Nespavost 4měsíčního miminka

nereah
23. únor 2018

Už jsem zoufalá, malé jsou čtyři měsíce a je to tak týden, co má problém s usínáním. Předtím usínala hned, když začala být ospinkaná, dala jsem jí do postýlky s plínkou, chvilku si do ní muchlala obličej a hned spinkala. Teď když je ospalá, položím jí do postýlky a hned hrozný řev, celá zrudne až se z toho nemůže ani nadechnout. I když jí dám k sobě do postele a ležím tam s ní, tak po chvilce to samé. Zkoušela jsem číst pohádky, pouštět ukolébavky, zpívat, hladit... Prostě nic nezabírá, nejde mi jí zklidnit. Jediné co pomůže jí dát do kočárku a jít vozit a nebo chovat a pohupovat s ní.
Když jsem to říkala doktorovi , tak mi jen řekl, že to bývá normalní, že děti už víc vnímají a neumějí úplně vypnout. Ať před spaním děláme klidnější aktivity. (To taky nepomáhá)
Malá je unavená tak za 1,5-2hod, to spinká tak 20-30 minut. Jsem z toho nešťastná, nechci aby si na to zvykla. Měl někdo taky takový problém a pomohlo něco?

gaunerka17
23. únor 2018

@nereah Asi moc nepomuzu,jen pro tve uklidnění...muj prvni kluk nespal nikdy v postylce,vzdy jsem musela uspavat a jezdit i 3x denně s kocarkem(u prvniho ditete to je jeste krasny!).Na noc byl uspavany jen u prsa pri kojeni.Nevim,zda kojis,ale u nas jediny zpusob uspani i druheho kluka krome kocarku,tam tedy usne take.Takze si vlastne mela pekne,ze ti do nedavna spala.Je to opravdu tak,spise deti se spankem nadelaji.Tem co spinkaji hned maji spise stesti,nez ze by umely neco vice.To mam provereno od spousty kamaradek.Takze si uzivej jizdu s kocarkem a na noc opravdu pohupuj v naruci,kdyz tak usne.Nic netrva vecne....muj starsi uz davno usina sam.

joeline
23. únor 2018

Nezoufejte, kolik témat jsem tu já založila, když byl můj malý řvoun a nechtěl usnout... Nikdy tedy neusínal sám, nyní mu bude rok, a byl to tedy očistec, nosila jsem, houpala v náručí, kojila, jezdili jsme s postýlkou, pouštěli mu šum, napevno zavinovali... síla. Myslela jsem, že mě odvezou. I když ani dnes sám neusne, lehám si s ním do postele a kojím ho, když ještě není úplně "hotový", tak po mě chvíli poskakuje, ale pak odpadne 🙂 A spolehlivě usne na manželovi, to si jen položí hlavičku na jeho hrudník a je ticho.. ale u mě to tak nefunguje. Fígl žádný nemám a VÍM, že ani není, zkusili jsme všechno, jen věřte, že to časem bude lepší a klidnější.

makiszek
23. únor 2018

To je karma 😂 ja jsem pořád machrovala jak neznám uspavani, že jen polozim do postýlky a spí a ve 4 měsících se to taky změnilo a musím uspavat v náručí či v kočárku. Výjimečně usne sama. Zkoušela jsi zavinovat?

dadamatysek
23. únor 2018

Taky jsem chtěla poradit pevné zavinutí. Nám hodně pomáhalo. Máme dost neklidné miminko od narození. Snadno se vzbudila. Ted ji před spaním dost vyklidní masáž. A nebo mě napadlo, jestli jí něco není. Naše malá ted měla lehkou angínu. Nesmrkala, nekašlala nic, ale plakala hlavně večer a hlubším hláskem, než obvykle.

nereah
autor
23. únor 2018

@dadamatysek Zavinovat určitě vyzkouším 🙂 Malá trpí ekzémem, tak před spaním taky mažu a masíruju. Nic by jí snad být nemělo žádné jiné změny nepozoruju a teď jsme byli i na čtyřměsíční prohlídce a doktor taky nic neříkal. Ale přišlo mi taky zvláštní, že z ničeho nic takový obrat v usínání 😔

nereah
autor
23. únor 2018

@makiszek Zavinovat vyzkouším ☺ Jen mi přišlo zvláštní, že z ničeho nic takový obrat v usínaní 😔 Snad se to brzy zlepší

bru_cka
23. únor 2018

Nemuze mit hlad? Nam se to u male zaclo stavat (necele 4 mesice).

