Odstavování se 5. měsíčního dítěte. Poraďte

sjuzan
13. kvě 2009

Ahojte holky,mám docela problém,se kterým si nevím rady....máme 5. měsíční dceru,kterou kojím.Poslední 3 týdny začala pít přes den jen chvilku a vypila toho dost málo.Tím se mně rapidně snížila tvorba mléka a teď jsem se dostala d situace,kdy malá tahá,tahá a ono to teče nejspíš málo,protože se u toho malá zlobí a skoro nepolyká.Nakonec to po pár minutkách vzdá a k prsu ji už nedonutím.Zkouším prsa střídat,ale marná snaha...zase se na chvíli přisaje a jakmile jí to neteče,tak to vzdá,otočí hlavu od prsa a křečovitě se brání tomu,když ji chci k prsu znovu přiložit.Absolutně nic neodstříkám,mám problém vytlačit při zmáčknutí kapku...nedávno mně mléko ještě stříkalalo.Vím,že jediný možný způsob,jak zvýšít produkci mléka je časté přikládání,o což se taky snažím,ale marně....malá protestuje.Vzhledem k tomu,že skoro nic z prsa nevypije,tak jsem ji začala zkoušet dokrmovat umělým mlékem.Tak z láhve si to nevezme vůbec(neví,jak na ni),ale sříkačkou se někdy i dost napije.V noci a nad ránem mlíčko teče líp a je ho asi víc,tak se malá docela v klidu napije.Mám dotaz,kdybych začla přes den dávat jen umělé mléko a kojila jen v noci a nad ránem,bude to stačit k tomu,aby se udržela laktace a já mohla kojit aspoň přes tu noc nebo se může stát,že se tvorba sníží ještě víc a mlíčko nebude téct ani v noci?Taky jsem už zvažovala,že bych začala o něco dřív s nějakým příkrmem....Budu ráda,když mně aspoň něco poradíte.Díky

zitaje
13. kvě 2009

S tymto teda skusenost nastastie nemam, ale ja by som povedala, ze dokrmovanie ber naozaj len ako nudzovku, a ked sa znova rozkojis (treba si verit! 😉 ) tak sa vsemozne snazit zas prejst na ciste kojenie. Myslim, ze ked zacnes viac prikrmovat, je tam hrozba, ze sa ti bude tvorit stale menej mlieka - co je zas na jednu stranu normalne, akurat ze u vas to prislo akosi skoro. A inak mozno ju to aj prejde a znova sa pricucne. Nejdu jej zuby?
Drzim palce!

annag
13. kvě 2009

sjuzan, pokiaľ maličká ťahá pekne v noci tak to využi - pokús sa ju dojčiť v noci čo najviac a aj cez deň podobne ako v noci v polospánku - keď ešte nie je celkom prebratá a zobudená. Často sa stáva, že deti pijú viac v noci ako cez deň - je to vlastne jedno, kedy si svoju dávku bábo vypije. Nenúť ju, pokiaľ prsník odmieta, tak násilím a nútením ju iba viac znechutíš. Radšej si po takom neúspešnom dojčení prsníky odsaj - tým zvýšiš produkciu mliečka a počkaj, kým si prsník sama nevypýta. Vyskúšaj ju dojčiť úplne inak - napr. v inej polohe - vyskúšaj napr. futbalovú - je to poloha, pri ktorej bábo pije z veľmi produktívnej časti prsníka, dojčenie po stojačky, pri chôdzi, v inej miestnosti , v posteli .... Treba ozaj skontrolovať pusu - zúbky, nemá infekciu ....? Počas dojčenia prsník stláčaj - prisaje sa, spustí mliečko a začne piť, keď bude prestávať, prsník na pár sekúnd stlač - začne znovu pekne piť, keď bude prestávať, prsty uvoľni a opäť stlač, opäť začne pekne piť ... takto jej pomôžeš predĺžiť aktívny čas na prsníku a vypije viac mliečka

