Neočkované kočky jsou v kontaktu s dítětem. Vadí to?

innes
6. srp 2011

Ahoj holky, zajímal by mě váš názor na odčervování a ev. očkování koček, které jsou v kontaktu s malými dětmi. Tchýně má kočky, které občas i tahá ven, neodčervuje je, neočkuje, malé nabízí i jejich hračky. Když jsme po ní chtěla, aby nechala kočky odčervit a oočkovat, když je berou ven, řekla, že to přeháním a že je mají v bytě. Nevidí rozdíl mezi kočkou chovanou v bytě, co nikdy nejde ven a těma jejich. Dost mě to vytáčí, už při prvním těhu chtěla, abych jim o jejich dovolené chodila kočky krmit a čistit jim jejich WC Myslí si, že třeba toxoplasmóza je nemoc, co jsme si vymysleli my "mladý" jen tak z plezíru. Myslíte, že to přeháním? Jak byste se zachovaly? Díky
🙂

estrellita
6. srp 2011

Kocky, ktere chodi ven by mely rozhodne byt ockovane a odcervene. Toxo u nich hrozi, ale prozijou ji jednou a pak uz ne, takze se da testama u vet zjistit, jestli ji uz meli.
Jinak bych trvala na tom odcerveni a ockovani,jinak bych tam male dite nevodila. My mame kocky domaci, ven nechodi a stejne tohle vsechno proste maji. a jako tehotna bych jim WC necistila, u nas doma to dela muz a v tehu me k tomu tuplem nepustil.

jaa
6. srp 2011

myslím,že rozhodně nepřeháníš..Vím,co ta nemoc obnáší a vůbec to není sranda.když jsem se narodila,měla jsem tak vysoké protilátky proti toxoplasmoze,že mamce,coby zdr.sestře řekli,že asi umřu..Díky tomu jsem měla mega žloutenku a tělo nevědělo s čím bojovat dříve.Dali mi 48 hodin na přežití...Pak řekli mamce,že se uvidí,jaké postižení to u mne způsobí..Takže, půl roku hrůzy,co bude následovat.Od různě těžkého postižení mozku,zraku,sluchu,až po úplné ochrnutí celé nervové soustavy...Naštěstí se s tím mé 2800g velké tělíčo vyrovnalo samo.Ala, pobyla jsem si hodně dlouho v nemocnici.Mé dcery mají přísný zákaz na kočky vůbec sahat...Nechci,aby pak zažívaly to,co má mamka..
Takže ,pokud tchýně nedá kočky očkovat a neodčerví je,tak bych tam s malou vůbec nechodila..

sova33
6. srp 2011

Opravdu bych trvala na odčervení a očkování. Najdi si někde nějaký článek, vytiskni ho a dej tchýni přečíst s tím, že pokud by riziko mělo být třeba jen 1:10000, malou tam prostě dávat nebudeš.

eloana
7. srp 2011

Ahoj, take mame doma kocky- jsou odcervene...ockovane zatim nejsou....
Nic mene doma jsme mely kocky vzdy -chodily ven i domu, lovily mysi.... ockovane take nebyly... byt mi doktorka tvrdila, ze pokud mame kocku toxo jsem urcite prodelala.... tak musim rict, ze jsem toxo nikdy neprodelala a to jsem spala s kockama v posteli🙂
V tehotenstvi jsem se moc s kockama nemazlila- pro jistotu
Jinak muj manzel nikdy kocku nemeli a toxoplasmozu prodelal🙂 ma ji ze syroveho masa- je to castejsi nakaza
toxo hrozi samozrejme u kazde kocky.... i domaci pokud ji krmis syrovym masem

lin18
7. srp 2011

Ahoj, my máme kočky venkovní...neočkované, neodčervené. V těhotenství jsem si nechala dělat testy na toxoplasmosu...negativní...a to se s nima mazlím celkem často. Když byl syn hodně malej tak s nima do kontaktu nepřišel...ale spíš proto, že jsem měla strach ze škrábnutí. Teď už je i krmí z ruky, hladí, chová...Myslím, že styk se zvířaty je pro dítě spíš prospěšný, buduje imunitu, je prevencí proti alergiím, působí pozitivně na psychiku. Pokud bych se měla snažit ho všeho uchránit tak bych nemohla ani vyjít z domu....a u kontaktu se zvířaty dle mého jednoznačně převažují pozitiva...

