Ošetřovné a OSVČ

jitulka87
2. říj 2019

Ahoj, mám jen takový dotaz...bavíme se doma s mužem...on je OSVČ a já jsem na mateřské. Kdybych ale byla hospitalizována, dostal by on něco z ošetřovného na mimi? Díky za odpovědi 😉

zuzkasim
2. říj 2019

Pokud by šel na OČR, tak by dostával denně vyměřenou částku podle výše, jaké si platí zálohy pojištění, stejně jako u nemocenské. Bohužel dost často si OSVČ platí zálohy minimální...

vitezove
2. říj 2019

Musí si platit vysloveně nemocenské. Já jsem taky osvč. A podle toho jaké si platí nemocenské tak může dostat ošetřovné nebo nemocenské. Pokud si nemocenské neplatí (a platí si jen zdravotní a sociální) tak nemá bohužel nárok. Pokud si platí nemocenské nějaké malé, tak dostane stejně prd prd nic. :/ Tohle je bohužel nevýhoda OSVČ.

j.a.n.i
2. říj 2019

OSVČ nemá na OČR nárok...

jitulka87
autor
2. říj 2019

Diky za postřehy...

zuzkasim
2. říj 2019

@vitezove Nevím, jestli se to dá počítat jako nevýhoda... Mě to z platu automaticky strhnou a neptají se, jsou to ročně velmi slušné částky, tolik si dobrovolně asi žádný OSVČ neplatí. Ona tato souvislost lidem často vůbec nedochází.

hlasil
2. říj 2019

Jak píše @j.a.n.i , OSVČ nemá nárok na ošetřované, ani když si platí nemocenské pojištění. Z toho může jít jen nemocenská nebo PPM.

sudylichozrout
3. říj 2019

@zuzkasim OSVC odvadi zdravotni a socialni pojisteni povinne. Plati ho z prehledu prijmu, ktery odevzdava kazdy rok a odvadi vtipne pojisteni jak za zamestnance (sebe), tak zamestnavatele (take sebe). To, co odvadi za zamestnavatele je ekvivalentem toho, co za tebe odvadi tvuj zamestnavatel v superhrube mzde. K tomu si muze priplatit nemocenske, ktere se vypocitava tez z vyse odvodu. OSVC nema narok na hrazeni prvnich tydnu nemoci zamestnavatelem, nebot zadneho oficialne nema. Nicmene i tak OSVC odvede stale pomerne velke castky na techto dvou "pojistenich". Plati mensi dan z prijmu, protoze muze uplatnovat odpocty nakladu. To zamestnanec nemuze, protoze realne naklady nema.
Jsem OSVC dvanact let a celych 12 let me neskutecne vytaci ten klin, ktery socialisticke vlady zarazi mezi tyto dve skupiny pracantu. OSVC nese vetsi rizika, nema kryti zakonikem prace, tak ma par vyhod, aby se mu alespon trochu vyplatilo tato rizika podstupovat.

j.a.n.i
3. říj 2019

@sudylichozrout No, jen by tedy jeste chtelo uvest, ze je plati z poloviny danoveho zakladu, takze realne plati pulku.

sudylichozrout
3. říj 2019

@j.a.n.i Ano, to je ono, mame zkratka moznost odepisovani nakladu.

zuzkasim
3. říj 2019

@sudylichozrout Neřídím se žádným klínem socialistické vlády, jsem schopná spočítat mzdu zaměstnanci i OSVČ a vím, jaké jsou tam rozdíly, rozdíly v odovodech jsou dost výrazné. I přes to všechno je pro spoustu lidí lepší mít stálý příjem, byť s vyššími odvody, než nejistotu OSVČ, to vůbec nerozporuji. Ale ty odvody porovnatelné nejsou.

j.a.n.i
3. říj 2019

@sudylichozrout Ne, to neni jen o nakladech, to je jeste o tom, ze po odecteni vsech nakladu jeste tu vyslednou castku vydelis 2 a teprve z toho platis to socialni.