polovině čůraly různě po podlaze a rozmatlávaly to ručičkama. Jednu to začalo vážně bavit a snad učůrávala i schválně. Takže po 14 dnech jsem povinně zavedla opět plíny.

Jinak jednu dcerku jsem naučila v 20 m postupným vysazováním na nočník, vychytáváním, kdy by tak mohla čůrat a dobrý. Měla problémy s ledvinami a bylo potřeba kontrolovat, kolik čůrá, takže jsem si nemohla dovolit mít ji bez plen. Zároveň ale byly potřeba vzorky moči a chtěla jsem se vyhnout lepení pytlíků, ze kterého měla časem trauma. Nejdřív zvládala jen vyčůrat se do nočníku po probuzení, postupně se přidalo další a po 4 měsících jsme dokonce zvládly celodenní sběr moči. Sice jí poměrně dlouho zůstala plenka na kakání, ale říkala si o ni sama. Takže metoda. o které píšeš může fungovat. Ale nemusí. Při učení dcerky na nočník jsem její dvojče neřešila, nebyla na to síla. Druhá odolávala opravdu dlouho. Nakonec nezbylo než oběma dvěma úplně sebrat plínky ve 2,5 letech, po dvou dnech přestala čůrat každou chvíli (to jsem ji převlékala snad 12x denně, vůbec se nedalo vychytat, kdy bude čůrat) a když jsem ji každou hodinku, hodinku a půl dala na nočníček, zůstávala pěkně suchá. Ale trvalo snad tři týdny než si začala říkat sama. Ještě další dva měsíce ale měla jednu dvě nehody denně, protože nechtěla do nočníku kakat.

Přijde mi, že tvoje dvojčata jsou ještě malá, tak bych zkoušela zatím s plenkami a uvidíš. Píšeš, že jedna holčička je šikovnější, tak bych se soustředila na ni a druhou doklepla později. Mě tenhle systém docela pomohl. A v létě je můžeš nechat běhat bez plen, třeba jen v kalhotkách, je to jednodušší, nemusí se toho tolik prát, prádlo lépe schne...