anidomi
7. srp 2011

ahoj,ockovat,odcervovat! Jinak by mela tchyne utrum.. Ja jsem mela kocku jeste davno predtim,nez jsem byla tehu a byla se mnou v byte-mela vsechny ockovani-prece jen kdyz se mi produciruje po byte a spi v posteli,tak se musim chranit.. Ted uz ji nemam,ale postupovala bych stejne.. Ted jen bojujem s chlupama u my mamky,ale proti tomu se ockovat neda-max by jim udelala strojkem letni sestrih 😀

kutcher
7. srp 2011

Tak já číči zrovna moc nemusím, ale ke tchýni bych nevlezla ani za zlatý prase, dokud je veterinárně nezaopatří a pokud by chodila na návštěvu, tak by se nejdřív musela předrhnout antibakteriálním mýdlem, dřív by mi na děcka nešáhla a bobky bych jim teda určitě v těhu nečistila!

luciina
7. srp 2011

Moje tchýně má taky kočku domácí. Jednou za rok jí odčerví, ale neočkuje. Kočka je poděděná po její mamce a nebyla hodná. Nyní je hodná jen na tchýni s tchánem ostatních si nevšímá, ale vždycky, když příjdeme zavře jí do jiného pokoje ať je klid a nemusíme je hlídat. Záchod má taky tam kam se Eliška nedostane a s jejíma hračkama si rozhodně nehraje!!! Takže, doporučuju řekni tchýni ať kočky zastrčí do nějaké místnosti a i jejich wc.

elvira
7. srp 2011

Všeobecně - pokud si kočku - nebo jakékoliv zvíře pořídím - musím se o něj co nejlépe postarat.
Takže - očkovat, odčervovat, pravidelně navštěvovat veterináře. Nechápu lidi - hlavně je to k vidění na vesnici - kteří si pořídí zvíře a nechávají jej tak. Pro tchýni je kočka dodnes podřadné zvíře, než dát několik stovek za kastraci, tak raději koťata topí...
Vysloveně nabízet dítěti hračky kočky nebo psa mi připadá trochu nenormální. Jasně, že i náš malý uvidí hračku naší kočky a chce ji, ale nikdo mu ji nenabízí.
Taky nechápu, jak někteří jedí se zvířaty se stejného talíře - taky "chuťovka" tchýně - zbytky od oběda seškrábla do talíře nebo hrnce a dala vylízat psovi...
Prostě zvíře má svoji misku, já mu nelezu do jeho, ono ať neleze do mojí. 😀
My máme kočku pouze doma, ale i tak je pravidelně u veterináře.
Co se týká čištění kočičího WC v těhotenství - nedělala bych to. Ať si to tchýně o dovolené ošéfuje jinak.
Ať si myslí, co chce, třeba něco o tom, že sis toxoplazmozu vymyslela, ale jde o Tvoje dítě a Tvoje zdraví a její názor Ti může být....ehm ukradený.

dana3262
7. srp 2011

Kocky by se mely urcite pravidelne odcervovat a ockovat. I kdyz jsou v byte a dostanou treba jako pamlsek syrove (nepremrazene) maso, hrozi, ze se nakazi nejakymi parazity. Takze i kdyz ven nechodi. Toxoplasmoza je velmi vzacna a nebezpeci hrozi hlavne ve spojeni kote a 1.trimestr tehotne zeny. Ovsem daleko casteji se objevi treba ze spatne hygieny v kuchyni nebo pri pleti zahonku. S kocicim wc je to tak, ze nakazeny vykal zacne byt nebezpecny az 2-3den, takze kdyz se o toaletu starame denne nemel by byt problem. Ovsem od te chvile, kdy jsem otehotnela to prevzal taky muz. Ani tak jsem to nedelala. Meli jsme v byte 2 kocoury kdyz jsem byla poprve tehotna. Kdyz se maly narodil, zacli mi hrozne vadit. Uz jsem je nehladila (musela bych si jit hned myt ruce), skakali po lince (coz mi do te doby vadilo jen minimalne) a ja je vyhanela, lezli mi za krkem kdyz jsem kojila, lezli do prouteneho kose kdyz tam maly nebyl atd atd. Rozhodli jsme se, ze pujdou k nasim k baraku a budou z nich venkovni kocky. Byl ale unor, tak jsme cekali az se trochu otepli a v kvetnu je tam prevezli. Vidim, ze nasi to ockovani a odcervovani moc nehlidaji, tak se o to starame my. A ted kdyz jsem tehotna a jsme pres leto hodne u nich (i s malym), tak je dokonce odcervujem kazde 2 mesice 1/2 davky (na 2kg kocky). Kdyz vidim jak si posmakujou-tuhle mys, tuhle ptacek, tuhle jesterka, tak myslim, ze je to na miste i pro dobro kocky. Pravidelne ockovani a odcervovani je dle meho nazoru povinost kazdeho majitele psa i kocky.