Nie je dobré prechádzať na UM, radšej ju naďalej dojči, veľa odsávaj, hoci to bude spočiatku len pár kvapiek - skús po každom dojčení , pokús ešte týždeň - dva dojčenie potiahnuť a potom, ak sa situácia ozaj nezlepší, ju radšej začni normálne prikrmovať tuhou stravou.

sjuzan
autor
19. kvě 2009

Ahojky Annag,díky za odpověď.Vše,co jsi mně radila, už dělám asi od 3. měsíců dcery,tedy 2,5 měsíce.Ve 3. měsíci začal "boj" s kojením a od té doby to pokračuje.Volala jsem několikrát laktační poradkyni,jednou jsem dokonce laktační poradkyni navštívila.Pokaždé jsem dostala tu samou radu,co jsi mně napsala i Ty.Bohužel z toho nic nezabírá.Kojíme v klidu,střídám polohy,nahřívám,piji teplý nápoj před a při kojení,dávám dceři teplý obklad na bříško při kojení,snažím se kojit v polospánku,ale to jde čím dál hůř,čím je starší,zkouším prsa nabízet častěji.....ale nic nepomáhá.pokud dcera prostě nechce,tak se nenapije,a když už se napije,tak pár minut.Křečovitě se zatne,otočí hlavu na druhou stranu a nesparvím s ní nic.Jdu to zkusit za půl hodin - za hodinu... a to jen vidí prso a ani se nepřisaje,jen se odtáhne a řve.Někdy výjimečně se na prso hladově vrhá,ale celou dobu se u toho zlobí,pouští se a zase se přisává a vypije málo.Jo,taky jsem teď brala týden homeopatika,ale bez efektu.Tím,jak dcerka málo pije,tak se mně tam prd tvoří a jí to neteče a zlobí se a možná i proto pak k prsu nechce,ale to je kolotoč...nepije,netvoří se a tím pádem nechce pít,protože to neteče,tak jak by chtěla.Před pár dny jsem dala v poledne zeleninový příkrm,nejdřív mrkev,dneska mrkev s bramborama,tak to docela jedla....ale dneska jedla celkově ještě míň,než kdy jindy...v noci kojení,nad ránem kojení,pak celé dopoledne nechtěla, v poledne příkrm,který nechtěla z prsa ani zapít,pak si nevzala až zase v 17hod a to pila taky jen chvílu a od té doby nic.Večer po koupání,když jsem ji chtěla nakojit,tak řev...nepomohlo nic,tak jsem ji musela dát spát a zatím se o jídlo nepřihlásila a to je 22.30hod.No řekni sama,jestli je to normální...za celej den jedla jen 4x,vždyť to je děs.Od včera je navíc dost nevrlá,pořád pláče,propíná se,vzteká,nic ji nebaví.přes den špatně spí....asi s ní zítra zajdu k doktorce,aby nás poslal aspoń na nějaké krevní testy,vždyť s takovou bude za chvílu zdehydratovaná.

pistula
19. kvě 2009

ahoji sjuzan, asi ti moc neporadim, ale me tohle mala delala, to ze se odtahovala, propinala a vztekala taky, jen jsem pak zjistila ze ji to dela brisko, kolem pulky ctvrteho a zacatku pateho mesice ji strasne trapily koliky, jestli se o tom da v tomto veku jeste mluvit, musela jsem ji porad pomahat, aby ji to brisko uvolnilo..trvalo to cca necelych ctrnact dni a zase se to spravilo. Nevim, jestli mas s malou to same, ale s tim briskem to zkusit muzes...

