Nechat spát samotnou a vyřvat?

21. říj 2021

Dobrý večer holky, už nevím co dělat, malá od malá (1r) spí na prsu a u šumu se mnou v posteli, ale čím je větší, tím se to prodlužuje to uspávání a je i těžší, už jsem z ní hotová. Prsa si cucne, pak otočí hlavu a třeba 2 hodiny ji uspávám a ona nic, opravdu na palici. A to třeba 4 hodiny je vzhůru, prostě nespavec. Uvažuji, zda ji prostě nedám do postýlky a ať si usne sama - “sama”..ale nejsem zastánce toho ji nechat vyřvat.. jen nevím jak prostě už ji dát spát. Dudák nechce od mala, když jsem u ní u postýlky v posteli, povídám jí a hladím, tak nic, sedá si a chce si hrát, takže prostě vůbec nevím jaký jiný způsob na to.. poradíte mi prosím?
Děkuji

95newmommy2020
21. říj 2021

Nenechávla bych. Stejně bys na to neměla srdce. To je hrozná metoda. Ale zkusila bych třeba nahradit tatínkem. Nakojit a nechat s taťkou. A nebo dávat spát později, třeba ještě není unavená ?

martt
21. říj 2021

U nás zafungovalo pustit mluvenou pohádku na rádiu lehnout si vedle syna do postele a dělat, že jdu také spát. Ze začátku měl tendenci mi dloubat do očí nebo si sednout a brebentil si sám. Ale když viděl, že nijak nereaguji tak po nějaké době si lehnul a usnul. A to mám nespavce doma oba dva a fungovalo to u obou.

vikinkav
21. říj 2021

Jak pisi holky, lehnout s ni a delat ze spis taky. Skvela vec jsou bezdratovy sluchatka a do nich si pustit treba audioknihu, podcast a relaxovat, cekat az usne 😊 kdyz mi nedovoli deti neco poslouchat a rusi me, zkousim treba v tichu meditovat, dychat do bricha, nebo se nenapadne protahuju 😄

maaaadlaaaaa
21. říj 2021

Zkusila bych dát spát o něco později. Nakojit, přečíst pohádku a lehnout si vedle.

eithelwing
21. říj 2021

A je opravdu unavená? Syn usíná u kojení, je mu přes rok. Většinou do 30 minut usne. Budí se hodně, ale pokud usínání trvá večer, tak je to většinou tím, že si někde odpoledne zdříml.
Jak má dcera denní spanek? Co děláte před spaním?

Pokud kojení neuspava, nemohl by zkusit uspat tatínek? Dceru totiž naopak kojení nabudilo...

cherie24
21. říj 2021

Taky stále uspávám. Běžné uspávání trvalo tak hodinu a půl. Pod hodinu to nikdy nešlo. A bylo úplně jedno, jestli jsem jí uspávala v 7 nebo v 11. Prostě celovečerní zábava. Zlepšilo se to kolem 2. roku, teď pustíme 2 díly krtečka, pomazlíme se, obejmeme se a takhle usne v objetí. Je to takové naše večerní intimčo a už se na to uspávání i těším ne jen kvůli tomu, že je pak klid 😁 Ale byla jsem z toho taky na palici. Občas jsem už fakt chytala nerva z ní. Když pak byla starší, cca od roku a půl, tak jsem musela i odcházet a nechat jí pár minutek brečet, aby se uklidnila, konečně nechala kravin a skákání mi po hlavě a pak usnula. Ale to až když víc chápala a byla schopná pochopit výhrůžku, ať už si konečně lehne nebo odejdu.

malenka3
21. říj 2021

Je malá. Máš několik možností, jak se vyvarovat drastickému nechat vyřvat. Odstavit a ona se přeorientuje na jiné uspávání (teď to mám za sebou s dvouletou, musím uspávat v náručí v posteli). Vychytat lépe usínání. Pokud vydrží tak dlouho, není dost unavená. Dávej spát později podle ní a ne podle hodin. Pokud je viditelně unavená, dávej dřív, máš ji už přetaženou. Může to být taky období, které za pár dnů, týdnů skončí. My měli s oběma dětmi zase noční rodea, několik týdnů kolem druhé v noci dvě až tři hodiny nespaní. Taky to přešlo.
Zkus se zaměřit na tu dobu, kdy uspáváš. Nenechávej ji vyřvat, akorát docílíš její rezignace, ne toho, že se naučí spinkat sama, když tě potřebuje.