lucifereeek
7. srp 2011

sama mám doma kočky, ale očkované, neměli by mít žádnou nemoc, protože jsou chované jen v bytě. I tak bych ale určitě hračky od koček nedávala malým dětem a opačně. Důležitá je i hygiena, což u malých dětí jde dost špatně, pořád si dávají něco do pusy, atd. Měla bych strach, že něco můžou dostat, ale pokud tam jezdíte jen na návštěvu, a kočku si párkrát pohladí, řešila bych to pak hned umytím rukou, a bylo by, horší je to pak, pokud tam dítě necháváš s tchýni na dýl 😕 Nákaza toxoplazmozou není zas až tak velká, ale nikdy nevíš, jestli ji zrovna nemá takhle kočka. Většina se jich nakazí, když třeba sežerou nakaženou myš, ptáka, atd. Ale pochopila jsem z tvého textu, že je bere občas ven - přepokládám, že na chvilku pod dozorem a pak zas domů, takže riziko by mělo být minimální neli nulové.

bocinka
7. srp 2011

Když tchýně nechce, tak bych prostě koupila pastu v lékárně, stojí kolem stovky a kočky odčervila sama, myslím, že očkování by potřebovaly taky, ale to odčervení je důležitější kvůli roztočům, myslím, že se vzteklinou asi do styku nepřijdou, když je pustí ven, tak je snad hlídá, ne???
A toxo jsem měla v těhu, není to nic příjemného.... 😠 😠 takže žádný výmysl.... 🙄

muffina82
7. srp 2011

Ja som veterinárna sestra a dlhé roky robím prácu so zvieratami (okrem iného), doma máme hotovú zoo, a mala som pri malých deťoch aj mačky v dočasnej starostlivosti (mačky čo nemali domov boli u nás kým sa našla pre ne rodina), ale všetko prísna karanténa, odčervovanie, očkovanie.
Pre človeka je rizikové ochorenie besnota - tu je zákonná povinnosť očkovať, ostatné choroby proti ktorým sa očkuje nie sú prenosné na človeka. Základom je minimálne besnota.
Toxoplazmoza sa prenáša kontaktom s výkalmi mačiek. Exkrementy staršie ako jedne den od infikovanej mačky sú riziko pri konzumácii, teda ak sa dostane do kontaktu s ručkami do pusy. Čže dôležitá je hygiena a časté čistenie záchodika (btw skor ako pri mačkách v byte je riziko na pieskovisku na detskom ihrisku).
Najnebezpečnejšie sú parazity škrkavky a pásomnice. Tam sa odporúča pokiaľ mačka chodí von, poctivo umývať ruky a dodržiavať hygienu a nedávať rovnaké hračky ja by som k takej mačke dieťa nepustila (mačka si líže zadok, vajíčka - oocysty sú mikroskopické nalepia sa na papuľu a mačka ich môže poobtierať aj na hračky . Škrkavky v tele dieťaťa migrujú nie sú len v tráviacom trakte, ale môže vytvárať cysty na vnútorných orgánoch a mozgu. Veľakrát sa diagnostikuje invázia u dieťa suchým dráždivým kašľom. Pásomnica detto. Jediné čo pomôže je odčervovanie a hygiena.
Potom sú tu ektoparazity - blchy a svrab. Tomu sa pri vonkajších mačkách tiež nedá zabrániť.
Ono so svokrou to bude asi ťažké, ale kombinácia neočkovanej a neodčervovanej mačky a dieťaťa rozhodne nie je vhodná. My sme za 5 rokkov mali doma v prechodnej opatere cez 70 mačiek a nikdy sme nemali problém, ale na druhej strane musím priznať, že preventívna starostlivosť nás stála kopu námahy a peňazí a ruky som mala do krvava vyžraté od Sava.
Ps, proím odignorujte preklepy ráno mi dítko polialo kávesnicu čajom a polka písmenok mi nefunguje tak ako má 🙂

terezt
7. srp 2011

Ja bych to zas tak nehrotila. U babicky taky mame neosetrovane kocky, vyrostli jsme s nima my a ted s nima rostou i moje deti.... Ono na vesnici to mozna opravdu chodi jinak, jak tady nekdo pise.... ale to je o stylu zivota, kocka je na vesnici neco trochu jineho nez domaci mazlicek - ma chytat mysi (fuj, hnusne, ja vim, zvlast kdyz vam tu mys prinese ukazat). Jiste, mohla by byt v idealnim pripade by mela byt odcervena, ockovana apod, ale tech zvirat byva na venkove vic a nekdy se i relativne casto stridaji... Jen pisu pohled z jine strany.... Innes, ja byt tebou, tak minimalizuju kontakt ditete s kockou (pokud je dite hodne male) a rozhodne bych tchyni zakazala davat diteti kocici hracky (to je opravdu trochu moc), ale jinak bych se to proste snazila zkousnout. Ale pohladit kocku, ponosit, to myslim dite neposkodi. Samozrejme dohlidnout na umyti rukou! Co se tyka kocek a tehotenstvi, tak tem neosetrenym bych se teda opravdu vyhybala.

kesurka
7. srp 2011

při zachování základních hygienických podmínek - proč ne 🙂