sylvka
19. kvě 2009

ahoj,já jsem právě začala přikrmovat po 5.měsíci protože martinovi už kojení nechutnalo,nechtěl ho.no ale v noc v částečném bězvědomí 😀 se přisaje.tzn.že cca.3 měsíce kojim jen v noci a mléka mám dost.určitě míň než prvních 5 měsíců,ale pořád dost na to,aby mu to v noci stačilo 😉

apna
19. kvě 2009

ahoj sjusan.ja sommalu plne kojila dostvrteho mesiaca,a potom nechapem co sa dialo,presne ako vravis,trochu potahala,aj to sa strasne zlostila,az kym sa nespustilo mlieko.ked uz jej doslova striekalo,tak pila,aked uz musela tahat,tak sa zlostila.tak som dala na druhy prsnik a zas to iste.a ked ho uz pustila,tak som ju spat nedostala.a v noci sa pekne napapala stale.poradkyna mi vravela,ze teraz vidia poriadne a vsetko ich zaujima,preto je to tak,ze v noci pekne papaju.moja ale krasne priberala,ale strasne malo pila,a uz som citila menej mlieka,kolko krat vecer chcela spinkat a este by pila,ale aj tahala a tahala a mlieko sa nespustalo,ona strasne sa zlostila kricala a chcela spinkat a nemohla,lebo este by papala.ale potom zaspala aj na 5,6hod.poradkyna mi vravela,ze by hladna tak dlho nespala,ale ja neverim.urcite bola hladna,ale tvrdo zaspala.a tak som sa strasne stresovala,bala ci budem mat mlieko,ci nie je hladna a tak.tiez som myslela,ze budem prikrmovat kasami atak,len aby som zachranila kojenie.ale uz som z toho bola na nervy,mlieka strasne malo,zakazdym som odsavala a stale to iste dookola.tak som si povedala dost,dala umele,nebudem predsa stresovat malu aj seba.najprv nevedela zobrat flasu,ale zopar krat a uz to islo.chvilu som aj kojila a dokrmovala,ale je o nicom,lebo som nevedela kolko vypila,kolko jej urobit a aj tak som vsetko vylievala,lebo este nevedela z flase. a nechcela..niekedy vobec nepila cely den. tak som jej uz davala iba umele,vobec som nemala problem s prsnikmi po odstaveni,co asi znamena,ze uz som nemala mlieko.
ja som sa rozhodla tak,hoci som chcela kojit,mozno sa to dalo zachranit

ale uz som nezvladala stres z toho,tak som sa na to vykaslala,ved kolko deti je na umelom od narodenia.

sjuzan
autor
20. kvě 2009

Ahoj holky,já bych klidně taky přešla na umělý mlíko,jenže malá o něho taky nestojí.Z lahvičky vypila snad jednou 50ml a to byl rekord,maximálně ho do ní někdy dostanu stříkačkou a to opravdu výjimečně,když vidím,že u prsa nic nevypila.Dcera je moje druhé dítě,první dítko je kluk,kterému je nyní 3a půl roku....ten byl kojený jen necelý 3 měsíce....taky tahal,tahal a nic neteklo a tím si vytvořil asi nějaký odpor k prsu a jen jsem se k němu přiblížila s prsem,tak histerický řev a vůbec se nechytl...začal ubývat na váze,tak jsem začala dávat Nutrilon,jenže ten se,narozdíl od dcerky,flašky chytl hned a pil pak už v pohodě.Dceru sice kojím už 5,5 měsíce,ale jsou to fakt boje,takže bych i uvítala,kdyby si láhev taky vzala,ale bohužel.Je úplně jiná,než byl malej,ve všem.No jo,co dítě,to originál.

apna
20. kvě 2009

sjuzan to ti verim,ja som z toho kojenia bola na nervy,a to nebolo az take ako u vas.tak skusaj flasu,vyskusaj vselijake cumle.mne tiez nechcela,ale uz ked bola vyhladovana tak vypila.ja som jej zo azaciatku dala flasu poriadne do ust,nie len jej prilozila,ale doslova dnun jej dala poriadne do pusinky a uz pila.alebo som ju osalila s dudkou,ukazala cumlik a nenapadne vopchala flasu.ale uz si urcite skusala.tak drzim prsty,presne viem jak sa citis.