Papat lžičkou chce jen 1x za den

lendunka
3. črc 2017

Ahoj, chtěla bych poradit. Malý má 5 měsíců a 2 týdny. Nekojený je již měsíc. Příkrmy dáváme od 4 měsíce. Párkrát snědl oběd (zelenina) bez toho abych musela dokrmovat UM. Ale Problém je, že papat lžičkou chce jen jednou za den. Nemám šanci o to aby jedl vícekrát. Zbytek jen lahev. Někde jsem četla že se příkrmy do lahve dávat nesmí, tak nevím. Nakonec to vypadá tak, že jídlo nechce i kdyby to bylo něco co má rád a musím jít udělat Um do lahve. Poradíte?

penelopaw
3. črc 2017

Nejprve bych doporučovala zeptat se pediatra, jestli je to opravdu problém a jaké by případně navrhoval řešení. Mne napadá, že je zatím malý a musí tomu všemu přijít "na chuť" 🙂 . Já jsem poměrně dlouho kojila, když jsme začali s příkrmy, tak jen 1x denně, vždy jsem pak ještě kojila, ostatní denní jídla jsem řešila kojením. A postupně jsem připojovala další příkrmy a kaše (svačiny, večeře). Zatím bych asi nespěchala a dala mu čas, přeci jen je to změna, obzvlášť jestli byl do té doby jen kojený nebo jen na lahvi... My zas pak měli problém, že syn nechtěl pít z lahve a kupodivu se naučil nejdříve z hrnku a z klasické pet lahve, než ze speciálních lahviček se savičkou 🙂 . Pomohlo nám k tomu i to, že viděl pít nás a chtěl to dělat stejně. Takže možná ještě všichni doma papat příkrmy lžičkou, aby viděl, že je to běžné a začal taky napodobovat 🙂 . Ale rozhodně bych se nijak netrápila a "netlačila" na něj, chce to čas ;) .

lendunka
autor
3. črc 2017

@penelopaw Nevim do kdy by děti měly jíst jenom lžičkou. Abych ho zbytečně nenavykla na lahve. Z lahviček pije už od prvního měsíce.

yerry
3. črc 2017

@lendunka moje první dcera taky nebyla kojena a přikrmována jsem od 4,5 měsíců... Teda snažila jsem se....ale ona to prostě nejedlá až někdy v 6,5 začala jíst obidky a až možná za další dva měsíce jsem přidala další jídlo....
Nikdy jsem nic nedala do láhve.
Když nechtěla lžičkou, dala jsem ji kousek do ručičky a zuzlala sama... Zkus hodit do googlu BWL metoda
Ja bych to zas až tak s tím jídlem nehrotila....zkoušet, nabízejí, po troškách ale do láhve bych fakt nedala... Pak ti to jinak nebude chtít a bude si kazit zoubky a stravovací návyky.... Já si myslím že v 5,5 měsíce je ještě prostě maličký, potřebuje čas a pediatři jedou podle tabulek a přitom každé dítě je jiné a má jiné potřeby

penelopaw
3. črc 2017

@lendunka Těžko říct... Ještě mne napadlo, jaké lžičky na přikrmování používáte. Mně se osvědčily silikonové, spíše menší, hodně barevné, na kovové jsme přešli hodně pozdě. Pokud už dítě má aspoň trochu hrubou motoriku (to bude ale asi později, ne na 5 měsících), nechala bych ho, ať se krmí lžičkou samo. Nebo kombinovat s tím, že se bude krmit samo ručičkou. Sice se u toho zprasí, ale třeba ho to přivede k příkrmům. A jak mu zachutnají, tak začne jíst i ze lžičky? Ale jak píše i yerry, nepospíchala bych, nabízela. Do lahve bych příkrm nedávala, spíše opravdu jen mléko (nebo z prsu). Možná, pokud je příkrm řídký, zkusit dát napít z mističky / kelímku. Ale zeptala bych se pediatra, nakolik je fatální, že teď lžičku odmítá, jestli mu to nějak brání ve vývoji svalů jazyka apod. Zatím bych řekla, že spíše ne, že je opravdu jen malý - dříve se s přikrmováním začínalo až po půl roce věku, některé maminky i dnes začínají třeba na osmi měsících, takže bych se prozatím neznepokojovala 🙂 . Kdykoli jsme doma měli nějaký "problém", brala jsem to tak, že je to jen nějaké období, fáze, která přejde a vystříbří se to ;) .

rebe
3. črc 2017

Není to žádný problém. Prostě ho zatím krm jen jednou denně. Rozhodně nejsi v nějakém zpoždění. Kojené děti začínají jíst příkrmy po šestém měsíci, mnohdy i později, můj syn třeba začal na konci osmého měsíce. Když chce mlíčko a prospívá na něm, buď ráda, že mu chutná.
Do budoucna, pokud by tě to stále trápilo, můžeš zkusit jinou lžičku, některé děti preferují hlubší, jiné mělčí, nám nejvíc vyhovovaly lžičky od aventu. Anebo ho můžeš nechat jíst samotného – můj syn se třeba lžičkou nenechal krmit nikdy, chtěl jíst sám. Úplně se potom přeskočí kašičky a pyré a rovnou se dávají kousky ovoce a zeleniny, které si dítě samo bere a krmí se, říká se tomu BLW (baby led weaning).