Nízká porodní hmotnost a pomalý nárůst váhy. Co si o tom myslíte?

kejty2501
12. led 2022

Ahoooj, dcera se narodila s 2550 g a teď v 7 týdnech má teprve 3400 g. Plně kojim, ale přibírá pomalu a pediatricce se to nelíbí a nutí mě přejít na UM. Teď za poslední dva týdny přibrala jen 140 g. Co si o tom myslíte?

denisq
12. led 2022

@kejty2501 Já bych to vůbec nehrotila teda. Syn je od miminka drobný. V rozmezí dvou měsíců mezi kontrolami přibral jen 200g. Plně jsem kojila. Doktorka to zprvu "řešila" ( Nikdy mě nenutila do UM) . Po pár dalších kontrolách už ani neříkala nic. Prospiva a to je hlavní. Přece nejsou všechny děti "tabulkové". V roce měl syn necelých 8.5kg. teď má za tři dny 15 měsíců a má 9kg.

denisq
12. led 2022

@kejty2501 Jinak je hubenoucky, drobnější. Nonstop má něco v puse. Nikdy mi jídlo nebojkotoval a snědl vše plus ještě stále kojim. Starší syn oproti němu byl macatejsi. V roce měl necelých 13kg.

kosi_cek
13. led 2022

Těžko říci, ono se to posuzuje velmi těžce, existují sice tabulky, to ne jedna věc, pak se taky udává, že ty maličké děti by měly nabírat více a ty veliké méně. Jenže, co když to tak není? Mě se např. narodilo velikánské dítě, které nabírá ještě více, takže je úplně mimo tabulky, to je jistě lepší varianta při kojení, protože nezavdává pochybnosti o nedostatku mléka... Každopádně je také jistě nutné zvážit fakt, proč se asi dítě narodilo takto maličké nebo takto veliké, protože jestli je prostě takové, tak nedojde k rychlejšímu nárustu u drobného dítěte, stejně jako u toho mého nedojde k pomalejšímu, je to důležité i pro tebe jako matku, jako jestli víš, že v rodině figuruje někdo od přírody drobnější, tak z toho můžeš čerpat potřebnou jistotu, že je vše o.k. + z projevů miminika, množství pomočených plen, jeho spokojenosti a pokračovat v kojení, co to půjde.

handulkak
13. led 2022

Taky bych neplasila.
Naše prostřední měla 2,5. Nabrala každý týden max 70-80g, chtělo to čas, byla malička.

merope
13. led 2022

Moje pediatrička byla taky pořád nespokojená s váhou, já jí ledacos odkývala a dělala si po svém, malý byl částečně na UM, nechávala jsem ho vypít, co zvládl (můj měl porodní 1560 a nebyl schopen se ani přisát - jela jsem přes odsávačku a flaštičku) - a stejně pořád problémy s váhou. Jen jsme měli "přikázáno" mít maximální interval mezi kojením/krmením 3 hodiny (s výjimkou noci teda).

Na netu se dá stáhnout program, co mají i pediatři, a tam si můžeš zanášet váhu i sama a sledovat, jak se pohybuje vůči "standardu" - neměla by ti propadávat mezi percentily níž a níž, to je pak dobře trošku přidat (třeba s frekvencí kojení), případně si zkus sehnat váhu a pokud to malá snese, tak před kojením a po kojení zvážit, kolik jsi nakojila (vážíš tak, jak je, před a po - nejde o váhu jako takovou, ale o rozdíl, nemusíš svlíkat). Některým dětem to nevadí, můj drobek v porodnici ještě jakž-takž dobrý, ale doma pak šílené hysteráky a když jsem ho vážila, nemusela jsem ani zkoušet přikládat k prsu.

adel2507
13. led 2022

Dcera se narodila 2900 g, od narození byla na UM a stejně skoro nepřibírala. V poměru výška/ váha většinou skončila mimo tabulku.🤷‍♀️
My máme ale dost flegmatickou doktorku, takže to moc neřešila, jen nás zvala častěji na kontroly.🙂
Vždycky řekla, že je malá šikovná, hezky osvalená, pohyblivá, spokojená..
Teď má 2,5 roku, je teda docela hubená, ale všechno je v pořádku.
Chci hlavně napsat to, že ani ořechod na UM neznamená, že bude hezky přibírat.

kejty2501
autor
13. led 2022

Super holky, moc všem děkuju za odpovědi a uklidnění ☺️ pomocenych plen máme tak 7-8 denně, takže se nenechám doktorkou rozhodit a budu v kojení pokračovat

kejty2501
autor
13. led 2022

@merope Joo váhu už nám právě pediatricka půjčila a podle ml pije fakt hezky, takže vytáhne co potřebuje, jen ten nárůst váhy jde fakt pomalinku

merope
13. led 2022

@kejty2501 Tak pokud pije, kolik by "podle tabulek" měla vypít, tak bych dál vážila a hlídala, ať máš nějaká ta data, ale UM to nevyřeší. Můj drobek pil hrozně málo, ale prostě když nechce, nenarveš to do něj. Ještě teď má ve skoro 3 letech menší porce než synovec v roce (no, taky asi váží míň než synovec v roce 🙂 ).