malenka3
21. říj 2021

Pak mě taky ještě napadá - jak vypadá denní spánek? Je už jeden? Pokud ne, to může být problém. Nespí moc dlouho? Jak vypadá večer před uspáváním? Dívá se na televizi, pohádky? Vana? Jsou věci, které některé děti nabudí (u nás třeba ta vana).

autor
21. říj 2021

@malenka3 Holky, vše jsem pročetla a moc děkuji za rady a typy, dám na vás a zkusím to. 👍🏻🙂
Co se týče pár věcí:
1. Otce nemáme, jsme samy dvě, tudíž toto vyloučené.
2. Spánek od rána je takový, že ona většinou po 3 (někdy už dříve) je unavená a vytuhne, takže to vypadá třeba takto: v 8 vzhůru - v 11 uspat a spí třeba do 12, pak je vzhůru do 16 a spí třeba do 17 a od 17 je vzhůru a uspávám v 20/21 hod ale odpo mi usne hned, třeba do těch 20 min, ale k večeru poslední týden bojujeme a to jsme nikdy s tím problém neměly.. pak má naopak dny, kdy mi spí za den 2x po 20 min a večer to vypadá stejně, opravdu až teď poslední týden to takto je na prd..
3. Koupeme se, takže je opravdu dost možné, že dělám v tomto chybu, máme vanu, ale jak říkám nikdy problém nebyl 😔
4. Ještě mě napadlo, ona je poslední týden moc protivná, furt kňourá a brečí a dnes jsem ji prostě lupla paralen na noc, aby se vyspala a hned do hodiny, byla strašně veselá a nejhodnejsi dítě, tak si říkám, zda ji něco netrápí 🙄
Dásně bílé nemá zatím a teploty také ne, ale chce jen kojit a ostatní jídlo fluše i presnidavky, tak ji asi třeba fakt něco trápí.. ale ty večery teď dávají strašně zabrat 😭

malenka3
21. říj 2021

Nečekej, že když to fungovalo doteď, musí to tak být napořád. Mám dvě děti a u obou jsem měla tříměsíční periody, na něco si člověk zvykl a ejhle, za tři měsíce vše jinak.
U vás to může být leccos. Dva spánky denně znamenají, že nemusí být na dobu spaní fakt unavená. Pokud ty dva fakt potřebuje, posuň večerku.
Pokud máš pocit, že jí něco trápí, klidně to teď můžou být ty zuby. Pokud normálně jí a teď s tím dělá takový cavyky, je to nasnadě. A v puse to poznat nemusíš. Moje obě děti nejvíc trpěly, když šel zub kostí (což bylo cca měsíc až dva před proříznutím dásní), takže žádné náznaky v puse. U starší jsem to poznala jen podle rudých tváří, u mladší někdy ručičkami v puse a někdy jen hádám, protože další projevy nemá.
Držím palce, ať si to brzy sedne. Dost možná už se nevrátíte zpět, ale najdete jiný způsob uspávání nebo jiný režim. Tak ať tě to moc netrápí, bude líp 🍀

autor
21. říj 2021

@malenka3 Strašně moc děkuji jsi zlatá!❤️

lenerka1
21. říj 2021

To skoro vypadá jako že není unavená nebo už je přetažená a "spustila rezervu" (což u nás znamenalo neuspávat další 2 hodiny) nebo ji něco zlobí. Když se malý začal cca v tomhle věku sápat z nosítka, přestali jsme uspávat, prostě jsem si s mužem sedli na gauč, zapli seriál v telce (případně četli knížku) a malého nechali hrát si okolo, jediná podmínka pro něj, že si musí hrát sám, protože my už odpočíváme. Až se mu chtělo spát, vlezl si sám k nám na gauč, cucnul si mlíka a do 2 minut spal. Teď je mu 5 a sám si dokáže říct, že je unavený a chce přečíst v posteli pohádku na spaní. Takže opravdu bude líp 😉

autor
21. říj 2021

@lenerka1 asi je to opravdu možné.. uvidíme, co z toho vznikne. Moc děkuji ❤️

skarma007
22. říj 2021

Mám třítýdenní miminko a pokud spi cely den, tak večer je vzhuru tak 6h min. A nezabere žádná uspavaci metoda. Největší chyba třeba u nás je, pokud je vyspana a dam ji do kocarku, ze pujdeme ven, neno do vajicka a s autem nekam jedu. Pac tam spi... A to ji přehodi jeji rytmus a pak mi vecer absolutně neusne. Rekord mela 9h...takze se snazim, jak se vzbudí, nechat to na ni. Pokud chce spát, do hodiny od kojení mi usne,pokud ne, tak prostě neusne a nezabere nic...