nereah
autor
23. únor 2018

@gaunerka17 Dneska mi na noc usnula při kojení, ale nejsem s tím moc spokojená, že si neříhla. Na druhou stranu jsem ráda, že spí 😅 Doufám, že se to usínání brzy zlepší

nereah
autor
23. únor 2018

@bru_cka To si nemyslím, přes den mi vydrží čtyři hodiny bez jídla a dělá mi to i po krmení. A je to malej cvalda, narodila se 15.10. a měla 2820g a dnes má 6100g 😃

nereah
autor
23. únor 2018

@joeline Bylo mi zvláštní, že z ničeho nic takový obrat. Tak snad se to brzy zlepší ☺ Člověk byl rád, že přes den stihne něco udělat, když dítě spí a teď si tak maximálně udělám čaj a odpočívám 😂

bru_cka
23. únor 2018

@nereah tak to tim asi nebude. My obcas vecer, kdyz mala ne a ne zabrat dame dokrm (kdyz uz z prsou nic moc netece), mala se doji a usne. Pres den si diky bohu prozatim vystacime s kojenim.

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
dadamatysek
23. únor 2018

@nereah Tak pozor, aby se Ti nezapotila, když trpí na ekzémek. Naše Dášenka se ve spánku potí celkem dost, tak jsme zavinovali do lehounké pleny metr na metr z mušelínové bavlny,aby se nepřehřívala. A zkoušela jsi na ten ekzémek přírodní ovesnou koupel z DMka?? Používá se na různé druhy kožních potíží dokonce při léčbě v lázních.
Nám se zas výrazně změnilo usínání během dne. Měla pravidelný intervaly. A ted je unavená v uplně jiný časy. Furt se vše mění. 🙂

nereah
autor
23. únor 2018

@dadamatysek O té ovesné koupeli už jsem slyšela, ale aby zabrala musí být ve vaničce dlouho. To nám na kožním zatím moc nedoporučila. Máme olejíček do koupele a koupeme obden max 5minut, další den jí pouze otírám houbičkou. A dvakrát denně mažu biodermou, ta je supr, dost se jí to zlepšilo, že už ani kortikoidovou mast skoro nepoužíváme. Nejhorší jsou ty očkování, když se jí to zlepší, naočkují a je to zpátky, takže je to docela boj. Mám plenky z bambusu, takže by se zpotit neměla ☺

dadamatysek
23. únor 2018

No to máš pravdu, píšou tam 20min. Já ji koupila preventivně. Olejíček do koupele je určitě fajn. První syn trpěl na lehčí formu atop.ekzému a pravidelným mazáním a kvalitními oleji do koupele se mu to cca do roka spravilo. Tak vydrž. 🙂 Kortikoidy? Chudinečka, takový driáky.. :( At máte vše včetně spinkání brzy lepší.

maniel
24. únor 2018

Na ten ekzém ještě můžeš u sebe, když kojíš, vyzkoušet protikvasinkovou dietu. Návod by měl být tady na Koníku na Wiki 🙂

kassandra1
24. únor 2018

@nereah Taky jsme několik měsíců měli ukázkové položení do postýlky a usnutí. Cca taky v těch 4 měsících kdy se naučil přetáčet na bříško už bylo usínání problém, jediné kde se mu spalo dobře, je kočárek, houpání, jízda přes práh 🙂 Přece jen tam má méně prostoru na manévrování, tím se taky zklidnil. Tak jsme mu to dopřáli, 5 min. houpání a usnul než hodinové uspávání v postýlce za řevu a nervů nás všech několikrát denně. Později se to sice zlepšilo, že usínal v postýlce, ale když pak se zas naučil stoupat na nohy v postýlce, bylo zas s usínáním problém, tak zas putoval zpátky do kočárku a pohoda jazz.