nagojka
22. říj 2021

Taky sem neco podobneho resila ale s mesicnim miminkem...od zacatku sem se snazila najit pravidelnej rezim aby se prcek nejdele v sedum koupal,do osmy byl najedeny a co nejdriv spat...bohuzel to neslo protoze pres den mel svuj rezim a ja podle sebe sem ho na to koupani musela budit.takze dam priklad on se najedl v pet v pul sesty usnul,ja ho v sedum vzbudila na koupani to bylo dobry a znova sem mu nutila jidlo(coz samozrejme nechtel za tak kratkou dobu a ja byla psycho ze nechce jist nebo se pozvracel protoze byl prejedeny) a pak sem se se ho snazila uspat..marne...3 hodiny v kuse hystericky brecel az se zalykal,ja brecela s nim.houpala sem chovala..nic...chvilku mi trvalo nez sem na to prisla ale pak sem se na vsechno vykaslala a prizpusobila sem se ja jemu takze sme cele leto chodili koupat v pul devaty v devet,v pul desaty dostal najist a do deseti sam od sebe v postylce usnul🤷bylo leto takze mi to nevadilo...ted v zime se srovnal zase sam takze v pul sedme koupacka,v sedum jidlo s do pul osme spi...Takze ja zadnou velkou radu nemam pac sem prvorodicka a synkovi budou tri mesice,ale chtela sem tim rict,ze pokud uspavani nejde tak se na to zkus vyprdnout a nech at jde spat kdy bude chtit ona...az bude unavena tak to poznas...protoze pokud se ji spat nechce a neco se zmenilo stejne s tim nic neudelas..🤷dtzim palce at je to jen prechodne obdobi a brzo to prejde🍀

hermanka88
22. říj 2021

@maaaadlaaaaa roční dítě poslouchá pohádku,když čteš? Jako já se ptám jenom, mám totiž 15 m dcerku a usínání a celkově spaní je docela tragédie od narození a nějak zásadně se to nelepší. Tak se ptám,to není nějaké rejpání,ať to tak nebereš! Já si si nedokážu představit ,že by vydržela aspoň 2 minuty 🤣🤣V noci se třeba vzbudí a nespí 2 hodiny. A můžeš s ní spát v posteli,už jsme zkusili i to vyřvání, nebylo to k ničemu a stejně jsem to vydržela asi 15 minut a šla tam..

malenka3
22. říj 2021

@hermanka88 😂 pohádku nedává ani moje dvouletá 😂

merope
22. říj 2021

@malenka3 Jéééé a já si říkala, jak jsem hrozná matka, že dítěti nečtu pohádky. Četla jsem, dokud nevylezl sám z postýlky a když jsem měla knížku já a byla mimo jeho dosah. Pokud na knížku může, nesnáší, když (si) čtu, prostě chce být on ten aktivní.

Jinak k tazatelce - píšeš, že ji v 11 uspáváš, co jí to zkusit posunout na jeden spánek denně? Tuším právě kolem roku to byl šílený boj, protože malý potřeboval tak 3 "denní" spánky za 2 dny a různě se mu to šoupalo. Jinak se na to podívej, jak to má - 3 hodiny vzhůru, hodina spí, 4 hodiny vzhůru, hodina spí - a pak ji zkoušíš uspat po 3-4 hodinách a ona by chtěla po 5-6. Když mi malý vstával z odpoledního spánku mezi 5-6 večer, tak ho před desátou do postele nenarvu.

Ještě je hezký článek o potřebě spánku dětí - https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/kolik... - tam je kolik hodin je potřeba. Já se do toho dívám, když mám pocit, že mi malý nějak málo spí. Spočítám denní hodiny a zpravidla uvidím, že pod dojmem babiček (kterým ale děti vstávaly tak v 6) dávám spát prostě brzo.

autor
22. říj 2021

@merope Dnes se na to vrhnu🤩

ejmate
22. říj 2021

Ahoj, já bych změnila ten denní spánek. Pokud spí do 17 hod, tak to se nedivím, že neusne. Já jsem po roce dcery zavedla už jen odpolední spaní přes den. Chodila po obědě kolem 11-12 spát a spala tak 3 hodiny. Večer odpadla u prsa kolem 19-20 hod 👍
Ale musíš vyzkoušet, jestli už ji to jedno spaní bude stačit nebo ne 🤷🏿‍♀️

paturik
22. říj 2021

Proč děti si máte užívat já kojila dvě děti jedno 2 a půl roku druhé taky.. spávali semnou neřešila sem jak dlouho pije prostě jsme leželi a pila usnuli jsme spolu večer kdy chtěla pila... prsa sem měla celou noc venku 🤣 dceru sem přestala kojit jak už měla rozum že dne na den... Pak sem ji koupila postel povlečení s její oblíbenou pohádkou a spí sama od té doby ❤️✋

mydlova
22. říj 2021

Odpolední spaní má blbě nastavené. Buď ji už nedávej odpoledne spát. Nebo ji nech spát maximálně do 15h. A obléknout a vzít ji ven na procházku. Ale ne že se bude celou dobu vozit, vem ji odrážedlo, dej do písku, na dětské hřiště. Uvidíš jak bude večer spinkat 🙂

me_druhe_ja
22. říj 2021

@malenka3 taky pohádka nebaví. 😀 a to bych mu tak ráda četla. 😀 on knížky miluje, ale sám si je prohlížet a ukazovat na obrázky, a já mu musím říkat, co to je. Vydrží maximálně dva verše básničky. 😀

me_druhe_ja
22. říj 2021

@paturik pro mě je kojení a společný spaní za trest třeba. Každej to má jinak no, užívám si děti jinak než přilepený celou noc na me. 😀

eviicka
22. říj 2021

Také uspávám u prsu (už druhé dítě), pokud mi neusne do 20 minut, či se pouští, tak to u nás znamená, že není dost unavený. Rozsvítím nechám ho si hrát a zkouším tak za půl hodiny. Obě děti mi od roku spaly jednou denně, polední spánek max. do 15 aby mi pak kolem deváté usnuly (ale já mám oba málospavé).

Takže za mě zkusit upravit denní spaní nebo dávat spát později. Ono se to spaní ještě bude hodně měnit. Plus trpělivost, teď je věk, kdy začínají růst stoličky a špičáky a to je často trápí.

malenka3
22. říj 2021

@paturik já teda nedokázala nikdy spát v noci u kojení, každou hodinu být vzhůru a čekat, až se malá dokojí, nechat se pořád okopávat a bouchat do hlavy, to fakt není spánek, který bych si představovala. Vydržela jsem to dva roky. Teď mě sice okopává dál, ale aspoň po odstavení spí celou noc 🙏

maaaadlaaaaa
22. říj 2021

@hermanka88 Jasně, že z toho nemá rozum. Leží a kouká na mě jak držím knížku a něco říkám. Já jsem ji četla snad už od porodu klidným monotoním hlasem, tak je asi zvyklá a stále ji fascinuje mě u toho sledovat. Hypnotizuje ústa, když ji nebavím hraje si v plyšákem, ale je relativně v klidu. Není to pořád. 😄

merope
22. říj 2021

@me_druhe_ja U nás i čtyři - když si tu básničku přečtu a dorecituji poté, co mi otočí stránku 😀.

jipe
22. říj 2021

já taky hlasuju za jeden denní spánek po o. Večer není unavená, když vstává v 17hod. Ze ačátku asi budeš muset dát dřív oběd, at u toho neusne, ale to se za chvíli srovná. po spaní po o stihnete jít ještě ven i ted v zimě,to se unaví a večer to bude lepší

michaela666
22. říj 2021

Já před večerním spánkem dceři čtu nebo vyprávím od narození. Někdy pohádky, články, recepty,.. Kdybych jí četla zákoník práce usne do 15 minut taky, hlavně když u toho leží nalepená na mě a škrabkám jí záda. 😃